IsMy.Blue: gdje prestaje plavo, a počinje zeleno?
- poruka: 26
- |
- čitano: 10.784
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Napravio sam moju ekspertizu jer je njihova površna.
Oni za tirkiznu pitaju je li zelena, e pa nije.
Ne mogu vjerovati da su u tom testu toliko binarni. Postoje nijanse, kao i tirkizna boja (kombinacija zeleno-plave)
Evo
Ovo dolje je njihov test kojega sam odradio.
imala je oči boje vena, boje vena boje Dinama..plave
Tu su svjetlo plava, tirkizna i svjetlo zelena.
Nema ni pravo tamno zelene, ni tamno plave (to je Dinamova)
171 - pa i logično, imamo više receptora za zeleno, pa nam "mozak" korigira...
uz to sama turska tj. tirkizna (turquoise) boja se definira kao plava-do-zelena, cijan nijansa (a cijan je plavo - pogledajte CMYK definiciju modela prostora boja)...
dakle ja sam svakako u pravu!
idemo, slijedeće pitanje...
uz to sama turska tj. tirkizna (turquoise) boja se definira kao plava-do-zelena, cijan nijansa (a cijan je plavo - pogledajte CMYK definiciju modela prostora boja)...
U CMYK modelu cijan je jedna od primarnih boja. U RGB modelu, cijan je mješavina plave i zelene u omjeru 50%-50%. Meni na oko čisti cijan je plava boja. Ali kad se prikazuje na ekranu, on je mješavina zelene i plave (ili ljubičastoplave, ovisi kako tko naziva blue, B).
Primarne boje aditivne sinteze su R, G i B - crvena, zelena i plava (mi smo na faksu tu boju nazivali ljubičastoplava, mada nisam posve siguran zašto, jer u njoj nema crvene komponente, a ljubičasta meni podrazumijeva crvenu komponentu - valjda zato da ju razlikujemo od cijana).
CMY (K je crna) su primarne boje suptraktivne sintenze (gdje se boje "oduzimaju", odnosno kad se miješaju, finalna boja postane tamnija, kao nanošenje pigmenta na papir, recimo pisačem ili flomasterom), ali istodobno i sekundarne boje aditivne sinteze (miješanjem boja postane svijetlija, kao na ekranu)! Naime, C=G+B, M=R+B, a Y=R+G. Iz toga je lako napraviti (s)RGB reprezentaciju svih tih boja (znači, u aditivnoj sintezi), ako su čiste:
| | R | G | B
R | 1 | _ | _ |
G | _ | 1 | _ |
B | _ | _ | 1 |
C | _ | 1 | 1 |
M | 1 | _ | 1 |
Y | 1 | 1 | _ |
Možemo tu dodati i crnu i bijelu u gornju tablicu:
W | 1 | 1 | 1 |
K | _ | _ | _ |
muški tu vide 2 do 3 boje, a žene jedno 500 različitih... čak i imena za njih sve imaju :)
Gdje je zelena?
TIrkizna je meni automatski zelena pa mi je lajna dobro desno
Gdje prestaje potok, a počinje rijeka?
Zašto je Australija kontinent, a ne otok (ili Madagaskar obrnuto)?
Je li Pluton planet, ili planetoid?
Aleksandar Makedonski, heroj ili zločinac?
Jesu li američki Demokrati ekstremni ljevičari, ili fašisti?
itd... 
Torquise je za mene zelena - i neka je!
Možda je to zato šta sam daltonist koji je slijep na zelene i crvene nijanse (iznimno rijetko znam), hmm..?
Ne virujem da je to povezano
Computers will never take the place of books. You can't stand on a floppy disk to reach a high shelf.
-- Sam Ewing
Osobno me prcaju neke nijanse bordo i crvene/ smeđe. Otalo dobro vidim .
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Ovo je besmisleno jer me pita za tirkiznu je li zelena ili plava - pa nije niti jedno niti drugo!
Da sam imao opciju odabrati tirkiznu za tirkiznu, ne bi mi bila zelena, jelda?
Ne bih se čudio da sam u nekom od ekrana za zeleniju nijansu odabrao plavu (ili obratno).
mda....
ja se s ženom uvijek pokefam oko jedne boje na Opel Insignijama....
ja velim smeđe - on ljubičasto (tamna je ima neki plavkasti odsjaj, ali je smeđa, štogod najdraža govorila...)...
A jedan savjet, žena je uvijek u pravu 😅
Ja se s ukućanima sporim jel nešto sivo ili zeleno (ona granica maslinasto-zelena ili maslinasto-siva)... meni sivo njima zeleno ali imam argument - SMB
mda....
ja velim smeđe - on ljubičasto (tamna je ima neki plavkasti odsjaj, ali je smeđa, štogod najdraža govorila...)...
"On" - auto je ljubičast ili ti je muž rek'o? Inače, ima ona priča koliko je stvarna, kao dečki kupili kod auto-dilera lijepi ljubičasti VW, boja im se full dopala dali akontaciju i drugi dan došli po auto, nema auta, samo neki plavi, veli prodavatelj pa to je taj koji ste odabrali. Ispalo je da su dan prije gledali navečer pod žutom noćnom rasvjetom.
Ma te današnje neutralne boje su sve s nekim efektom i sve ovisi o vanjskim uvjetima, poprimaju boju.
Recimo moj (siva s efektom piše u knjižici) poprima boje okoline od plave , tirkizne, smećkaste do kaki boje. Ma rijetko je baš siva, to mora biti točno jako sunce i bez plavih oblaka i ovisi iz kojeg ga kuta gledaš.
I sad koliko je tko daltonisti i kako percipira te boje, najlakši reći ljubičasta s efektom.
Baš komplicirate, vidi se na prvu da je to tamnookerbrončanozagasitozlatna, prepečeni karamel. Pandur te pita "koje boje je bio auto?", odgovoriš mu, "a ono, onak, kajjaznam".
Izgleda je njoj lijepo šetati kroz život sa ružičastim očalama... vjerojatno ima tu i tvojih zasluga
ma obećao sam joj da ću joj plesati na grobeku, na štakama ili u kolicima, svejedno, ali je plan nadživjeti ju...
e sad, kuha skoro svaki dan, ak okončam s spazmovima i pjenom na ustima, prije nego održim obećanje, braćo po kromosomu, popijte jednu putnu u moje ime....
dakle postoji samo ovakva:
Mješavina 60% tamno smeđe, 40 % crvene.
to je šargopirgasta insignija, bar to svi znaju