Genijalno 🫣🤪🤣🤣🤣
Siječanjska nadogradnja za Windowse 11 donijela vi
- poruka: 24
- |
- čitano: 4.488
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Umjetna inteligencija u početku griješi ali brzo uči i onda više - ne griješi. Nema logike .. Microsoft nikada nije toliko griješio kao na win 11. Moguće sabotaže pojedinih djelatnika uz proviziju nekoga? Win 10 i Win 11 prvi su pametni OS-ovi za razliku od prošlih verzija. Danas moderni android sustavi također koriste sveprisutni AI bez koga se više ništa ne rješava brzo.
Microslop
Btw, kad bi bili stabilni, meni bi Windows 11 bili super, lijepi su mi, iskustvo mi je skroz OK. Ali ono, fakat mi se ne da više trpiti njihovu nesposobnost (a i gramzivost).
https://www.geekwire.com/2026/microsoft-campus-library-closes-in-broader-shift-to-ai-powered-digital-learning-experiences/
I zadnji relikt humanosti će zamijeniti Copilotom.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Btw, kad bi bili stabilni, meni bi Windows 11 bili super, lijepi su mi, iskustvo mi je skroz OK. Ali ono, fakat mi se ne da više trpiti njihovu nesposobnost (a i gramzivost).
-win jesu stabilni, ne miješati platformu-kriterij kao mac gdje je hw specificiran i zajedno sa sw složen od profesionalaca.. uređaj koji korisnik upali i koristi.. ne slaže, ne čačka.. dok je win samo os, samo dio lanca, samo dio softa u najgrubljoj podjeli bios-firmware, driver, os, apps .. pa i takav kao samo dio slagalice, radi stabilno, kao i svaki drugi os, win-lin-mac-and.. (osim reactos) :)
-zatim ne miješati probleme-gluparije i silovanja ms-biznis-interesa-politike u kriterij osa.. tko što radi i zašto, npr reklame nisu os.. kao i silovanje banalnim primjerom startmenijem u win8 primjereno mobitelu ali ne desktop računalu.. ili u postovima primjer dosadne reklame-guranja i anketiranja kad browser stalno nešto javlja..
os je samo os.. svaki, radi, algoritam, calculator.. jednom kvalitetno napravljeno, radi, ponavlja beskonačno do kvara.. a kvar nije stvar-krivica osa, npr pregaranje napajanja, crkavanje diska.. to nije os, kao ni malware itd.. os je čak nevažan, sporedan.. tj daleko više možemo kritizirati drivere jer njih konkretno proizvodi proizvođač za konkretan uređaj i sve što uređaj radi ovisi o driveru, ne o osu ili appsu dok se hw izbacuje bez provjere kvalitete, npr nvidia s neadekvatnim kablom za napajanje koji ne može izdržati struju i rastopi se.. a sve to nekako uđe u kvarove koje na kraju priče pribrojimo win-osu, jer većina juzera kupuje gpu-nv za gaming i nema mac supporta kao hekintoš pa ostaju samo win-lin moguće platforme za pc .. odnosno 90% win i tad juzer zaključi da pod win crkava gpu.. što čak statistika 'potvrdi' .. tj stvar tumačenja, brkanja uzroka-posljedica i kruške s jabukama.. :) ..
-os.. svaki, na ispravnom računalu-hw, ispravno podešeno, instalirano.. upališ, radi, satima, danima.. nula grešaka, rušenja, smrzavanja.. ne smije ih biti, danima.. naravno ako je sve ispravno a za sve složiti ipak treba i znanje-iskustvo, kao za bilo koji drugi posao, kuhanje, vodoinstalacije, pečenje palačinki.. nije isto kad je netko tko zna-profić ili amater kliknexter..
-os je ipak samo os.. važna cigla-karika, no samo jedna karika u lancu.
-dok je začuđujuća količina gluposti-silovanja koje ms može smisliti, gurati, .. npr tpm-sec, no podsjetnik, razlozi.. ms je u ujkosemovoj podjeli taskova zadužen za sigurnost, tj pristup juzerskim podatcima.. uz trumpizam, .. no eto, zamisli situaciju da je macos-računalo dominantno, da je poluga-način kojom ujkosem želi pristup juzerima.. na mobaču su ios-android, na desktopu-pc je win.. no da je to mac, tad bi i macos imao iste probleme, iritantno, glupo, silovanje.. ovako u zavjetrini macos radi ono što os treba raditi.. i to radi savršeno, kao i win-lin pri čemu su macos-lin ekšli braća uz onu važnu razliku, lin je os-soft, mac platforma.. lin je za sve oism grafike-audia, kojim vlada mac, pleyka, .. lin je za mrežu, win za desktop juzere i to je osovska podjela svijeta kao i geopolitička.. itd.
Dogodilo mi se to neki dan... pregledavao sam filmiće lokalno s novim Media Player appom (što sam snimao s ekipom u Arc Raidersima, da ih trimmam i uploadam na youtube).
Odjednom se ekran samo zacrnio na par sekundi i onda se ponovo upalio i bilo je ok... neko vrijeme.
Za 10ak minuta prilikom gledanja ostalih filmića se komp skroz smrznuo i morao sam ga na silu rebootat.
WTF? 
Ja neznam kakve kante imaju ti ljudi ali ja sa svojom na W11 nisam imao nikakvih problema nikada.
Ja neznam kakve kante imaju ti ljudi ali ja sa svojom na W11 nisam imao nikakvih problema nikada.
Budi sretan umjesto što vrijeđaš tuđi hardver, moglo bi ti se obiti o glavu jednog dana :-)
Jedan windows update ili driver update i plakat ćeš kao i ti drugi s "kantama".
A bogami svih ovih godina koliko sam u ITu sam se nagledao svakavih bizarnih problema s računalima. Od onih u industriji i poslovnih do onih kućnih.
Budi sretan umjesto što vrijeđaš tuđi hardver, moglo bi ti se obiti o glavu jednog dana :-)
A bogami svih ovih godina koliko sam u ITu sam se nagledao svakavih bizarnih problema s računalima. Od onih u industriji i poslovnih do onih kućnih.
-ma da? .. ajd navedi nešto konkretno, kao primjer.. problem osa, ne hw, driver, malware.. par puta ms ima sranje (ono baš do jaja) npr nestanak doc-user foldera.. no to su ipak izuzetci, pojedini slučajevi.. i tad se konkretno zna, svi imaju problem.. ostalo? .. win je kriv što kiša pada ili je suša? padne avion, kriv os-win, pukne guma na autu.. bizarno?
-stotine radnih računala, 8-više radnih sati dnevno, gorinama, jeftikaneri.. većina bez ikakvih intervencija preživjela 10-20god.. biti peh pa da pocrka npr struja, no to nije svtvar osa, kao ni kvaliteta uzemljenja, napajanja itd..
-konkretno.. jednom prilikom elektra mijenjala brojila.. stručnjaci, spojili faze.. pocrkalo pola račuanala, monotora.. i to je to, to je ono što mi je ostalo u sjećanju i u tome su bez diskriminacije sudjelovali osevi, serveri, destopi, routeri.. nije da je struja ciljala win ili da je lin-mac bio uzemljeniji-zaštićeniji.. itd.
-u članku.. se kao primjer navodi da je nekim juzerima nestao disk, promijenio se boot redosljed.. a to ima veze s osom? win? updateom? .. uz podsjetnik da za diskove ipak nije kriv win, nego bugovit drver-firmware.. mada su win bili optuživani.. provjeri.. :)
-juzeru nestane internet, kriv je win-os? nestane struje... kriv je win? .. crkne disk, pregori napajanje... kriv os? .. i to win, ne overclock, mlaware ili nešto treće kao i driver ..??
-činjenica, najmanje za sve moguće probleme-kvarove-rušenja.. ima krivica os, bilo koji, win-lin-mac.. prije statistička greška nego stvarni problem .. no i dežurni krivac, jer juzeru je slađe optužiti win nego čačkanje, dok znalci-majstori naravno obožavaju imati dežurnog krivca jer bi inače oni bili nestrućni.. ono, kad majstor ne može popraviti auto, vešmašinu, tv.. kriv je proizvođač, ne njegovo neznanje? .. itd.
-a na to i statistička logika.. ako se nekoj osobi x ponavljaju kvarovi, sve se kvari, ruši, crkava.. tad ili je osoba nešto kao uzrok ili u njenoj okolini.. npr udar groma, loše instalacije-napon.. ili je stvarno užasan pehist-nesrećnik.. no logika-statistika sreću-nesreću eliminiraju, jednako kao što dobitak jackpota ne znači ništa... nije pravilo nego izuzetak.
-ma da? .. ajd navedi nešto konkretno, kao primjer.. problem osa, ne hw, driver, malware.. par puta ms ima sranje (ono baš do jaja) npr nestanak doc-user foldera.. no to su ipak izuzetci, pojedini slučajevi.. i tad se konkretno zna, svi imaju problem.. ostalo? .. win je kriv što kiša pada ili je suša? padne avion, kriv os-win, pukne guma na autu.. bizarno?
-stotine radnih računala, 8-više radnih sati dnevno, gorinama, jeftikaneri.. većina bez ikakvih intervencija preživjela 10-20god.. biti peh pa da pocrka npr struja, no to nije svtvar osa, kao ni kvaliteta uzemljenja, napajanja itd..
-konkretno.. jednom prilikom elektra mijenjala brojila.. stručnjaci, spojili faze.. pocrkalo pola račuanala, monotora.. i to je to, to je ono što mi je ostalo u sjećanju i u tome su bez diskriminacije sudjelovali osevi, serveri, destopi, routeri.. nije da je struja ciljala win ili da je lin-mac bio uzemljeniji-zaštićeniji.. itd.
-u članku.. se kao primjer navodi da je nekim juzerima nestao disk, promijenio se boot redosljed.. a to ima veze s osom? win? updateom? .. uz podsjetnik da za diskove ipak nije kriv win, nego bugovit drver-firmware.. mada su win bili optuživani.. provjeri.. :)
-juzeru nestane internet, kriv je win-os? nestane struje... kriv je win? .. crkne disk, pregori napajanje... kriv os? .. i to win, ne overclock, mlaware ili nešto treće kao i driver ..??
-činjenica, najmanje za sve moguće probleme-kvarove-rušenja.. ima krivica os, bilo koji, win-lin-mac.. prije statistička greška nego stvarni problem .. no i dežurni krivac, jer juzeru je slađe optužiti win nego čačkanje, dok znalci-majstori naravno obožavaju imati dežurnog krivca jer bi inače oni bili nestrućni.. ono, kad majstor ne može popraviti auto, vešmašinu, tv.. kriv je proizvođač, ne njegovo neznanje? .. itd.
-a na to i statistička logika.. ako se nekoj osobi x ponavljaju kvarovi, sve se kvari, ruši, crkava.. tad ili je osoba nešto kao uzrok ili u njenoj okolini.. npr udar groma, loše instalacije-napon.. ili je stvarno užasan pehist-nesrećnik.. no logika-statistika sreću-nesreću eliminiraju, jednako kao što dobitak jackpota ne znači ništa... nije pravilo nego izuzetak.
Ma komentirao sam samo kolegu iznad koji je rekao kak on nema nikakve probleme, pa onda svi ostali očito imaju kante. Što bi to trebalo značiti uopće? Da li je to neko mjerilo?
Nisam niti rekao da je problem isključivo OS-a, nego je često kombinacija i OS-a i drivera i aplikacija. No ima i popriličan broj situacija gdje je windows update bio uzrok problema, pa čak i ovdje savjetuju uninstall KB update, ne bi bezveze to savjetovali jel.
Korisnika ne zanima zašto ima problem. Ako jedan windows update uzrokuje probleme jer nisi updejtao 40 drugih drivera onda je njemu windows update kriv. Zašto? Zato što Windows update nije niti pitao da se instalira, a pogotovo nije niti upozorio na moguće probleme s kompatibilnošću.
A danas gotovo i ne možeš spriječiti windowse da se updejtaju i restartaju računalo bez dozvole.
Imam čak i primjer gdje je Windows update updejtao BIOS Acer Predator laptopa i time uzrokovao da se laptop ne želi više bootati (jer je resetirao RAID/AHCI postavku). I to mi se dogodilo 2 puta na istom laptopu. Ja znam to riješiti, ali puno ljudi ne zna i ne razumije problem osim što vidi da mu se računalo više ne boota nakon windows updejta. Tko mu je uopće dozvolio da updejta BIOS, kad čak i vendori uvijek savjetuju da se BIOS ne updejta ako nemaš neke probleme.
Problem je poprilično kompleksan sa današnjim uređajima, svaki update može uzrokovati neko sranje.
Eno već 2 tjedna odgađam FW update Galaxy Watch sata jer ne želim izgubiti vrijeme na ponovno podešavanje, a znam da će biti neko sranje sigurno.
A objasni mi ovo - tiče se isključivo Win 11 i sigurno nije problem nekih drivera. Otkad sam prešao na Win11 imam par aplikacija kojima se redovito gubi ikona na taskbaru (postane default app ikona) često nakon locka i unlocka računala. To se na prijašnjim windowsima nikad nije dešavalo, i sigurno ne može biti do aplikacije.
Primjer na slici (nije moj screenshot, al to je taj isti problem). Fascinantno je da to ne mogu riješiti nikako. A ima još drugih problema s corruptanjem ikona na desktopu npr.
Ili npr. ovo - do Windows 11 nisam znao da se task manager može crashati, a na Win 11 mi se dogodilo nekoliko puta.
Ne mogu se niti sjetiti svih gluposti koje sam vidio u Win11. No nemali broj puta su mi kolege na poslu provele pola dana osposobljavajući laptop nakon windows updejta umjesto da rade posao za koji su plaćeni. Jedan kolega nije mogao instalirati neki 25H2 ili koji već jer se svaki puta rollbackao zbog nekog drivera, a Windowsi su drugi dan opet forsirali update i tako u beskonačnoj petlji.
I još jedna boljka Windows 11 (i svih Windowsa općenito) - nikako da shvate da MB/GB i MiB/GiB nisu iste mjerne jedinice više. I dalje su svuda veličine datoteka u MiB/GiB, a piše kriva mjerna jedinica MB/GB. Linux i macOS to prikazuju ispravno. Koliko puta si zbog toga morao objašnjavati ljudima da 10TB disk nije 10TB? A je :-)
.. ok, ms je napravio kretenariju izjednačavanjem update-žauriranja i upgradea.. i lobotomiju uključivanjem uefi-firmware-biosa u obična ažurianja.. politika, ne os, ne stabilnost osa..
-ostalo.. 'neki juzeri' imaju problem, pa nabrajanje.. npr notepad? .. a ms priznaje grijeh i svi sretni zaključe da je uzrok update-krivac? .. hmm, ja ne.. nema veze update s takvim opisima, ne može biti kriv za sve, .. ili je kriv i za ratove-covid-poplave.. ? ono, čudotvorni update, svemoguć? ..
-da je tako.. da update ima veze s radom notepada, bi li tad to prijavio neki juzer .. ili bi tad problem imali svi tj ne jedan nego tisuće.. malo previše 'to je vuk' umjesto stvarnog problema a čak je i msu lakše prihvatiti krivicu pa nextati nego nešto pametnije reći.. tj najteže je pribaviti negativan dokaz.. tj dokazati da u ovoj temi win-os-update za nešto nije kriv.. a u tome prednjače primarno 'majstori' i juzeri...
edit: .. ms i mjerne jedinice.. MB i MiB-GiBijij.. da, trebala bi eu kazniti, tražiti.. da ms jednostavno poštuje SI sustav i da sukladno tome označi veličine-kapacitete.. ne baza bin-2-10 nego SI, u kojem je kilo=1000, ne 1024.. no to nije os, update-tema.. glupost ms-a... no jednako možemo reći za hr koja prečesto nema status države, valute, jezika.. onak, usputno..
-ikona koja te muči na desktopu.. je stvar stare-nove apps, rada osa, tj 'modern-apps' koji traže da se resursi, ikona itd prijavi na novi način.. i stare apps imaju taj problem.. istina glupast, nepotreban.. ono kad ms nešto siluje-gura, svašta.. tpm, startmeniji.. besmisleno silovanje juzera ili (ne)standarda..
-nasuprot tome, gdje se ms skoro nikad ne drži standarda, .. drži ih se u formatiranju medija, npr flash-stikići.. pa ovisno o kapacitetu ne nudi fat32.. jer je izvan standarda :) .. no naravno može, ostali osevi uopće ne ograničavaju, jedino ms.. držanje standarda, klasično ms-suprotno od smisla-svrhe.. no opet, nije to stvarni problem, tema..
.. ok, ms je napravio kretenariju izjednačavanjem update-žauriranja i upgradea.. i lobotomiju uključivanjem uefi-firmware-biosa u obična ažurianja.. politika, ne os, ne stabilnost osa..
-ostalo.. 'neki juzeri' imaju problem, pa nabrajanje.. npr notepad? .. a ms priznaje grijeh i svi sretni zaključe da je uzrok update-krivac? .. hmm, ja ne.. nema veze update s takvim opisima, ne može biti kriv za sve, .. ili je kriv i za ratove-covid-poplave.. ? ono, čudotvorni update, svemoguć? ..
-da je tako.. da update ima veze s radom notepada, bi li tad to prijavio neki juzer .. ili bi tad problem imali svi tj ne jedan nego tisuće.. malo previše 'to je vuk' umjesto stvarnog problema a čak je i msu lakše prihvatiti krivicu pa nextati nego nešto pametnije reći.. tj najteže je pribaviti negativan dokaz.. tj dokazati da u ovoj temi win-os-update za nešto nije kriv.. a u tome prednjače primarno 'majstori' i juzeri...
Nije mi jasno kako si uspio povući parelelu s ratovima i covidom, al ok.
Naravno, računala su kompleksni sustavi i jedan update aplikacije/drivera može sjebati i OS (sjetimo se Crowdstrikea), a i jedan update OS-a može sjebati aplikacije i sl. Stoga mi je smiješno kad netko tvrdi da nema nikakvih problema i to automatski izjednačava da svi drugi imaju kante. Meni to samo znači da ili nema iskustva ili nije radio na nijednom računalu osim svog (ili uopće ništa ne radi na njemu).
-ikona koja te muči na desktopu.. je stvar stare-nove apps, rada osa, tj 'modern-apps' koji traže da se resursi, ikona itd prijavi na novi način.. i stare apps imaju taj problem.. istina glupast, nepotreban.. ono kad ms nešto siluje-gura, svašta.. tpm, startmeniji.. besmisleno silovanje juzera ili (ne)standarda..
Ma nije, ne pričam o ModernAppsima u ovom slučaju. Ikona je oduvijek embeddana u exe. Samo taskbar nešto krivo radi i izgubi ju. Potpuno nedopustivo.
Ma nije, ne pričam o ModernAppsima u ovom slučaju. Ikona je oduvijek embeddana u exe. Samo taskbar nešto krivo radi i izgubi ju. Potpuno nedopustivo.
-opet.. krivac je os? update? (tema?) .. ili nešto treće? .. ja bi rekao admin, juzer koji klika pogrešne postavke.. npr juzer koji koristi CC i obriše iconcache.. tj računala su 'calculator', ako nije kvar, malware.. mora raditi .. i nisam ja čudotvorac ili spešl verzija win, nego običan-isti.. uz sitnu razliku, znanja. :) ..
-možda promašujem nagađajući oko razloga zašto ikona nestaje.. no što ako pogađam?
Pod Kanta nisam mislio ništa loše, i ja za svoj kažem kanta to je izraz koji se koristi več dugo za desktop PC ja mislim da je sve to prenapuhano i da večina ljudi sere po Win11 bez veze.
I btw imam desktop i laptop sa Win11 i uključenim da skida najnovije update.
Pod Kanta nisam mislio ništa loše, i ja za svoj kažem kanta to je izraz koji se koristi več dugo za desktop PC ja mislim da je sve to prenapuhano i da večina ljudi sere po Win11 bez veze.
I btw imam desktop i laptop sa Win11 i uključenim da skida najnovije update.
A ljudi generalno po svemu seru, nekad bezveze, nekad ne. No to ne znači da je sve dobro i da ne može bolje. Može uvijek i bolje.
Recimo, i dalje palim control panel uvijek kad treba nešto iole kompliciranije podesiti, jer sa ovim novim settingsima je to čisti užas.
A to se slažem i još najgore planiraju u budučnosti maknuti skroz Control Panel , nadam se da neće.
I nabijem to guranje edgea kao multi aplikacije za pokretanje svega unutar edgea. Užas! I glupi office365 koji su bolesno zakomplicirali sučelje na snimanje fajla i zakopali običan "browse" jer žele da sve ide na one drive.