PA ja ti spominjem autoput. Ak imaš auto onda se valjda planiraš svgdje bezbrižno vozit a ne po određenim rutama di možeš naći punionice. Zato je električni banana i za ništa više za loko vožnju.
Pored slabije prodaje povećao se izvoz, pa je slik
- poruka: 46
- |
- čitano: 13.338
- |
- moderatori:
vincimus
Za autoput Bratstva i Jedinstva Lipovac-ZG iznosi nešto preko 280km, to kvalitetniji EV sa pet slonova u kabini odveze bez problema na rikverc na -30 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
1. Ne treba mi snaga, nego doseg
2. Nemaš ih gdje puniti
3. Za punjenje treba vremena
4. Još uvijek su preskupi, a punjenje više nije free
5. Čekam razvoj efikasnijih baterija zbog većeg dosega
6. Ne isplati mi se kupovati novi auto, a skeptičan sam prema polovnim strujućima, čak i mlađima od 5 godina
7. Početkom prošle godine kupio sam fantastičan 3,5 godine star mini suv benzinac sa 66 tkm pa još barem 6 godina ne planiram novi, a do tada će se valjda i sve navedeno oko strujića posložiti
A da imam neograničene resurse? Dodge Charger iz '68. za gušt i električni Fićo za po gradu 🤘
Kad crpke stanu, i ventili se pogase, zaljev se blokira , što'š onda vozit?
Za autoput Bratstva i Jedinstva Lipovac-ZG iznosi nešto preko 280km, to kvalitetniji EV sa pet slonova u kabini odveze bez problema na rikverc na -30 😅
Mislim da ovo nije flex koliki mislis da je.
Hrvatska je postala izvoznik EV-a.
Ne moraš ništa raspravljat niiti pameovat. Prodajni rezultati sve govore. Tržište je reklo svoje isto kao što je bio jedno vrijeme hype sa plinom.
Ta nije da mi nemamo EV, ima sve više ljudi čak i po selima. I meni je u planu za jedno 15 godina kad isfuram ovog benzinca.
Tu je prikazan pravi problem. Nisu problem sela, problem su autoceste i vožnja dugim relacijama.
Selo je idealan "primatelj" EV-a: kuće, moguća vlastita proizvodnja, vožnja na kraćim i srednim relacijama.
Duge relacije, problemi: AC A3 je donedavno bio "kratak" s punjačima, a i npr. vožnja ZG-OS-ZG u jednom danu donosi dosta gnjavaže - puni u ZG, puni u SB, puni na povratku opet u SB i puni u Zagrebu. To smo redovno radili sa službenom Teslom, sad je srećom jedan (koliko znam) i u Čepinu.
Ne moraš ništa raspravljat niiti pameovat. Prodajni rezultati sve govore. Tržište je reklo svoje isto kao što je bio jedno vrijeme hype sa plinom.
tipa ovako?
Statistika nikad ne laže ali se po potrebi krivo interpretira.
Ljudi su kupovali hev, phev i mhev jednostavno zato jer drugog nema na tržištu. To ne znači da nema kupaca i da ljudi nisu voljni kupiti čistog benzinca, već da im isti nisu dostupni. Pogledajmo 10 najprodavanijih modela u europi u 2025:
1. Sandero> jedini nema hibrid u ponudi (čak i s ovim restylingom samo Stepway će dobiti hibrid)
2. T-Roc > 100% hibridi
3. Tiguan > 60% modela hibridi
4. Yaris Cross > 100% hibridi
5. Clio > oko 60% modela su HEV
6. Tucson > oko 75% modela su neka vrsta hibrida
7. Duster > 100% hibridi
8. Yaris > 70% modela hibridi
9. Corsa > 60% modela hibridi
10. Golf > 40-50% modela hibridi
Od 10 najprodavanijih modela 3 možeš kupiti samo kao hibrid, a kod ostalih (osim Sandera i Golfa) otprilike 2/3 ponude čine hibridi.
Mislim da je dio kupaca hibrida u glavi kupilo benzinca, a uvalili su im i nešto struje koju nisu tražili. Nisu imali izbora.
https://autonet.bug.hr/trziste/preokret-u-eu-u-prosincu-prvi-put-prodano-vise-elektricnih-nego-benzinskih-57044
tipa ovako?
tipa jedan mjesec ... i ti misliš da je to to ... a čađare si zaboravio?
Ljudi su kupovali hev, phev i mhev jednostavno zato jer drugog nema na tržištu. To ne znači da nema kupaca i da ljudi nisu voljni kupiti čistog benzinca, već da im isti nisu dostupni. Pogledajmo 10 najprodavanijih modela u europi u 2025:
1. Sandero> jedini nema hibrid u ponudi (čak i s ovim restylingom samo Stepway će dobiti hibrid)
2. T-Roc > 100% hibridi
3. Tiguan > 60% modela hibridi
4. Yaris Cross > 100% hibridi
5. Clio > oko 60% modela su HEV
6. Tucson > oko 75% modela su neka vrsta hibrida
7. Duster > 100% hibridi
8. Yaris > 70% modela hibridi
9. Corsa > 60% modela hibridi
10. Golf > 40-50% modela hibridi
Od 10 najprodavanijih modela 3 možeš kupiti samo kao hibrid, a kod ostalih (osim Sandera i Golfa) otprilike 2/3 ponude čine hibridi.
Mislim da je dio kupaca hibrida u glavi kupilo benzinca, a uvalili su im i nešto struje koju nisu tražili. Nisu imali izbora.
Slazem se. Moja interpretacija statistike koju si naveo je da ljudi u pravilu kupuju aute koje mogu (bilo priustiti, bilo da su ti auti uopce u prodaji).
I moj point je, da "trziste je reklo svoje" bez popratnih argumenata ne znaci nista bas zbog toga sto statistika interpretira po potrebi (a nekad i ne namjerno krivo)
Cijene elektricnih auta padaju i prodaje ih se sve vise i vise svake godine. Zadnje sto sam gledao cijene vise i nisu tako grozne pogotovo ako se uzme u obzir oprema koja je u startu na elektricnim autima u pravilu dosta bolja i da je konkurencija kineskih vozila sve veca. S druge strane, mislim da im je prtljaznik manji na istu vanjsku velicinu auta sto je mana.
Da ce sutra svi auti u Hrvatskoj biti elektricni - nece sigurno. Ali da ih ima sve vise i da ce se sve cesce vidati - vrlo vjerojatno.
Osobno trenutno vozim benzince, ali da sad mjenjam auto ozbiljno bih razmislio Geely Starray DM-i - plug-in hibrida.
Inace, slazem se da se mild hybrid, pa upitno i "obicni" hybrid trebaju racunati pod "struju"
Ljudi su kupovali hev, phev i mhev jednostavno zato jer drugog nema na tržištu. To ne znači da nema kupaca i da ljudi nisu voljni kupiti čistog benzinca, već da im isti nisu dostupni.
Iz istog razloga potpuno je besmisleno hibride gledati pod EV jer ionako primarno rade na gorivo.
Moje osobno mišljenje je da se stvari trebaju nazvati kakvim jesu.
Ako mi prodaju "elektrificirano vozilo" koje ima i struju i tekuće gorivo, to nije EV nego faking hibrid (bilo mild, plug in ili što već) i kao takvo nema što raditi u statistici električnih vozila.
EV je vozilo koje se kreće na isključivo baterijski pogon.
1. Ne treba mi snaga, nego doseg
2. Nemaš ih gdje puniti
3. Za punjenje treba vremena
4. Još uvijek su preskupi, a punjenje više nije free
5. Čekam razvoj efikasnijih baterija zbog većeg dosega
6. Ne isplati mi se kupovati novi auto, a skeptičan sam prema polovnim strujućima, čak i mlađima od 5 godina
7. Početkom prošle godine kupio sam fantastičan 3,5 godine star mini suv benzinac sa 66 tkm pa još barem 6 godina ne planiram novi, a do tada će se valjda i sve navedeno oko strujića posložiti
A da imam neograničene resurse? Dodge Charger iz '68. za gušt i električni Fićo za po gradu 🤘
Kad crpke stanu, i ventili se pogase, zaljev se blokira , što'š onda vozit?
Kočiju.
Uvijek može sjesti na bicikl.
Nije mi jasno zašto se uvijek spominju plugovi kad je riječ o strujićima🤔
https://hr.wikipedia.org/wiki/Plug