Internet nikada nije trebao biti besplatan

poruka: 25
|
čitano: 5.535
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Internet nikada nije trebao biti besplatan".
18 godina

Sve jasno. Ja bih i zrak monetizirao, zamisli koliko bi bio čišći i kvalitetniji da ga sirotinja ne zagađuje.

Moj PC  
28 0 hvala 7
8 godina

Dot-com balon (ili internetski balon) bio je špekulativni burzovni balon koji se formirao u kasnim 1990-im godinama uslijed masovnog rasta vrijednosti dionica novonastalih internetskih kompanija. Kulminirao je 10. ožujka 2000. godine, kada je tehnološki indeks NASDAQ dosegnuo povijesni vrhunac od 5.048,62 boda, nakon čega je uslijedio dramatičan krah i pucanje balona:

Euforija i "FOMO": Investitori su panično kupovali dionice tehnoloških tvrtki iz straha da će propustiti "novu ekonomiju"

.Nedostatak poslovnih modela: Bilo je dovoljno da tvrtka doda ".com" u svoje ime kako bi privukla milijune, iako mnoge nisu ostvarivale nikakav profit ili prihode.

Obilje rizičnog kapitala (Venture Capital): Investicijski fondovi nekritički su ulagali goleme iznose u bilo koju digitalnu ideju prezentiranu u PowerPointu.

Agresivan marketing: Tvrtke su trošile golem novac na skupe reklame (npr. na Super Bowlu) kako bi podigle prepoznatljivost, zanemarujući dugoročnu održivost.

koliko vidim identično se dešava danas...očito nakon 26 godina...mudrost je ishlapila...pa ajmo mujo nanovo

očito repetitio est mater studiorum ima veću težinu nego historia vitae magistra est

samo ovog puta je puuuuno više novaca utučeno...pa će i vatromet biti veći

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina

Da sadrzaj na internetu nije besplatan nitko ga nebi ni koristio.

Linux, Arch Linux.

8 0 hvala 2
8 godina

internet zahtjeva puno manja ulaganja i resursa nego potraga za umjetnom inteligencijiom koja je svjesna sebe ili je na korak do toga...i trenutno imamo gomilanje poluvodiča koji rade na isti način kao i prije 50 godina(karikiram)...smanjivanje tranzistora ima svoju granicu...a mi gomilamo trazistore

svo to trošenje resursa da bi AI školarcima sastavio lektiru....koliko je mozak od recimo tesle potrošiom resursa za sve njegove izume...isto koliko i moj koji nije izumio ništa

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
4 1 hvala 0
18 godina

Totalno je pogresna paralela interneta i AI. Internet jer samo infrastruktura, kao putevi i zgrade, prostor koji omogucava da na njega stavis nesto korisno covjecanstvu ili smece. Pa neko izgradi biblioteku, neko kockarnicu.

S druge strane, AI vise lici na sam aparat za kockanje.

11 0 hvala 0
17 godina
Re: Internet nikada nije trebao biti besplatan
Autor je malo čudan. Ne znam što je zamislio. Da košta kao netflix ili zamp? Platiš pretplatu od koje se plaća sadržaj? I nikad je jako dugo vrijeme. Kako bi se internet razvio da se plaća pretplata kad sadržaja nije ni bilo? Čini mi se kao samo laprdanje uokolo stare floskule ako je besplatno-ti si proizvod. Autor je pokušao dosjetiti se teme za članak, pa se sjetio uzrečice, pa pokusao popuniti nele riječi oko toga da bi bio članak.

1 1 hvala 1
12 mjeseci

AI trenutno nije "AI" nego je search na teskm steroidima. Radi super ako znas kada ne radi i sto ce sigurno shebati. Kad i ako bude AI, problem prezentiran u tekstu je minoran, a trenutno AI moze mlatiti lovu kao i search engine. Reklamama i/ili pretplatom.

Da financijska osnova mora postojati, da, ne smijemo iskljucivati one bez para da ne mogu do alata informacijskog doba!  Rjesenje, mozda ne najsretnije, koje zadvoljava obje je kao i do sada, pretplate i reklame.

Koliko AIja placate? ja nekoliko.

1 4 hvala 0
17 godina
My2Cents kaže...

AI trenutno nije "AI" nego je search na teskm steroidima. Radi super ako znas kada ne radi i sto ce sigurno shebati. Kad i ako bude AI, problem prezentiran u tekstu je minoran, a trenutno AI moze mlatiti lovu kao i search engine. Reklamama i/ili pretplatom.

Da financijska osnova mora postojati, da, ne smijemo iskljucivati one bez para da ne mogu do alata informacijskog doba!  Rjesenje, mozda ne najsretnije, koje zadvoljava obje je kao i do sada, pretplate i reklame.

Reci da je ai samo search je teski understatement. Možda ga ti ili večina populacije tako koristite, iako mislim da cak niti to nije tocno, ali tko ga koristi u poslu, koristi ga za daleko naprednije stvari od searcha na steroidima. 

17 godina

Naravno da korisnicima ne odgovara kad nesto moraju placatim ne odgovara niti meni, ali AI nije nuznost, zasto bi morao biti besplatan ili jeftin, to je usluga koju netko razvija i koja da bi ju nekome ponudio trazi enorman ulaganja. Stoga  za ocekivati je da ce i kostati.
A vec sad kosta podosta i od nedavno jos vise.  ali za ocekivati je da se ti naplatni modeli u buducnosti malo iskristaliziraju, ponude optimalniji modeli ovisno o grupama korisnika , sigurno bude i drugih pretplata ili ce se dodatno nuditi  (kao sto vec bidim neki stavljaju u ponudu) uz ponude za internet kod telekoma i sl.
Vjerujem da ce cak ubuduce to biti i jeftinije

1 1 hvala 0
12 mjeseci
Pixel kaže...

Reci da je ai samo search je teski understatement. Možda ga ti ili večina populacije tako koristite, iako mislim da cak niti to nije tocno, ali tko ga koristi u poslu, koristi ga za daleko naprednije stvari od searcha na steroidima. 

dobro ok, nema frke sto  sam ja priglupi low-life ujser koji se ne zna koristiti AIjom, ali znas ima puno likova kojima je "napredno" koristenje dobivanje sukusa mora podataka priglupih birokratskih tekstova, uz fascinaciju kompleksnoscu  i onda misle kako je stroj koji ucinkovito navigira nepreglednim poljem vjerojatnosti nesto jace od searcha na steroidima.  Prije smo mogli searchat par termina i dobiti predefinirani output, sad mozes ostati na jednostavnom upitu i dobiti more halicunacija ili kvalitetno modelirati dovoljno veliki input i dobiti rezultat serchanja po vjerojatnostima povrh naucneih komprimiranih modela.  Ali jbga.. treba onom tamo liku reci da mu je metafora za klinac i da nema pojma jer spajanje steroida i  search eto samo znaci search, no za svaki slucaj budes ti podvukao da sam ja rekao da je to samo search, jer metaforu ti je bilo zgodno ignorirati.

Da AI je search na steroidima, steta sto nije AI, ali bude.

17 godina
Dakle „pretvori ovu rečenicu u 800 riječi" uz pretplatu je smislenije od „pretvori ovu rečenicu u 800 riječi" bez pretplate?
Naravno, za onoga tko ubire pretplatu je, ali za modele, teško..

1 0 hvala 0
8 godina

Tek sada kada je LLM napredovao u zadnjih par mjeseci, vidimo da su računala i internet bili samo poluproizvodi, koje smo samo mi entuzijasti mogli ispravno koristiti.

Živimo u vrlo zanimljivom dobu, kada i običan čovjek uz pomoć LLM-a može koristiti računalo. Očekujmo eksploziju korisnog softvera, web stranica, mobilnih aplikacija.

2 1 hvala 0
17 godina

Kako se pripremit za mogučnost velikog praska AI balona?

Pošto budu vjerovatno burze grdo pale, kriza tipa 2008 godine, vjerovatno i malo gadnije?

Čak i Chat GPT kaže da bi moglo biti grdo...

2 0 hvala 0
14 godina
danko99 kaže...

Kako se pripremit za mogučnost velikog praska AI balona?

Isto kao što se pripremaš na pucanje crypto balona, dakle financijski se ne izlažeš sektoru kojem si predvidio oštar pad.

Pa ako/kad pukne BTK.

Uostalom, pukao je i dotcom i netko je profitirao, netko popu*io, a netko nikad čuo ali kablove nitko nije namotao.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2026 17:24 (Yuda).
17 godina

Moze glupo pitanje. Zanima me koja je poanta ovog clanka? Citam kao AI slop 

3 0 hvala 1
20 mjeseci
Yuda:
"Uostalom, pukao je i dotcom i netko je profitirao, netko popu*io, a netko nikad čuo ali kablove nitko nije namotao".

Yuda dobar komentar samo kako je rečeno ovo je znatno napuhaniji balon, čak se očekuje veći krah od recesije 2008. A tada su mnogi namotali kablove!

Izgleda da svi samo čekaju krah i svi se čude što već nije pukao balon. HRT gospodarske vijesti danas , neki američki burzovni mešetar daje intervju te izgovara kao bez pardona da se očekuje pucanje UI balona 👀

Ako dođe do toga mišljenja sam da će biti prirodna selekcija , propasti će mnoge tvrtke koje se bave ili su uložile (kladile se) u AI, no one koje opstanu će izaći još jači giganti, a takve će opet spasiti države kao i što su 2008. države spasile banke koje su nas i dovele do recesije ("tu big to feil"). Moguće da se ide na to i opet se klade na tu pomoć, koju će opet mali čovjek (stoka sitnog zuba) platiti, sjetimo se da smo mnogi najebali sa kreditima, da su životi bili upopašteni, kao i mnoge male tvrtke, da godinama nakon recesije plaća nije rasla, te su uslijedile godine stagnacije, da su prostitutke ostale bez mušterija te su u pojedinim zemljama nudile usluge za bonove za hranu.

No ja sam samo forumski stručljak.
Po toj pretpostavci zlato će opet ići gore a sve ostalo dolje.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
8 godina
konjRR kaže...

Moze glupo pitanje. Zanima me koja je poanta ovog clanka? Citam kao AI slop 

Filler. Svako jutro u 6:30 ide 4-5 prije napisanih ćlanaka. Pa što ako su i AI generirani? LLM je u zadnjih par mjeseci napredovao.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2026 23:13 (gpd).
2 godine
HCMAA kaže...

svo to trošenje resursa da bi AI školarcima sastavio lektiru....koliko je mozak od recimo tesle potrošiom resursa za sve njegove izume...isto koliko i moj koji nije izumio ništa

Generaliziraš. Omiljeno "oružje" homo sapiensa, kako svesti nešto kompleksno na jedinice i nule. 

Pitanje bi bilo koliko bi Tesla toga još izumio da je imao AI pri ruci.

knight kaže...

Totalno je pogresna paralela interneta i AI. Internet jer samo infrastruktura, kao putevi i zgrade, prostor koji omogucava da na njega stavis nesto korisno covjecanstvu ili smece. Pa neko izgradi biblioteku, neko kockarnicu.

dot.com nije usporedba interneta već "alata" koji koriste internet kao medij. tako da se može reći da je usporedba na mjestu. u to doba su tu bili Microsoft, Google, Amazon... a i puno drugih IT tvrtki. neke su uspjele, većina nije, kao i što je sa svim danas. s druge strane kako si ti zaključio da AI liči na aparat za kockanje je valjda samo tebi i tebi sličnima jasno. 

My2Cents kaže...

ovo bi i AI pametnije napisao.

Nego svi vi koji se*ete po AIu, možda je problem u vama, možda vam ne treba, ali to ne znači da nije napravio pravu malu revoluciju u tako kratko vrijeme.

Evo osobno iskustvo samo danas, pišem jedan dosta složeni query, potrebni su sati i sati, za test uzmem AI da ga napiše i bum u 2 sekunde eto potpuno ispravan query. Na input sam potrošio cca 5 min.

Drugo današnje iskustvo, krenuli danas lažni revolut pozivi, na mobu se pojavi revolut logo i navodno poziv stiže od revolut podrške. odem u revolut, pozovem agenta koji je zahvaljujući AIu tu sada 24/7, javi se isti sekund, samo mu pošaljem screenshot i u roku keks mi detaljno sve obrazloži, obavim komunikaciju s njim doslovno kao sa čovjekom. ok lažem, bolje nego sa većinom ekipe iz podrške.

nema svi agenti su zauzeti, slušanje 45 min. retardirane glazbe, 15 prespajanja...

pa sad vi i dalje drvite kako je AI glupost.

18 godina
millennial kaže...
knight kaže...

dot.com nije usporedba interneta već "alata" koji koriste internet kao medij. tako da se može reći da je usporedba na mjestu. u to doba su tu bili Microsoft, Google, Amazon... a i puno drugih IT tvrtki. neke su uspjele, većina nije, kao i što je sa svim danas. s druge strane kako si ti zaključio da AI liči na aparat za kockanje je valjda samo tebi i tebi sličnima jasno. 

Dotcom nije ni pomenut u tekstu, nego upravo internet kao platforma za pristup informaciji. Vrati se i procitaj tekst. A kako je "meni i meni slicnima jasno" da  AI lici na aparat za kockanje - pa mozda mi uposlimo mozak, ne samo LLM. Ali ti nemas vremena za to, danas si imao sretni zgoditak u vidu query-a koji je (mozda) i ispravan. A ako nije, samo ponovis. 🎰

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.6.2026 23:44 (knight).
4 godine

Ironija je što autor ovog članka ne zamjećuje da se njegova kritika odnosi i na njegovo mišljenje/članak.

Btw, "Besplatni unos producira besplatnu kvalitetu " nije argument nego slogan (Linux i RISC  procesori npr su dobar primjer protuteže) 

Autor članka predigo živi u Americi, vidi se da ga pere američki kapitalizm sve u 16

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2026 3:55 (Svakakav).

2 0 hvala 0
17 godina
My2Cents kaže...
Pixel kaže...

dobro ok, nema frke sto  sam ja priglupi low-life ujser koji se ne zna koristiti AIjom, ali znas ima puno likova kojima je "napredno" koristenje dobivanje sukusa mora podataka priglupih birokratskih tekstova, uz fascinaciju kompleksnoscu  i onda misle kako je stroj koji ucinkovito navigira nepreglednim poljem vjerojatnosti nesto jace od searcha na steroidima.  Prije smo mogli searchat par termina i dobiti predefinirani output, sad mozes ostati na jednostavnom upitu i dobiti more halicunacija ili kvalitetno modelirati dovoljno veliki input i dobiti rezultat serchanja po vjerojatnostima povrh naucneih komprimiranih modela.  Ali jbga.. treba onom tamo liku reci da mu je metafora za klinac i da nema pojma jer spajanje steroida i  search eto samo znaci search, no za svaki slucaj budes ti podvukao da sam ja rekao da je to samo search, jer metaforu ti je bilo zgodno ignorirati.

Da AI je search na steroidima, steta sto nije AI, ali bude.

Kao sto rekoh pricas gluposti kao netko tko ne zna sto je ai moze.  Koristim ga na poslu i apsolutno veze nema sa search.  Svaki alat treba znati koristiti, a ti nastavi po sovme jer ako ti koristis samo napredni searc, sigurno svi tako koriste, nema sanse da itko drugi ima poslovni model koji itekako dobro iskoristava mogucnosti ai-a

12 mjeseci
Pixel kaže...

Kao sto rekoh pricas gluposti kao netko tko ne zna sto je ai moze.  Koristim ga na poslu i apsolutno veze nema sa search.  Svaki alat treba znati koristiti, a ti nastavi po sovme jer ako ti koristis samo napredni searc, sigurno svi tako koriste, nema sanse da itko drugi ima poslovni model koji itekako dobro iskoristava mogucnosti ai-a

LOL, ok. Samo se jos nemoj zaljubiti u svoju verziju AIa, kao neki 

17 godina
My2Cents kaže...
Pixel kaže...

LOL, ok. Samo se jos nemoj zaljubiti u svoju verziju AIa, kao neki 

Pa koji je tvoj problem, ismijavas se iz alata koji neko koristi na poslu i koristan mu je ?

18 godina
gpd kaže...

Tek sada kada je LLM napredovao u zadnjih par mjeseci, vidimo da su računala i internet bili samo poluproizvodi, koje smo samo mi entuzijasti mogli ispravno koristiti.

Živimo u vrlo zanimljivom dobu, kada i običan čovjek uz pomoć LLM-a može koristiti računalo. Očekujmo eksploziju korisnog softvera, web stranica, mobilnih aplikacija.

Kad sam prvi put procitao ovaj komentar, kontao sam da si sarkastican. 

12 mjeseci
Pixel kaže...

Pa koji je tvoj problem, ismijavas se iz alata koji neko koristi na poslu i koristan mu je ?

znaci gotovo je, vec si se zaljubio preko usiju? Ha dobro. Samo se nadam da me nisi shvatio u krivo ili u koso ili na hero? 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice