Mercedes-Benz testira megavatno punjenje baterija,

poruka: 121
|
čitano: 21.375
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mercedes-Benz testira megavatno punjenje baterija,".
16 godina
Re: Mercedes-Benz testira megavatno punjenje bater
Zaporožac kaže...
Pixel kaže...
Glupost, zašto bi mi ti zabranio da vozim el mrcinu ? Od kud ti znaš gdje ju punim i koliko energije troši ?  

Kakve veze snaga motora ima s veličinom vozila ? 

Ako punim doma na svojoj elektrani onda ne opterećujem mrežu niti malo, za razliku od ovih tvojih do 45 kw, koji se isto tako mogu na brzom punjaču punit na npr 150 kw i jako opteretiti mrežu !

Mal orazmisli prije nego ovako nešto izjaviš

Izvini.

Zaboravio sam da ti imaš najbolji televizor, najbolji automobil i da imaš samodostatno kućno strujno napajanje. 

Na koju stranu da se izvine, lijevu ili desnu? Sobzirom da ti picajliziš sa pravopisom, ja priznam da sam nepismen, zar nije ispravnije napisati ispričavam se?

4 godine
forumaš kaže...
 Na koju stranu da se izvine, lijevu ili desnu? Sobzirom da ti picajliziš sa pravopisom, ja priznam da sam nepismen, zar nije ispravnije napisati ispričavam se?

Je*** te , baš ne znaš. 

Izvinuti (savijati se) se vs izviniti se (ispričati se).

Izviniti se nije nepravilan oblik u standardnom hrvatskom jeziku, nego ga poslije rata malo ljudi koristi.

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
16 godina

.

17 godina
Zaporožac kaže...
Pixel kaže...
Glupost, zašto bi mi ti zabranio da vozim el mrcinu ? Od kud ti znaš gdje ju punim i koliko energije troši ?  

Kakve veze snaga motora ima s veličinom vozila ? 

Ako punim doma na svojoj elektrani onda ne opterećujem mrežu niti malo, za razliku od ovih tvojih do 45 kw, koji se isto tako mogu na brzom punjaču punit na npr 150 kw i jako opteretiti mrežu !

Mal orazmisli prije nego ovako nešto izjaviš

Izvini.

Zaboravio sam da ti imaš najbolji televizor, najbolji automobil i da imaš samodostatno kućno strujno napajanje. 

I kakv ti je sad ovo odgovor ?  Pitanje se odnosilo generalno ne za mene, postavi sam ga tako radi primjera da ti pokažem koliko je besmisleno.

Pa zi ti zabrane. Ne smetaju razni suvovi koji troše enormno gorivo niti stari auti koju truju zrak u gradovima, ali smeta ti ev ako je veći ??? 

Tvoj odgovor samo govori koliko si nezreo i jalan, što je bilo jasno i s drugih tema gdje me stalno pikaš bez ikakvih argumenata.  Da imam sve najbolje, jel imaš neki problem s time ? Ako ti smeta odi kupi tv koji hoćeš, auto koji hoćeš i stavi elektranu na krov umjesto da bockaš po forumu. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.10.2025 14:00 (Pixel).
16 godina
Zaporožac kaže...
forumaš kaže...

Je*** te , baš ne znaš. 

Izvinuti (savijati se) se vs izviniti se (ispričati se).

Izviniti se nije nepravilan oblik u standardnom hrvatskom jeziku, nego ga poslije rata malo ljudi koristi.

ah rusofilu jedan...

Ju je je? Je ju je!
13 mjeseci
HRT4 danas reportaža, Kina kako bi zaštitila riblji fond u Yang Ce rijeci zabranila ribolov na 10 godina, te tvornice za preradu ribe su premjestili negdje drugdje kažu (moČno zvuči i hvale vrijedno), napravili neke fensi riblje bazene uz obalu da se oporavi Kineska Jesetra koja je jako ugrožena , te njihov dupin se već počeo oporavljati (raste brojka jedinki).

Mora se priznati da ove komunističke kineske planske desetoljetke su u zadnje vrijeme izvrsne, dok stare sovjetske su bile često katastrofalne.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.10.2025 22:43 (Sirotanovic).
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina

Samo pokazuje da problem nikad nisu sustavi, nego ljudi.

Gledam te!
7 godina
Veliki Brat kaže...

Samo pokazuje da problem nikad nisu sustavi, nego ljudi.

Hm, teško je to razdvojiti, rekao bih.

Za divno čudo, na ovoj temi razvila se vrlo smislena rasprava nakon par izdrkavanja kroničnih budaletina. 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2025 9:04 (Al Crane).
4 godine
Pixel kaže...
 I kakv ti je sad ovo odgovor ?  Pitanje se odnosilo generalno ne za mene, postavi sam ga tako radi primjera da ti pokažem koliko je besmisleno.Pa zi ti zabrane. Ne smetaju razni suvovi koji troše enormno gorivo niti stari auti koju truju zrak u gradovima, ali smeta ti ev ako je veći ??? Tvoj odgovor samo govori koliko si nezreo i jalan, što je bilo jasno i s drugih tema gdje me stalno pikaš bez ikakvih argumenata.  Da imam sve najbolje, jel imaš neki problem s time ? Ako ti smeta odi kupi tv koji hoćeš, auto koji hoćeš i stavi elektranu na krov umjesto da bockaš po forumu. 

Tema su el. automobili ne benzinski i dizel.

Zabranio bih velike automobile za vožnju po gradovima, uz 55 kw maks. 

Dakle, samo električni do 4m dužine i maks 55Kw.

Ne znam što ti nije jasno.

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2025 9:27 (Zaporožac).
7 godina
Zaporožac kaže...
Pixel kaže...
 I kakv ti je sad ovo odgovor ?  Pitanje se odnosilo generalno ne za mene, postavi sam ga tako radi primjera da ti pokažem koliko je besmisleno.Pa zi ti zabrane. Ne smetaju razni suvovi koji troše enormno gorivo niti stari auti koju truju zrak u gradovima, ali smeta ti ev ako je veći ??? Tvoj odgovor samo govori koliko si nezreo i jalan, što je bilo jasno i s drugih tema gdje me stalno pikaš bez ikakvih argumenata.  Da imam sve najbolje, jel imaš neki problem s time ? Ako ti smeta odi kupi tv koji hoćeš, auto koji hoćeš i stavi elektranu na krov umjesto da bockaš po forumu. 

Misliš na osobne automobile? S time bih se složio. Ali postoji i potreba za dostavnim vozilima i javnim transportom.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
17 godina
Zaporožac kaže...
Pixel kaže...

Pa prvo nije bilo jasno sto si zelio reci. Drugo rekao sam da to nema smisla jer si to rekao u kontekstu spasavanja el mreze.

Zatim si sponenuo moj tv !? tu sam te skroz izgubio.  Pa si sarkasticno spomenuo moj ev, elektranu ...
Da, ja tebe ne kuzim jer ocekujem argumentiranu raspravu, a ne komentare na razini djece iz vrtića.

Pa pitam ponovo, koji je razlog te zabrane za ev koju bi uveo, sto bi to rijesilo ? Zasto je ev dulji od 4m ili jaci od 55kw problem ?

Sto s ljudima koji zive u gradovima , a imaju potrebu za vecim autom ?

To bi zabranio npr u cijelom zagrebu ? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2025 10:41 (Pixel).
16 godina
Mercedes-Benz testira megavatno punjenje baterija,

Moje zamjerke za ZG i SUV bi bile

1. Zauzimaju previše mjesta na javnom parkiralištu 

2. Svojom masom i dimenzijama su opasnost u trenutku sudara za automobile manjih dimenzija

3. Svojim dimenzijama blokiraju vidokrug na uskim gradskim cestama

4. Motorni više zagađuju, električni trebaju više struje iz el. mreže

Ne možemo ih zabraniti ali ih možemo dodatno opteretit nametima uz olakšice za mnogobrojne obitelji i invalide.

Bilo je natpisa da mnoge zemlje to i rade ili razmatraju 

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
picajzla0707 kaže...
, a rekordna gradnja elektrana na ugljen iz godine u godinu su zavjera zločestog zapada i nas rasista s foruma

jebote, kojim se ti gljivama pucaš da mi je znat

Netko drugi te prije koju godinu u sličnoj temi prozvao rasistom ako se dobro sjećam, ja sigurno nikog sa foruma nisam prozvao rasistom (a da nije otvoreno zagavao smrt crncima i sl,). Tvoj emotivno-agresivan ton postova sugerira da imaš neki osobni problem sa tom tvrdnjom, s tim se ne mislim bakćat jer me se ne tiče. Sadržaj pak tvojih postova je bez navoda ikakvih izvora, neinformativan i općenito irelevantan za temu o klimi, stakleničkim plinovima i općenitom onečišćenju. Jedini izvor kojeg si dao dolazi iz medijskog doo-a koji reklamira online kasina - a čak te i on demantira. 

Da ti vizualiziram tijek misli u postu: Plastika - litij - Mao - CO2 - pelene na poslu. Argumentacijski kaos. Krenimo radije od Marka Pola, ili nabliže od Opium Wars - Wikipedia.

Što i dalje tvrdim? "Bogati zapad" služi se rasističkim metodologijama i propagandom i po pitanju prljave, nazadne i necivilizirane Afrike i Indije, pa i Kine. I za to sam naveo i izvore. 

Da sam sebe citiram:

"Ali problerm je Kina jer je to nedemokratska vojna sila koja desetljećima u desetinama država mijenja diktatore i režime silom, potpiruje teroriste mimo svih logika da bi održavala kaos, dopušta kapitalistima da ubijanjem legitimno odabranih političkih vođa otimaju resurse narodima koje se kasnije proziva "neintelgentnima, prljavima, neciviliziranim afrikancima" - joj, zabunio sam se, to je demokratski SAD, a ne diktatorska Kina.

Drugim riječima - rasizam. 

How the World’s Two Largest Polluters, U.S. and China, Stack Up - The New York Times - 

Mega-polluter China believes it is a climate saviour 

How China, the biggest annual climate polluter, avoids paying for the damage - The Washington Post

Zamisli - Kada u vlasničkoj strukturi medija imamo fondove koji drže većinu dionica u recimo exxonu, BPu, Shellu, Chevronu - ne ne, nije to sukob interesa, ajmo pljuc po kineskim žoharima. Pa slike plastičnih boca po indijskim rijekama - fuj prljavi indijci, žohari, stoka. A to što coca cola desetljećima korumpira preko NGOova gdje god stigne da bi zagadila gdje god nije - nikom ništa."

Radi se o općoj kritici postkolonijalnog diskursa u medijima sa dvostrukim standardima pa ne znam kako si ti to personificirao sa sobom i ostalim sugovonicima koje pozivaš.

Što je bitno:

Ne postoji razvoj bez emisija plinova. Kina i ostale zemlje u razvoju imaju pravo paliti ugalj, otvarati elektrane i ispuštati "koliko hoće" plinova u atmosferu - dao sam ti i izvore i govore Trumpa i Xia i njihov stav o svemu. Kina je svjesna da zbog svoje veličine i industrije doprinosi emisijama plinova ali za razliku od SADa koji se iz Pariškog Sporazuma opet povukao, jasno komunicira (a i industrijska proizvodnja i rezultati to pokazuju) da taj ugaljen koriste - i da bi kroz 10, 20, 30 godina napravili tranziciju (što je SAD mogao, a nije, pače rade suprotno) prema industrijama sa smanjenim emisijama. Pariški sporazum jasno navodi da zemlje u razvoju imaju pravo, u svrhu postizanja cilja do 2060.te "prljati atmosferu" iz svih razloga koje sam naveo u prethodnom postu - i naveo sam izvore. Ako se na razini UNa dalo pravo da to rade, dok se bogate zemlje obvezalo na smanjenje emisija, dijeljenje znanja i kapitala za tranziciju siromašnim zemljama - pa koliko je glupo prozivati zemlje u razvoju za emisije plinova?

China has committed to peaking its carbon emissions before 2030 and achieving carbon neutrality by 2060, which necessitates a significant reduction in its reliance on coal, its largest source of energy. Sad je 2025.

Q&A: What does China’s new Paris Agreement pledge mean for climate action? - Carbon Brief

Je, baš je SAD primjer zdravih radničkih prava i moćnih sindikata, Denied bathroom breaks, these workers must resort to diapers - CBS News Amazon warehouse workers skip bathroom breaks to keep their jobs, says report | The VergeThe EU should stop funding union-buster Elon Musk | ETUCOf 41 countries, only U.S. lacks paid parental leave - totalno su superiorni.

American exceptionalism - Wikipedia 101.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
17 godina
forumaš kaže...

Moje zamjerke za ZG i SUV bi bile

1. Zauzimaju previše mjesta na javnom parkiralištu 

2. Svojom masom i dimenzijama su opasnost u trenutku sudara za automobile manjih dimenzija

3. Svojim dimenzijama blokiraju vidokrug na uskim gradskim cestama

4. Motorni više zagađuju, električni trebaju više struje iz el. mreže

Ne možemo ih zabraniti ali ih možemo dodatno opteretit nametima uz olakšice za mnogobrojne obitelji i invalide.

Bilo je natpisa da mnoge zemlje to i rade ili razmatraju 

Da, generalno se slazem sa zamjerkama iako nije bas sve do vozila, npr parkiralisna mjesta se rade premala za danadnje standarde.

Ovo za sudare is jako ovisi u kojem si vozilu.

Tezi elektricni ne trose nuzno bitno vise struje, ovisi puno vise o stilu voznje, regenerativno kocenje dosta vrati nazad.

SUV mi definitivno ne bi bio prvi izbor da zivim u Zg ili da moram puno voziti po kvartovskim manjim ulicama

12 godina
ivan dragi kaže...

Netko drugi te prije koju godinu u sličnoj temi prozvao rasistom ako se dobro sjećam, ja sigurno nikog sa foruma nisam prozvao rasistom

ma da, nisi me direktno prozvao rasistom, ali u raspravi s menom ti iskaljuješ šatro bijes na nekakve kompanije, podršku kojima indirektno pripisuješ meni (ima li neki drugi razlog zašto ih uopće spominješ?) i onda tu politiku/ponašanje nazivaš rasističkim

ne, uopće nisi ubacio rasizam bez ikakve osnove u raspravu s menom i uopće nisi meni pokušao imputirati rasizam... jok, to mi se samo pričinilo

ivan dragi kaže...

Da ti vizualiziram tijek misli u postu: Plastika - litij - Mao - CO2 - pelene na poslu. Argumentacijski kaos. 

što se tiče vizualizacije, pa sad ti je otprilike jasno kako se osjećaju ljudi s kojima upadaš u raspravu

tema je prelazak na zelenu energiju, tvoj tijek misli o postu: gpd - biftek - bp - koka kola - susjedova kanta. argumentacijski kaos

ivan dragi kaže...

Što i dalje tvrdim? "Bogati zapad" služi se rasističkim metodologijama i propagandom i po pitanju prljave, nazadne i necivilizirane Afrike i Indije, pa i Kine. I za to sam naveo i izvore. 

pa ponovo teorija zavjere o rasističkim metodama i propagandi, jer su podaci koji pokazuju da kina izbacuje najviše co2 u atmosferu zapravo rasizam i propaganda

ivan dragi kaže...

"Ali problerm je Kina jer je to nedemokratska vojna sila koja desetljećima u desetinama država mijenja diktatore i režime silom, potpiruje teroriste mimo svih logika da bi održavala kaos, dopušta kapitalistima da ubijanjem legitimno odabranih političkih vođa otimaju resurse narodima koje se kasnije proziva "neintelgentnima, prljavima, neciviliziranim afrikancima" - joj, zabunio sam se, to je demokratski SAD, a ne diktatorska Kina.

pa onda opet malo 'argumentacije' o vojnim silama, teroristima, kaosu, kapitalistima, legitimnim vođama + jedna žlica rasizma i sve ostalo što 'ima' veze s temom

ivan dragi kaže...

Ne postoji razvoj bez emisija plinova. Kina i ostale zemlje u razvoju imaju pravo paliti ugalj, otvarati elektrane i ispuštati "koliko hoće" plinova u atmosferu 

imaju oni pravo na svojem komadu planeta zemlje paliti i ugljen i štogod hoće, kao i svi ostali 

ali isto tako ih se zbog toga može detektirati kao one koji zadnje desetljeće najviše zagađuju, po pitanju co2 ofkors, jer tema nisu monsant i pesticidi, niti plastične boca i koka kola

ivan dragi kaže...

China has committed to peaking its carbon emissions before 2030 and achieving carbon neutrality by 2060, which necessitates a significant reduction in its reliance on coal, its largest source of energy. Sad je 2025.

kako i sam kažeš, kina jedva da je išta zagađivala do 2000-ih, u ovih 25 godina uspjela je prepišat skoro sve zapadne zemlje i njihovo zagađivanje unazad 300 godina

jedino im amerika malo bježi po povijesnim podacima... sva sreća da su se obavezali postići 'neutralnost' do 2060., do tada će ovim tempom prepišati ne samo ameriku, nego i ukupno sve ostale i po glavi i povijesno i ukupno i kako god

koprcaj se ti koliko hoćeš, ali kina je najveći svjetski zagađivač po pitanju emisija co2 u atmosferu

...e da, da ne zaboravim... malo soli za tvoju šizofreniju -  Evo koje su države najveći zagađivači naše planete

9 godina
NEW_MAN kaže...
bruno1026 kaže...
NEW_MAN kaže...

Ugljen je skuplji od solara i baterijskih sustava a dolaskom Sodium baterija koje su nekih 80% jeftinije od Litijskih se bude to sve skupa jako jako jako povecalo u godinama koje dolaze. 

CATL's sodium-ion batteries are projected to be significantly cheaper than lithium-ion, with a potential cost as low as $10-$19 per kWh compared to current lithium-ion prices of around $115 per kWh. Te baterije mozete koristiti na -40 supnjeva i degradacija je znacajno manja nego kod Lithium baterija.

onog trena kada postanu takve ili slične baterije u navedenom cjenovnom rangu postanu dostupne, energetska i geopolitička karta svijeta će se promijeniti iz temelja. nisu ovdje u pitanju EV-ovi, oni su sasvim sporedna stvar, nego činjenica da nam više fosilna goriva neće biti potrebna, čime svi proizvođači padaju na koljena, od rusije, venezuele, norveške do saudijske arabije i katara. 

preko dana su takvi viškovi električne energije da cijene na burzama znaju otići u negativu, a trenutno nema ekonomski isplativog načina njenog skladištenja. onaj tko takvo skladištenje po tvojoj cijeni napravi, taj je nova saudijska arabija i rusija u jednom. doslovno mu više ne treba nafta.

tako da, držim fige da se to ostvari, iako mislim i to mišljenje vadim iz guzice, da takve baterije po toj cijeni nećemo za naših života vidjeti. nadam se da mi je guzica u krivu.

Naxtra je baterija iz CATLa i trebala bi durat 3,6 milijuna milja ili 5,76 milijuna kilometara. Vec imaju gotov proizvod i pocinju ih proizvoditi. To je done deal. Od nafte se proizvode mnogi proizvodi i ne samo gorivo.

Oil consumption varies significantly by product, with major uses including transportation fuels like gasoline and diesel, industrial applications like petrochemicals and lubricants, and heating. For example, a barrel of crude oil is typically refined into about 45% gasoline and 29% diesel fuel, with the rest used for products like plastics and asphalt. Currently, 4–8% of global oil is used for plastic production, a figure projected to rise to 20% by 2050 if current trends continue.

Umjetna gnojiva se proizvode od nusproizvoda i svakakve kemikalije. Trziste za naftu bude uvijek postojalo i nafta se bude prodavala sljedecih milijun godina.

https://www.ess-news.com/2025/06/03/china-launches-worlds-first-grid-forming-sodium-ion-battery-storage-plant/

https://www.ess-news.com/2025/09/25/europes-largest-sodium-ion-battery-installation-goes-live/

https://www.ess-news.com/2025/09/26/peak-energy-announces-operation-of-first-large-scale-sodium-ion-battery-in-us/

https://www.ess-news.com/2025/08/29/australias-sodium-ion-energy-storage-technology-launches-in-europe/

Ide to i ocekuje se lavina koja bude pokopala sve zivo.

AI ne moze postojati bez baterija. Nema dovoljno struje koliko AI treba i bude trebalo, a to moze samo sa baterijama i viskom koji se generira preko dana. Solari i jeftine baterije su buducnost.

znači ugrubo, 80% sirove nafte se pretvara u goriva koja doslovno pokreću našu civilizaciju, ostatak ide u razne plastike, bitumene i slično. dakle, ako se ostvare proročanstva o baterijama, za što se stvarno nadam da budu, potražnja za naftom će pasti abnormalno i to nijedna od navedenih država, kojima je nafta (fosila goriva) skoro jedini izvozni proizvod, neće moći izdržati bez tektonskih promjena.

skoro pa bi hrvatska postala samodostatna po pitanju nafte i plina, a solari bi nekih 8-9 mjeseci godišnje generirali i pohranjivali dovoljnu energiju da bi i naši domovi postali energetski samodostatni u tom periodu.

zvuči predobro da bi bilo realno? meni da, ali stvarno se nadam da si u pravu.

kako navodiš, sa 10x manjom cijenom novih baterija u odnosu na li-ion, sutra bi off the grid postao najnormalnija stvar za posjedovati. ako nas to uskoro stvarno čeka, pripremite se za tektonske burzovne poremećaje...

17 godina
bruno1026 kaže...

skoro pa bi hrvatska postala samodostatna po pitanju nafte i plina, a solari bi nekih 8-9 mjeseci godišnje generirali i pohranjivali dovoljnu energiju 

Hm?

Tu i je najveći problem struje, kao i prednost fosilnih goriva.

9 godina

kolega gore govori o baterijama 5-10 puta jeftinijima po kWh od Li-iona, s takvom cijenom pohrane fosilci gube prednost pred strujom...

17 godina
bruno1026 kaže...

kolega gore govori o baterijama 5-10 puta jeftinijima po kWh od Li-iona, s takvom cijenom pohrane fosilci gube prednost pred strujom...

Baterije zaboravi još desetljećima. Samo za isključivo lokalnu pohranu i to malih snaga.

Ozbiljni potrošači - skuplja pita od tepsije. Zamisli količinu baterija za držanje u pogonu jednog datacentra od par megavata.

17 godina
bruno1026 kaže...
NEW_MAN kaže...
bruno1026 kaže...
NEW_MAN kaže...

Ugljen je skuplji od solara i baterijskih sustava a dolaskom Sodium baterija koje su nekih 80% jeftinije od Litijskih se bude to sve skupa jako jako jako povecalo u godinama koje dolaze. 

CATL's sodium-ion batteries are projected to be significantly cheaper than lithium-ion, with a potential cost as low as $10-$19 per kWh compared to current lithium-ion prices of around $115 per kWh. Te baterije mozete koristiti na -40 supnjeva i degradacija je znacajno manja nego kod Lithium baterija.

onog trena kada postanu takve ili slične baterije u navedenom cjenovnom rangu postanu dostupne, energetska i geopolitička karta svijeta će se promijeniti iz temelja. nisu ovdje u pitanju EV-ovi, oni su sasvim sporedna stvar, nego činjenica da nam više fosilna goriva neće biti potrebna, čime svi proizvođači padaju na koljena, od rusije, venezuele, norveške do saudijske arabije i katara. 

preko dana su takvi viškovi električne energije da cijene na burzama znaju otići u negativu, a trenutno nema ekonomski isplativog načina njenog skladištenja. onaj tko takvo skladištenje po tvojoj cijeni napravi, taj je nova saudijska arabija i rusija u jednom. doslovno mu više ne treba nafta.

tako da, držim fige da se to ostvari, iako mislim i to mišljenje vadim iz guzice, da takve baterije po toj cijeni nećemo za naših života vidjeti. nadam se da mi je guzica u krivu.

Naxtra je baterija iz CATLa i trebala bi durat 3,6 milijuna milja ili 5,76 milijuna kilometara. Vec imaju gotov proizvod i pocinju ih proizvoditi. To je done deal. Od nafte se proizvode mnogi proizvodi i ne samo gorivo.

Oil consumption varies significantly by product, with major uses including transportation fuels like gasoline and diesel, industrial applications like petrochemicals and lubricants, and heating. For example, a barrel of crude oil is typically refined into about 45% gasoline and 29% diesel fuel, with the rest used for products like plastics and asphalt. Currently, 4–8% of global oil is used for plastic production, a figure projected to rise to 20% by 2050 if current trends continue.

Umjetna gnojiva se proizvode od nusproizvoda i svakakve kemikalije. Trziste za naftu bude uvijek postojalo i nafta se bude prodavala sljedecih milijun godina.

https://www.ess-news.com/2025/06/03/china-launches-worlds-first-grid-forming-sodium-ion-battery-storage-plant/

https://www.ess-news.com/2025/09/25/europes-largest-sodium-ion-battery-installation-goes-live/

https://www.ess-news.com/2025/09/26/peak-energy-announces-operation-of-first-large-scale-sodium-ion-battery-in-us/

https://www.ess-news.com/2025/08/29/australias-sodium-ion-energy-storage-technology-launches-in-europe/

AI ne moze postojati bez baterija. Nema dovoljno struje koliko AI treba i bude trebalo, a to moze samo sa baterijama i viskom koji se generira preko dana. Solari i jeftine baterije su buducnost.

znači ugrubo, 80% sirove nafte se pretvara u goriva koja doslovno pokreću našu civilizaciju, ostatak ide u razne plastike, bitumene i slično. dakle, ako se ostvare proročanstva o baterijama, za što se stvarno nadam da budu, potražnja za naftom će pasti abnormalno i to nijedna od navedenih država, kojima je nafta (fosila goriva) skoro jedini izvozni proizvod, neće moći izdržati bez tektonskih promjena.

skoro pa bi hrvatska postala samodostatna po pitanju nafte i plina, a solari bi nekih 8-9 mjeseci godišnje generirali i pohranjivali dovoljnu energiju da bi i naši domovi postali energetski samodostatni u tom periodu.

kako navodiš, sa 10x manjom cijenom novih baterija u odnosu na li-ion, sutra bi off the grid postao najnormalnija stvar za posjedovati. ako nas to uskoro stvarno čeka, pripremite se za tektonske burzovne poremećaje...

Ako stvarno krene u tom smjeru šanse da  se država ili tko god posjeduje el sektor odrekne prihoda je skoro nikakva.  Znači gotovo je sigurno da bude neki porez  ili sl ako imaš off grid ili neki neovisan sustav i ne koristiš energiju  providera, previše je to pdva i love da se toga netko samo tako odrekne.  Sada se kroz cijenu benzina puno toga "financira" ( čitaj krade) od cesta, autocesta, željeznice , poreza, najmanja stavka je cijena  nafte.  Ali identično bude kad se struja bude koristila za to, ubacit će hrpu nameta koje sad plaćamo kroz gorivo. 

17 godina

Apsolutno!

Sada plaćaš HR vodama naknadu ako si iskopaš i koristiš bunar.

Gledam te!
9 godina

Old Iggy kaže...
bruno1026 kaže...

Baterije zaboravi još desetljećima. Samo za isključivo lokalnu pohranu i to malih snaga.

Ozbiljni potrošači - skuplja pita od tepsije. Zamisli količinu baterija za držanje u pogonu jednog datacentra od par megavata.

netko drugi je spomenuo takve baterije i famozno "samo što nisu", "cijena 5-10 puta manja", ne ja. pišem o tome što će se dogoditi hipotetskim dolaskom takve pohrane.

Pixel kaže...
bruno1026 kaže...
NEW_MAN kaže...
bruno1026 kaže...
NEW_MAN kaže...

Ako stvarno krene u tom smjeru šanse da  se država ili tko god posjeduje el sektor odrekne prihoda je skoro nikakva.  Znači gotovo je sigurno da bude neki porez  ili sl ako imaš off grid ili neki neovisan sustav i ne koristiš energiju  providera, previše je to pdva i love da se toga netko samo tako odrekne.  Sada se kroz cijenu benzina puno toga "financira" ( čitaj krade) od cesta, autocesta, željeznice , poreza, najmanja stavka je cijena  nafte.  Ali identično bude kad se struja bude koristila za to, ubacit će hrpu nameta koje sad plaćamo kroz gorivo. 

država i hep su se odrekli i još uvijek se odriču poprilične zarade, država kroz pdv, a hep otkupom energije koja mu uopće ne treba, a sve zbog ugradnje solara koju još k tome i sufinanciramo.

i da ponovim, priču o tim baterijama nisam ja zakotrljao, pa da citiram samog sebe i svoju guzicu:

bruno1026 kaže...

17 godina
bruno1026 kaže...

Old Iggy kaže...
bruno1026 kaže...

netko drugi je spomenuo takve baterije i famozno "samo što nisu", "cijena 5-10 puta manja", ne ja. pišem o tome što će se dogoditi hipotetskim dolaskom takve pohrane.

Kad vidim količinu baterija koje mogu držati jedan datacentar minimalno 12 sati, a da zauzimanju manje od jedne prosječne košarkaške dvorane - tad ću vjerovati da je moguće...

16 godina
Old Iggy kaže... 

Kad vidim količinu baterija koje mogu držati jedan datacentar minimalno 12 sati, a da zauzimanju manje od jedne prosječne košarkaške dvorane - tad ću vjerovati da je moguće...

manji datacentri zauzimaju cca 10 košarkaških terena, zašto je onda ključno da baterije zauzmu manje od jednog? Za 12 sati takvog data centra treba 200-300MWh, to je taman za jednu košarkašku dvoranu, malo natrpanu ali uguralo bi se.

17 godina
jozef kaže...
Old Iggy kaže... 

manji datacentri zauzimaju cca 10 košarkaških terena, zašto je onda ključno da baterije zauzmu manje od jednog? Za 12 sati takvog data centra treba 200-300MWh, to je taman za jednu košarkašku dvoranu, malo natrpanu ali uguralo bi se.

Zato jer im sada za 15-ak minuta rada treba poveća soba baterija.

Ako ih želiš osigurati pohranom bez korištenja goriva ili pak napajanjem preko solara kad noću nema napajanja, moraš imati enormnu količinu baterija, samo zapremina je ogromna, cijenu neću ni spominjati. A sve to danas pokriva jedan agregat od par kubika. On pak može raditi danima, samo dopuniš gorivo svakih dan - dva.

15 godina
picajzla0707 kaže...

što se tiče vizualizacije, pa sad ti je otprilike jasno kako se osjećaju ljudi s kojima upadaš u raspravu

tema je prelazak na zelenu energiju, tvoj tijek misli o postu: gpd - biftek - bp - koka kola - susjedova kanta. argumentacijski kaos

imaju oni pravo na svojem komadu planeta zemlje paliti i ugljen i štogod hoće, kao i svi ostali 

ali isto tako ih se zbog toga može detektirati kao one koji zadnje desetljeće najviše zagađuju, po pitanju co2 ofkors, jer tema nisu monsant i pesticidi, niti plastične boca i koka kola

kako i sam kažeš, kina jedva da je išta zagađivala do 2000-ih, u ovih 25 godina uspjela je prepišat skoro sve zapadne zemlje i njihovo zagađivanje unazad 300 godina

jedino im amerika malo bježi po povijesnim podacima... sva sreća da su se obavezali postići 'neutralnost' do 2060., do tada će ovim tempom prepišati ne samo ameriku, nego i ukupno sve ostale i po glavi i povijesno i ukupno i kako god

koprcaj se ti koliko hoćeš, ali kina je najveći svjetski zagađivač po pitanju emisija co2 u atmosferu

...e da, da ne zaboravim... malo soli za tvoju šizofreniju -  Evo koje su države najveći zagađivači naše planete 

U javnoj raspravi je uobičajeno da sudionici ukazuju na pogreške i potkrepljuju ih izvorima. Ako te takav oblik argumentirane diskusije vrijeđa, slobodan si obratiti se administratorima ili jednostavno ne sudjelovati u javnim raspravama.

Svi izvori koje sam naveo zajedno s objašnjenjem uzroka i konteksta jasno pokazuju da je tvoja tvrdnja o Kini kao “najvećem svjetskom zagađivaču” netočna i nekritički izvučena iz PR materijala najvećih povijesnih zagađivača. U tim PR narativima uobičajeno je da se Kina bez konteksta prikazuje negativno i to sam naveo kao primjer rasističke propagandne metodologije.

"...imaju oni pravona svojem komadu planeta zemlje paliti i ugljen i štogod hoće,kao i svi ostali... "Pariški sporazum te izravno demantira. EU i SAD (koji se iz sporazuma povukao) spadaju među razvijene zemlje koje imaju obvezu bržeg i dubljeg smanjenja emisija, financijsku i tehnološku odgovornost prema siromašnijim zemljama, te zabranu povećanja emisija. Kina, kao zemlja u razvoju, ima priznato pravo na postupni rast emisija dok ne postigne industrijsku stabilnost, uz obvezu da ih nakon dostizanja vrhunca (peak) do 2030. počne smanjivati i postigne klimatsku neutralnost do 2060. Taj princip "odgovornosti" potvrđen je još UNFCCC konvencijom iz 1992. United Nations Framework Convention on Climate Change - Wikipedia United Nations Framework Convention on Climate Change | UNFCCC

The Paris Agreement | UNFCCC

Paris Agreement - Wikipedia

Nejasno mi je koji bi to izvor imao veću težinu ili davao veća prava od međunarodnog sporazuma na razini UNa.

Argumente i izvore vezane uz ostale netočnosti iz tvog posta već sam naveo u prethodnim odgovorima.

Budući da i u ovom odgovoru nastavljaš s neistinama bez ijednog izvora te da izvore koje navodim nisi ni pogledao, zaključit ću da ti cilj rasprave nije razmjena argumenata već tipkanje osobnih frustracija. Daljnje argumentiranje ne bi ništa konkretno ni informativno doprinijelo raspravi.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
ivan dragi kaže...

"...imaju oni pravona svojem komadu planeta zemlje paliti i ugljen i štogod hoće,kao i svi ostali... "Pariški sporazum te izravno demantira. EU i SAD (koji se iz sporazuma povukao) spadaju među razvijene zemlje koje imaju obvezu bržeg i dubljeg smanjenja emisija, financijsku i tehnološku odgovornost prema siromašnijim zemljama, te zabranu povećanja emisija. Kina, kao zemlja u razvoju, ima priznato pravo na postupni rast emisija dok ne postigne industrijsku stabilnost, uz obvezu da ih nakon dostizanja vrhunca (peak) do 2030. počne smanjivati i postigne klimatsku neutralnost do 2060. 

ajde ok, kina ima pravo više paliti ugljen od ostalih, što i radi jer je u četvrt stoljeća prestigla sve ostale osim amerike

još koju godinu pa će prestić i ameriku, ali imaš pravo, jer oni imaju pravo na to pa makar cijela zemlja ošla u 3pm, bitno da oni imaju pravo palit koliko hoće

ništa od toga ne mijenja činjenicu da su zadnjih 10 godina najveći zagađivač

16 godina

a ti skopčaj da 50% SVE neprehrambene robe proizvode Kinezi koji su i najbrojnija nacija, naravski da troše više...

daj to malo normaliziraj, pa ćeš vidjeti da je to ništa spram prosječnog lika s sjeverne hemisfere zapadno od Varšave, a osobito zapadno od vrha Newfoundlanda..

ali ne, 6-pack redneck koji svršava na V8 F-450 Raptor  koji cucla kad paziš 20+ litri na 100-ku, on je Gretin najbolji pajdo...

a zli Čing koji je kupio nakon 20-ak godina rasta neki malolitražni auto ili BEV je zao....

daj skopčaj da je konzuimerizam (američki izum) osnova svega sranja (nisu zato Ameri krivi, ali su to prodali ostatku svijeta koji je to pobožno gutao)...

dodaj tu gluposti da najtrajnije materijale (plastiku jel) koristimo za jednokratnu upotrebu, da proizvodimo 4x više odjeće nego što ima guzica na Zemlji za pokriti, pa se viškovi zaoraju po Bangladešu...

da se tisuće grla stoke ubijaju i melju pa zaoraju kao gnojivo da se ne ruši cijena mesa na tržištu...

to je problem, troši se vrijeme, ljudskii rad i resursi da se prtoizvede nešto što na kraju ne treba ali su projekcijski planovi prodaje imali lijepu strminu rasta...

Ju je je? Je ju je!
12 godina
Stric_Jura kaže...

a ti skopčaj da 50% SVE neprehrambene robe proizvode Kinezi koji su i najbrojnija nacija, naravski da troše više...

gdje sam se usprotivio tome ili pričao o zlom čingu

sve što napišem je notorna činjenica da kina izbacuje najviše co2 i odma kreće borba onih koji misle da se i ta činjenica ne smije izreći u bilo kojem kontekstu, ma uopće

inače je to rasizam, propaganda zločestog zapada i štosve ne

17 godina

Pa ako to znaš i toga si svjestan, a uporno ističeš samo činjenicu da kao država imaju najveće emisije i ignoriraš realne razloge toga - da onda si rasist.

Jednako tako si mizogini seksist ako za jednu osobu uporno ističeš kako je najslabija u društvu, a ignoriraš činjenicu da se radi o curi od 50 kila pored muškaraca od po 100 kila.

Jednostavno: kontekst je taj koji radi razliku, a namjerno ignoriranje konteksta te čini rasistom. To nije naš izbor. To je tvoj izbor. Mi samo konstatiramo evidentnu činjenicu :)

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice