Korisnici još uvijek nisu naučili osnove kiberneti

poruka: 8
|
čitano: 2.513
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Korisnici još uvijek nisu naučili osnove kiberneti".
17 godina

Ako sustrav ima mehanizme zakljucavanja racuna na recimo 5 minuta nakon tri kriva pokusaja onda se moze koristiti i kraca lozinka ali imat lozinku uspod petnaest znakova je neodgovorno. Radil sam nekih dvadesetak plus godina kao admin i prvo kaj bi napravil u novoj firmi je stroze lozinke u GPO. Radil sam po malim firmicama do 500 ljudi i nitko nije imao ozbiljno definirano nista!

Cim bi postrozil lozinke svi bi se digli na zadnje noge ali kad sam objasnil sa tocno ovim principom kao u clanku onda je svima postalo jasno o cemu pricam. 

Cesto pitanje ili primjedba je bila ko si bude zapamtil lozinku, ko bude izmislio tako dugu lozinku i slicna pitanja koja su potkopavala novi princip rada. Kaj je dobro prolazilo kod korisnika je bilo da sam rekao nek napisu lozinku "mrzim IT decke i duge lozinke", dodas ! ili # negdi u recenicu, neko slovo pretvoris u broj i vec si na 17+. Ljudima nitko nikad ne objasni kak je jednostavno pisat lozinke sa "slikama" ili necim iz zivota. Napises mojedijetevolikindercokoladu, nebojeplavouITradepederi, rodiosamsekaovrlomlad, NaPrvojPoliciUFrizideruJeMlijeko, susjedubimazalkodanemasutra, radobidamisefumreunesreci, jednostavno napisite nesto sto nikada ne mozete zaboraviti, neku cinjenicu i samo ubacite par brojeva i neki zarez, tocku, veliko slovo ili neki drugi znak.

Svi servisi i njihove lozinke koji su online se mogu snimit u chrome ili neki drugi browser te mozete koristiti 100km dugu lozinku jer ju ne pamtite, stavite MFA i gg. Ja ne znam niti jednu jedinu lozinku koju koristim osim gmail i msn +MFA, sve ostalo je snimljeno u browser i ako se nesto zblesira jednostavno resetiram lozinku od tog servisa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 8:12 (NEW_MAN).

1 1 hvala 0
9 godina
Re: Korisnici još uvijek nisu naučili osnove kiber

Na mobitelu je to druga priča, onaj Samsung pass mi nevjerojatno ne radi i de na živce, gdje god mogu idem s google accountom.

A i pose...em se na sigurnost kad danas svaka šuša web stranica traži da se ulogiraš u nju, čak i glupa HP usluga za printanje na njihov printer. Pa nemam doma firmu od 400 ljudi.

17 godina
Osobna higijena je korištenje 2FA opcije + neki od servisa koji do sada nisu imali problema na sceni.. Bitwarden, 1Password, ProtonPass.
1$ mjesečno za Bitwarden je investicija za miran san i organiziranost.
expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nisu ljudi dovoljno IT pismeni da bi išli u dubinu problema koji mogu nastati ako im se provali lozinka. Velika većina ih razmišlja a ko će mene ići hakirati....mi smo prešli na jubikey....milina samo takva

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ljudi nemaju pojma o važnost lozinki.

Primjer, moji kolege na poslu.

Uopče nemaju računalo doma, niti su ga ikad imali.

Za sve se koristi mobitel.

Kaj misliš kakvo je njihovo znanje o računalima i lozinkama? Totalno ravno nuli.

Zato i imamo takve rezultate najkorištenijih lozinka.

4 0 hvala 0
16 godina

A to nam je zato jer klinci u 5 osnovne u obaveznoj Informatici uče o Pythonu umjeto o bitnim stvarima. Mojoj kćeri je već sad slabo od tog predmeta.

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
17 godina
Srednji kaže...

A to nam je zato jer klinci u 5 osnovne u obaveznoj Informatici uče o Pythonu umjeto o bitnim stvarima. Mojoj kćeri je već sad slabo od tog predmeta.

Problem je što se ne uči upotreba računala već detaljno upravljanje istim, što je krivo.

Velika većina ljudi koje koristi računalo nikad nije prošla ni nekakvu formalnu obuku.

E sad, dio poduzeća može forsirati stvari (lozinke, MFA), ali dijelu je takvo što nepoznato.

13 mjeseci
Lozinke su mi mudre izreke tipa "DanasJeDobarDanZaUmrijeti3".

A kako me živcira kad mi stave zvjezdice te MENI skrivaju šifru koju pišem u računalo , da mi je znati koji inžinjer je to osmislio.

Ubuntu je zakon za "one koji nemaju što skrivati" , šifru možeš staviti na samo jedano slovo ili simbol 👌 a stari ubuntu je bio još bolji mogao si isključiti lozinku.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice