Dragocjeni reliquiae reliquiarum Vjesnika

poruka: 16
|
čitano: 4.874
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Dragocjeni reliquiae reliquiarum Vjesnika".
17 godina

Ja sam radio na prijelomu u Vjesniku 90tih, dok se nije išlo na studiranje ili front. Uglavnom, gledajući u zgarište nebodera, osjećam se kao da mi je umro neki poznanik. 
Ali da kad sam davao otkaz, sjećam se da mi je tadašnji urednik redakcije također rekao "pametno, želim ti sve najbolje jer ovdje nema budućnosti". 

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.11.2025 20:30 (overhaul).
Moj PC  
2 0 hvala 1
7 godina

Šteta nebodera, no to je sramota društva, što se ne brine o svojoj imovini.

4 0 hvala 0
9 godina

Nekome tragedija drugome poslovna prilika. Srušiš neboder i napraviš stambenu zgradu. Kupaca za stan u Zagrebu će uvijek biti.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 mjeseci
Re: Dragocjeni reliquiae reliquiarum Vjesnika
Zanimljiv članak.

Istina sramota za društvo što tako olako shvaćamo sigurnost i rizike, i bit će opet pojeo vuk magare.
Upravo idem na neku edukaciju i imali predmet civilna zaštita i predavač nam je rekao svoju verziju zašto je cijela zgrada izgorila. Takva veličina zgrade i kvadrature mora po zakonu imati više vatrogasnih puteva a ne samo jedan. Tako da vatrogasci su bili blokirani i sigurnosni zakoni se ne shvaćaju ozbiljno unas.

Još je popizdio taj dan kad nam je u učionici pokazivao vatrogasni aparat te kad je vidio da servis aparata kasni 17 godina. Inače predavač je bio profesionalni vatrogasac preko 20 godina.

I jedna njegova priča kako je zaštitar u nekoj firmi imao obvezu kositi travu i očupati korov , ali on se balkanski snašao , vadio je iz aparata spremnik CO2 , probušio ga i korov ubijo hladnoćom. Ali kad je došlo do požara... uglavno kazneno je odgovarao.

Toliko o osviještenosti društva.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
moderator
Nadimak_forumaša kaže...

Nekome tragedija drugome poslovna prilika. Srušiš neboder i napraviš stambenu zgradu. Kupaca za stan u Zagrebu će uvijek biti.

Neboder je svima nama najuočljiviji i povijesno predstavlja simbol onoga što je nekada tu bilo, ali i cijelog kompleksa.

No, neboder, sa svim svojim kvadratima čini tek 20% površine koju imaju svi objekti na toj lokaciji (a cijela parcela ima površinu od 32.435 m2), pa je potencijal za izgradnju nekih novih sadržaja ogroman (ostao neboder ili ne).

...
17 godina
Baš lijepo novinarsko evociranje uspomena. "Smak svijeta", članak je osvještavajuć, vidjeti kako je na (danas) HRT-u oduvijek tako bilo. Atari grafikoni su wow, ovi današnji uniformirani, svi iz istog Excela, su pomalo bljutavi.

4 0 hvala 1
17 godina
Sirotanovic kaže...

Upravo idem na neku edukaciju i imali predmet civilna zaštita i predavač nam je rekao svoju verziju zašto je cijela zgrada izgorila. Takva veličina zgrade i kvadrature mora po zakonu imati više vatrogasnih puteva a ne samo jedan. Tako da vatrogasci su bili blokirani i sigurnosni zakoni se ne shvaćaju ozbiljno unas.

Zgrada zadovoljava ono što je trebala imati 70-ih godina, zakon i pravilnici se odnose na nove i obnovljene zgrade.

Miro kaže...

Neboder je svima nama najuočljiviji i povijesno predstavlja simbol onoga što je nekada tu bilo, ali i cijelog kompleksa.

No, neboder, sa svim svojim kvadratima čini tek 20% površine koju imaju svi objekti na toj lokaciji (a cijela parcela ima površinu od 32.435 m2), pa je potencijal za izgradnju nekih novih sadržaja ogroman (ostao neboder ili ne).

I ja radio tamo kratko 90-ih (kad je već odavno bila samo derutan prostor u odnosu na druge poslovne zgrade), ali to je u cjelini jedna od najnefunkcionalnijih poslovnih zgrada u Zagrebu. Od stanja do parkinga.

14 godina

Ovo stanje bi se moglo iskoristiti za snimanje nekog ratnog ili postakopalitiptičnog filma kako bi se uštedjelo na scenografiji. Ili pseudodokumentarac tipa "Muke po novogradnji" ili "Maturalci u Španjolskoj".

0 0 hvala 0
9 godina
Miro kaže...
Nadimak_forumaša kaže...

Nema potencijala za gradnju na okolnim površinama jer treba mijenjati GUP vjerovatno, a i kreće priča kako bi nove zgrade narušile vizuru oko vijesnika, pa bi te zgrade zaklonile pogled, sunce... Stvorio bi problem sa parkingom, povečan promet na već opterećenu infrastrukturu... Ali priča srušimo neboder i povečajmo broj stanova što će smanjit cijene stanova u Zagrebu (možeš mislit) može proći kod stanovništva. Ako bude otpora kod stanovištva onda ide zovi jokera ''tu su zgradu radili komunisti''. Nema toga što tema ustaša, četnika i partizana ne može riješiti u službi kapitala.

17 godina
Nadimak_forumaša kaže...
Miro kaže...

Nema potencijala za gradnju na okolnim površinama jer treba mijenjati GUP vjerovatno, a i kreće priča kako bi nove zgrade narušile vizuru oko vijesnika, pa bi te zgrade zaklonile pogled, sunce... Stvorio bi problem sa parkingom, povečan promet na već opterećenu infrastrukturu... Ali priča srušimo neboder i povečajmo broj stanova što će smanjit cijene stanova u Zagrebu (možeš mislit) može proći kod stanovništva. Ako bude otpora kod stanovištva onda ide zovi jokera ''tu su zgradu radili komunisti''. Nema toga što tema ustaša, četnika i partizana ne može riješiti u službi kapitala.

Trebalo bi vidjeti promjene GUP-a (ako su potrebne), ali sad taj neboder generira probleme s parkingom.

Zato (i niza drugih stvari) nikom i nije interesantan.

A kome bi pak prodao priču o stanovima i smanjenju cijene, ne znam baš... 

17 godina
overhaul kaže...

Ja sam radio na prijelomu u Vjesniku 90tih, dok se nije išlo na studiranje ili front. Uglavnom, gledajući u zgarište nebodera, osjećam se kao da mi je umro neki poznanik. 
Ali da kad sam davao otkaz, sjećam se da mi je tadašnji urednik redakcije također rekao "pametno, želim ti sve najbolje jer ovdje nema budućnosti". 

sumnjam da si mi znao starog, radio je u ekspeditu pocetkom 80ih, pa prijelom nakon toga i onda otisao u sportske novosti (citav radni vijek do penzije nedavno).

ko malog me hrpu puta vodio u vjesnik, proveo sam nebrojene sate kod njega u redakciji "na kompjuterima" (u podnevnoj/nocnoj smjeni je svaki drugi komp bio free pa sam isao igrat DOS igre i Fifu 94/6/8).

ta susjedna zgrada di su bile nekoc sportske (prije preseljenja u koturasku) mi je bas bila vrh, solidno moderna za ono vrijeme i uvijek sam volio ici tamo, da ne pricam o menzi u podrumu i sendvicu od zimske salame lol

posto je radio u grafickoj redakciji jos uvijek imam doma hrpu njegovih rucnih skica (prije vremena instant fotografija za vecernje izdanje), situacije sa utakmice koje bi komentator izgovorio preko radija i onda je on to odmah skicirao za novine., i to se doma cuva u posebnim fasciklama.

tu je i hrpa materijala iz Vjesnika.

i sad jedna osobna anegdota - kod dede i bake na selu imamo staru kucu od blata na dvoristu (tocnije stari mlin).

posto je taj mlin vec uzeo zub vremena stari je negdje krajem 80ih iz tiska dofurao stotinjak offset ploca za tisak (metalne ploce oko 1x1m ako me dobro sjecanje sluzi) i oblozio cijelu gradjevinu da se blato ne raspadne skroz.

i sad na dvoristu od dede i bake stoji cijela jedna kuca oblozena hrpom printeva od Vjesnika.

ako se dosta priblizis mozes doslovno citat novinske clanke na "fasadi" starog mlina lol.

dakle ko bi reko da cu ikad o tome pisat na bug forumu 😅

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
17 godina
moderator

nixass kaže...

i sad jedna osobna anegdota - kod dede i bake na selu imamo staru kucu od blata na dvoristu (tocnije stari mlin).

posto je taj mlin vec uzeo zub vremena stari je negdje krajem 80ih iz tiska dofurao stotinjak offset ploca za tisak (metalne ploce oko 1x1m ako me dobro sjecanje sluzi) i oblozio cijelu gradjevinu da se blato ne raspadne skroz.

i sad na dvoristu od dede i bake stoji cijela jedna kuca oblozena hrpom printeva od Vjesnika.

ako se dosta priblizis mozes doslovno citat novinske clanke na "fasadi" starog mlina lol.

dakle ko bi reko da cu ikad o tome pisat na bug forumu 😅

Zgodna pričica...  

Grafičari su bili svijet za sebe, od onih koji su radili po redakcijama (kakvih je tu bilo likova - jedan se u Vjesniku stalno hvalio kako ima "žutu knjižicu", znači da je lud i službeno, pa je na račun toga urlao uvrede na račun nadređenih, posebno glavnog urednika, više da nas sve ostale zabavlja, ali naravno i iz pakosti - s tim da je uglavnom bio i u pravu), pa do ovih "pravih" u tiskari.

Već nakon dvije godine sam dobivao i nižerazredna urednička zaduženja (koja se starijima nije dalo raditi), poput dežuranja "na regalu" u tiskari - gdje bih grafičarima, koji slažu fotoslog prije snimanja, asistirao (kada nešto treba kratiti i sl.) i odobravo pripremu. Bilo mi je to jako zanimljivo - kao da si došao u drugi svijet!

Dok su novinari išli u kafiće u Stupničkoj (preko Paić porte), grafičari su išli u opskurnu krčmu na uglu Savske i Odranske (mislim da je ta kuća srušena i nema više te krčme). Tamo me jednom na piće poveo Jovan Hovan, legenda Vjesnika (cijeii život je ostao u gradskoj rubrici, sa statusom kolumniste, ali nije prihvaćao napredovanja). Svi oko nas u plavim kutama, osim nas dvojice! Naravno, Hovan ih je sve znao po imenu i sa svakim bi razmijenio po koju duhovitu opasku ili neko podjebavanje, a meni, kao klincu, dijelo mudre (odnosno više pijane) savjete... 

Nisam nigdje našao neki tekst u kojem se piše što se dogodilo s pogonom tiskare (Hrvatska tiskara, bivša Vjesnikova, ugašena je službeno 2022.)? Jesu li strojevi nekome prodani, bačeni u smeće ili još stoje u starim pogonima...

...
17 godina
Miro kaže...

Zgodna pričica...  

Grafičari su bili svijet za sebe.

.....

istina.

bila je hrpa ljudi u redakciji koja je radila posao preko one stvari i uglavnom si komotno mogo zamijenit 5 prosjecnih alkosa sa jednom prosjecno motiviranom osobom, al sistem je bio drukciji pa se moglo kako se htjelo.

kolicina alkohola je ogromna, izmedju ostalog, par metara od starog je sjedio pokojni Židak..

bilo mi je zalosno za cuti kad je stari reko da je tiraza sportskih novosti iz vrhunca od 60ak tisuca dnevno (ako se dobro sjecam) i vecernjim izdanjem za zg regiju palo na ispod 5k i to su kupci uglavnom birtije, kladionice i slicni..

nekad su kombiji kasno navecer isli u sve krajeve hrvatske (i preko granice) do je danas sve spalo na jedno veliko nista.

kaj se tice same tiskare, dole sam sredinom 2000-ih isao na srednjoskolsku praksu.

proveo sam 2 tjedna sa likom koji je odrzavao tiskarske strojeve, elektro-mehanika, zapravo poprilicno kompleksan sustav ako nesto krene krivo a print ide van..

naravno, kolicina alkohola je bila usporediva sa graficarima u sportskima, ako ne i veca.

bas pravi duh vremena - podrumi i zabaceni kutci u prizemlju, svi nose plave kute, stara garda ljudi sa pripadajucim mentalitetom (bivsi sistem), domaci alkohol, drzavna firma, produktivnost nikakva, health&safety je afterthought..

al eto, i to je trebalo iskusit i zapravo mi je bas drago

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
17 godina
moderator
nixass kaže...

kolicina alkohola je ogromna, izmedju ostalog, par metara od starog je sjedio pokojni Židak..

Nisam imao priliku osobno upoznati Židaka, a baš mi nedostaje njegovo pisanje, nema više danas takvih nogometnih kroničara...

Cijeli život je pisao o "Dinamovom proljeću" i onda ga zadesi sudbina da umre samo godinu dana prije nego što je Dinamo napokon prezimio u Europi (nakon skoro pedeset godina). Kada se to dogodilo više mi je on dolazio na pamet nego li sami akteri tog sportskog uspjeha.

...
17 godina
Miro kaže...
nixass kaže...

Nisam imao priliku osobno upoznati Židaka, a baš mi nedostaje njegovo pisanje, nema više danas takvih nogometnih kroničara...

Cijeli život je pisao o "Dinamovom proljeću" i onda ga zadesi sudbina da umre samo godinu dana prije nego što je Dinamo napokon prezimio u Europi (nakon skoro pedeset godina). Kada se to dogodilo više mi je on dolazio na pamet nego li sami akteri tog sportskog uspjeha.

kad smo vec u digresiji da nastavim..

moj stari si je bio jako dobar sa Židakom, on me je cak i uspio "preko veze" ugurat u dinamo al to "preko veze" je trajalo samo godinu i pol jer sam bio dobar za nogomet u osnovnoj skoli, al ne i polu-profesionalno 😅

stari mu je i cesto radio neke kalendare i prospekte u fusu (razlog zakaj smo i kupili prvi PC, zbog corel draw i photoshopa) tako da je bio i kod nas doma nemali broj puta.

u to doba (kasne 90-te) si je Židak bio ok sa dinamom a onda su dosla nova vremena i svakakva politikanstva dosta narusila odnose novina i sporta. sjeti se samo odnosa mamica i medija generalno, pa su usrali cibonu, klupski rukomet postao sjena onog iz 90ih, itd..

kad je sve funkcioniralo onda smo imali besplatne karte za skoro sve sportske dogadjaje u zagrebu. bio sam valjda na svakoj domacoj europskoj tekmi cibone i mladosti, dinamo nesto rijedje jer je to ipak drukcija vrsta eventa od prva dva (pitomija publika i slicno).

da ne pricam da su sportske tada dobivale besplatne karte za skoro svaki sportski dogadjaj u zagrebu (kosarka, rukomet, nogomet).

volio sam citat njegove kolumne "iz maksimirske sume", bas je bio kronicar dinama a i malo sireg konteksta u nogometnim odnosima grada, drzave i samog sporta.

bas me zanima njegova kolumna da je kojim slucajem ostao ziv i svjedocio tom prezimljavanju, vjerojatno bi tekli i potoci omiljenog pica, sasvim zasluzeno.. 😁

14 godina

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice