Lako do litija (i bez uništavanja okoliša)

poruka: 12
|
čitano: 5.437
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Lako do litija (i bez uništavanja okoliša)".
15 godina

Znaci dovesti kineze, staviti solare i pomalo cuclati Litij iz mora, poslje more ispariti i iskoristiti sol 🫢🫣

6 0 hvala 0
10 godina

Svašta se može... Treba na shemi vidjeti taloženje magnezija pa bi magnezij mogao biti nusprodudkt ovog postupka. 

2 0 hvala 0
7 godina

Vau! Opet ti Kinezi 

"Kao član udruge za zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska vidio sam mnoga vrijedna geološka nalazišta posve uništena, a s njima su u nepovrat otišli tragovi naše kako bliže tako i dalje geološke prošlosti."
Evo jedan prijedlog za eventualnu temu u Bugu: rudarenje uranija. Ćisto da nekim ljudima ovdje neke stvari postanu jasnije  ... može i proizvodnja nuklearnog goriva, ako nisu previše komplicirane 
i van struke teme.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2025 22:26 (Al Crane).

4 0 hvala 0
16 godina
Re: Lako do litija (i bez uništavanja okoliša)
Al Crane kaže...

Vau! Opet ti Kinezi 

Upravo to.

U zadnje vrijeme popularne znanstvene vijesti sa zapada su vrste drustveno stetno tehnolosko iz*r**vanje tipova vrste musk a iz kine ovakve korisne vijesti koje bi mogle drustveno biti jako korisne. Zasto je to tako? 

Da nije neka kineska propaganda na djelu? 

15 godina

Nešto se u industriji automobilskih baterija puno priča o prelaženju na natrij ili aluminj umjesto litija. Tako da će "bijelo zlato" litij postati manje važan i tražen nego što je to sada. Pozitivno bi bilo da bude tako, bilo bi puno manje onečišćenja okoliša u rudnicima litija. Natrija ima koliko hoćeš i nije ga problem izvući iz soli, a slično je i s aluminijem. Metalurgije ta 2 metala su dobro poznate i visoko razvijene, pa su i sami metali puno jeftiniji i puno manje je šteta za okoliš.

dolazim odmah - Godot
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 mjeseci
https://m.vidi.hr/index.php/pop-tech/startup-siri-proizvodnju-litija-u-americi

Da ne ispadne samo Kinezi i Švabe.
Zanimljivo da su u gotovo isto vrijeme osmislili sličan način !
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 mjeseci
Osim što Amer već pokreće proizvodnju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Jedini problem koji ja vidim je da u limitiranom spremniku podzemne vode u biti neprestano "razrjeđuju" sadržaj filtriranom vodom, pa je s vremenom postupak sve manje i manje efikasan. No ako bi spremnik bio izuzetno velik, dakle morska voda iz oceana, imalo bi smisla. Recimo nešto poput naftnih bušotina na moru, samo s time da bi ovdje imali na platrofmi nekakav proizvođač energije (vjetrenjače, solari, generatori iz valova) i otvoreni filter koji nebi morao natrag upumpavati vodu, poput onog za podzemne vode. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
Sirotanovic kaže...

Zanimljivo da su u gotovo isto vrijeme osmislili sličan način !

To je još jedan dokaz kolektivne svijesti.

Pročitaj "Fenomen stotog majmuna"

合気道 五段 Me, myself and I
16 mjeseci
https://en.wikipedia.org/wiki/Hundredth_monkey_effect

Možda sinkronicitet ako su se uopće družili, no prije da je slučajnost .
16 mjeseci
Ili špijunaža.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Idaja o iskorištavanju aluminija i natrija u bateriji je vrlo stara, do nje će lako doći svatko tko pogleda tablicu standardnih potencijala elemenata, izračuna njihovu ekvivalentu težinu i pogleda koliko su rasprostranjeni u Zemmljinog kori - aluminij je najčešći metal u litosferi! Natrijska baterija je pokretala Nautilus kapatana Nema (Na/Hg elektroda), pa se čini da je rješenje nadohvat ruke. A nije, jer bateriju ne treba samo izbiti nego i nanovo nabiti, a to znači regenerirati istrošene elektrode. I tu je najveći problem, jer se pri generaciji nastaje hrapava površina, s mnogo dendrita koji povećavaju unutrašnji otpor baterije. To je osnovni problem koji treba riješti. 

0 0 hvala 3
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice