Zanimljivo. Čini se da se 4 sata kuhanja u keramici može zamijeniti sa 2 sata pećnice ako nam je bitan isključivo okus.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
otkad se kokosja juha kuha od piletine?
Ali nisu spomenuli barem dvije bitne činjenice:
No1 činjenica; kokoš je iz DOMAĆEG uzgoja ili "domaćeg" galofak ?!?!
No2 činjenica; koje je i iz kakvog uzgoja povrće u juhi?!?!

Znao sam da će se postaviti pitanje od čega je kuhana juha (pile/kokoš), no to je vrlo složeno pitanje na koje nisam mogao odgovoriti u članku, jer bi se čitav članak bavio tim pitanjem a ne juhom od kokoši/pileta. U znanstvenom radu piše "sanhuang chicken (hens fed a commercial diet for 150 days)". I ovdje se javlja pitanje chiken/hen. Ne bih znao reći koliko treba pliletu da odraste u kokoš, no ono što znam je da riječ chick (pl. chicken) ima drugačije značenje u englekom nego u hrvatskom jeziku. Osnovno značenje je isto plile/chick = juvenilna jednka vrste Gallus domesticus, u hrvatskom poznata pod imenom domaća kokoš ili samo kokoš (obična kokoš). Problem međutim nastataje sa širom upotrebom riječi. Riječ hen označava u engleskom jeziku samo odraslu jedinu vrste Gallus domesticus ženskog spola, dok je u hrvatskom, kao što iz prethodne rečenice vidimo, označava sve jedinke dotične vrste bez obrziva na spol i dob. U engleskom međutim to šire značenje ima riječ chicken, pa ono obuhvaća ne samo riječ chicken u užem značenju, nego i riječ hen (kokoš), pa i cock (pijetao), koja se, međutim, u posljednje vrijeme sve više zamjenjuje riječju roster, zbog opscenog drugog značenja riječi cock. Mislim da je sada bar malo jasnije što sam htio reći, premda - priznajem - ni sam nisam znao kako da cijelu priču dovedem u sklad s hrvatskim jezikom. Stoga sam se odlučio na izraze "kokošja juha" ali kuhana od pilećeg mesa (piletine). Do kolike zbrke može dovesti činjenica da se Amerikanci hrane piletinom, pokazuje činjenica da oni staru skolastičku zarzlamu "je li starije jaje ili kokoš" prevode "je li starije jaje ili pile (chick)", što je besmisleno. Naime, pile se izleglo iz jajeta, no pile (u užem značenju) ne može izleći jaje - ne samo zbog mladosti nego i zbog spola, jer pile može biti i budući pijetao. Tko je ovo dočitao do kraja, svaka mu čast, a tko hoće o tom pitanju još raspravljati, slobodno mu bilo.
dakle imamo pile/piščanca/piščoka kao nedoraslu jedinku Gallus domesticus...
i onda kreće pičvajz u Hrvata, jer naime, Hrvati za odraslu žensku jedinku koriste mađarsku riječ za pijetla/pijevca: kakas (u mađarskom, á s preglasom u ház za "kuća" se čita "a", ali -a bez preglasa se čita kao "o", -s je "š", -sz je "s", a -zs je "ž")
ostaje nam arvacka riječ "kvočka" ali ona jest samo za žensku jedinku s aktivnom roditeljskom ulogom...
ili ?
što mislite na što se odnosi izraz "kurje oko" ? to da su mnogi Hrvati pokatoličeni Turci stoji, pa jel to vučje (kurjak) oko ?
ili ta okrugla rožnata tvorevina podsjeća na kokošje oko:
pa ako jest, otkuda taj izraz "kurje oko" ?
možda zato što je stara riječ za kokoš - "kurica"?
Pa ako je svršetak na -ica oznaka za žensku jedinku, onda je valjda onaj na -ac za mušku jedinku...
e sad znate zašto je i "cock" u engleskom dvosmislen...
Iz predočenih grafikona može se vidjeti da se juhe EPC dosta razliuju po mirisu, ali su uglavnom iste po okusu. Drugim riječima, mogu se razlikovati jezikom, ali ne nosom.
ja ga imam zadnje dvije godine.
radim pilecu juhu jednom tjedno minimum.
na cca 3.5L vode..
- glavica luka
- mrkve po zelji (ja stavim 4 prosjecne velicine)
- korijen celera (kolko stane u saku, nasjeckano na 4-5 komada)
- listovi persina (isto kolko stane u saku)
- pola kile piletine (mix pilecih prsa i bilo cega sa kozom/kostima)
- 1 + 1/3 zlice soli
- 10ak zrna papra
nekad metnem i 2-3 cesnja cesnjaka al sam skuzio da mi ne odgovara uvijek
u ovo gore nejde nikakva vegeta, nikakav mix sa koncentratima..
ako mozes nabavit domacu piletinu jos bolje.
isti recept koristim i za juhu od junetine, obavezno mora biti i kosti.
35min na expresu, 2h ukupno.
oko pola sata se dize pritisak, 35min na punom pritisku i oko 1h da pritisak splasne.
mozes rucno izbacit paru al onda i dosta okusa/mirisa ode iz lonca, preferiram da sve to ostane unutra i prirodno se ohladi.
jel kvalitetno? apsolutno nemam pojma. ako imas domacu piletinu onda su sastojci generalno jako jednostavni i neprocesirani. kupljena piletina moze biti nafilana sa ko zna cime (al je fina :D)
jel fino? brutalno
nekidan sam sasvim slučajno kupio koku za kuhanje, četvrt, u neprozirnoj vrećici je bio batak, karabatak, komad leđa i manji komad bijelog mesa
ali kakav batak, mislio sam da je koka križana s pazinskim puranom, masnoća žuta i obilna
za razliku od galofak piceka koji su nam najčešće dostupni i čije se meso raspadne, ovo je bilo fantastično
iako ne znam čime je hranjena, imala je okus i strukturu kao domaća koka i nakon dužeg kuhanja, a juha fantazija
žao mi je ko psu što nisam uzeo svih 5-6 paketa i bacio u škrinju, sutradan ih više nije bilo i nema ih već desetak dana koliko pazim da nalete
kazu bake da postoji pileca juha i kokosja kuha, da to nije isto, ali, nisu oni fakultete zavrsile da znaju da se kokosja juha kuha od pileta.....
e, te bake.....

Pitanje pile-kokoš nije tako jednostavno kako se čini prethodnom sugovorniku. Danas se pilići uzgajaju radi mesa, a kokoši radi jaja. Kad kokoš prijeđe godine, kad ostari tako da više ne može nositi jaja onda se prodaje budzašto. Samo sam jednom čuo da je netko kupio meso od "stare nesilice", pa ne znam mogu li se uopće "stare koke" naći na tržištu, unatoč izreci "stara koka - dobra juha". Na selu je vjerojatno drugačije. Stoga bi bilo dobro da na ovom forumu čujemo i nekoga tko se na tu temu, uzgoj peradi bolje razumije.
možda zato što je stara riječ za kokoš - "kurica"?
Ah da, omiljeni dinosaur kojeg konzumiramo rado. Kako se okrenula stvar kleta evolucijo.
Kurica je i Ruska rijec koja oznacava kokoš (курица).
Na slici dolje mozete vidjeti jos jedan moment gdje se kaze "supovaya" (суповая) ili jušna.
Velika je to tema, jezik. Ne mogu ne sjetiti se 90-ih i posprdnih emisija preko Dunava gdje su se sprdali Franjinim novim izrazima "vrtolet" (rus. вертолет) ili vjertaljot izgovorno a ne kuze debili koliko je to jezicno blize nego helicopter itd. Sada bi ga rade volje zvali tako samo da braca dodju i oslobode neke teritorije.
Ta religija i prolivanje krvi generacijama nam je napravila velike stete. Da je moguce ostvariti neki barem suzivot uz suradnju Slavenskih naroda na globalnom nivou jezik bi nam bio najmanji problem jer ima toliko toga sto je isto i toliko slicno od Gdanjska do Irkutska. Od Polarne kape do Crnog mora itd.
No i mentalitetom smo ostri i sposobni za sve stoga bolje mir. Mala plemena pod dominacijom organiziranijih naroda i voda u ustima.
Ruska i staroslavenska riječ za pijetla je kur iz čega jasno proizlazi korijen riječi za muški spolni organ. Unatoč tome, glagol "kurčiti se" nije opscen jer on zapravo znači rogušiti se kao pijetao.
Pitanje pile-kokoš nije tako jednostavno kako se čini prethodnom sugovorniku. Danas se pilići uzgajaju radi mesa, a kokoši radi jaja. Kad kokoš prijeđe godine, kad ostari tako da više ne može nositi jaja onda se prodaje budzašto. Samo sam jednom čuo da je netko kupio meso od "stare nesilice", pa ne znam mogu li se uopće "stare koke" naći na tržištu, unatoč izreci "stara koka - dobra juha". Na selu je vjerojatno drugačije. Stoga bi bilo dobro da na ovom forumu čujemo i nekoga tko se na tu temu, uzgoj peradi bolje razumije.
bogme, ova koja koju sam kupio nije nesilica, nego prava debela masna koka
nesilica je mršava i meso joj nije za ništa nego za neku laganu nemasnu juhu
ako se dobro sjećam pakiranja od nekidan, to je ova dolje cekinova, ne da reklamiram, ali je stvarno koka izrasla od pileta koje se uzgaja za meso
masna, krupna i nakon pun kujac kuhanja meso se ne raspada, juha i meso kao da je domaća kokoš
ja ga imam zadnje dvije godine.
radim pilecu juhu jednom tjedno minimum.
na cca 3.5L vode..
- glavica luka
- mrkve po zelji (ja stavim 4 prosjecne velicine)
- korijen celera (kolko stane u saku, nasjeckano na 4-5 komada)
- listovi persina (isto kolko stane u saku)
- pola kile piletine (mix pilecih prsa i bilo cega sa kozom/kostima)
- 1 + 1/3 zlice soli
- 10ak zrna papra
nekad metnem i 2-3 cesnja cesnjaka al sam skuzio da mi ne odgovara uvijek
u ovo gore nejde nikakva vegeta, nikakav mix sa koncentratima..
ako mozes nabavit domacu piletinu jos bolje.
isti recept koristim i za juhu od junetine, obavezno mora biti i kosti.
35min na expresu, 2h ukupno.
oko pola sata se dize pritisak, 35min na punom pritisku i oko 1h da pritisak splasne.
mozes rucno izbacit paru al onda i dosta okusa/mirisa ode iz lonca, preferiram da sve to ostane unutra i prirodno se ohladi.
jel kvalitetno? apsolutno nemam pojma. ako imas domacu piletinu onda su sastojci generalno jako jednostavni i neprocesirani. kupljena piletina moze biti nafilana sa ko zna cime (al je fina :D)
jel fino? brutalno
Ja ga imam godinu dana, samo ja slow cook stavim preko noći večinom. Bude bolje nego kad se kuha express... Grah isto slow cook s dobrim komadima junetine, life changer...
Samo bi preporučio tkogod si bude uzimao, inox posude i inox poklopac... Ja sam generalno sve s premazima maknuo iz kuće, ni plastike više ničeg nema kod mene

čućek ilii čućica - pitanje je sad
Bitno je da bude starija kokoš, ne mora biti debela ali sigurno daje masnoća punoću okusa.
Vjv. može i pevac u juhu , zašto da ne. Naime nedavno sam jeo juhu u kojoj je kuhan pevac (nogice, vrat i kosti su ostale u juhi), a kuhano meso uz sos od rajčice je bilo glavno jelo. Tako kuhano meso od pijetla (pevca) je fantastičnog okusa, a boja je tamna.
Bila crna ili bijela
Bila žuta ili smeđa
Čuća klipa radijela
Niti jednoj se ne vrijeda.
Hej Čuća, Čuća, Čuća
Ja sam dečko srca vruća
Na pameti si mi ti
Dojdi, dojdi pi pi pi.
Pi pi pi pi pi pi pi pi pi pi.
Na ime kokoj se ne ljuti
Dobro zna da volim jače
Čuću koja samo šuti
I nigdar ne kokodaće.
Nekoć su se - još od doba starih Rimljana - uzgajali kopuni, uškopljeni pjevci. Pitao sam nekog veterinara i on mi reče da se pjevac lako škopi, pa stoga ne vidim prepreke da se i danas ta vrsta peradi uzgaja.
Da, škopljenjem pijetla dobije se krupnija jedinka s mekšim mesom...
inače, baka je uvijek kuhala gulaš (OK, mi smo zamijenili mađarsku riječ gulaš - gulyas - u značenu pastir/čoban - dakle čobanac, s perkeltom, jer nama je gulaš više jušni a paprikaš gušći, dok je zapravo obrnuto kod Mađara i Austrijanaca (bečki juneći gulaš npr...) samo od pijetla, nikada koke...
jer nije svaka nominalno ista životinja za isti tip jela, ovisni o starosti i spolu...
recimo i kod pernate divljači, fazanka je za juhicu, fazan je za pečenku...
iako i sama pernata divljač svoj "okus" dobije zapravo zrenjem (zlobnici vele truljenjem) kokice u perju, ovješene na suhom i hladnom, bar 3-4 dana...
bez toga je po okusu uzgojena kokoš, malo žilavija i manje masna (iako je okus u masnoći)....
ne treba filozofirati, jasno je sto je pile, sto je kokos, kaze prethodni govornik, aka ja.....
isto kao sto je jasno sto je odojak, sto prase a sto svinja, te frapantno slicno jasnoci razlike izmedju teletine, junetine i govedine.....
razlika bez razlike u odnosu na metode uzgoja i eksploatacije, mozda, ali, u okusu ima razlike.....