Nicholas Carr: Tehnološki divovi uništavaju knjiže

poruka: 7
|
čitano: 3.451
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nicholas Carr: Tehnološki divovi uništavaju knjiže".
16 godina

Ljudi uglavnom rade ono sta im daje trenutno zadovoljstvo, prije su to bile knjige kao zanimljivi sadrzaj sad su to razni oblici tehnologije. Vjerujem da je i poveci broj knjiga oblikovao mlade umove na neki "pogresan" nacin. Cini mi se malo licemjerno da pisac kudi tehnologiju, a uzdize knjige. Mozda bi argument dobio na tezini da je neutralna treca strana iznosila misljenje o oboma.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 3 hvala 0
18 godina
Re: Nicholas Carr: Tehnološki divovi uništavaju kn
stirko55 kaže...

Ljudi uglavnom rade ono sta im daje trenutno zadovoljstvo, prije su to bile knjige kao zanimljivi sadrzaj sad su to razni oblici tehnologije. Vjerujem da je i poveci broj knjiga oblikovao mlade umove na neki "pogresan" nacin. Cini mi se malo licemjerno da pisac kudi tehnologiju, a uzdize knjige. Mozda bi argument dobio na tezini da je neutralna treca strana iznosila misljenje o oboma.

Mislim da ovdje nije poanta zanimljivost sadržaja, već način, brzina, i dubina upijanja. Sigurno da postoje i TikTok "sadržaji" korisniji od nekih knjiga (makar je to vjerojatno žestoki izuzetak od pravila) i ovdje nemam dojam da je autor otpisao digitalne tehnologije u smislu "kompjuter ne valja, knjiga valja".

Iz mog iskustva, ljudi koji se hvale time da ne čitaju, nisu i nikad ne bi ni čitali knjige i nisu baš netko tko bi trebao biti uzor. Uglavnom se ta "odlika" ne-čitanja i hvaljenja time prebaci i na ostale aspekte života.

16 godina
Slazem se sa svime sto si rekao, ali isto tako sam uvjeren da su svi predvodnici tog tehnoloskog pokreta procitali veliki broj knjiga i da idalje citaju, dapace veliki broj njih i zagovara citanje knjiga, tako da ne znam zasto doticni nalazi kvazi predstavnike tehnologije koji daju debilne izjave kao primjer. To sta se broj ljudi koji citaju smanjio je direktan uzrok onoga sto sam vec napisao promjena kukture. Niko ne moze garantirsti da bi broj ljudi koji citaju prije 10-20-30 godina bio isti da su imali iste opcije kao djeca/ljudi danas.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 0 hvala 0
15 godina

Svi su mu krivi osim glavnih krivaca: plitkih korisnika.

“See the happy moron, / He doesn’t give a damn, / I wish I were a moron, / My God! Perhaps I am!”

1 0 hvala 1
9 godina
nekad se crtalo rukom, pa fotošopom i sad ai-jem.
nekad se vatra palila udarom grom, pa kamenjem, pa šibicama.
svako vrijeme nosi svoje, dal je promjena pozitivna ili ne, nije i neće biti točnog odgovora.

ono kad se pojedinci čude jer se vremena mijenjaju, baš čudno...
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2026 11:20 (bruno1026).

1 0 hvala 0
18 godina

Povijest se ciklički ponavlja relativno pa tako i dekadencija. Društvo propada kao što je propadalo masu puta prije, danas se to između ostalog očituje u nečitanju - nisu to samo knjige, čitam nedavno da u Americi preko 20% odraslih praktički ne zna čitati - odnosno čitanje im je na razini nižih razreda osnovne, a preko 50% ima problema s čitanjem. Jurimo prema klimaksu, ali onda ide reset pa možda i knjige ponovno dođu u modu.

Amenoum

4 0 hvala 1
5 godina
Kao sto je kolega gore napisao, mislim da je kriva publika, svi upiru prste u nacin konzumacije i mobitele mladez sve gluplja itd. a zaboravljaju kako su prije citali 24 sata jutarnji list i ostalu zutu stampu koja je po meni vise stete napravila nego danasnja tehnologija, nisi imao izbora dok si cekao prijatelja ili zubara pa uzmes sto se nudi na stolu. Danas bar osobno dok cekam otvorim bug.hr i procitam nesto od Doca iako nerazumijem nista o biologiji i onda zavrtim rundu youtube shortsa, ovako mi je bar ostalo u pamcenju nesto o antibioticima i sto rade crijevima…

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice