Ne bih coprao, i cijenim SpaceX, ali to nije dobro.
Tolika razlika između ultrabogatih i ultrasiromašnih.
Ne bih coprao, i cijenim SpaceX, ali to nije dobro.
Tolika razlika između ultrabogatih i ultrasiromašnih.
Mene najvise muci pitanje, da li kupiti dionice SpaceX-a i prvoj godini od IPO-a...
Previse sam toga vec propustio tako sto nisam usao odmah u startu i cekao 10-15 godina... Cak ne nuzno u samom startu ali u ranoj fazi.. Google, meta, tesla, microsoft, amazon, btc apple, nvidia... sve mi je to pred nosom proslo (ok, u ranim dvadesetim nisam niti pomisljao ulagati u dionice ali svejedno)
sve je to u zadnjih 10-15 godina otislo u svemir sa rastom cijena a ja promatrao sa strane...
Ovaj put mislim da cu uskociti sa par k eura i neka stoje...
Potencijal space x-a je ogroman, od svemirskog turizma, starlinka i "novog" interneta, letovi na mjesec... eventualno i nova vrsta mobitela i komunikacije preko starlink satelita... vojna industrija... djeluje kao jako veliki potencijal a Musk kakav god bio mora se priznati da sve sto je bacio na burzu je naraslo do rekordnih granica pa ne vidim zasto ne bi i spacex...
Uz malo srece i malo stabilnij svijet, za 15ak godina bi space x mogao narasti toliko da si covjek kupi stan a ulozio samo par tisuca eura...
Mislim, vjerojatno ce prvih 2-3-4 godine dionica biti mozda i u laganom minusu ili na pocetnoj razini ali kad tad ce eksplodirati...
A to da ce on biti prvi bilijarder.. to ce biti samo privremeno jer ce brzo doci netko novi i postati 2x bilijarder itd... nakon najbogatiojeg uvijek dodje jos bogatiji, tako mora biti jer u protivnom ode sve u k.
Mene najvise muci pitanje, da li kupiti dionice SpaceX-a i prvoj godini od IPO-a...
Previse sam toga vec propustio tako sto nisam usao odmah u startu i cekao 10-15 godina... Cak ne nuzno u samom startu ali u ranoj fazi.. Google, meta, tesla, microsoft, amazon, btc apple, nvidia... sve mi je to pred nosom proslo (ok, u ranim dvadesetim nisam niti pomisljao ulagati u dionice ali svejedno)
sve je to u zadnjih 10-15 godina otislo u svemir sa rastom cijena a ja promatrao sa strane...
Ovaj put mislim da cu uskociti sa par k eura i neka stoje...
Potencijal space x-a je ogroman, od svemirskog turizma, starlinka i "novog" interneta, letovi na mjesec... eventualno i nova vrsta mobitela i komunikacije preko starlink satelita... vojna industrija... djeluje kao jako veliki potencijal a Musk kakav god bio mora se priznati da sve sto je bacio na burzu je naraslo do rekordnih granica pa ne vidim zasto ne bi i spacex...
Uz malo srece i malo stabilnij svijet, za 15ak godina bi space x mogao narasti toliko da si covjek kupi stan a ulozio samo par tisuca eura...
Mislim, vjerojatno ce prvih 2-3-4 godine dionica biti mozda i u laganom minusu ili na pocetnoj razini ali kad tad ce eksplodirati...
A to da ce on biti prvi bilijarder.. to ce biti samo privremeno jer ce brzo doci netko novi i postati 2x bilijarder itd... nakon najbogatiojeg uvijek dodje jos bogatiji, tako mora biti jer u protivnom ode sve u k.
Netko ti mora reci da nesto sto izlazi na trziste na valuaciji od 1,75 bilijuna dolara (eng. trillion) ti nikad nece donijeti stan. Moze ti jedino 'odnijeti' stan ako toliko ulozis. A s par k eura ne mozes vise nigdje zaraditi stan, barem ne iz jednog trgovanja.
Molim te proanaliziraj o cemu se tu radi i jesi li stvarno pametan ako ulazes na prenapuhanoj razini. Ja ne bi stavio 100 eura na 1.75 bilijuna valuaciji. Jedini tko zaraduje u ovoj prici su rani investitori (veliki), ta igra je i tebi i meni zatvorena, evo Google je ulozio oko 900 milijuna dolara i to sad vrijedi nekih 150 milijardi (cca. 150x od uloga)
Da bi ti sa svojih 'par k eura' zaradio od toga stan vrijednost bi trebala otici jos nekih 100x sto je vise od vrijednosti cijele americke burze.
Sacuvaj tih par k eura i kupi si OLED tv ili nesto. Eh kad bi to tako lako bilo...
Kuzim i razumijem sto pricas i znam da ce buduci profit vec biti uracunat u vrijednost dionice i da ce na pocetku biti prenapuhana.
Nisam mislio doslovno sa par somova doci do stana ali osobno sam poprilicno siguran da nakon 10-15 godina od izlaska na burzu biti 10-20x vrijednija dionica... u prvim godinama ce to biti vjerojatno minus, u najboljem slucaju ce se odrzavati oko pocetne cijene.
I ostale velike kompanije su prvih par godina bile u minusu pa tek onda probile sve plafone.
Mislim da ce i spacex tako...
A i odlicna prilika za uci ce biti ako se bas to dogodi, da nakon izlaska na burzu cijena padne 50% ili vise...
Kuzim i razumijem sto pricas i znam da ce buduci profit vec biti uracunat u vrijednost dionice i da ce na pocetku biti prenapuhana.
Nisam mislio doslovno sa par somova doci do stana ali osobno sam poprilicno siguran da nakon 10-15 godina od izlaska na burzu biti 10-20x vrijednija dionica... u prvim godinama ce to biti vjerojatno minus, u najboljem slucaju ce se odrzavati oko pocetne cijene.
I ostale velike kompanije su prvih par godina bile u minusu pa tek onda probile sve plafone.
Mislim da ce i spacex tako...
A i odlicna prilika za uci ce biti ako se bas to dogodi, da nakon izlaska na burzu cijena padne 50% ili vise...
IPO je zadnjih godina u pravilu exit pump za rane investitore. Odnosno vlak je prosao prije nego je i krenuo. Mislim da nista od toga cim nesto izlazi tako visoko, koje je dobro vrijeme nakon IPO po tebi? 1,75 je valuacija, ajmo reci trguje oko 50% nize od IPO u par dana trgovanja. To je 1 bilijun dolara.
10-15x od toga je 10-15 bilijuna dolara
Trenutne kapitalizacije najvecih tvrtki na svijetu:
Nvidia 4,6 bilijuna
Google 3,86 bilijuna
Apple 3,8 bilijuna
i tako dalje
Tesla 1,3 bilijuna
Mislim kuzis koliko ovo nerealno zvuci? Nazalost ce mnogi izgubiti novac, nemoj i ti.
Ima smisla ovo sto si napisao 👍👍 nisam gledao bas iz tog kuta.
Ima smisla ovo sto si napisao 👍👍 nisam gledao bas iz tog kuta.
kolega gnautix je dobro napisao.
IPO ti uglavnom ide ovako, krene u trgovanje sa već prenapuhanom cijenom, zatim u prvih par sati ima veliki dodatni boost i onda kreće rasprodaja. tko je spreman uletiti odmah i izletiti jako brzo može nešto i zaraditi. nakon početnog šuta ide pad i tada se dolazi na nešto realniju cijenu, ukoliko je firma dobra isplati se pričekati koji mjesec nakon IPOa i zatim krenuti sa kupovinom.
SpaceX će vjerojatno biti nešto drugačija priča jer je tu prodavač magle aka Musk i njegova vojska fanova.
Evo ti primjer, nedavno je FIGMA krenula na burzu.
Početna cijena IPO $33, prvi dan napravi +250% i ubrzo dotakne i $140.
U tom trenu ima MC preko 60 mlrd.$, firma koja ima mjesečne prihode oko 70 mil.$. Totalno ludilo.
Nakon toga ide pad i u narednih 6 mjeseci potone na $17. Trenutno je na malo iznad $19 i MC 10 mlrd.$.
Eto to ti je tipični primjer današnje IPO ponude.
Isto je bilo sa RIVIAN, LUCID...