NASA radi štednje energije isključila još jedan in

poruka: 16
|
čitano: 6.661
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "NASA radi štednje energije isključila još jedan in".
18 godina

Meni je ovaj Voyager potpuna fascinacija. Osobito kad se uzme vrijeme u kojem je razvijen, iskljucivo radom i pamecu covjeka. A danas prosjecan covjek ne uspjeva napisati koncizan mail bez pomoci UI-e. 

23 1 hvala 0
16 godina
Re: NASA radi štednje energije isključila još jeda

Kada razviju bolje baterije neće trebati ni reaktri nego samo solarno punjenje, a kada se udalji od jačeg izvora svjetla koristiti će zvijezde.

Prosječnom čovjeku bi trebalo zabraniti AI

Djeci bi trebalo zabraniti Google jer ne koriste mozak pa ih zaglupljuje.

Djeci bi trebalo zabraniti mobitele jer svaki drugi nosi naočale baš zahvaljujući mobitelu.

Djeci bi trebalo zabraniti da jeedu meso životinja našopanih hormonima rasta jer " klinci" od 15 godina imaju broj noge 45 i cure grudi broj 5 pa kad s neta skineš neku ljepoticu koja ima grudi broj 3 optuže te da si snimao osobe koje izgledaju kao djeca što je kazneno djelo i ako ti ne dopadne neki razuman i školovan sudac ideš u zatvor.

I djeci bi trebalo makar malo odgoja o onome što ne znaju jer im ne znaju roditelji pa ih uči ulica ali to nije važno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2026 18:49 (Sevelj).
17 godina
Prosječan čovjek će ostati bez AI-a. Sad pitanje hoće li to biti ove ili iduče godine. My money je da će to biti 2026.

Dva glavna su već uzeli tržište. Sad će krenuti žestoka monetarizacija. DG je stvarno napravio izvrstan članak na tu temu.
17 godina
Gajotres kaže...
Prosječan čovjek će ostati bez AI-a. Sad pitanje hoće li to biti ove ili iduče godine. My money je da će to biti 2026.

Dva glavna su već uzeli tržište. Sad će krenuti žestoka monetarizacija. DG je stvarno napravio izvrstan članak na tu temu.

U tom slučaju, Kina će ih pregazit. A imaš I offline, lokalne modele koje upogoniš kad zatreba. Sve u svemu, AI možeš monetizirati jedino ako se po nečemu ističe u odnosu na konkurenciju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2026 20:28 (zzib).
18 godina

odlican video, iskocio mi neki dan

Where is Voyager Headed? ↤ ↦ Where did 3I/Atlas Come From?

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
zzib kaže...
Gajotres kaže...

U tom slučaju, Kina će ih pregazit. A imaš I offline, lokalne modele koje upogoniš kad zatreba. Sve u svemu, AI možeš monetizirati jedino ako se po nečemu ističe u odnosu na konkurenciju.

Kinezi jesu jeftiniji ali i lošiji a ni njima nije struja besplatna. Kao ni tebi za lokalni plus buka. Buka je meni osobno gora od 400€ računa za struju. 

12 godina

"Ovaj zahvat podrazumijeva istodobnu zamjenu niza uređaja koji brže troše energiju energetski učinkovitijim alternativama, kako bi se održala toplina letjelice i spriječilo smrzavanje vodova za gorivo."

Tko ovo prevodi, i ako je prijevod točan koji je izvor? Zamjenit će uređaje na letjelici udaljeno 25 miljardi kilometara? 🤡

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
Entry Point kaže...

"Ovaj zahvat podrazumijeva istodobnu zamjenu niza uređaja koji brže troše energiju energetski učinkovitijim alternativama, kako bi se održala toplina letjelice i spriječilo smrzavanje vodova za gorivo."

Tko ovo prevodi, i ako je prijevod točan koji je izvor? Zamjenit će uređaje na letjelici udaljeno 25 miljardi kilometara? 🤡

Mislio sam da je ovako kako kaže AI, ali se nisam dovoljno dobro znao izraziti, pa evo što kaže AI;

Evo što se zapravo događa pod nazivom "Big Bang":

Daljinsko reprogramiranje: Umjesto fizičke zamjene, inženjeri šalju softverske naredbe. Oni "zamjenjuju" rad jednih sustava drugima. Primjerice, ako jedan grijač troši previše struje, isključuju ga i pokušavaju koristiti toplinu koju generiraju drugi instrumenti.
Upravljanje energijom: Budući da radioizotopni termoelektrični generatori (RTG) gube snagu svake godine, NASA polako gasi sve sustave koji nisu nužni za preživljavanje kako bi struju usmjerila na ključne grijače i antenu.
Čuvanje topline: Ključni cilj je spriječiti smrzavanje goriva u vodovima. Ako se vodovi smrznu i puknu, letjelica više neće moći usmjeriti antenu prema Zemlji i bit će zauvijek izgubljena.

合気道 五段
15 godina
Gajotres kaže...

Što je DG? Može link na članak?

15 godina
Keops kaže...
Gajotres kaže...

Što je DG? Može link na članak?

Prtpostavljam da misli na ovo: https://www.bug.hr/umjetna-inteligencija/ai-i-kraj-zlatnog-doba-koristite-ih-dok-ne-poskupe-58787 

13 godina
Inovator kaže...

Meni je ovaj Voyager potpuna fascinacija. Osobito kad se uzme vrijeme u kojem je razvijen, iskljucivo radom i pamecu covjeka. A danas prosjecan covjek ne uspjeva napisati koncizan mail bez pomoci UI-e. 

Ne bih ja tako rekao. Fascinantnije je naše nepoznavanje fizike i iz toga izvlačenje zaključka kako je duboki svemir surov. A stvar je poprilično drugačija. Duboki svemir je surov za ljude, ali ne i za strojeve. U dubokom svemiru nema oluja, nema kiše ni snijega, nema hrđe (jer nema kisika), nije ni tako hladno jer se toplina rasipa samo radijacijom (zato recimo James Webb teleskop ima problema s grijanjem, a ne hlađenjem). Jedino surova je radijacija koja može oštetiti elektroniku, koja je kod Voyagera, zato što je napravljena tako davno, puno izdrživija nego ova današnja. I zato Voyager još uvijek radi. Jedini problem je izvor energije. Da je malo izdašniji možda bi radio još 50 godina.

42
17 godina
Gajotres kaže...

Kinezi jesu jeftiniji ali i lošiji a ni njima nije struja besplatna. Kao ni tebi za lokalni plus buka. Buka je meni osobno gora od 400€ računa za struju. 

Kakva buka. Pokrećem modele na laptopu, Qwen je najbolji što se tiče potrebe za resursima i brzine. Je, ventilatori se zavrte, al' na kratko. Uglavnom, u slučaju da se tvoje predviđanje ostvari, evo ti top 10 kandidate iz Kine:

1. Qwen (通义千问) – Alibaba Cloud
    Sizes: 0.5 B → 110 B, plus MoE variants.
    Open-weight on Hugging Face (Apache 2.0).
    Chat demo: https://tqma.com

2. Baichuan (百川) – Baichuan Intelligence
    Sizes: 7 B, 13 B, 53 B (MoE).
    Open-weight (Apache 2.0).
    Chat demo: https://chat.baichuan-ai.com

3. ChatGLM / GLM-4 – Zhipu AI & Tsinghua University
    Sizes: 6 B, 9 B, 12 B, plus 130 B closed variant.
    Open-weight (partially MIT/GLM license).
    Chat demo: https://chatglm.cn

4. Yi (零一万物) – 01.AI (Kai-Fu Lee’s team)
    Sizes: 6 B, 9 B, 34 B.
    Chat demo: https://www.lingyiwanwu.com

5. DeepSeek – DeepSeek (幻方量化)
    Sizes: 7 B, 67 B, plus 236 B MoE.
    Open-weight (MIT).
    Chat demo: https://chat.deepseek.com

6. InternLM (书生) – Shanghai AI Lab & SenseTime
    Sizes: 7 B, 20 B, 123 B.
    Chat demo: https://internlm-chat.intern-ai.org.cn

7. ERNIE-Bot (文心一言) – Baidu
    Closed API only; sizes not public.
    Chat demo: https://yiyan.baidu.com

8. Hunyuan (混元) – Tencent
    Closed API; sizes not public.
    Chat demo: https://hunyuan.tencent.com/bot

9. SparkDesk (讯飞星火) – iFLYTEK
    Closed API; sizes not public.
    Chat demo: https://xinghuo.xfyun.cn

10. Kimi-1.5 (月之暗面) – Moonshot AI
    Closed API; 128 k → 2 M context window.
    Chat demo: https://kimi.moonshot.cn

17 godina
Opet kažem i njima je struja besplatna kao i nama. Nooot. Kao što imaju sad imaju sranje s autoindustrijom tako će biti s s jeftinim AI-om.

I jebena buka je za propucat. Čak i kad je na balkonu komp. Neda mi se ni davat mu podatke za učenje.

Stavim ga nek ući ovo što meni treba i onda iza dvoja vrata moram sluške na uši da mogu spavati. Odustao sam na kraju od tog projekta, neda mi se. Imam osječaj da majnam bitcoine.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2026 17:58 (Gajotres).
17 godina
Gajotres kaže...
Stavim ga nek ući ovo što meni treba i onda iza dvoja vrata moram sluške na uši da mogu spavati. Odustao sam na kraju od tog projekta, neda mi se. Imam osječaj da majnam bitcoine.

Ti treniraš AI - fino podešavaš? To je drugo: probao - odustao. Ako na ljeto izađe N1 ili N1X sa pristojnom cijenom, eto i mene tim putem

https://www.digitalfoundry.net/news/2026/04/nvidia-is-making-laptops-now-n1n1x-leak-shows-a-128gb-monster-derived-from-their-dgx-spark-desktop-ai-workhorse

Što se tiče elekrične struje u Kini, oni većinu automobila pogone na struju, pa izvedi zaključak: može bit da imaju dovoljno struje, a može bit da im baš zbog toga nedostaje

16 godina
markoBT kaže...
Inovator kaže...

Ne bih ja tako rekao. Fascinantnije je naše nepoznavanje fizike i iz toga izvlačenje zaključka kako je duboki svemir surov. A stvar je poprilično drugačija. Duboki svemir je surov za ljude, ali ne i za strojeve. U dubokom svemiru nema oluja, nema kiše ni snijega, nema hrđe (jer nema kisika), nije ni tako hladno jer se toplina rasipa samo radijacijom (zato recimo James Webb teleskop ima problema s grijanjem, a ne hlađenjem). Jedino surova je radijacija koja može oštetiti elektroniku, koja je kod Voyagera, zato što je napravljena tako davno, puno izdrživija nego ova današnja. I zato Voyager još uvijek radi. Jedini problem je izvor energije. Da je malo izdašniji možda bi radio još 50 godina.

Aj nemoj zafrkavat. Ok, ima olakotnih okolnosti, to vise manje svi kuze. Ali napravit nesto tako kompleksno, a da radi 50 godina bez da covjek ima fizicki pristup, je vrhunac ljudskog planiranja i izvedbe. I jos to u samo dva primjerka.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2026 16:27 (exec).
13 godina
exec kaže...
markoBT kaže...
Inovator kaže...

Aj nemoj zafrkavat. Ok, ima olakotnih okolnosti, to vise manje svi kuze. Ali napravit nesto tako kompleksno, a da radi 50 godina bez da covjek ima fizicki pristup, je vrhunac ljudskog planiranja i izvedbe. I jos to u samo dva primjerka.

Je, Voyageri su vrhunski isplanirani i dobro napravljeni, ali JWT ni malo ne zaostaje ili Parker Solar Probe ili Hayabusa 2, što znači da i danas ima vrhunskih inženjera.

Ali od svih njih veće čudo tehnike je Golf 2 koji radi i nakon 43 godine, a koštao je 0,004 % Voyagera 1. A morao je prolaziti kroz oluje, kišu, snijeg, boriti se protiv rđe, drndati se po Balkanskim vukojebinama (nitko nema tako ravnu cestu kao Voyageri), vozati cement, krumpire, gnojivo i ostala sranja. Čak je i Černobil morao preživjeti. Istina pripomoglo je i to što je bio na dohvat ruke za sve nužne popravke, ali svejedno što je on izdržao Voyageri nikad neće.

42
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice