Finska solid-state baterija puni se za pet minuta

poruka: 9
|
čitano: 9.910
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Finska solid-state baterija puni se za pet minuta ".
15 godina

Ako ova vijest nije vaporware:

#1 ICE vozila su upravo umrla za 99% primjena i EV postaje kralj u gotovo svim segmentima.

#2 EU će dobiti vrlo jakog tehnološkog lidera i novu unicorn firmu u sljedećih godinu dana

Za sad nema nikakvih 3rd party potvrda specifikacija/performansi što je donekle indikativno da bi mogao biti nekakav catch iza svega ovoga iako CEO tvrdi su razvili holy grail bateriju:

#1 Koja se ne može zapaliti

#2 Koja ne koristi litiji ni kobalt nego "lako dobavljive, zelene materijale"

#3 100,000 ciklusa punjenja (25-100x više od današnjih baterija)

#4 Kapacitet 400Wh/kg što je ~2x današnjih baterija

#5 Navodno jeftinije za proizvodnju od današnjih baterija

#6 Punjenje od 0 do 100% za manje od 10min (najbrži auto na tržištu danas treba 22min, dok je prosjek debelo iznad 30min)

I navodno rade na otvaranju nekoliko proizvodnih pogona tj. tvornica na nekoliko kontinenata...

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2026 11:40 (Ferritin).
Moj PC  
6 0 hvala 2
5 godina

Nekako mi se čini predobro da bi bilo istinito.

8 0 hvala 0
7 godina

Pa Finci mi baš i ne djeluju kao netko tko bi.plasirao patke ili zajebancije. Ako su predstavili na CES-u valjda ima nešto u tome al vidjet ćemo. Drago mi je da je jedna "naša" EU firma razvila takav proizvod.

Moj PC  
2 0 hvala 0
7 godina

Ma da, ta nova baterija i kuha ručak, čuva djecu i vodi psa u šetnju. Bilo bi fer da sam proizvođač spomene mane, nego da ih kasnije razočarani kupci otkrivaju.

4 0 hvala 0
15 godina

Super je ako je baterija takva za koju proizvođač tvrdi. Ipak, nigdje ne piše koju su to "zeleni materijali" od kojih je baterija napravljena. U jednom videu CEO Donuta tvrdi kako je to prva verzija baterije, a da će novije imati još veću energetsku gustoću, 500 ili više wh/kg, u odnosu na sada aktualnih 400 wh/kg. Kamo sreće da bude tako, onda će Europljani imati načina da se suprotstave Kinezima. Na kraju krajeva, na razvoj raznih vrsta akumulatora su do sada potrošene goleme svote novaca i ogroman rad raznih stručnjaka, tako da nije čudo da se naleti na nešto što može dati takve rezultate. A kao što reče jedan od forumaša, Finci ne izgledaju kao netko tko bi se zajebavao sa tim. I znamo da Fincima nije strana visoka tehnologija. Ovo bi im bilo super za veliki come-back u visoku tehnologiju.

dolazim odmah - Godot
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2026 14:17 (učo).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: Finska solid-state baterija puni se za pet min
Ferritin kaže...

Ako ova vijest nije vaporware:

#1 ICE vozila su upravo umrla za 99% primjena i EV postaje kralj u gotovo svim segmentima.

#2 EU će dobiti vrlo jakog tehnološkog lidera i novu unicorn firmu u sljedećih godinu dana

Za sad nema nikakvih 3rd party potvrda specifikacija/performansi što je donekle indikativno da bi mogao biti nekakav catch iza svega ovoga iako CEO tvrdi su razvili holy grail bateriju:

#1 Koja se ne može zapaliti

#2 Koja ne koristi litiji ni kobalt nego "lako dobavljive, zelene materijale"

#3 100,000 ciklusa punjenja (25-100x više od današnjih baterija)

#4 Kapacitet 400Wh/kg što je ~2x današnjih baterija

#5 Navodno jeftinije za proizvodnju od današnjih baterija

#6 Punjenje od 0 do 100% za manje od 10min (najbrži auto na tržištu danas treba 22min, dok je prosjek debelo iznad 30min)

I navodno rade na otvaranju nekoliko proizvodnih pogona tj. tvornica na nekoliko kontinenata...

gdje mogu kupiti dionice/uloziti?

16 godina
Zapravo nije u pitanju klasična baterija nego kondenzator.

1 0 hvala 0
15 godina

Neka kombinacija nordic nano-a i donut-a. Obje relativno friške Finske firme sa zanimljivim tehnologijama. 

Malo presavršeno da bi bilo istinito ali opet sam mišljenja da si Finci nebi dopustili takvu sramotu laganjem. Mora nečeg biti u tome. 

Čak da je samo i jedna od ovih tvrdnji točna, to bi značilo da su uspjeli razviti nešto što drugi nisu.

Jako visoka gustoća, čvrsta elektroda spremna za seriju, munjevito punjenje stalnim naponom i strujom, 100k ciklusa. To je SF gdje god se okreneš. Nadam se da su barem dobro patentirali. 

Više me brine da ih ne ušutka neki jači lobi koji trenutno zarađuje na sadašnjoj tehnici. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
sina-k kaže...
Zapravo nije u pitanju klasična baterija nego kondenzator.

Smatra se da se radi o Sodium-Ion hibridnom (SIC) kondenzatoru ili Sodium-Ion-Carbon hibridu. Hibridni jer kombinira brz transfer energije kondenzatora i visoku kemijsku energetsku gustoću. Primjećeno je da je Nordic Nano (Donut Lab partner) objavio podatke o višeslojnim nanokarbonskim pločama gustoće 400 Wh/kg što odgovara Donunt lab specifikacijama

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice