Pokrenut Središnji registar stanovništva, na jedno

poruka: 15
|
čitano: 2.848
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pokrenut Središnji registar stanovništva, na jedno".
18 godina

bit ce jao kad to sve iscuri

Moj PC  
13 0 hvala 2
8 godina

možemo mi pričati protiv MAGA ali tamo nema osobne iskaznice a vozačku ne moraš imati...to samo ove banana u kojima stoka sitnog i krupnog ima žig

Zašto SAD nema nacionalnu osobnu iskaznicu?

U američkom društvu postoji dugogodišnji politički i kulturni otpor prema uvođenju jedinstvene nacionalne iskaznice. Mnogi građani i organizacije to smatraju zadiranjem savezne vlade u privatnost i korakom prema pretjeranom nadzoru države nad pojedincem.

da se mogu roditi po drugi put...ili texas ili ništa

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 7 hvala 0
19 mjeseci
Re: Pokrenut Središnji registar stanovništva, na j
HCMAA kaže...

možemo mi pričati protiv MAGA ali tamo nema osobne iskaznice a vozačku ne moraš imati...to samo ove banana u kojima stoka sitnog i krupnog ima žig

U američkom društvu postoji dugogodišnji politički i kulturni otpor prema uvođenju jedinstvene nacionalne iskaznice. Mnogi građani i organizacije to smatraju zadiranjem savezne vlade u privatnost i korakom prema pretjeranom nadzoru države nad pojedincem.

Rodio bi se kao ilegalni meksić 

16 godina

Koja prednost je za mene ako predam sve podatke osim što me država može lakše nadgledati?

Moj PC  
12 1 hvala 2
14 godina
HCMAA kaže...

Al tamo zato ide metak, metak na dnevnoj bazi.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
14 godina
HCMAA kaže...

Upravo će te MAGA otpratiti u Salvador ako nemaš kod sebe nekakav valjani ID ili vozačku, fizionomija ti nije baš WASP-ovska, a naglasak ti je melanijavski.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2026 22:52 (ante_etna).
10 godina
Zapravo je i to cak jako napuvana vijesti.

Negdje sam naisao na neku statistiku da je u USA prije bilo vise ubojstava (na 100k stanovnika) godisnje nego danas.

Ako me pamcenje sluzi vrhunac je bio 70-80ih
12 godina
HCMAA kaže...

Ima.

REAL ID.

Bez nje (ili putovnice) ne možeš se ukrcati u zrakoplov (domaći i inozemni letovi).

Ne možeš ući u federalne zgrade/institucije (sudove i sl.).

A zadnji prijedlog Trumpa & ostatka MAGA menažerije (kroz SAVE America Act) traži da bez nje neće moći ni glasati (na saveznim izborima ... za sada).

SAD - banana država, puna stoke sitnog zuba. Potpuno si u pravu.

Da ne spominjemo da veći dio EU (onaj civiliziraniji) već ima (neki odavno) neki oblik SRS, objedinjene baze podataka o stanovništu.

Klasične popise stanovništva, sa vladinim službenicima koji obilaze svako kućanstvo kao da smo u srednjem vijeku, provodi sve manji broj država.

12 godina
Ferritin kaže...

Koja prednost je za mene ako predam sve podatke osim što me država može lakše nadgledati?

Male? Nikakve? Ovisi.

Mislim, većina podataka se povlači iz raznih državnih baza podataka (porezna, MUP, katastar, matice rođenih/umrlih/vjenčanih i sl.). Ništa ti ne "predaješ".

Ono što možeš predati su manje važne informacije koje možda u nekom trenutku postanu bitne, ako tražiš neka prava od države. Nacionalnost, (ne)vjera, kontakt informacije (telefon/email), bračni status (redovno sklopljen brak ili životnu zajednicu SRS "vidi" u matici, ali ako imaš nestandardnu životnu zajednicu, recimo neregistriranu izvanbračnu onda to sistem ne "vidi"), članovi kućanstva ...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2026 16:47 (Gokage).
18 godina
Ferritin kaže...

Za domoljube: to je temelj državnosti. Osobna iskaznica: članska iskaznica našeg kluba.

Za paničare: ako izgubiš fizički dokument, nisi izgubio identitet pred državom.

Za katastrofom razdvojene: lakše pronalaženje iz iste baze.

Za ljubitelje normiranih baza podataka: stvaraju se uvijeti da ne moraš dati kopiju osobne u banci, daš im dozvolu da pročitaju podatke iz centralne baze.

Ima nas koji su zadovljni uslugama ove države, pa žele efikasnost povećati centralizacijom.

Za one koji žele nestati: dovoljno je izbrisati se iz samo jedne baze podataka.

Za ljubitelje nadzora: u puno situacija je državni nadzor dobra stvar.

...

19 mjeseci

Ovo bi trebalo zamijeniti popis stavnovništva, ali ja vidim gomilu problema u vezi ove ideje.

Npr. za popis stanovništva osnova je da država ima uređen registar stambenih jedinica, što nema niti će ikada imati kako sada stvari stoje.

Znači u popisu stanovništva primarni ključ je stambena jedinica i njoj se pridodaju vanjski ključevi. Država nema pojma koje stare kuće su naseljene, koje sve postoje, koliko stambenih jedinica u njima ima itd.

Ovo je u standardnom popisu rješavano tako da su popisivači išli od vrata do vrata.

Uz ovu osnovu koja nije zadovoljena ne vidim gomilu podataka koji bi popis trebao sadržavati.

Čini mi se da je stvarna ideja da se maskira katastrofalni gubitak stanovništva zbog negativnog prirodnog prirasta i iseljavanja pod vladajučom strankom.

Po podacima DZS, samo na negativnom prirodnom prirasu u zadnjih 10 god., izgubili smo više od 200 000 ljudi:

DZS - službeni podaci do 2024. god.

Očekujem porast stanovništva po novom načinu popisivanja :)

SubMarine

3 0 hvala 3
15 godina

Baš sam pogledao svoje podatke. Datum rođenja mi piše krivo. Piše i vrijeme rođenja, pa se vidi da je podatak točno jedan sat unaprijed od ispravnog. Budale su nešto zeznule vjerojatno s ljetnim računanjem vremena.

1 0 hvala 0
18 godina
Nole kaže...

Baš sam pogledao svoje podatke. Datum rođenja mi piše krivo. Piše i vrijeme rođenja, pa se vidi da je podatak točno jedan sat unaprijed od ispravnog. Budale su nešto zeznule vjerojatno s ljetnim računanjem vremena.

Meni je sve OK, uključivo i vrijeme. Da je nešto sistemski zeznuto bilo bi krivo svima, ovako čini se da ima problema sa pojedinim dijelovima unosa podataka.

Gledam te!
7 godina

Džabe si krečio.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

4 0 hvala 1
15 godina
Registar stambenih jedinica. Lol. Pa RH ne zna koje su sve nekretnine u njenom vlasništvu, kamo li još da vodi registar nekretnina u tuđem vlasništvu.

Nadam se da im sigurnosni dio posla neće bit u rukama rodijaka i rodica iz Fine koji obavili maestralan posao sa izdavanjem certifikata.
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice