kad će ovaj IPO...nakon toga IPO za warp pogon...IPO za teleport
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čini mi se da je autor krivo formulirao naslov, nitko ne tvrdi da će komercijalni fuzijski reaktori biti gotovi već do 2032, nego da će ispitivanja bi li oni bili pogodni kao brodski reaktori (s pretpostavljenim karakteristikama) biti gotova do te godine. Najoptimističkije procjene kažu da bi mogli biti u široj primjeni tek oko 2050., jer sve i da budu tehnički spremni već u idućem desetljeću (što mnogi projekti bombastično najavljuju), nitko pametan ne želi ulupati astronomske cifre (i temeljiti ekonomsku strategiju) u nešto što prvo nije prošlo zadovoljavajući probni rok kao pilot-postrojenje u mreži, što je ultimativno mjerilo za isplativost.
A ljudi koji znaju o čemu pričaju, kao recimo fizičari s instituta Max Planck, kažu kako će fuzijski reaktori zapravo proizvoditi više nisko i srednje radioaktivnog otpada od komercijalnih fisijskih, što također treba sigurno i ekonomski održivo skladištiti, i to je također jedna od ključnih stavki za komercijalne reaktore.
https://www.ipp.mpg.de/2769068/faq9
Za sada radijacijski štitovi od najboljih postojećih materijala mogu trajati do godinu dana, nakon čega bi ih trebalo zamijeniti. A to je sve skupa malo nepraktično i preskupo, čak i kada bi se postigla samoodrživa reakcija.
Tako da su sve priče i predviđanja za komercijalne fuzijske termonuklearne reaktore još uvijek oštrenje ražnja dok je zec u embrionalnom razvoju, i pitanje je hoće li se uopće roditi, makar i s teškim boleštinama koje realisti opisuju. 
EDIT:
Eto malo sam stilski i sadržajno poboljšao svoj post, nadam se.
Do 32. budu napravili štit od Vibranija ili adamantija pa će riješiti problem radijacije fuzijskih reaktora 💪
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Visokoenergetske brze neutrone, protone, alfa-čestice (jezgre helija), intenzivna elektromagnetna zračenja u rasponu od vidljivog svjetla, ultraljubičastog i toplinskog, pa do X- i gama-zračenja. Niti jedno živo biće ne želi biti u blizini izvora toga. Nema direktne transmutacije goriva u visokoradioaktivne izotope kao u fisijskim reaktorima, ali materijali izloženi zračenjima iz fuzije i sami postaju radioaktivni.
Ništa ja ne brkam, lobisti nuklearne industrije obmanjuju ljude koji nisu baš na "ti" s osnovama nuklearne fizike (a valjda i sebe), pojednostavljujući problematiku na razinu dječjih slikovnica, a stvarnost je upravo suprotna, na žalost.
Nije jasno jel prototip do 2032. Ili ce biti studija do 2032. Ja bih rekao da studija.
Brod ce bit pogonjen fuzijskim reaktorom koji ce bit upravljan preko kvantnog racunalstva za cije inpute ce bit odgovoran AI.

Nije jasno jel prototip do 2032. Ili ce biti studija do 2032. Ja bih rekao da studija.
Po pričama dotične kompanije, njihov inovativni koncept uspješno je testiran, ali uz najbolju volju nisam mogao naći konkretnije podatake o testovima tipa koliko dugo i u kojim uvjetima je navodni testni reaktor radio i koliko je energije proizveo vs primio - ali zato prikuplja nove solidne sume zelembaća... kao i svi slični projekti 
"The company received a fourth consecutive grant from Israel’s Innovation Authority in March 2025, a $5 million award over three years to develop a smaller concept demonstrator."
https://thefusionreport.substack.com/p/nt-tao-fires-first-plasma-on-c3-prototype