Ma nema šanse da se oni spuste 2028 na mjesec kako su planirali jer sa tolikim rezovima i toliko malim budgetom i sami znaju da to nije realno, što su više puta sami ponovili i dodali da je velika šansa da će kinezi bit prije njih gore. A sada sa ovim rezom mislim da to nije više ni upitno, jer ako samo usporediš budget kojeg su imali 60ih ( kad su počeli planirat prvo sljetanje na mjesec) sa današnjim, svima je jasno da to nije realno.
Neka reže, treba novaca da se širi demokracija Iranom!
Trump: tražit ću još 200 milijardi za razvoj rakete.
NASA: Super! Puno hvala naš big beautifil President! Koje rakete? SLS, Starship?
Trump: Tomahawk.
Trump: knock knock
NASA: who's there?
Trump: Kata Badžet.
NASA: Kata Badžet who?
Trump: cut da budget for you, 23%
CCP: Go to Moon
NASA: da, to je kodni naziv za Artemis.
CCP: ne, Go Tu Mun je ime našeg astronauta koji će prije vas kročiti na Mjesec.
a jebiga, SMB igračkice koštaju, pa diže več prenapuhani vojni proračun od 900 milijardi u Novi, Lijepi Veliki Proračun od 1500 milijardi baksa...
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Iskreno ne znam koji su mi smješniji. Oni koji če "zaustaviti dah" dok Artemis bude prolazio iza Mjeseca ili oni koji i dalje odbijaju mogućnost da je zemlja kugla.
SAD sve manje snimaju filmove po događajima, a sve više rade događaje kao filmove.
Ma odakle ikome pare za odlazak na Mars, ako su skeširali do sada oko 90 milijardi dolara samo na vrtnju oko mjeseca i još oko 5milijardi za svaku sljedeću Artemis raketu plus oko 5 milijardi za svaki lander na mjesec. A sad ako uzmeš u obzir da je Mars, kad je najbliže zemlji, oko 150puta dalje od mjeseca mislim da je svakome jasno da bi putovanje do Marsa za astronatue bila karta u jednom smjeru, jer čak ako ih i ne ubije radijacija na tom putu, ubit će ih toksična prašina ma samom Marsu. Uglavnom dok ne napravimo nekakav "warp" pogon Mars je iluzija :)
Trump je potom iznio i vlastiti stav o ratu.
"Da je do mene, uzeo bih naftu, zadržao bih naftu, zaradili bismo puno novca", rekao je.
kad bi bilo moguče...kao u onom filmu od leonarda da mu usade u glavu da na marsu ima nafte...eeeeee.....nasa bi imala 1500 milijardi zelenjave na računu
Da mu jave da space force treba bazu na mjesecu?
Onda scena gdje kineski rover na mjesecu gazi...🤣
Ili scene s čimpanzom u svemiru 👽
https://www.imdb.com/title/tt9612516/
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Ma odakle ikome pare za odlazak na Mars, ako su skeširali do sada oko 90 milijardi dolara samo na vrtnju oko mjeseca i još oko 5milijardi za svaku sljedeću Artemis raketu plus oko 5 milijardi za svaki lander na mjesec. A sad ako uzmeš u obzir da je Mars, kad je najbliže zemlji, oko 150puta dalje od mjeseca mislim da je svakome jasno da bi putovanje do Marsa za astronatue bila karta u jednom smjeru, jer čak ako ih i ne ubije radijacija na tom putu, ubit će ih toksična prašina ma samom Marsu. Uglavnom dok ne napravimo nekakav "warp" pogon Mars je iluzija :)
Da bi otisao na Mars ti ne trebaju pare nego ti treba ujedinjena Zemlja. Odlazak na Mars kosta tocno onoliko koliko je drustvo kao drustvo spremno napredovat i otvarat nove mogucnosti. Sve dok je nama veci imperativ crna tekucina, Mjesec je daleko a di ne Mars.
Neće se dvorana za balove s Trumpovom zlatnom statuom u stilu Rodenovog ili Radauševog bacača diska (i atomskim bunkerom duboko ispod) sama izgraditi 
Da bi otisao na Mars ti ne trebaju pare nego ti treba ujedinjena Zemlja. Odlazak na Mars kosta tocno onoliko koliko je drustvo kao drustvo spremno napredovat i otvarat nove mogucnosti. Sve dok je nama veci imperativ crna tekucina, Mjesec je daleko a di ne Mars.
Ma nije to ni poanta nego zašto bi uopće išli tamo? Život tamo za nas je nemoguć, rudarit išta od tamo i slat na zemlju je neisplativo, čak i turistički nema smisla jer bi sjedio u nekakvoj maloj raketici/modulu oko 8 mjeseci u svakom smjeru. Da, ljepo je istraživat ali samo za istraživanje u živo nitko neće kesnit tolike pare kad je 100 puta jednostavnije poslat sondu ili robote kao Oportunity i tako istraživat.
Možda jednog dana kada nađemo način za brže putovanje u svemiru ali sa obzirom da je to jako skup i neisplativ biznis koji se od izuma rakete nije bitno promjenio, nekako sumnjam da će bit drastičnih promjena u bližoj budućnosti.
Ma nije to ni poanta nego zašto bi uopće išli tamo? Život tamo za nas je nemoguć, rudarit išta od tamo i slat na zemlju je neisplativo, čak i turistički nema smisla jer bi sjedio u nekakvoj maloj raketici/modulu oko 8 mjeseci u svakom smjeru. Da, ljepo je istraživat ali samo za istraživanje u živo nitko neće kesnit tolike pare kad je 100 puta jednostavnije poslat sondu ili robote kao Oportunity i tako istraživat.
Možda jednog dana kada nađemo način za brže putovanje u svemiru ali sa obzirom da je to jako skup i neisplativ biznis koji se od izuma rakete nije bitno promjenio, nekako sumnjam da će bit drastičnih promjena u bližoj budućnosti.
Zato jer je to sljedeci evolucijski pothvat.
Isto kako je Columbu isplovio i pronasao Ameriku, tako i mi idemo tamo. Zasto? Da postanemo meduplanetarna vrsta. Tako da ako razjebemo jedan sustav, imamo drugi i tako dalje.
Let do Marsa je 6mj. Vjerujem da ISS like svemirski brod koji bi bio konstantno u orbiti i radio samo kruzne poteze izmedu Marsa i Zemlje, da bi to funkcioniralo. Nesto slicno kao u ''Marsovcu''.
Isto kako je Columbu isplovio i pronasao Ameriku, tako i mi idemo tamo. Zasto? Da postanemo meduplanetarna vrsta. Tako da ako razjebemo jedan sustav, imamo drugi i tako dalje.
Let do Marsa je 6mj. Vjerujem da ISS like svemirski brod koji bi bio konstantno u orbiti i radio samo kruzne poteze izmedu Marsa i Zemlje, da bi to funkcioniralo. Nesto slicno kao u ''Marsovcu''.
Kolumbo je našao plodnu zemlju - mi na Marsu bi našli toksičnu pustinju u kojoj je nemoguće živjet prvo zbog temperature (prosječna je -63C) onda zbog pijeska koji je toksičan i nemoguć za odstranit - (gojenje krompira niti ičega kao u Marsovcu nije moguće), a onda zbog toga što nema vode, zraka, nema atmosfere koja zaustavlja radijaciju.... Mi jednostavno nemamo šta tamo radit osim za pokrit našu znanstvenu znatiželju od koje korporacije zasada nemaju koristi a države nemaju para za financirat.
A za neko interstelarno putovanje do nove zemlje trebamo pogon koji može minimalno letit blizu brzine svjetlosti, jer najbliži planet sličen zemlji nama je oko 4,3 svjetlosne godine udaljen od nas (Proxima centaury), a naš najbrži pogon je trenutno na oko 16 km/s što znači da bi nam do tog planeta trebalo oko 80 000 godina. Čak i sa trenutnim razvojom na motorima na plazmu koji bi u teoriji dostigli i 100km/s (0,033% brzine svjetlosti) bi nam trebalo oko 12 000 godina. Tako da dok Zefram Cochrane 2063 ne izmisli warp pogon ne idemo mi nigdje 
A za neko interstelarno putovanje do nove zemlje trebamo pogon koji može minimalno letit blizu brzine svjetlosti, jer najbliži planet sličen zemlji nama je oko 4,3 svjetlosne godine udaljen od nas (Proxima centaury), a naš najbrži pogon je trenutno na oko 16 km/s što znači da bi nam do tog planeta trebalo oko 80 000 godina. Čak i sa trenutnim razvojom na motorima na plazmu koji bi u teoriji dostigli i 100km/s (0,033% brzine svjetlosti) bi nam trebalo oko 12 000 godina. Tako da dok Zefram Cochrane 2063 ne izmisli warp pogon ne idemo mi nigdje 
Stvar je u dilataciji vremena na relativističkim brzinama - ne prolazi isto onome tko putuje relativističkom brzinom i onome tko ostaje na Zemlji - nekome tko ide 99,99999999999999999999 % brzine svjetlosti do kraja vidljivog svemira bi trebalo (na brodu) 30-tak godina. Onima na Zemlji bi to bilo preko 46 milijardi godina.
The Overview Effekt
Daleko, daleko, daleko i još jedno 100 magnituda plus daleko jednostavnije i lakše bi nam bilo da spasimo ovaj planet, nego da preselimo na- i "teraformiramo" neki drugi.
Kao što su za otprilike isto toliko magnituda daleko od realnosti i holivudski filmovi.
Nemaju putovanja s ljudskim posadama do Marsa (i pogotovo natrag) nikakve šanse da funkcioniraju s ovim stupnjem tehnologije.
O teraformiranju Marsa, koji ima tek jednu trećinu Zemljine površinske gravitacije (i posljedično tek 1% atmosferskog pritiska na morskoj razini), plus gomilu drugih astrofizičkih nedostataka poput nedostatka globalnog magnetskog polja, predaleke solarne orbite (izvan tzv. Goldilocks zone) i nedostatka masivnog mjeseca, uopće da ni ne pričamo.
Sve čak i kad bi to bilo moguće u nekom realnom roku od parsto miliona godina 
Dakle fanovi Elon Muska i Matt Damona (koji se i meni kao glumac sviđa), ispljuskajte se malo i još malo puno više educirajte, pa se okrenite realnosti. 
Na žalost, to se od likova koji su poput Muska rođeni sa srebrnom žlicom pod jezikom, i grade svoj "uspjeh" na kupljenoj tuđoj ingenioznosti, političkim vezama i propagandnim spinovima koji hrane njihov ego - ne može očekivati. Pa će oni i nastaviti sa svojim megalomanskim i nerealnim projektima dokle god mogu.
Sudbina nam je neraskidivo vezana uz ovu našu plavu pikulu, i trebali bi se ko lavovi boriti da ona takvom i ostane, ako mislimo potrajati kao vrsta.
Stvar je u dilataciji vremena na relativističkim brzinama - ne prolazi isto onome tko putuje relativističkom brzinom i onome tko ostaje na Zemlji - nekome tko ide 99,99999999999999999999 % brzine svjetlosti do kraja vidljivog svemira bi trebalo (na brodu) 30-tak godina. Onima na Zemlji bi to bilo preko 46 milijardi godina.
The Overview Effekt
Najvjerovatnije nisi ni pročita jedan od komentara ispod u videu gdje piše da i nije sve baš tako kako video kaže, jer njegova računica pretpostavlja da se svemir ne širi i da je fiksan što svi znamo da nije istina nego se ubrzano širi, tako da nešto što je danas 10 svj godina od nas je sutra lako 11, prekosutra 12....
So actually there is a problem with all this: the expansion of the universe. Even if you travel close to the speed of light, there are regions that we currently know about that are beyond a causal cosmological horizon. For example, Galaxies beyond the Virgo cluster are unreachable even if you launched today at 99.9999999999% the speed of light. Distances between distant galaxies scale more quickly than the time It takes you to reach them. So the expansion of the universe kills the dream. Your calculations are nice until you go beyond Andromeda. Then things need significantly more time to be reached than what you expect by special relativity in a static universe alone, and things get worse after that, until you basically need infinite proper time to reach the stuff located just at this cosmological horizon. In summary: We are caged because of the expansion of the universe.
A u Hail Mary filmu nije samo to najgluplja stvar nego ih je krcato isto kao i u Marsovcu - ali isto tako to nisu dokumentarci :)
Najvjerovatnije nisi ni pročita jedan od komentara ispod u videu gdje piše da i nije sve baš tako kako video kaže, jer njegova računica pretpostavlja da se svemir ne širi i da je fiksan što svi znamo da nije istina nego se ubrzano širi, tako da nešto što je danas 10 svj godina od nas je sutra lako 11, prekosutra 12....
Eto ja nisam znao da svi ljudi znaju da se svemir siri. Mislim, kuda se siri ?!?! Zivota ti mi se nismo makli dalje od mjeseca i to smo ostvarili prije x*10 godina, ali eto kao svi znamo da se ubrzano svemir siri (doduse vise se ne siri ubrzano, jel...). Moj qurac mi ista znamo. Sve sto mi znamo su neke pretpostavke. Odnosno ne znamo nista. Znamo samo proizvoditi dobra oruzja za masovna unistenja.
Već i u intergalaktičkim razmjerima pojam udaljenosti gubi smisao, jer što više gledamo u daljinu gledamo i dublje u prošlost, i pitanje je kako ti milijunima i milijardama svjetlosnih godina udaljeni objekti "danas" izgledaju i gdje su i postoje li kao takvi uopće.
Ako bi jednoga dana nekim čudom i stigli do ruba poznatog vidljivog Svemira, on vjerojatno više odavno neće biti na tom mjestu 
15:00 =>
Zaboravio si jednu bitnu razliku a to je da Amerikanci + svi ostali su demokratska država gdje se (u teoriji) o svemu odlučuje skupa, dok je Kina u biti diktatura i kad se veliki gazda odluči nešto (a partija ionako mora potvrdit) to se napravi pod svaku cijenu. Najnovija je da se veliki car odlučio da želi kinu na mjesecu 2028 jer je tada 80 obljetnica Kine. Ali opet jedno su njihove želje a jedno je realnost. U svakom slučaju Amerikanci sami znaju da 2028 oni neće bit gore tako da ako Kinezi nešto ne zaj.... bit će prvi sa stalnom nastambom gore.
Zaboravio si jednu bitnu razliku a to je da Amerikanci + svi ostali su demokratska država gdje se (u teoriji) o svemu odlučuje skupa, dok je Kina u biti diktatura i kad se veliki gazda odluči nešto (a partija ionako mora potvrdit) to se napravi pod svaku cijenu. Najnovija je da se veliki car odlučio da želi kinu na mjesecu 2028 jer je tada 80 obljetnica Kine. Ali opet jedno su njihove želje a jedno je realnost. U svakom slučaju Amerikanci sami znaju da 2028 oni neće bit gore tako da ako Kinezi nešto ne zaj.... bit će prvi sa stalnom nastambom gore.
Stvarno mislis da u kini jedan pojedinac odlucuje samostalno sto ce i kako biti?
80 obljetnica kine? Nadam se da ne mislis kako si napisao...
Tko ce biti ili ne biti na mjesecu? Recenica ti nije bas "najsretnije" oblikovana.
Stvarno mislis da u kini jedan pojedinac odlucuje samostalno sto ce i kako biti?
80 obljetnica kine? Nadam se da ne mislis kako si napisao...
Tko ce biti ili ne biti na mjesecu? Recenica ti nije bas "najsretnije" oblikovana.
Da 80ta obljetnica PRC točno tako kako sam napisao, ako prvi put čuješ za to onda ti imaš problem sa znanjem a ne ja! Krivi podatak je samo godina jer je obljetnica 2029 a ne 2028!
I da, stvarno znam i ne mislim, da veliki tata odlučuje u Kini o svim važnim stvarima, skoro isto kao što i žutoglavi elegantno zaobilazi kongres za sve svoje odluke i je u biti isto neka podvrsta diktature samo nitko nije toga svejstan.
Znaju to oni, samo ti neće reć. Ako ti kažu, uzet ćeš zdravo za gotovo, a možda si baš ti koji bi to mogao shvatiti i otkriti nešto novo