Ovisi li hrvatsko gospodarstvo o uvozu radne snage

poruka: 63
|
čitano: 9.953
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ovisi li hrvatsko gospodarstvo o uvozu radne snage".
13 godina
Re: Ovisi li hrvatsko gospodarstvo o uvozu radne s
dery kaže...

Zemlje kojima je turizam najvažnija grana su siromašne zemlje. To smo mi to je realnost koliko god neki ovde žive u deluziji da smo jaki u drugim sektorima.

problem je što takve izračune radi nekoliko institucija u hrvatskoj, kad se spomene turizam kod ai on koristi više izvora, a najčešće podatke ministarstva turizma

ministarstvo turizma je zadnji izvor podataka koje treba koristititi, jer njihovi izračuni, pogotovo otkad su uveli 'satelitski račun održivog turizma' su tjeranje vode na vlastiti mlin i čisti politički spin kako bi dobili na važnosti u politici vlade rh

najrealniji način izračuna bdp-a rade zavod za statistiku i hnb (koriste se metodologije europskih i svjetskih institucija iste vrste)

po dzzs radi se o 10-ak posto udjela turizma u bdp-u, po hnb-u otprilike isto toliko

s tim da se radi o procjenama koliko turizam ukupno utječe na bdp, pa se tu računa direktni udio u gospodarskim grupama djelatnosti smještaja i hrane, trgovine, prijevoza itd.

problem kod tih procjena je odvojiti potrošnju domaćih ljudi koji veze nemaju s turizmom, jer ako smještaj i ugostiteljstvo sudjeluju sa 6,2% u bdp-u - koliko toga su popili i pojeli domaći ljudi diljem hrvatske tijekom cijele godine?

isto vrijedi za trgovinu i servise - koliko su toga u trgovini ostavili domaći ljudi, a koliko turisti (ukupnoj, dakle ne samo interspar i kaufland, nego i prodaja automobila, tehničke robe itd.)

- ofkors, problem je i procjena koliko su ostale djelatnosti poput industrije, prijevoza, građevine potaknute turizmom

problematika izračuna je vrlo kompleksna, ali bit svega je da ne stoji mitologija da industrija ne postoji ili da je turizam jača gospodarska grana, jer to jednostavno nije istina

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2026 20:49 (picajzla0707).
17 godina
@picajzla0707 u strahu da se ponavljam ali turizam + djelatnosti povezane s turizmom, ono od početka o čemu govorimo. Ja drumom ti šumom.

Imam osječaj da u opće ne čitaš napisano.

Tamo ćeš vidjeti baš te četiri brojke (24,53% / 10,54% / 11,32% / 8,72%) jasno označene
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2026 21:24 (Gajotres).
13 godina
Gajotres kaže...
@picajzla0707 u strahu da se ponavljam ali turizam + djelatnosti povezane s turizmom, ono od početka o čemu govorimo. Ja drumom ti šumom.

Imam osječaj da u opće ne čitaš napisano.

Tamo ćeš vidjeti baš te četiri brojke (24,53% / 10,54% / 11,32% / 8,72%) jasno označene

četiri brojke čega? bruto dodana vrijednost i bdp nisu isto, jedno je procjena turističkog sektora i to onog političkog, drugo je egzaktni podatak

prouči malo metodologiju ministarstva turizma - zrak i magla, ništa konkretno na koji način dolaze do tog podatka

dok su procjene dzs koje se rade po metodologiji eurostata i one procjene hnb-a koje se rade po metodologiji esb na 10-ak posto bdp-a

nemaš se što ponavljati, još manje meni govoriti da ne čitam napisano jer očito ne znaš osnove, a meni je to bila struka skoro 15 godina

18 godina
Gajotres kaže...
Jedna kratka edukacija. Demografski slom nema veze s HDZ-om. Demografski slom je globalni problem. ...

Na kraju, počeo sam da se slažem sa mišljenjem da je glavni činilac urbanizacija.

Tradicionalno seosko domaćinstvo kakvo je bilo pre 100 godina: dete zaposliš da radi nešto korisno čim pošteno prohoda. Što je starije, to više uči i dobija više posla. Dok dođe do 14., radi ravnopravno sa odraslima, u suštini za stan i hranu. Više dece - produktivnije domaćinstvo, a svako dete je praktično čist profit centar. Resurs. Motivisan si da imaš što više dece.

U savremenom urbanom okruženju, nemaš ništa od toga. Nemaš opciju da pošalješ dete da čuva ovce i em znaš gde je, em još i radi nešto korisno. Umesto toga, ti radiš za dete. Trudiš se da mu pružiš stvari koje pre sto godina nisu ni postojale, ali ako ih današnje dete ne dobije, imaće hendikep u odnosu na vršnjake. I tako roditelj radi za dete, i to mnogo i dugo. I dete imaš samo zato što baš jako želiš imati dete. I tako svuda, sa urbanizacijom, nepovratno pada i natalitet. 

EDIT: To ne znači da drugi faktori nemaju uticaja (činjenica je da u vremenima povećane nesigurnosti ljudi odlažu zasnivanje porodica), ali to su faktori koji privremeno mogu poboljšati ili pogoršati situaciju, a dugoročni trend ide sa opštim načinom života. 

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2026 22:18 (Ivan(4)).
2 godine
Bencho2211 kaže...
Uvesti obavezni izlazak na izbore za sve, u protivnom 500e kazna, dok se to nedesi idalje ce 30tak posto ljudi odlucivati za sve ljude u drzavi. Mozda bi do bilo početak rješavanja problema, ako nije prekrasno već...

Što će se promjeniti ako izađe 100% birača?

S jedne strane imamo stranke kojima je u fokusu samo krađa i korupcija, a s druge strane su stranke kojima su u fokusu samo LGBT prava i bojanje klupa u dugine boje...

Bogami težak izbor, ali rezultat će po nas uvijek biti isti - loša ekonomska situacija.

Ionako se ništa ne odlučuje u Zagrebu nego nam naredbe dolaze iz Brisela i Washingtona...

Tako da ne znam u kojoj si ti to paralelnoj stvarnosti zalutao da misliš da se na izborima ili u saboru nešto odlučuje i da je bitno tko je na vlasti, to je samo predstava za stoku sitnog zuba.

Ja bi sa 500 eura kažnjavao ljude koji ništa ne razumiju, a trče na glasanje...

7 godina
markoBT kaže...
Al Crane kaže...
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

Da nestane turzma to ne bi bilo samo 10% gubitka BDP-a, bilo bi značajnije od toga.

Uostalom hebe se meni ko bu kaj dokazao na forumu, lol smanji nervozu 

što bi bilo da nestane mora... otprilike ista šbbkbb debilana

i nema to veze s 'dokazivanjem na forumu', nego se radi o činjenicama naspram mitologije

More ne treba nestati - dovoljno je da postane smrdljiva toksična kaljuža.

More postaje smrdljiva toksična kaljuža kad se u njega ulije industrijski otpad. Posebno oni od prerađivačke industrije.

Za primjer može poslužit Kaštelanski zaljev. Do 70-ih godina prošlog stoljeća obala oko zaljeva bila je puna ježinaca. Nije bilo lako ući i izaći, ali jednom kad si unutra bilo je uživanje. A onda su 70-ih godina počeli nestajati ježinci, Vranjic je postao smrdljiva kaljuža, ribe su počele plivat leđno, a mi Spličani išli smo se kupat u Podstrnu ili Krilo (tribalo je i dva sat vožnje za tih 15-ak km).

I onda je došao rat, a nakon rata ugasila se željezara, Jugovinil, Mesoprometova klaonica, cementare su kupili stranci koji uredno održavaju elektrostatske filtere pa krovovi po Kaštelima više nemaju cementi pokrivač. I onda su vratili ježinci, ribe su prestale plivat leđno, Vranjičani se opet mogu kupat kraj kuća, a i nama ostalima vratio se oni stari osjećaj kad se bućneš u more. Nije baš isto jer sad ima puno više brodova nego prije, ali da se izdržat. Ima i više turista, ali to što se turisti malo namažu UV kremama i popišaju u nj moru puno ne škodi.

I zato živjeli turisti, a smrt (prerađivačkoj) industriji - barem u blizini mora.

p.s.

E da, živjeli i strani radnici. Od kad su pristigli sve se, barem u Splitu, odvija brže. Kanali se brže kopaju, ulice se brže asfaltiraju, zgrade se brže podižu, uredi se brže čiste. Strani radnici uveli su radnu disciplinu koju i domaći, barem donekle, moraju slijedit. I za to im hvala. 

Sve 5, ali ako misliš da turizam malo zagađuje, puno se varaš - ako je prošle godine na Jadranu ostvareno 110 milijuna noćenja, i računaš da se svatko za to vrijeme u prosjeku barem jednom (dnevno) pokakao, koliko je to dreka i gdje on završava... pa onda svi ti milijuni turista (godišnje ih je 5x više nego stanovnika Hrvatske) isto tako troše hranu, struju, gorivo, sredstva za pranje (i to je samo ono najosnovnije, bez rekreativnih aktivnosti)... što sve i te kako opterećuje lokalne biotope.

Ako u moru ima puno ježinaca, znači da je malo njihovih prirodnih predatora, što opet nije dobar znak - zapravo, biolozi se slažu da Jadran umire, kao i ostatak Sredozemlja.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
5 godina

Afrička i euroazijska tektonska ploča se nepobitno spajaju i nestat će i Sredozemlje, a kamoli Jadransko more. 

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 6:34 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
17 godina
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

Zemlje kojima je turizam najvažnija grana su siromašne zemlje. To smo mi to je realnost koliko god neki ovde žive u deluziji da smo jaki u drugim sektorima.

problem je što takve izračune radi nekoliko institucija u hrvatskoj, kad se spomene turizam kod ai on koristi više izvora, a najčešće podatke ministarstva turizma

ministarstvo turizma je zadnji izvor podataka koje treba koristititi, jer njihovi izračuni, pogotovo otkad su uveli 'satelitski račun održivog turizma' su tjeranje vode na vlastiti mlin i čisti politički spin kako bi dobili na važnosti u politici vlade rh

najrealniji način izračuna bdp-a rade zavod za statistiku i hnb (koriste se metodologije europskih i svjetskih institucija iste vrste)

po dzzs radi se o 10-ak posto udjela turizma u bdp-u, po hnb-u otprilike isto toliko

s tim da se radi o procjenama koliko turizam ukupno utječe na bdp, pa se tu računa direktni udio u gospodarskim grupama djelatnosti smještaja i hrane, trgovine, prijevoza itd.

problem kod tih procjena je odvojiti potrošnju domaćih ljudi koji veze nemaju s turizmom, jer ako smještaj i ugostiteljstvo sudjeluju sa 6,2% u bdp-u - koliko toga su popili i pojeli domaći ljudi diljem hrvatske tijekom cijele godine?

isto vrijedi za trgovinu i servise - koliko su toga u trgovini ostavili domaći ljudi, a koliko turisti (ukupnoj, dakle ne samo interspar i kaufland, nego i prodaja automobila, tehničke robe itd.)

- ofkors, problem je i procjena koliko su ostale djelatnosti poput industrije, prijevoza, građevine potaknute turizmom

problematika izračuna je vrlo kompleksna, ali bit svega je da ne stoji mitologija da industrija ne postoji ili da je turizam jača gospodarska grana, jer to jednostavno nije istina

Jesmo li mi industrijska ili turistička zemlja? Samo to mi odgovori.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
13 godina
dery kaže...

jel to inače neka službena podjela zemalja, pa imamo kriterije od - do ili štoveć?

št kaže ai...

Najposjećenije turističke zemlje svijeta privlače stotine milijuna posjetitelja kombinacijom bogate kulture, povijesti i prirodnih ljepota. Prema globalnoj statistici, Francuska drži prvo mjesto, a slijede ju Španjolska, Sjedinjene Američke Države, Turska i Italija

bit će da smo onda turistička, ove iznad isto nemaju industrije

pitanje ti je otprilike - jesi li glup ili ti noge smrde

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 10:13 (picajzla0707).
17 godina
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

jel to inače neka službena podjela zemalja, pa imamo kriterije od - do ili štoveć?

št kaže ai...

Najposjećenije turističke zemlje svijeta privlače stotine milijuna posjetitelja kombinacijom bogate kulture, povijesti i prirodnih ljepota. Prema globalnoj statistici, Francuska drži prvo mjesto, a slijede ju Španjolska, Sjedinjene Američke Države, Turska i Italija

bit će da smo onda turistička, ove iznad isto nemaju industrije

pitanje ti je otprilike - jesi li glup ili ti noge smrde

Kad si picajzla ili bukva to sam mogao očekivat. Ok da bolje razumiješ nacrtat ću ti jesmo li industrijski ili turistički razvijena zemlja? Čini se meni da nismo ni turistički razvijeni.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 10:38 (dery).
13 godina
dery kaže...

Kad si picajzla ili bukva to sam mogao očekivat. Ok da bolje razumiješ nacrtat ću ti jesmo li industrijski ili turistički razvijena zemlja? Čini se meni da nismo ni turistički razvijeni.

kako ćeš nacrtat takva glupa pitanja, probao ti je i ai nacrtat odgovor i ti očito ne kužiš

ne postoji takva podjela, mislio sam da će ti biti jasno iz popisa 'najturističkihjih' zemalja svijeta, ali ti i dalje trumbetaš po svom

tvoje pitanje dijeli zemlje na turističke i industrijske - odgovor ai kad upišeš turističke zemlje je francuska, španjolska, amerika, italija itd.

i dalje ti nije jasno da ti je pitanje glupost?

EDIT

postavi to pitanje za gore navedene zemlje, pa razmisli o odgovoru i što bi taj odgovor trebao dokazati takvima poput tebe

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 10:46 (picajzla0707).
14 godina
Al Crane kaže...
markoBT kaže...
Al Crane kaže...
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

Da nestane turzma to ne bi bilo samo 10% gubitka BDP-a, bilo bi značajnije od toga.

i nema to veze s 'dokazivanjem na forumu', nego se radi o činjenicama naspram mitologije

More postaje smrdljiva toksična kaljuža kad se u njega ulije industrijski otpad. Posebno oni od prerađivačke industrije.

Za primjer može poslužit Kaštelanski zaljev. Do 70-ih godina prošlog stoljeća obala oko zaljeva bila je puna ježinaca. Nije bilo lako ući i izaći, ali jednom kad si unutra bilo je uživanje. A onda su 70-ih godina počeli nestajati ježinci, Vranjic je postao smrdljiva kaljuža, ribe su počele plivat leđno, a mi Spličani išli smo se kupat u Podstrnu ili Krilo (tribalo je i dva sat vožnje za tih 15-ak km).

I onda je došao rat, a nakon rata ugasila se željezara, Jugovinil, Mesoprometova klaonica, cementare su kupili stranci koji uredno održavaju elektrostatske filtere pa krovovi po Kaštelima više nemaju cementi pokrivač. I onda su vratili ježinci, ribe su prestale plivat leđno, Vranjičani se opet mogu kupat kraj kuća, a i nama ostalima vratio se oni stari osjećaj kad se bućneš u more. Nije baš isto jer sad ima puno više brodova nego prije, ali da se izdržat. Ima i više turista, ali to što se turisti malo namažu UV kremama i popišaju u nj moru puno ne škodi.

I zato živjeli turisti, a smrt (prerađivačkoj) industriji - barem u blizini mora.

p.s.

E da, živjeli i strani radnici. Od kad su pristigli sve se, barem u Splitu, odvija brže. Kanali se brže kopaju, ulice se brže asfaltiraju, zgrade se brže podižu, uredi se brže čiste. Strani radnici uveli su radnu disciplinu koju i domaći, barem donekle, moraju slijedit. I za to im hvala. 

Sve 5, ali ako misliš da turizam malo zagađuje, puno se varaš - ako je prošle godine na Jadranu ostvareno 110 milijuna noćenja, i računaš da se svatko za to vrijeme u prosjeku barem jednom (dnevno) pokakao, koliko je to dreka i gdje on završava... pa onda svi ti milijuni turista (godišnje ih je 5x više nego stanovnika Hrvatske) isto tako troše hranu, struju, gorivo, sredstva za pranje (i to je samo ono najosnovnije, bez rekreativnih aktivnosti)... što sve i te kako opterećuje lokalne biotope.

Ako u moru ima puno ježinaca, znači da je malo njihovih prirodnih predatora, što opet nije dobar znak - zapravo, biolozi se slažu da Jadran umire, kao i ostatak Sredozemlja.

Postoji li nešto što donosi novac a ne zagađuje. Ako postoji onda bi rado turizam zamjenio tom djelatnošću. Nizozemska ima 547 stanovnika po četvornom kilometru i sasvim dobro žive. Hrvatska ima 178. Znači tih 5x više turista nije neko preveliko opterečenje.

A Jadran umire (ako umire, jer i na primjeru Kaštelanskog zaljeva se vidi da more ne umire lako) zbog rijeke Po i svega zagađenja kojeg u nju ubacuje italijanska industrija i poljoprivreda, a ne zbog turista na njegovoj istočnoj obali. Uostalom turisti i dolaze jer im se čini da Jadran ne umire.

42
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 11:02 (markoBT).
17 godina
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

kako ćeš nacrtat takva glupa pitanja, probao ti je i ai nacrtat odgovor i ti očito ne kužiš

ne postoji takva podjela, mislio sam da će ti biti jasno iz popisa 'najturističkihjih' zemalja svijeta, ali ti i dalje trumbetaš po svom

tvoje pitanje dijeli zemlje na turističke i industrijske - odgovor ai kad upišeš turističke zemlje je francuska, španjolska, amerika, italija itd.

i dalje ti nije jasno da ti je pitanje glupost?

EDIT

postavi to pitanje za gore navedene zemlje, pa razmisli o odgovoru i što bi taj odgovor trebao dokazati takvima poput tebe

Ja bar pitam a ti odgovor kao naši vrli političari, nema odgovora.

16 godina

Jadranom more struji suprotno od kazaljke na satu, tj. ide uz našu obalu do Italije, pa se niz njihovu spušta  do Otrantskih vrata...

Po zagađuje talijansku obalu Jadrana , zato im i je šugava spram hrvatske - onaj Rimini je smijeh, dolaziš i 10 km od obale ćutiš smrad - ne miris - mora...

i da,  Hrvatska je zemlja za čuđenje, industrijska nismo jer smo ju zatukli, a turistička isto tako nismo - mi smo rentijerska zemlja i za sad rentamo ono što nam je sedmero braće i dvije sestre namaknulo - a Rvat'ne naravski ne znaju o kome pričam...

još da se legalizira prostitucija, pa da budemo "turistička" zemlja 'ko Tajland... 

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 11:30 (Stric_Jura).
13 godina
Dery, kolega... postavljaš pitanja o dojmovima i da po dojmu velike većine hrvatska jest turistička zemlja, ne industrijska...
Ali to ne znači da je turizam iznad industrije u bilo čemu po gospodarskim podacima - i to ne za par posto - industrija nam ima dva i pol puta više zaposlenih, u bdp udjel skoro dvaput veći - po kojim kriterijima je onda turizam osnovna djelatnost, a industrije kao nemamo?

Evo ti zanimljiv podatak - hrvatska ima veći udio zaposlenih u industriji od njemačke, dakle per capita, a njemačka zarađuje od turizma 10x više od hrvatske... jel to znači automatski da je njemačka turistička, a hrvatska industrijska zemlja?

Ova rasprava je kao da ideš i geografiji raspravljat s prosječnim amerom nakon što isti izjavi da je grenland negdje kod australije, odmah ti je jasno da je uzaludna
17 godina
Stric_Jura kaže...

i da,  Hrvatska je zemlja za čuđenje, industrijska nismo jer smo ju zatukli, a turistička isto tako nismo - mi smo rentijerska zemlja i za sad rentamo ono što nam je sedmero braće i dvije sestre namaknulo - a Rvat'ne naravski ne znaju o kome pričam...

još da se legalizira prostitucija, pa da budemo "turistička" zemlja 'ko Tajland... 

Nemoj tako jer će te ovi sa delusional sindromom rastavit. Samo da skinemo sa grbače uteg državno uhljebarskog kriminalnog aparata uzletili bi. Točniji opis na čemu počiva naš razvoj je sluganstvo i uvlačenje top kriminalki fon der lajn i ostaloj sviti. Nismo svoji več smo svačiji zapravo ničiji opustošeni opljačkani, da nismo u nogometu dobri nitko ne bi znao za nas.

14 godina
Stric_Jura kaže...

Jadranom more struji suprotno od kazaljke na satu, tj. ide uz našu obalu do Italije, pa se niz njihovu spušta  do Otrantskih vrata...

Po zagađuje talijansku obalu Jadrana , zato im i je šugava spram hrvatske - onaj Rimini je smijeh, dolaziš i 10 km od obale ćutiš smrad - ne miris - mora...

Nismo mi ništa zatukli. Umrlo je ono što je trebalo umrijet, a ono što je bilo zdravo i danas živi. Kao cementare u Kaštelanskom zaljevu. Umrla je Jugoplastika, ali njen zdravi dio bivša Termoplastika i danas radi kao AD Plastik. Ko je zainteresiran može se javit za posao, natječaj je otvoren.

U Splitu (o tom pričam jer znam, ali nema razloga da je igdje drugačije) dok smo imali tu industriju i nismo imali strane radnike teško je bilo naći posao, bez dobre veze gotovo nemoguće. Danas kada većeg djela te industrije nema, a strani radnici su prisutni nije nikakav problem naći zaposlenje. Svi ih traže, neki oglasima po izlogu, neki đambo plakatima, neki na web stranicama. Ne triba ti nikakva veza, samo da znaš radit ono zašto te traže i da želiš radit. A nije da svi žele. Eto neki dan sam prvi put vidio ženu kako vozi zglobni autobus. Jer nema muških koji to hoće radit. A Promet traži vozače, ne moraš imat ni vozačku, sve će ti oni platit, samo dođi obući se i vozi.

I sve to zato jer smo zatukli neprofitabilnu socijalnu industriju, koja je samo zagađivala i gomilala gubitke.

42
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 13:30 (markoBT).
2 godine

Naravno da je turizam najveći pokretač po mojem mišljenju..mislim, samo pogledajte koliko cijene porastu i koliko se samo tu novca slije od PDV-a??

Jasno da krajem sezone cijene ne padaju, pa eto ti opet koristi za BDP.

Znam barem par tvrtki koje u mojoj okolici indirektno izvrsno profitiraju od turizma. Primjer, kartonaža.. Dok nema sezone, kutije se rade u 1 smjeni, kad krene sezona, kutije se štancaju u 3 smjene.

Sad ti meni reci da turizam nije najbitniji? To je samo 1 primjer, kako rekoh ima ih u mojoj okolici malo više.

U prijevodu, dok nema sezone, preživljavanje, kad krene sezona rad od jutra do sutra..

Kako je kolega rekao, 2020. sam proveo najljepše ljetovanje, nema gužvi, cijene idealne, no državi se to baš i nije dopalo previše..

Onaj tko govori da turizam nije glavni čimbenik našeg BDP-a (direktno i indirektno) neka razmisli još jednom.

To je kao da kažeš da autoindustrija nije najbitnija u Njemačkoj..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
"Demografski slom!? Pa iati taj slom je nastao zbog debsona iz adezeja ciji su puleni imali filozofiju :ako neces ti, ima ko hoce. Sad imam 59 godina i 37 godina staza. U penziji sam cca 1,5 god radi totalne invakidnosti, a penzija bi mi bez invalidnosti i 3 godine pjevanja po sumama i gorama, bila 220€. Sa svim dodatcima je u trenutku tog rjesenja bila 520€. Sad to isto rade i tim ljudima koji dolaze iz nedodjija.. Pljutz
Brkoni

0 0 hvala 0
14 godina

Za turizam ne znam ALI, prije par dana mi je jedan Filipinac krečio kuhinju , kupaonicu , hodnik i sobu od moje majke , kaže 150 ojra ja reko nemoj me heb. tebi dam bam 200 sine.

Još lik zna radit Knauf i kasnije se pogodili da u mojoj sobi napravi Knauf za siću, tako da za tog dečka samo hvala i mora da mi ga je Bog poslao prek frendice!

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Streetpunk kaže...

Za turizam ne znam ALI, prije par dana mi je jedan Filipinac krečio kuhinju , kupaonicu , hodnik i sobu od moje majke , kaže 150 ojra ja reko nemoj me heb. tebi dam bam 200 sine.

Još lik zna radit Knauf i kasnije se pogodili da u mojoj sobi napravi Knauf za siću, tako da za tog dečka samo hvala i mora da mi ga je Bog poslao prek frendice!

Jel zna pločice raditi, naši toliko deru da sam sam mislio naučiti i sebi napraviti? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 15:10 (Gajotres).
14 godina
Gajotres kaže...
Streetpunk kaže...

Jel zna pločice raditi, naši toliko deru da sam sam mislio naučiti i sebi napraviti? 

Nisam ziher , dečko je iz Zagreba i ja ali radio sam cijelu kupaonicu sa majstorima sad prije tjedan dana , majko sveta odoše sve pare u PM.

Al fala bogu majstor za grijanje i ostalo u kupaoni je imao svojeg keramičara i pogodili smo se za ukupnu cijenu neznam kolko taj traži po kvadratu , ali oba su mrak dečki i spaljotke smijao sam se i pomagao im kad su radili i ispunjavao im glazbene želje prek Deezera posao napravljen vrhunski.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 15:14 (Streetpunk).
15 godina

Trebao si zvati Zaporožca da im pušta neke miksete sa i7 14700K 

3 godine
Bencho2211 kaže...
Uvesti obavezni izlazak na izbore za sve, u protivnom 500e kazna, dok se to nedesi idalje ce 30tak posto ljudi odlucivati za sve ljude u drzavi. Mozda bi do bilo početak rješavanja problema, ako nije prekrasno već...

ne vidim što bi to riješilo. kad bi imao za koga glasati redovito bi izlazio na izbore kada nemam ne izlazim. ne povodim se onom idemo za ove jer su oni manje zlo. ne treba nam nikakvo zlo treba nam netko tko neće prodavati floskule i biti licemjeran, a toga nažalost trenutno nema u potrebnoj mjeri i to nije do političara nego do nas jer smo mi takvi.

"Mi Hrvati rado se izgovaramo i okrivljujemo drugoga za vlastite nesreće. Za sve nedaće ne okrivljuje nikad Hrvat sam sebe"

18 godina

Jedni od tih ponuđenih će ti biti vlast narednih x godina. Oni će se baviti tobom.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Evo šta legende od našeg benda Vatrogasci misle o našem premijeru:

https://www.shazam.com/en-us/song/1798131234/frenky-feat-paul-kurtsa

Kaže stvar se zove Frenky , ali obratite pozornost koliko puta zvuči kao Plenky !

A i vidi se po tematici na koga misle... ludi su 100% 

BTW Stvar je iz 2025.

Upozorenje na Explicitan sadržaj!

Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina

Slažem se sa zaključkom.
Da se to napravi, treba smanjit korupciju. Pošto je to naš duboko ukorjenjen problem organiziranog "legalnog" kriminala..

Sumnjam da če se bilo šta promjenit.

Previše je to "ukopano", organizirano da bi samo obični izbori promjenili bilo šta kod nas.

0 0 hvala 0
7 godina
markoBT kaže...
Al Crane kaže...
markoBT kaže...
Al Crane kaže...
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

p.s.

Postoji li nešto što donosi novac a ne zagađuje. Ako postoji onda bi rado turizam zamjenio tom djelatnošću. Nizozemska ima 547 stanovnika po četvornom kilometru i sasvim dobro žive. Hrvatska ima 178. Znači tih 5x više turista nije neko preveliko opterečenje.

A Jadran umire (ako umire, jer i na primjeru Kaštelanskog zaljeva se vidi da more ne umire lako) zbog rijeke Po i svega zagađenja kojeg u nju ubacuje italijanska industrija i poljoprivreda, a ne zbog turista na njegovoj istočnoj obali. Uostalom turisti i dolaze jer im se čini da Jadran ne umire.

U pravu si još jednom; sve što donosi profit više ili manje zagađuje. A gdje je objektivno turizam u toj priči - kome donosi profit dok što zagađuje?

Što se tiče nizozemskog vs hrvatskog turizma; tamo ljudi dolaze uz toksične kanale da puše travu i okreću prividne maloljetnice, a kod nas da osjete sunce, more i ćevape. Tako da, tih 5x više turista kod nas ima drastično drugačiji ekološki utjecaj.

I opet si u pravu; turisti na istočnu obalu Jadrana dolaze da se olakšaju u djevičanski čistom ambijentu, da im se usput tuđa govna ne lijepe za vlastite ekstremitete i organoleptičke procesore. Samo to također ne ide dovijeka.

Jadran umire i zbog turista, ali ti to uronjen u tuđa govna možda ne želiš tako doživljavati.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
17 godina
danko99 kaže...

Slažem se sa zaključkom.
Da se to napravi, treba smanjit korupciju. Pošto je to naš duboko ukorjenjen problem organiziranog "legalnog" kriminala..

Sumnjam da če se bilo šta promjenit.

Previše je to "ukopano", organizirano da bi samo obični izbori promjenili bilo šta kod nas.

To i je problem što je to toliko duboko integrirano u naše društvo. Svi bi promjenu ali da se ne diraju njihova prava ili muljaže. Svi seru na uhljebe ali bi prvi na državnu sisu, svi mrze ove što rade na crno ali će prvi pristat platit u kešu da izbjegnu PDV. To je toliko ukornjenjeno kod nas ili odeš iz hr ili gledaš kako pomalo gubiš vlastiti integritet dok snižavaš ljestvicu i kažeš sebi ma samo još ovaj put. 

14 godina

Par puta sam kupovao hardware bez PDV-a , ali u zadnje vrijeme Čist račun duga ljubav...dostava-pouzeće-račun-gara-hvala!

A poslušaj i na YouTube-u od Vatrogasaca HAlo DEbili ZEmlju.... ako ti se ona prva svidjela.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice