Europsko tržište automobila u blagom padu, no elek

poruka: 15
|
čitano: 4.145
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Europsko tržište automobila u blagom padu, no elek".
17 godina

Sve je to lijepo, govorio sam i predvidio sam nekako, slučajno da će tako biti.... ali ubrzao sad nešto narančasti klerofašisticki pedofil, započevši rat, jbg potrefio baš sa svojim pajdašem, također klerklerofašističkim pedofilskim režimom Ajatolahom koji je svojevremeno uveo brak s djevojčicama od 9 godina jer tako kaže "njihov" Božji zakon, pozivajući se na tradicionalne vrijednosti , podučio ga sličnim manirima, dobri stari, pošteni, botoksirani (jel na prirodnoj bazi?) frend, što su to sve te famozne tradicionalne vrijednosti poput "eutanazacije" svojih susjeda već evo 4 godine(mora da su jako patili), organizirajući vojne parade u znak temeljnih ljudskih vrijednosti i dobrosusjedskih odnosa za djecu mlađu od 10 godina u Moskoviji (stari, pravi naziv), kao i vojne vježbe unutar prostora crkve pred djecom da to sve blagoslove, pa ne mogu se samo "leteće",  našiljene cjevure blagosljivati i "špricati" , mora se i "živa priroda, lijepo je ipak čuvati tradiciju, treba očuvati suživot mrtve i žive prirode. 

Ugl nehotice su sad smanjili potražnju za krvlju prol.... , ups pardon, lijepim crnim i maščobastim derivatima, lijepoga mirisa, a jbg opet glupi ljudi pohrlili za "elektrifikacijom"  misleći da mogu postati samodostatni , pogotovo uz pomoć tam nekih "solara" , a svjetske rođe daju savjet da ipak odustanu jer ne mogu bez njihovih održavanja, baš kao što lijepo održavaju mir i ljudske vrijednosti u svijetu oko sebe. za bolje sutra naše djece.. svi za jednoga, jedan za sve,ne valja se izolirati. 

Samo neki i ovdje na forumima grgljucaju, gljuc gljuc.... ne, ne "naranču" jer ona je ipak iskrena i prezrela, već se počela kvariti i to ne krije, ne srami se..... nego ovim drugim držačima svjetskih muda, neobrijanim (onima što štuju tradiciju i prirodno). 

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.3.2026 10:10 (lovac82).
Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina

...dok prodaja benzinaca i dizelaša oštro pada u korist hibridnih i baterijskih električnih vozila

samo što je pitanje koliko taj trend odražava potražnju, odnosno jel bi 'oštri pad' benzinaca i dizelaša bio tako oštar da imamo izbor

treba samo pogledati što se nudi - tražiš nekakav automobil srednje ili niže klase, dakle wv golf ili wv polo i sve ostalo u tom segmentu - 99% motora su nekakvi trocilindarski hibridi, samim tim prosječni 'ćovijek' nema izbora hoće li kupiti 1.0 trocilindarski mlinac za kavu potpomognut strujom ili neki klasični 1.8 četverocilindraš bez elektromotora

da imaš izbora, kupiti tro(l)cilindarski 1.0 turbo hybrid vs 1.6 ili 1.8 klasični benzinac bez turba i elektrike - koji nemaš više u izboru, jer klasike više nema, možda i u prodaji ne bi bio tako 'oštri pad'

stvar je izbora, a izbora više nemamo jer u odnosu 'benzinaca i dizelaša' vs 'hibridne i baterijske' nije pitanje izbora što bi mi hteli kupiti, nego ono što se nudi - a nudi se 99% turbo hibrida i električnih vs 1% klasičnih benzinaca i dizelaša

EDIT

i nastavak teksta opet tumači 'povjerenje kupaca' kao glavni razlog sve manjeg udjela tradicionalnih motora

S druge strane, tradicionalni motori s unutarnjim izgaranjem nastavljaju gubiti povjerenje potrošača. Kombinirani tržišni udio benzinskih i dizelskih automobila pao je na 30,6%, dok je u istom razdoblju 2025. godine iznosio 38,7%. Ovi podaci sugeriraju ubrzanu transformaciju prema dekarbonizaciji, zaključuju iz udruge europskih proizvođača automobila ACEA.

alo, nije da su tradicionalni motori izgubili povjerenje kupaca, nego kupac jednostavno nema izbora - 99% izbora se svodi na 'ne-tradicionalne' motore

ajde nađi ford focus ili fiestu, bilo novi ili pet godina star da ima 'tradicionalni' motor od cca 100 konja - što je neka mjera koju gleda 90% prosječnih 'ćovijeka' - jednostavno ih nema na izbor tradicionalni vs hibridno-baterijski, a takav je izbor i kod opela, peugeota, wv i bilo koje druge firme

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.3.2026 10:35 (picajzla0707).
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina

Nemojte se još toliko uzbuđivati....  ko što ste se uzbudili (znate, pojedini, dežurni navijači) kao kada su vaši krenuli u svoje kirurške "operacije"...  specijalne doduše, fino. 

Naime, i ti hibridi su i dalje još većinom, praktički  80-90% na derivatima... 

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.3.2026 10:47 (lovac82).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Re: Europsko tržište automobila u blagom padu, no
picajzla0707 kaže...

...dok prodaja benzinaca i dizelaša oštro pada u korist hibridnih i baterijskih električnih vozila

samo što je pitanje koliko taj trend odražava potražnju, odnosno jel bi 'oštri pad' benzinaca i dizelaša bio tako oštar da imamo izbor

treba samo pogledati što se nudi - tražiš nekakav automobil srednje ili niže klase, dakle wv golf ili wv polo i sve ostalo u tom segmentu - 99% motora su nekakvi trocilindarski hibridi, samim tim prosječni 'ćovijek' nema izbora hoće li kupiti 1.0 trocilindarski mlinac za kavu potpomognut strujom ili neki klasični 1.8 četverocilindraš bez elektromotora

da imaš izbora, kupiti tro(l)cilindarski 1.0 turbo hybrid vs 1.6 ili 1.8 klasični benzinac bez turba i elektrike - koji nemaš više u izboru, jer klasike više nema, možda i u prodaji ne bi bio tako 'oštri pad'

stvar je izbora, a izbora više nemamo jer u odnosu 'benzinaca i dizelaša' vs 'hibridne i baterijske' nije pitanje izbora što bi mi hteli kupiti, nego ono što se nudi - a nudi se 99% turbo hibrida i električnih vs 1% klasičnih benzinaca i dizelaša

EDIT

i nastavak teksta opet tumači 'povjerenje kupaca' kao glavni razlog sve manjeg udjela tradicionalnih motora

S druge strane, tradicionalni motori s unutarnjim izgaranjem nastavljaju gubiti povjerenje potrošača. Kombinirani tržišni udio benzinskih i dizelskih automobila pao je na 30,6%, dok je u istom razdoblju 2025. godine iznosio 38,7%. Ovi podaci sugeriraju ubrzanu transformaciju prema dekarbonizaciji, zaključuju iz udruge europskih proizvođača automobila ACEA.

alo, nije da su tradicionalni motori izgubili povjerenje kupaca, nego kupac jednostavno nema izbora - 99% izbora se svodi na 'ne-tradicionalne' motore

ajde nađi ford focus ili fiestu, bilo novi ili pet godina star da ima 'tradicionalni' motor od cca 100 konja - što je neka mjera koju gleda 90% prosječnih 'ćovijeka' - jednostavno ih nema na izbor tradicionalni vs hibridno-baterijski, a takav je izbor i kod opela, peugeota, wv i bilo koje druge firme

Po meni neizbježno s obzirom na emisije CO2, ako želiš kupiti neki 2.2 dizel ili 2.0 benzin, ha pomiri se s tim da će ih bit sve manje i da ćeš možda morat više gledati starije aute. A možemo i kao civilizacija otić u drugom smjeru i reć yolo, jebeš buduće generacije, i nastavit kao do sad.

https://www.nature.com/articles/d41586-026-00946-6

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.3.2026 11:21 (Hazar).
13 godina
Hazar kaže...

Po meni neizbježno s obzirom na emisije CO2, ako želiš kupiti neki 2.2 dizel ili 2.0 benzin, ha pomiri se s tim da će ih bit sve manje i da ćeš možda morat više gledati starije aute. A možemo i kao civilizacija otić u drugom smjeru i reć yolo, jebeš buduće generacije, i nastavit kao do sad.

ma jasno da je downsizing posljedica ekoloških napora i to je tako, nemam osobno ništa protiv eko-politike

pa opet, kad bi se prozvođači bar malo potrudili, mogli bi doći i do puno kvalitetnijih rješenja, a ne samo napucat turbi elektromotor i to je to

svi ti 1.0 ili 1.2 ili čak i 1.5 motori su ista priča, nabrzaka nešto sklepano da zadovoljava eko norme i da ima 100+ konja da se može prodat kao moderni motor

jedini u nekoj srednjoj klasi koji se potrudio malo više je mazda - njihova mazda 3 ima osnovni motor od 2500 kubika i 140ks, nema turbo i onaj električni motor koji ima je tzv. soft verzija, tu je čisto da malo potpomogne benzinski motor - a bez problema zadovoljava eko norme

znači itekako se može... ali se neće, jer je jeftinije na neki 1.0 trocilindraš mlinac za kavu dodat turbo i elektromotor, proglasit to 'modernim' i to je to

je li to donekle ok, ofkors da jest - sve je kompromis, ali onda nemereš taj trend downsizinga i elektomotora predstavljat kao trend veće potražnje ili nečega što kupci vole više od klasičnih benzinskih i dizel motora, ako klasičnih motora gotovo da i nema u ponudi

Baterijska električna vozila sada čine 18,8% tržišnog udjela, što je porast u odnosu na rezultat od 15,2% iz prošle godine, dok hibridni modeli i dalje ostaju prvi izbor kupaca s udjelom od 38,7%.

S druge strane, tradicionalni motori s unutarnjim izgaranjem nastavljaju gubiti povjerenje potrošača. Kombinirani tržišni udio benzinskih i dizelskih automobila pao je na 30,6%, dok je u istom razdoblju 2025. godine iznosio 38,7%. 

ovo je teško sranje od zaljučka - 'tradicionalni motori s unutarnjim izgaranjem nastavljaju gubiti povjerenje potrošača

ako ukineš mogućnost kupnje tradicionalnih motora kod 90% auta koji su raspoloživi za kupnju, onda nije 'gubitak povjerenja' razlog što se tradicionalni motori ne kupuju, nego vrlo jednostavo nemaš izbora

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.3.2026 15:43 (picajzla0707).
17 godina

Kako prepoznati stare ljude?

Kmeče kako sada ništa ne valja i kako je nekad sve bilo bolje.

1 0 hvala 1
13 godina
DexCro kaže...

u pravu si, uglavnom

u pravu si i da sam star, prešao sam petobanak i iz perspektive 20 i 30-godišnjaka jesam star

samo što ja nisam kmečao da sad ništa ne valja i da je nekad sve bilo bolje, većina stvari je sad bolja nego nekad

nego sam u konkretnoj temi kritizirao trocilindarske mlince za kavu kojima su naprdili turbo i elektromotor

još kad ti ubace remen u ulje, imaš supermoderni motorček kojem je rok trajanja (uglavnom) od 50-150k kilometara, ovisno jel ti raspadanje remena začepi pumpu, pa ti mlinček eksplodira nakon 50k ili ti turbo crkne odmah po isteku garancije, pa doživi 150k

što hoću reći, u konretnom slučaju, mlinček rješenja sa turbom + elektromotor je zakrpa kojom se proizvođači pokušavaju prilagoditi ekološkim zahtjevima, a da potroše što manje novaca i ulože što manje truda, sasvim sigurno to nije nešto što je promišljeni napredak i razvoj u cilju koristi nas kao kupaca

da se može prilagoditi ekološkim normama i zadržati ono što ide u korist nama kupcima, a to su svakako jednostavnost i dugotrajnost, pokazuje taj sad već relikt od mazdinih motora koji će neki voziti i pola milje kilometara 

EDIT

ovo gore vjerojatno i jest moj rant protiv napretka brže-bolje, ali naprije sam kritizirao bedasti zaključak da su 'tradicionalni motori s unutarnjim izgaranjem nastavljaju gubiti povjerenje potrošača', jer situacija na auto tržištu nikakve veze nema s povjerenjem potrošača, nego ima veze isključivo s tim da mi kao potrošači nemamo više izbora

ako ti iz 99% trgovina maknu kravlje mlijeko i zamijene ga s bademovim, jel onda zaključak da je kravlje mlijeko 'izgubilo povjerenje potrošača' ima smisla

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.3.2026 9:56 (picajzla0707).
16 mjeseci
A što ćeš napredak, jesi čuo današnje formule, zvuče kao iranski dronić, nema više onog moČnog zvuka v12.

No zaista trebali su ostaviti neku opciju, no nije kraj možda suv Lada niva 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
4 godine
picajzla0707 kaže...

nego sam u konkretnoj temi kritizirao trocilindarske mlince za kavu kojima su naprdili turbo i elektromotor

još kad ti ubace remen u ulje, imaš supermoderni motorček kojem je rok trajanja (uglavnom) od 50-150k kilometara, ovisno jel ti raspadanje remena začepi pumpu, pa ti mlinček eksplodira nakon 50k ili ti turbo crkne odmah po isteku garancije, pa doživi 150k

što hoću reći, u konretnom slučaju, mlinček rješenja sa turbom + elektromotor je zakrpa kojom se proizvođači pokušavaju prilagoditi ekološkim zahtjevima, a da potroše što manje novaca i ulože što manje truda, sasvim sigurno to nije nešto što je promišljeni napredak i razvoj u cilju koristi nas kao kupaca

Vozio sam se Dacia taxi vozilima i većina ih ima turbake 1.0, a gotovo svi su prešli 250. tisuća km, (ja provjerio, gledao na satove i vozači mi potvrdili, jedan je bio na 320 tkm.)

Dakle, ta teorija ti pada u vodu.

Baš se raspadaju u pič-mač.

Ne znam što fali hibridima ?

I oni se raspadaju ? Mala Mazda 2 trocilindrični hibrid 1,5L ima 116 KS, (samopunjivi hibrid)

Vozila me kolegica na posao, je nešto manji no što meni treba, no nije šrotalica kao oni prvi trocilindraši Dacie, Fieste itd.

Ne čuje se bato, ne čuje.

合気道 五段
13 godina
DexCro kaže...

Nesto si fulao, mladi ljudi kmece jer nisu jos dovoljno cvrsti, stari gunđaju.

Lethal weapon citat: "I am too old for this shit"!

scion of the storm
13 godina
Zaporožac kaže...

Vozio sam se Dacia taxi vozilima i većina ih ima turbake 1.0, a gotovo svi su prešli 250. tisuća km, (ja provjerio, gledao na satove i vozači mi potvrdili, jedan je bio na 320 tkm.)

I oni se raspadaju ? Mala Mazda 2 trocilindrični hibrid 1,5L ima 116 KS, (samopunjivi hibrid)

Vozila me kolegica na posao, je nešto manji no što meni treba, no nije šrotalica kao oni prvi trocilindraši Dacie, Fieste itd.

bit će onda ipak samo da sam staro gunđalo 

13 godina
Zaporožac kaže...
picajzla0707 kaže...

Dugo sam radio u autoindustriji. Taksi se ne racuna kad gledas pozitivni trend jer sve sto je prezivilo vozi dalje, jer mora. To je kao pas iz azila, mora zivit u takvim uvjetima il ga nema.

Btw vecina taksista zna voziti i to pogoduje vozilu, osim radnih sati u leru dok se ceka u prometu, to je vec "skrivena kilometraza".

scion of the storm
4 godine
metallic kaže...

Dugo sam radio u autoindustriji. Taksi se ne racuna kad gledas pozitivni trend jer sve sto je prezivilo vozi dalje, jer mora. To je kao pas iz azila, mora zivit u takvim uvjetima il ga nema.

Btw vecina taksista zna voziti i to pogoduje vozilu, osim radnih sati u leru dok se ceka u prometu, to je vec "skrivena kilometraza".

Automobilu je "najzdravije" kada ima otvorene dionice bez semafora, što duže to bolje za motor, to vjerojatno znaš.

Vjerojatno i taxi vozilima paše što su stalno u pogonu uz isključeni Start-Stop sustav. 

Kod mene u gradu glavni je Cameo i hrpa vozača baš ne pazi na vozilo, ubacuju u petu brzinu na 30km/h uz obrazlozenje; "Onda manje (rjeđe)drkam po mjenjaču"

Da je to baš zdravo za motor , nije.

合気道 五段
13 godina

Uff cameo ZG, davno sam tamo zivio i vozio se, skoro zaboravio.

Iako svi likovi su okej vozili, a auti su se trosili u radnim temperaturama a ne mali djir na hladno.

Btw, slazem se sa svime sto si naveo, to je zdrav razum.

scion of the storm
15 godina
metallic kaže...
Zaporožac kaže...
picajzla0707 kaže...

Ha ne bih se baš složio da taksisti znaju vozit nešto puno bolje od prosječnog vozača, ako gledamo znanje vožnje za dobrobit automobila. Isto tako ova skrivena kilometraža u leru je itekako bitna za aute koji rade 200k km gradske vožnje.

Ono što mi se čini da je značajno kod taxija je da su stalno voženi pa 200k km vožnje naprave puno ranije dok je auto još relativno mlad.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice