AI je za posao "jedva dovoljan", tvrdi MIT-ova stu

poruka: 14
|
čitano: 5.349
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AI je za posao "jedva dovoljan", tvrdi MIT-ova stu".
8 godina
glavno da mediji i glupasti novinari izazivaju histeriju oko AI-a s pričom o skynetu i sukobu AI-a i ljudi...nema te umjetne inteligencije koja može poraziti ljudsku glupost
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina

Meni su Opus i Codex top za generiranje CRUD-ica (sve layere fino posloži s osnovnim validacijama), E2E testove (Playwright), unit testove i slične stvari. Kompleksnije stvari nadopunim ja, hooman. 

Doslovno mu dam specku (npr. .docx), on mi složi entitete za bazu (ER dijagram mi da), ja to malo doradim i pustim ga da podrobi svoje. Uredno prati sve postojeće konvencije, strukturu, naming stilove, itd.

Promptanje je postalo kao nekada googlanje odnosno skill kojeg bi bilo itekako dobro naučiti kako spada.

Ima još primjera, naravno, ali ovo je onaj dosadni dio posla kojeg odrađuje jako dobro.

Ekipa koja misli da može nešto isporučiti (a da nije "hello world" app) bez da iti pogleda kod je delulu AF. Taj pristup inače gura Cursor, ali nitko normalan to ne shvaća ozbiljno.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 9:00 (pr0n_addict).
Moj PC  
18 0 hvala 3
8 godina

To se već duže vrijeme govori da je besmisleno govorit da će AI zamjenit ljude, jer je to još uvijek samo alat za optimizirat i ubrzat posao i sumnjam da će se išta bitno promjenit uskoro. Da, ima nekakvih poslova gdje je velika šansa da će u roku 5-6 godina AU većinom zamjenit ljude, ali to je normalno, jer svaki velika promjena je dovela do toga da su neki poslovi nestali, ali su se isto tako novi pojavili.

Problem je jedino šta predložit omladini koju školu izabrat, koji faks izabrat, koji smjer obrazovanja izabrat...?  (iako bi danas svi bili jutuber i infuleseri)

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Ove pravne temelje je i meni redoviti halucinirao. Pa ga pitam jesi siguran i onda se lijepo isprića i kaže da u pravu si. Ne postoji taj zakon ili dopuna zakona. 

1 0 hvala 0
10 godina

Dobar test je da vam napravi analizu vašeg identiteta na Bug forumu.

Tražite da napravi analizu i izvještaj o tome.

Ja sam probao prije nekog vremena i dobio takve budalaštine da nisam mogao vjerovati. Prvih 3-4 su bili totalno bez veze. Svaki put bih mu rekao da nije točno, pa je rekao "ah da, u pravu si, evo opet..." i opet istresao gluposti 

A stvar je jednostavna, sve je dostupno, samo treba "protrčati" kroz javne objave.

I još važnije - stvar je lako provjeriva. Pa se vidi koliko "zna" i koliko je "pametan".

Isprobao sam ChatGPT i Copilot. Ne znaš koji je gori 

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
3 1 hvala 0
18 godina

Drago mi je što se spominje Deloitte - vjerojatno jedan od najvećih prodavača magle na svijetu, skupa u kategoriji s Gartnerom, rating agencijama i hrpom drugih multinacionalki koje godinama silom prilika pratim zbog ogromne količine PR-a koji produciraju i "analiza" i šalju okolo, a koje su prima facie besmislene i u trenutku izlaska, a godinama kasnije kad se ih iskopaš iz naftalina postanu još besmislenije sa svojim "predviđanjima". 

Radi se o industriji lopovluka i pokrića za bilo kakav potez koji netko odluči napraviti, a za to iznajmi usluge Deloittea i drugih da mu u svojoj analizi daju za pravo. 

U ovom slučaju su u preporukama za socijalu Kanade i Australije izmislili čitave citate i znanstvene radove, a kad su uhvaćeni, ispričali su se zbog "pogreške", ali su rekli da njihov konačni zaključak u oba slučaja - ostaje isti. 

Dakle, jebeš činjenice, počinjemo od zaključka, a činjenice su to samo da ga potšprajcaju. 

Ovo je puno veći problem od AI-ja koji u svojoj "dječjoj naivnosti" ovakve stvari čini očitijima (ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da svaka zvijer pokaže svoj trag -> ovdje je AI "snijeg"), a dijelom je i problem AI-ja, odnosno prodaje nedovršenog proizvoda. 

Microsoft je prošle godine imao seriju videa kojim su pokušali nagovoriti firme da koriste lokalni AI za RAG, a primjeri (očito impotentnog AI-ja koji su mogli ponuditi) su bili nekakvi kompanijski SharePointi gdje zaposlenik pita AI gdje idu na "tim bildanje" (što kaže Miloš Milaković u onom genijalnom spotu “Ne treba nikakav team building, mogu i sam da se napijem.”)

To je najbolje šta su mogli da smisle kao konkretan slučaj za korištenje AI-ja u dnevnom poslu. 

Taj isti Deloitte koji sam ne zna koristiti AI, najnormalnije daje svoje analize i predviđanja - korištenja AI-ja - recimo ovo: The State of AI in the Enterprise, Deloitte's 2026 AI report tracking adoption and impact 

Znači ekipa koja sama nema pojma da posebno velike količine AI generiranog teksta (kontekst izleti kroz prozor nakon prvih nekoliko stranica) treba strašno pomno pregledavati, čovjek i drugi "adversarial" AI - daje svoju analizu stanja korporativnog AI-ja kojeg sami ne znaju koristiti. 

Ovo su doslovce "užasi postmoderne" koje živimo gdje je sve prepuno izmišljenih narativa i simulacije stvarnosti općenito, a AI je tu na žalost sami mali dio ukupne slike. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 10:12 (Drago).

25 0 hvala 6
18 godina

AI treba trenirati i optimizirati specifično za svaki posao. Ovi rezultati su sasvim očekivani za nekakav generalan LLM proizvoljne temperature - taj neće zamijeniti puno ljudi, onaj prvi hoće, ili nešto drugo što nije klasičan LLM.

Amenoum

3 0 hvala 0
7 godina

Bravo Davore i Drago. AI mafija je toliko isprepletena da je kroz šumu njihovih isprepletenih grana nemoguće vidjeti kako stvari zapravo stoje. nVidia kupuje dionice OpenAI, pa OpenAI kupuje nVidijine procesore, i svi jedni drugima drže lopovsku lojtru. A menadžeri su odavno zaraženi kroničnim FOMO-m i ne usude se kritički razmišljati.

4 0 hvala 0
7 godina

Mozda meni, tebi, njemu i nije dovoljno - minimalno dovoljno, ali korporacijama je to i vise nego dovoljno (pogotovo kao razlog za otkaze da si managercici pokupe slag na kraju godine). Sjecam se kada sam radio u jednoj velikoj firmi. To su se takve glupe odluke donosile od strane managercica da opravdaju svoje radno mjesto. Da bi se nakon pola godine odustajalo od svega, a sve su to platili, gle cuda obicni radnici otkazima, a ne krivci. Oni su si lijepo podijelili bonuse. 

Usporedjivati danasnjeg vrhunskog kirurga s danasnjim tzv. AI-em je u najmanju ruku besmisleno. AI je tu negdje na pocetku. Negdje kada je neki "mesar" prvi puta uzeo noz i pokusao operirati covjeka. Sigurno nije proslo bajkovito.

Mada 2029. godina i nije daleko. To je dvije i pol godine. Nece sve ostati na "minimalno dovoljno". Ako ostane, onda mogu lijepo krenuti motati kablove i dovidjenja.

4 0 hvala 0
17 godina
Re: AI je za posao "jedva dovoljan", tvrdi MIT-ova
pr0n_addict kaže...

Meni su Opus i Codex top za generiranje CRUD-ica (sve layere fino posloži s osnovnim validacijama), E2E testove (Playwright), unit testove i slične stvari. Kompleksnije stvari nadopunim ja, hooman. 

Doslovno mu dam specku (npr. .docx), on mi složi entitete za bazu (ER dijagram mi da), ja to malo doradim i pustim ga da podrobi svoje. Uredno prati sve postojeće konvencije, strukturu, naming stilove, itd.

Promptanje je postalo kao nekada googlanje odnosno skill kojeg bi bilo itekako dobro naučiti kako spada.

Ima još primjera, naravno, ali ovo je onaj dosadni dio posla kojeg odrađuje jako dobro.

Ekipa koja misli da može nešto isporučiti (a da nije "hello world" app) bez da iti pogleda kod je delulu AF. Taj pristup inače gura Cursor, ali nitko normalan to ne shvaća ozbiljno.

Meni sonet 4.6 radi odlično, još nisam imao potrebe potbati opus do sad, ono koristan baš za hrpu stvari i radi odlično , daje očekivana i kvalitetna rješenja, ako nešto napraiv manjkavo, upozoriš ga na to i popravi,  ja super zadovoljan s njim, uštedilo mi hrpu vremena, ne samo za rutinske zadatke nako i za "istraživačke" stvari kad se rade nova rješenja i sl, daje odlične savjete i dobro upravlja procesima. 

Zapravo radi toliko dobro da sam se i sam pomalo zabrinuo, tak oda ovaj izvještaj uzimam s rezervom, AI treba znati koristiti, prvo treba potrošit vrijeme i naučit ga poslu, složit skilove, nakon toga radi uz jako malo intervencija.  I naravno da na nekim područjima radi bolje na nekima lošije, treba znbati za što i kako ga koristiti. Tko se tu snalazi, postaje mo nezamjenjiv pomoćnik.

I dalje ga kontroliram što radi, ali kao  radi sve bolje tako mu i više vjerujem

14 godina
Pixel kaže...

Meni sonet 4.6 radi odlično, još nisam imao potrebe potbati opus do sad, ono koristan baš za hrpu stvari i radi odlično , daje očekivana i kvalitetna rješenja, ako nešto napraiv manjkavo, upozoriš ga na to i popravi,  ja super zadovoljan s njim, uštedilo mi hrpu vremena, ne samo za rutinske zadatke nako i za "istraživačke" stvari kad se rade nova rješenja i sl, daje odlične savjete i dobro upravlja procesima. 

Zapravo radi toliko dobro da sam se i sam pomalo zabrinuo, tak oda ovaj izvještaj uzimam s rezervom, AI treba znati koristiti, prvo treba potrošit vrijeme i naučit ga poslu, složit skilove, nakon toga radi uz jako malo intervencija.  I naravno da na nekim područjima radi bolje na nekima lošije, treba znbati za što i kako ga koristiti. Tko se tu snalazi, postaje mo nezamjenjiv pomoćnik.

I dalje ga kontroliram što radi, ali kao  radi sve bolje tako mu i više vjerujem

Ma jasno i zadnji Sonnet je odličan. Negdje na razini Opusa 4.5. 

Yep, toliko je to nekada dobro da se i dalje znam zaprestatiti nakon već podužeg korištenja. Pričam o nekim težim promptovima vezanim za zayebane, teško reproducibilne bugove, kompleksniji refaktoring i tako. 

Treba ga znati dobro usmjeriti, kako si primijetio.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
18 godina
Sljedeci korak AI u ITju je manager + farma agenata. U 2027. to ce biti norma.
A svi ostali na burzu.
Moj PC  
2 1 hvala 0
18 godina
SupremeCommander kaže...
A svi ostali na burzu.

Ovo zvuci kao samouvjereno haluciniranje ChatGPT-a. 

Kad bi postojale novcane kazne za lupetanje, neki ljudi bi umrli od gladi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 22:18 (knight).
17 godina
SupremeCommander kaže...
A svi ostali na burzu.

DG je baš imao izvrstan članak povezano s ovom tvojom izjavom. U suštini uživaj u AI-u dok je ovako jeftin. Trenutno je AI skuplji od programera a u buduće će biti još skuplji. 

HT ti je prije dosta godina (ne znam sad) imap svoju cloude storage uslugu. Gigabajti su se dijelili šakom i kapom ali nitko nije znao pozadinu da HT nema ni 10% tog kapaciteta storagea. 

Ista stvar ti je s trenutnum AI-om, ljudi kupe neki paket ali ga ne iskoriste ali onda dođe netko pameta i za 200€ potroši stvarnih 20k€

Ukratko pročitaj članak od DG i uživaj dok je ovako jeftino. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice