Postoji velika vjerojatnost da uspije zapaliti cijelu kuću
Entuzijast je s 500 baterija odbačenih e-cigareta
- poruka: 6
- |
- čitano: 1.941
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Svaka ćas ćovijeku (tuberu) na trudu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Sve se može iskoristiti danas. Nekom smeće drugom inspiracija za zabavu.
EU koja tolko gura zelenu politiku još nije zabranila prodaju jednokratnih e-cigareta, ustvari nije mi jasno zašto je ikad dozvoljena prodaja.
Ok one koje se pune pa se baterija koristi godinu dvije, ali ovo sa jednokratnima je katastrofa, em plastika em baterija.
Aha, ipak razmišljaju o zabrani, jedno 10ak godina prekasno: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/opca-zabrana-dolazi-velika-promjena-za-pusace-eu-uvodi-pravilo-koje-ce-posebno-pogoditi-jednu-populaciju-1505314
EU koja tolko gura zelenu politiku još nije zabranila prodaju jednokratnih e-cigareta, ustvari nije mi jasno zašto je ikad dozvoljena prodaja.
Ok one koje se pune pa se baterija koristi godinu dvije, ali ovo sa jednokratnima je katastrofa, em plastika em baterija.
Aha, ipak razmišljaju o zabrani, jedno 10ak godina prekasno: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/opca-zabrana-dolazi-velika-promjena-za-pusace-eu-uvodi-pravilo-koje-ce-posebno-pogoditi-jednu-populaciju-1505314
Jednokratnu e-cigaretu bi mogli nazvati kulminacijom ljudske gluposti. Ali generalno, jednokratne i plastične stvari je teško izbaciti iz prodaje kad znamo šta su prioriteti. Sami filteri za cigarete su jednokratni i prave se od plastike. Za motanje duhana postoje filteri sa aktivnim ugljenom koji se mogu višekratno iskoristiti ali su skuplji i rijetko ih tko kupuje - iako takav filter osim višekratne upotrebe omogućuje i puno zdravije pušenje (ako motaš duhan čak i ove plastične možeš upotrijebiti barem još jednom - ja sam to radio, ali nikom drugom to ne pada na pamet). No ljudima nije prioritet ni vlastito dugoročno zdravlje pa kako će biti i zdravlje okoline (o kojem opet ovisi i njihovo zdravlje). Prioriteti su drugdje. Općenito se gleda kratkoročan komfor, cijena, status. Mnogi ljudi bi mogli puno uštedjeti, biti zdraviji i po sebe i okoliš motanjem duhana no opet kupuju gotove cigarete, što iz komfora što iz statusa (meni ljudi često znaju nuditi gotove cigarete kad vide da motam duhan - jedni jer misle da će mi tako olakšati "posao" a drugi jer misle da nemam novca za gotove cigarete, nitko tu ne misli na zdravlje, otpad, okoliš). Čak im ni okus nije pri vrhu (motani duhan ima bolji ili barem prirodniji okus, kao što ima i domaća rajčica od tipične industrijske pa opet znamo što se više prodaje). Ulogu tu ima i mentalitet krda. Ako jedan čovjek koristi isti filter više puta ostali će to smatrati odbojnim, ako ih više od polovice to radi, smatrat će se poželjnim. Ali i tu nije svejedno zašto si u manjini. Ako si u manjini jer si drugi ne mogu priuštiti to što pušiš, postaješ elita koja prati modu i dižeš si status u konzumerizmom opsjednutom društvu (u SAD-u je to najviše naglašeno - onaj koji ima se tamo automatski smatra boljim čovjekom). Tako nije ni čudo da se i proizvode i kupuju jednokratne e-cigarete. Što uostalom kupuje i električne automobile? Briga za klimu/okoliš, ili briga za status/modu pod izlikom brige za klimu/okoliš? Onaj kome je stalo do klime i okoliša vozit će bicikl, vozit će se javnim prijevozom ili se neće voziti uopće - sigurno neće sam voziti svoje dupe od 50-150 kg u električnoj grdosiji od 2 tone.
imam iste baterije (20700) već 3 godine u opticaju (rotiram par komada u uređaju), žena koristi 18650 u svojem (također par godina rotira iste)
ali da - s jedne strane EU promiče zeleno ovoono, čepovi bla bla, a s druge strane je dopustila hrpu pravila koja (bar u vape svijetu) imaju još gori utjecaj na okoliš - da izdvojim par nebuloza:
- jednokratni vape uređaji (hrpa ih se odbacuje, problem s plastikom, problem s baterijama unutra kao i s ostacima nikotina koji ide u okoliš)
- još kod uvođenja prvog TPD zakona ograničili su nikotinske baze na bočice od 10ml sa max 20mg/ml nikotina što je uzrokovalo hrpetinu tih malih bočica koje moraju završiti negdje u smeću, a gotovo je nemoguće do kraja isprazniti takvu bočicu pa također ostane dio nikotinske baze unutra koja se odbacuje u okoliš/na smetlište (prije toga se kupovalo baze s nikotinom u bocama od pola litre naviše - mi DIY-eri i veće)
- označavanje svega vezanog za vape sa oznakom "sadrži nikotin" - što je notorna glupost jer ako kupuješ samo uređaj za korištenje, prazne patrone, tankove/atomizere - oni dolaze bez ikakvih tekućina (i.e. kao da kupiš mobitel pa ti na njemu piše "sadrži nikotin", karikiram)
itd...
al snalazimo se :)