Nedovoljna pouzdanost kalkulacije rizika za srčani

poruka: 9
|
čitano: 7.295
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nedovoljna pouzdanost kalkulacije rizika za srčani".
10 godina

Hvala. Sjajan članak.

Radi li se kod nas taj kalcijski skor pregled?

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 mjeseci

Svaka ćas treba se modernizirati kod nas je stanje loše što se tiče i osnovnih pretraga.

Tako da ova izjava koliko je objektivna za Lijepu Našu : "pretjerana dijagnostika nosi rizik od medicinske štete - psihološke, financijske i terapijske". Pretjerana dijagnostika!

Supruga se privatno naručila kod specijaliste da srce provjeri  i mora čekati više od mjesec dana , ne želim niti znati koliko bi čekala da dođe na red standardnim putem. (oko 100 eura pregled , a jedan sistematski gdje ti kaže dali čuješ , vidiš , kakav ti je tlak i ekg srca privatno košta 50 eura, meni je to strašno).

Teoretski kad bi se naručivali nakon neke pretrage odmah iza te iste pretrage , taman prođu tri-četiri mjeseca, u slušaju magneta prođe i godina.

Ali dobro je , barem je besplatno.

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Nedovoljna pouzdanost kalkulacije rizika za sr
Kako se zove pretraga na koju treba otiči. CT toraksa ili CT koronografija?

0 0 hvala 0
7 godina
Macumba kaže...

Radi li se kod nas taj kalcijski skor pregled?

Da, radi se u Hrvatskoj – na klinikama gdje imaju MSCT (multislice / višeslojni CT) i softver za izračun koronarnog kalcijskog skora.
To nude i neke privatne ustanove (npr. Sv. Katarina, Agram, Medicinski-centar.hr, ZagrebMed).

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
7 godina
Gajotres kaže...
Kako se zove pretraga na koju treba otiči. CT toraksa ili CT koronografija?

Ni jedno od to dvoje. 
Točan naziv je: CT kalcijski skor / CT calcium scoring / MSCT kalcijski score koronarnih arterija
Radi se bez kontrasta (native, low-dose), ciljano za koronarke.
To je kratki CT srca (ne cijelog toraksa), i to bez intravenskog kontrasta - za izračun skora (Agatston).
CT koronarografija je druga stvar - ide s kontrastom i služi za procjenu suženja koronarki, ne za sâm skor.

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
17 godina
Hvala puno na pomoći. Iskreno, ovo me jako dugo brine jer mi je otac relativno mlad umro od srčanog udara, a nisam znao točno što tražiti.
17 godina
Jedan kardiolog mi je rekao da se plak moze procijeniti i pregledom fundusa, ako se detektira, obavezno treba na detaljnije pretrage krvozilnog sustava.

0 0 hvala 0
14 mjeseci
Nije loše iznova pročitati:

Savjetuju se prestanak pušenja, redovna tjelovježba, zdrava prehrana, smanjenje tjelesne mase i izbjegavanje stresa. Usvajanjem zdravih životnih navika mogu se reducirati mnogi rizični faktori koji utječu na proces ateroskleroze.
Dodao bih naročito se držati savjeta ako spadate u skupinu rizičnih čimbenika na koje se ne može utjecati.

Rizični čimbenici:

Na neke rizične čimbenike koji pogoduju nastanku ateroskleroze ne možemo utjecati. U te se ubrajaju muški spol, dob (muškarci ≥ 45 godina, žene ≥ 55 godina), kao i genetsko nasljeđe. Većina drugih rizičnih čimbenika su posljedica načina života modernoga društva i kao takvi se podložni promjenama i prevenciji. U takve rizične čimbenike se ubrajaju povišeni krvni tlak (≥ 140/90 mmHg), šećerna bolest, pušenje cigareta, povišenje masnoća u krvi, pretilost, način prehrane, ali i fizička neaktivnost.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja koristim gležanjsko-brahijalni indeks (ABI) za procjenu plaha u žilama.

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice