Dok god ekipa s autima u leru čeka klince, ne-klince, bilo koga...benzin nije skup.
Nove cijene goriva: Osnovni benzin i dizel pod kon
- poruka: 21
- |
- čitano: 5.285
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Benze koje nemaju obican benzin nego samo 95 premium cijena je zapravo dosta niza... Jucer di tankam, 95 premium.. 1.59, pred tjedan dana 1.57 a danas 1.50 jer je vlada reagirala i tad je ina morala zakljucan premium benzin na cijenu obicnog.
Kampiranje na bengama jučer je bilo presmiješno, stojiš sat vremena u leru i na kraju uštediš k*** :D
Kampiranje na bengama jučer je bilo presmiješno, stojiš sat vremena u leru i na kraju uštediš k*** :D
Moje iskustavo je sasvim drugačije. Bio sinoć oko 19h na pumpi u sred Zagreba (radi 24h), samo dva auta ispred mene...
Moje iskustavo je sasvim drugačije. Bio sinoć oko 19h na pumpi u sred Zagreba (radi 24h), samo dva auta ispred mene...
Ovo je bilo jučer oko 15h na SR Njemačka i nešto gužve kasnije u Buzinu.
Ako se ovo nastavi biti će zanimljivo gledati cijene rabljenih strujića 
Bez ljutnje, ali ne bi kupio novog strujića, a kamo polovnog. Čista lutrija sa baterijom polovnog strujića, a nije jeftin. Pametnome dosta.
Sva sreća da su u većini EU zemalja cijene prepuštene slobodnom tržištu ...
pa će ta zelena tranzicija konačno krenut EV, solari, vjetar i to. Ili čekaj zar nisu iz naftalina počeli izvlačit umirovljene NE ili SMR po novome, jer treba i oružja naštancat, a EU, po običaju luta i ne može štancat $ koliko im treba, kao neki ... Žuti (ne kinez) je opet sve razbucao po dobrom starom običaju ... usput će valjda neku kinticu zaradit on i prijatelji sa Bliskog istoka...
Bez ljutnje, ali ne bi kupio novog strujića, a kamo polovnog. Čista lutrija sa baterijom polovnog strujića, a nije jeftin. Pametnome dosta.
Većina ih ima garanciju na bateriju od 8 godina, a prosječan strujić je nije ni približno star 8 godina...
I statistički više postoje problemi sa elektromotorima nego sa samim baterijama.
A za sve je riješenje naš domaći tim - EV Clinic
Ovo pametnom dosta mi je valjda najdebilnija izjava kad neko napiše aludirajući kako je pametan s obzirom na komentar, a u prijevodu, nemam pojma o temi, ne da mi se tražit, ne zanima me pa ću time pametnom dosta igrati na kartu kako se svi smatraju pametni pa neće dalje pitati da ne sipadnu glupi.
Bez ljutnje , ali očito je da pojma nemaš. Kao što je već napisano, baterije su se pokazale poprilično izdržljive i s njima ima najmanje problema, zapravo puno izdržljivije neg ose inivcijalno smatralo, ako želiđ dodatnu sigurnost uzmeš vozilom s LFP baterijom koja je nepoderiva. Nema nikakve lutrije, lako se provjeri SOC baterije prije kupnje i vidiš točno u kakvom je stanju ako te to brine.
Mi smo sad uzeli novog/polovnog benzinca htjeli smo cak i strujica no puno su skuplji ako zelim iste gabarite i odbija me taj rizik da ce me zapeti nenadani trosak od par tisuca eura kad ode nesto na bateriji ili elektromotoru ili cekanje na servis i djelove. Ovako provjereni benzinac ako nesto i ode u garanciji je nece te izuti iz cipela, iskreno nisam toooooliko bogat da si to mogu priustiti novcano a i vremenski auto mi treba sad i odma i tako dok ne krepam.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Struja kod mene nece cisto zbog zabave.. 5k km sam vozio nekog nissana EVa i taj je derao sve aute na semaforu i do cca 100kmh, ali od zabave nit z.. zabavnije je vozit civica 1.4 75ks
dok god za kormilom ovog našeg crotanika je jaroslav mudri...jači smo i od destiny
Većina ih ima garanciju na bateriju od 8 godina, a prosječan strujić je nije ni približno star 8 godina...
I statistički više postoje problemi sa elektromotorima nego sa samim baterijama.
A za sve je riješenje naš domaći tim - EV Clinic
Govorimo o kupnji polovnog auta, tih 8 godina garancije na bateriju u RH je ništa, jer budimo realni u RH je prosječna starost vozila 14,6 godina - IZVOR. Ako realno kupiš polovni EV nakon 5 godina ostaje ti 3 godine garancije na bateriju, ako nije došao do 160.000 km onda nemaš uopće garanciju (ovo govorim iz toga jer ICE automobili stari 5 godina bez problema imaju 160.000 km), a šta onda, zamjena najčešće znači veći iznos nego što vrijedi sami auto. Tu je osnovni problem EV, a to je da je jeftiniji za održavati je istina, ali ako nešto crkne na njemu - baterija ili elektromotor, a nisu pokriveni garancijom (a kod polovnih najčešće neće ni biti) onda si u ozbiljnom problemu jer ti se na kraju ne isplati popravljati auto, a takvih kvarova na ICE autima baš i nema, jedini veći kvar sa enormnim iznosom je totalka na motoru,a to se stvarno dešava skoro nikada, najčešće kada je tvornička greška na motoru.
Uglavnom po meni su EV ok, ali preskupi sport i većini je neisplativo kupovati polovni EV zbog straha otkazivanja baterije ili smanjenog kapaciteta ili otkazivanja elektromotora.
Brat ima AMG i nije nist brzi/ubrzava od mojeg Y a mora tankat 100 oktansku bengu te su mu prije dva tjedna uzeli 2,5k € za zamjenu nekog sklopa koji se pokvario a regulira mjenjac. Njegov auto je bil duplo skuplji od mog i jedino kaj ima za ponuditi je sound koji je meni iskreno pretjeran i djetinjast. Auto puca i radi zvukove ko fakin formula te sam odavno prerasel te fore. Veci mi je gust vozit se po tiho i chillat. Znaci on tanka 2,5€ litru i vozi se za 25 eura na 100 km radi gusta a ja punim struju za 3€ na 100 km te gustam podjednako kao i on u tisini.
Ko voli nek izvoli i gušti su gušti, ma bolje me pušti.
EDIT:
Ogromna je razlika kad po ljeti ide u HR iz Njemacke jer se moze voziti 300 na sat sve dok ne dode do Austrije 
Tu je osnovni problem EV, a to je da je jeftiniji za održavati je istina, ali ako nešto crkne na njemu - baterija ili elektromotor, a nisu pokriveni garancijom (a kod polovnih najčešće neće ni biti) onda si u ozbiljnom problemu jer ti se na kraju ne isplati popravljati auto, a takvih kvarova na ICE autima baš i nema, jedini veći kvar sa enormnim iznosom je totalka na motoru,a to se stvarno dešava skoro nikada, najčešće kada je tvornička greška na motoru.
mda, turbo na tdi nikom nije otišao, visokotlačno crijevo od turba isto tako... hrpa dijelova koje ev uopće nema redovito odlaze u 5-10 godina starim automobilima
a zamjena, ako sam ne radiš, dođe ko svetog petra kajgana - pa jebote kosa mi se digla na glavi kad mi je tetka pokazala račun za mali servis, dakle izmjena ulja i filtera - cijena rada 250 eura
faking 250 eura za promjenu ulja i filtera - samo ruke... bez cijene ulja i filtera, posao koji joj ja obavim za 15 minuta
a što tek kad te opletu s promjenog faking visokotlačnog crijeva od turbine, kad ti za zamjenu četkica na anlaseru naplate kompletni anlaser jer četkice od 10 eura oni ne mijenjaju, nego uzmu kompletni novi anlaser i onda ti i tu zamjenu naplate 500 eura za ruke, a anlaser drži jedan faking šaraf...
da se razumijemo, meni osobno je ev još uvijek onako meh, ne radi bilo čega praktičnog, jer praktično radim 20-30km dnevno u 99% situacija i imam kuću gdje mi nije problem pružit produžni kabel za dopunitit struje, nego čisto zato jer trenutno još više volim 'obični' motor... za par godina možda uzmem baš ev, zato jer je brži, jači i jer me struja ne košta skoro ništa za tih 99% potreba vožnje do posla ili trgovine, a bogme i ranč u lici mi je na 80 kilometara, tak da i sa najslabijim kapacitetom baterije odem tamo i natrag triput bez dodatnog punjenja
ono jednom u dvije godine što trebam otić na dalji put, pa jebemu, lako se isplanira ili u krajnjem slučaju se uzme rent-a-car za taj jedan dan
što se tiče crkavanja, mislim da je tu ic daleko u goroj situaciji, ta faking baterija se barem lako provjeri koliko je ostalo života u njoj
Tu je osnovni problem EV, a to je da je jeftiniji za održavati je istina, ali ako nešto crkne na njemu - baterija ili elektromotor, a nisu pokriveni garancijom (a kod polovnih najčešće neće ni biti) onda si u ozbiljnom problemu jer ti se na kraju ne isplati popravljati auto, a takvih kvarova na ICE autima baš i nema, jedini veći kvar sa enormnim iznosom je totalka na motoru,a to se stvarno dešava skoro nikada, najčešće kada je tvornička greška na motoru.
mda, turbo na tdi nikom nije otišao, visokotlačno crijevo od turba isto tako... hrpa dijelova koje ev uopće nema redovito odlaze u 5-10 godina starim automobilima
a zamjena, ako sam ne radiš, dođe ko svetog petra kajgana - pa jebote kosa mi se digla na glavi kad mi je tetka pokazala račun za mali servis, dakle izmjena ulja i filtera - cijena rada 250 eura
faking 250 eura za promjenu ulja i filtera - samo ruke... bez cijene ulja i filtera, posao koji joj ja obavim za 15 minuta
a što tek kad te opletu s promjenog faking visokotlačnog crijeva od turbine, kad ti za zamjenu četkica na anlaseru naplate kompletni anlaser jer četkice od 10 eura oni ne mijenjaju, nego uzmu kompletni novi anlaser i onda ti i tu zamjenu naplate 500 eura za ruke, a anlaser drži jedan faking šaraf...
da se razumijemo, meni osobno je ev još uvijek onako meh, ne radi bilo čega praktičnog, jer praktično radim 20-30km dnevno u 99% situacija i imam kuću gdje mi nije problem pružit produžni kabel za dopunitit struje, nego čisto zato jer trenutno još više volim 'obični' motor... za par godina možda uzmem baš ev, zato jer je brži, jači i jer me struja ne košta skoro ništa za tih 99% potreba vožnje do posla ili trgovine, a bogme i ranč u lici mi je na 80 kilometara, tak da i sa najslabijim kapacitetom baterije odem tamo i natrag triput bez dodatnog punjenja
ono jednom u dvije godine što trebam otić na dalji put, pa jebemu, lako se isplanira ili u krajnjem slučaju se uzme rent-a-car za taj jedan dan
što se tiče crkavanja, mislim da je tu ic daleko u goroj situaciji, ta faking baterija se barem lako provjeri koliko je ostalo života u njoj
Evo već preko 20 godina vozim automobile, samo što sam ja vozio Renault i Nissan (praktički isto), mašine su bile 1.5 dCi i 1.6 dCi (Clio 2, Megane 2, Megane 4, Qashqai 2015, Qashqai 2018) i nikada ništa, samo redovni servisi i održavanje. Održavani u službenom Renault servisu (ruke nikada preko 100€ - mali servis oko 50€, osim kod velikih servisa), mogao sam donesti svoje dijelove (ulje, filtere i ostalo) ili uzeti njihove. Ni na jednom mi nije ništa ključno otišlo (turbo, dpf, egr ili takvo nešto). Svi su prešli preko 200.000 km i bili stariji preko 10 godina evo osim ovog zadnjeg Qashqai 2018 kojeg sada vozim i trenutačno sam na 160.000 km, a žena trenutno vozi Megane 4. Ja sam očito imao sreće, ali kod mene je sve bilo ok sa ICE automobilima.
Imao prije par tjedana prvi mali servis u službenom servisu na novom malom autu, faking 180 eura za zamjenu ulja i filtra. Materijal po njima 70 eura a ruke ispadanu 110 eura za dvadeset minuta posla, puno sam i rekao.
Bio sam preko dvadeset godina samo na firminom službenom vozilu, i kao takav jako sretan čovjek. Kad imaš vozilo postaneš ovca za šišanje. Ali to znamo svi.
Zašto sam platio? Da zadržim sedam godina garancije. Iako kažu može se zadržati garancija i bez servisa u službenom, kao moraju priznati servis od bilo koga ali ne da mi se riskirati. Idući put kad će mijenjati filter zraka i klime taj seris ne bude ispod 300 €
Kaj se goriva tiče tu tri cilindra i 5L kombinirane potrošnje nije tak strašno.
Evo već preko 20 godina vozim automobile, samo što sam ja vozio Renault i Nissan (praktički isto), mašine su bile 1.5 dCi i 1.6 dCi (Clio 2, Megane 2, Megane 4, Qashqai 2015, Qashqai 2018) i nikada ništa, samo redovni servisi i održavanje. Održavani u službenom Renault servisu (ruke nikada preko 100€ - mali servis oko 50€, osim kod velikih servisa), mogao sam donesti svoje dijelove (ulje, filtere i ostalo) ili uzeti njihove. Ni na jednom mi nije ništa ključno otišlo (turbo, dpf, egr ili takvo nešto). Svi su prešli preko 200.000 km i bili stariji preko 10 godina evo osim ovog zadnjeg Qashqai 2018 kojeg sada vozim i trenutačno sam na 160.000 km, a žena trenutno vozi Megane 4. Ja sam očito imao sreće, ali kod mene je sve bilo ok sa ICE automobilima.
ja vozim preko 30 godina i sve i svašta sam vozio, od japanaca do švaba
prvih 20 godina sam dobar dio toga sam popravljao, kasnije mi je šogor vodio brigu oko popravaka
i da, veliki broj kvarova se događa zbog neodržavanja, ali isto tako i dobar dio zbog šrot komponenti koje u novije vrijeme ugrađuju kako bi ušparali u proizvodnji
ali događa se, ljudima crkavaju anlaseri, alternatori, turbine, svašta nešto... službeni golf je taman izašao iz garancije kad je crkla turbina
imamo u sustavu još 6-7 golfova i to je jedini kojem je crkla, znam još par ljudi s istim 1.5 tsi, al eto, crkla je nama i izuje te iz cipela
što hoću reć, ic ima puno dijelova koji mogu crknut, a baterije su već danas na toj razini da im kapacitet opada vrlo malo s vremenom i vrlo lako se provjeri u kojem je stanju
kupuješ polovnog, provjeriš kakva je baterija, ako je previše korištena i već joj je opao kapacite, tražiš dalje
isto je sa ic autima, imaš par godina starih ic auta koji imaju preko 200k, tu je već pitanje svih dijelova, uključujući ovjes, mijenjač i svašzta nešto
onda ne uzmeš takav, nego onaj koji je prešao upola manje - isto tako napraviš i po pitanju električnog, a samo je plus što električni ima daleko manje dijelova u pogonskom sustavu koji se mogu pokvariti
nisam ja slijepi zagovaratelj električnih auta, dapače, još uvijek mi nisu u planu, ali ne treba pretjerivat