Deset slijepih ulica umjetne inteligencije

poruka: 32
|
čitano: 12.202
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Deset slijepih ulica umjetne inteligencije".
17 godina
Re: Deset slijepih ulica umjetne inteligencije
Sirotanovic kaže...
.. recimo korozija te postane "zao"!

-zao? .. zašto ne dobar?

-može li čip postati zao? može li postojati kvar, kao korozija-lom-pregoreno.. koji rezultira takvim algoritmom-rezultatom koji će funkcionirati s namjerom nanošenja štete-zla, npr ubijati ljude po ulici ili još veće zlo, ubijati djecu i trudnice? možda i na rasnoj osnovi pa će preferirati obojene ili bijele? kineski robot će tad 'prirodno' kao robo-vlasnike mrziti žute-kineze više od ostalih ljudi?

-zao? lud, mahnit? .. može mu se recimo glava vrtiti nekontrolirano, može ruka ili servomotor.. no tad je u kvaru, kao traktor ili brusilica, vešmašina koja lupa i curi voda.. što može neispravan robot ako je prohrđao, ako mu npr baterija-kiselina curi.. postane lud? možda mu se priviđaju ukaze pa vrišti i trči-bježi?

-i opet, ista 'poruka' kao prethodna, tj to je onaj scenarij kojeg smišljamo mi, ljudi, autori.. scenarij kako kenparker postane spiderman, ugrize ga radioaktivni pauk.. radnomizacija-slučajnost pa ne možemo to ponoviti, atestirati, no za film je to čisto prihvatljivo :) .. ne za znanost, činjenice i realnost..

-tako može nastati filmski mutant-junak sa supermoćima, sandman (detonacija nuklearke u pustinji-pijesku i vojnik koji strada, kao hulk..), watherman (isto ali s vodom).. a explozija njih dvojicu spoji u blatnog koji je duplo jači :) .. i opet, to radimo mi, tj mašta, ne oni-roboti-čipovi, ne kvar-kiselina-korozija-slučajnost jer za koherenciju ne može statistička šansa entropija biti riješenje, suprotno, jer izolirani sustav entropija uvijek raste.. ili u idealnom slučaju ostaje konstatnta.. što će reć, sve se kad-tad pokvari, raspadne...

-kraće, kvar ne stvara sustav koji radi, .. tj kad je kvar takav da sustav više ne može radit, npr kotač na autu je loš, zablokiran, trul.. kao šepavi terminator, vuče nogu, puzi.. ostane samo glava i oko koje se na kraju ugasi :) .. samo u filmskoj mašti se stvori nešto što radi, no to nije realnost-fizika-znanost nego mašta i opet smo to mi, ljudi-autori takve franšize za film.. :)

-kako bi sad izmislili novog superjunaka? neka nuk-bomba-radioaktivno + neka životinja-buba.. npr crv-glista -> glistaman? puž? pužman ili ljigica? :) .. i to će nam za film biti sasvim ok.. to je mašta.

-čip? robot? .. ne može. ili ovako.. dali je pištolj zao? ubija ljude.. (ili opet ne ubija pištolj, metak, nego kinetička energija i onaj tko puca-upravlja, čovjek + fizika..) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
20 mjeseci
Re: Deset slijepih ulica umjetne inteligencije
Moj kolega ihush: "dali je pištolj zao? "

Pištolj je alat a mi pričamo o svjesnoj UI koja može biti zla ili dobra ako ikada dobije svijest, te da i mali input bi ju mogao promjeniti na "zlo ili dobro" ili se sama može pokrivariti (doživjeti živčani slom).
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice