Djeca iz skupljih zagrebačkih kvartova postižu bol

poruka: 11
|
čitano: 3.198
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Djeca iz skupljih zagrebačkih kvartova postižu bol".
4 godine

Dokaz kvalitete obrazovanja (causation != correlation, ali je svima jasno ko' dan) 

Primjera radi, malo tko nije trebao (višestruke) dodatne instrukcije iz matematike. 

Ako su roditelji imućniji jasno je tko će imati pristup kvalitetnijem obrazovanju. 

O neurodivergentnim klincima koji trebaju prilagođeni program (a kojih je 20%) da ne govorim.

Postoji razlog zašto su Khan Academy, Codecademy, Coursera edX i slični toliko popularni 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 0:07 (Svakakav).

4 0 hvala 1
4 godine

Komplicirana tema. Odrastao sam u jeftinim ali lijepim kvartovima. Družiš se uglavnom sa ljudima iz svoje i okolnih zgrada.

Nekakav akademski ili životni uspjeh nikad nije bio tema razgovora niti nas školaraca niti naših roditelja.

Je li to bila preokupiranost svakodnevnim problemima ili jednim djelom i ono što zovu learned helplessness - ne znam.

Ono što znam je da mala prljava tajna da je ekonomski sustav još do prije nekoliko godina zahtjevao postojanje domaćih slabo plaćenih klasa koje će peći kruh, prevoziti robu, čistiti ulice, starcima u domovima brisati guzu i prati ih...

Sad će nam to raditi još niže klase izvana samo to nije posljedica naše više edukacije neko iseljavanja i pada natalita.

Bitno je i reći da jednoj razumnoj državi krajnji cilj ne bi trebao biti uspjeh na maturi nego hoće li se ta educirana djeca zadržati ovdje ili ne. Sve je to povezano, ovo je globalna tema.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 1:00 (Ribnjak2048).

10 0 hvala 0
14 godina

Mi u kvartu smo odavno prepoznali taj problem. Klinci su na ispitima imali porazne rezultate pa smo na roditeljskom sastanku složno dogovorili da dignemo cijenu kvadrata.

30 0 hvala 6
13 godina
Re: Djeca iz skupljih zagrebačkih kvartova postižu
Super naslov, tekst i analiza... Not

Mislim da bi trebalo istražiti i korelaciju uloženog truda i uspjeha, vjerojatno bi i tu bilo zanimljivih zaključaka...

Al ajde, bar je jedna stvar jasna, cijena kvadrata raste i nastiviti će rasti pa shodno tome očekujemo i da će se uspjeh svih đaka poboljšati
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Evo na osobnom primjeru ja i druga ekipa iz mog kvarta smo bili "lošiji" đaci zato što smo živjeli na udaljenijim mjestima te smo svaki dan trošili putujući 1-1.5h u jednom smjeru do škole, dok su "domaći" pješačili cca. 10min.

Ako dnevno imaš 2h više slobodnog vremena za odspavati, otići na trening, pisati zadaću ili možda čak npr. učiti nešto ili pročitati lektiru brzo se nakupi jako ogromna razlika za 4 godine obrazovanja koja uopće nije dostižna.

Moj PC  
7 0 hvala 1
18 godina
Mael kaže...
...

Analiza, koja je kratka, ali kaže da korelacija ne znači kauzaciju, tj da nije stvar u ceni kvadrata, nego u stvarima kao što su obrazovna struktura roditelja i količina podrške koju deca modu da dobiju kod kuće, je sasvim ok.

Imam par prijateljica u prosveti. Jedna je prešla iz škole u centru u školu na siromašnijoj periferiji. Problem koji je videla kod svojih novih učenika je da su same porodice u kojima žive često nesređene, da je podrška koju dobijaju mala i da škola nije na vrhu njihove liste problema i da samim tim nivo uspeha ne može da bude jednak onome koji je postizala u prethodnoj školi, koliko god da se trudi (a trudi se).

Navešću i jednu anegdotu koju mi je ispričala druga prijateljica (učiteljica, 1-4 razred osnovne), koja takođe radi u školi u siromašnijem prigradskom (seoskom) naselju. Dečak je predao prazan kontrolni iz matematike i, kada im je vraćala radove, zatražila mu je da narednog dana donese kontrolni sa potpisom roditelja (da bi znala da im je pokazao). Pita mali "Šta to znači?", a ona mu odgovori "Da mama napiše tu svoje ime." Dolazi dečak sutra u školu i uredno donosi kontrolni na kome piše neko žensko ime, neveštom rukom, neko slovo ćirilicom, neko latinicom. Pita ona šta je to, kaže "Rekli ste da donesem da mama napiše ime." "Pa ko je to pisao?" "Komšinica, ona zna da piše." Ovo je ekstreman slučaj, ali konkretno ta prijateljica kaže da ima nemali broj dece iz takvih porodica (uglavnom romskih), i da često roditelji nisu nezainteresovani i da žele da im deca prođu kroz školu, ali da su pomoć i uslovi koje mogu da obezbede svojoj deci minimalni.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 11:01 (Ivan(4)).
16 godina

Poznanik i kolega je odjebao Irsku - jest da je pizdio na opći nemar, nećistoću i nekulturu osobito balavurdije - prije svega zbog te društvene stratifikacije kad mu je klinka trebala upisati srednju školu...

Bio je u lošijem dijelu Galwaya i nije mogao upisati klinku u školu koja mu je usput prema poslu, ali bolja po svim pokazateljima...

ne može - nigger, stay in your ghetto!

Odjebali smaragdni otok i sad su u Beču...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
3 0 hvala 1
4 godine
Ivan(4) kaže...
Mael kaže...
...

Analiza, koja je kratka, ali kaže da korelacija ne znači kauzaciju, tj da nije stvar u ceni kvadrata, nego u stvarima kao što su obrazovna struktura roditelja i količina podrške koju deca modu da dobiju kod kuće, je sasvim ok.

Imam par prijateljica u prosveti. Jedna je prešla iz škole u centru u školu na siromašnijoj periferiji. Problem koji je videla kod svojih novih učenika je da su same porodice u kojima žive često nesređene, da je podrška koju dobijaju mala i da škola nije na vrhu njihove liste problema i da samim tim nivo uspeha ne može da bude jednak onome koji je postizala u prethodnoj školi, koliko god da se trudi (a trudi se).

Navešću i jednu anegdotu koju mi je ispričala druga prijateljica (učiteljica, 1-4 razred osnovne), koja takođe radi u školi u siromašnijem prigradskom (seoskom) naselju. Dečak je predao prazan kontrolni iz matematike i, kada im je vraćala radove, zatražila mu je da narednog dana donese kontrolni sa potpisom roditelja (da bi znala da im je pokazao). Pita mali "Šta to znači?", a ona mu odgovori "Da mama napiše tu svoje ime." Dolazi dečak sutra u školu i uredno donosi kontrolni na kome piše neko žensko ime, neveštom rukom, neko slovo ćirilicom, neko latinicom. Pita ona šta je to, kaže "Rekli ste da donesem da mama napiše ime." "Pa ko je to pisao?" "Komšinica, ona zna da piše." Ovo je ekstreman slučaj, ali konkretno ta prijateljica kaže da ima nemali broj dece iz takvih porodica (uglavnom romskih), i da često roditelji nisu nezainteresovani i da žele da im deca prođu kroz školu, ali da su pomoć i uslovi koje mogu da obezbede svojoj deci minimalni.

U online wannabe-milijarder krugovima se tu uvijek ide sa pričom o low IQ untermensch klasi u koju ne treba ulagati jer su (smo) genetski ograničeni.

Naravno da tu priču vole i pravi milijunaši i milijarderi koji je koriste za pozivanje na rezanje proračuna za obrazovanje i općedruštveno zdravlje i preusmjeravanje u njihova javno-privatna "partnerstva".

Ako je i moguće dokazati određenu IQ komponentu (npr eksperimentima sa identičnim blizancima) - ja vjerujem da je moguće kroz nekoliko generacija kvalitenom prehranom od malena i okruženjem s manje stresa izjednačiti IQ u populaciji.

Mislim da je ovaj crtež star preko 100 godina:

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 11:49 (Ribnjak2048).
13 godina

Djeca iz skupljih kvartova vjerojatnije imaju roditelje koji koriste ili su barem učili matematiku koja nije ograničena na osnovne matematičke operacije +-×÷.

Djeca iz manje skupih vide ono osnovno, ostalo im je hand waving .

Meni je u gimnaziji pola toga gradiva (moguće i više...) sličilo na nešto što bih najbolje opisala usporedbom s Ministarstvom čudnog hoda - neka koreografija za koju nisam znala odakle potječe i što joj je svrha, samo da moram pohvatati "korake". Ocjena iz matematike mi je bila prosjek između geometrije (koju nikada nisam učila i koju sam intuitivno razumjela) i ostatka gradiva. Trica.  

1 0 hvala 0
17 mjeseci
Imamo i ženu na forumu 👋
I još je gledala Monty Python 👍 meni je vrh smisao života i život Brajana 😅

Kolege su jako dobro opisali gdje je problem , siromašniji su nažalost okupirani u pravilu nekim svojim problemima ili egzistencijom, mnogi takvi roditelji ni sami ne znaju mnogo radi generacijskih zanemarivanja škole kao neke nebitne stvari, također više problema alkohol, nasilje, nekultura, bonton, higijena, radi manjeg truda u svoje znanja, te ne ulažu niti imaju sredstava uložiti za dodatnu naobrazbu (npr. instrukcije, dodatna nastave, škole informatike ili stranih jezika,...) toliko koliko u svoju djecu mogu imućniji , kojima opet igra ulogu često i prestiž ako su djeca odlikaši, no naravno svaki roditelj želi svome djetetu pružiti najbolje što može.

A usput napisano oni nacionalni ispiti imaju drugi problem , djeca znaju da nije za ocijenu te se ne trude nešto , niti uče za te ispite. Te na kraju učitelji radi toga postanu posrani zato što ti učenici imaju bolje ocijene nego što pokažu znanje na nacionalnim ispitima.
Barem tako njihovi učitelji pričaju te ne vide logiku tih ispita.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
7 godina
Ribnjak2048 kaže...

Ono što znam je da mala prljava tajna da je ekonomski sustav još do prije nekoliko godina zahtjevao postojanje domaćih slabo plaćenih klasa koje će peći kruh, prevoziti robu, čistiti ulice, starcima u domovima brisati guzu i prati ih...

Sad će nam to raditi još niže klase izvana samo to nije posljedica naše više edukacije neko iseljavanja i pada natalita.

Nemas brige, s razvojem AI-a ce vecina ljudi raditi jedino u tim zanimanjima. Zato su vec danas upravo sve cjenjeniji majstori, koje ti, eto slucajno nisi ni naveo. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice