Prosvjetari i učenici od 15. siječnja dobivaju lic

poruka: 24
|
čitano: 3.975
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prosvjetari i učenici od 15. siječnja dobivaju lic".
16 godina

Nahrani taj ai, daj mi svoje podatke,

.

Moze li roditelj odbiti davanje podataka djeteta microsoftu?

Linux, Arch Linux.

3 0 hvala 0
15 godina

Kakav ce to kaos nastati, boli glava. Jadni ucitelji se i sad muce sa office programima, sad kad ce im to raditi samo na online verzijama, nastat ce kaos. A narocito za one koji imaju 1T podatka na onedrive, pa 15.1. ostanu bez toga. To ce biti zanimljivo za gledati.

I was born like this, I had no choice. Willie Nelson
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Šta fali LibreOfficu, osim što je free? nemogu naučiti pisati dokumente ili koristiti tablice, prezentacije????

ili ako žele online, google docsima i ostalim google free proizvodima...  

5 1 hvala 1
9 godina

dobro, uninstall trenutnog offica, pajretbej, instalacija offica, svijet se i dalje okrece, trava i dalje zeleni, kog briga radi 2 pp prezentacije koje se odrade tijekom skolske godine....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Re: Prosvjetari i učenici od 15. siječnja dobivaju
Upravo tako, za te 2 prezentacije godisnje i 3 lista seminara i libreoffice je previše u svakom smislu.

Cijele odvjetničke firme i jb uredi prelaze na libre, nema nikakve prepreke da i školstvo pređe, osim naravno samog ms-a.

Halo Bing! Kako bratac?

1 0 hvala 0
16 godina
Ovo je u skladu sa GDPR (podaci samo unutar "tenant") i minimalna administracija (browser je dovoljan).

Administrativno vrlo jednostavna (koja škola ima admina?), funkcionira svugdje, čak i djeci doma na mobitelu.

Organizacijski dozvoljava virtualne razrede, zbornice, referade...

Naravno, rješenje je moglo biti i od Googlea ili od... ima neki treći?

1 1 hvala 0
15 godina

Ohook

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

1 0 hvala 0
15 godina
Apachy kaže...
Upravo tako, za te 2 prezentacije godisnje i 3 lista seminara i libreoffice je previše u svakom smislu.

Cijele odvjetničke firme i jb uredi prelaze na libre, nema nikakve prepreke da i školstvo pređe, osim naravno samog ms-a.

Nije problem u office paketu, nego to da klinci na informatici uce o Excelu, Wordu i slicno. Ne kazem da je to dobro, ali je cinjenica. E sad zamisli kako ce netko u HR biti u stanju odabrati paket koji ce ucit, a i onako gadno nedostaje ucitelja informatike. Tek sto su uspjeli slozit nekakav jadan kurikulum, sad ce ga morati mjenjati. 

12 godina

Evo LibreOffice sektaša. Samo su čekali :)

2 1 hvala 0
16 godina
Zg1004 kaže...

Nije problem u office paketu, nego to da klinci na informatici uce o Excelu, Wordu i slicno. Ne kazem da je to dobro, ali je cinjenica. E sad zamisli kako ce netko u HR biti u stanju odabrati paket koji ce ucit, a i onako gadno nedostaje ucitelja informatike. Tek sto su uspjeli slozit nekakav jadan kurikulum, sad ce ga morati mjenjati. 

Čak uče i o Access bazama (smiješno i jadno, ali eto uče u 8. razredu iz informatike).

Koliko znam, nema online verzije Accessa.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
16 godina
Bitanga kaže...

Čak uče i o Access bazama (smiješno i jadno, ali eto uče u 8. razredu iz informatike).

Koliko znam, nema online verzije Accessa.

Pre nekoliko godina (rastegljiv pojam, možda desetak?), pita me poznanik sa nekog starog IT foruma, Amerikanac, krenuo "pod stare dane" da završi neki IT master i treba mu pomoć oko baza. Reko' važi, hajde da se čujemo preko Skypea, šta mu treba? Access! Ja u blagom šoku, ali eto.

Opet, jeste to bilo pre 10-ak godina, ali više mi je šok da se Access radio te neke 2015. na master studijama na nekom faksu u Kaliforniji, nego što se danas pojavi u osnovnoj. Nema velike administracije, a SQL koji podržava je bolji (standardniji) nego kad smo mi išli u školu, tako da za neki prvi kontakt sa bazama možda i nije tako loša opcija.

Fun fact, prijateljica koja je išla u srednju pravno-birotehničku (jedna od najmanje tehničkih škola koje možeš zamisliti) je učila COBOL. Doduše, ima sada tome godina, beše to početkom ovog veka, ali opet... 

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
16 godina
Ne uče oni informatiku, njih uče da budu korisnici.
Ospice dobijem od informatike u našem obrazovanju.

A na pitanje zašto ne nešto drugo a ne MS, pa sama država se ulovila njime u ples kao da je naša kompanija a ne američka.
Ne znam da li je još uvijek uvjet da RGFI-Pod obrazac mora biti dostavljen obavezno u MS Excelu, bilo je tako do pred koju godinu.
13 godina

Naravno da mora. Kao što to mora biti i obrazac prijave za poticaje iz energetske učinkovistosti i vjerojatno još mali milijun ostalih obrazaca.

Mene su tražili dopunu dokumentacije da ponovno pošaljem sada otključanu tablicu  koju sam prvotno isključio da drugi mogu raditi izmjene u tablici / prijavi. A u obrazloženju rješenja ispada da službeniku/ci izgleda kao da tablica nije vjerodostojna prijava ako je "zaključana".

Digitalna država...

Halo Bing! Kako bratac?

2 0 hvala 0
11 godina
Hoće li ta online verzija biti isto što imaju i besplatni privatni korisnici, dakle, samo osnovne funkcije, ili će biti punokrvne inačice desktop programa?

1 0 hvala 0
13 godina

Logično, kad hrpa boliku*aca radi na tim namješteničkim poslovima.

Jedno vrijeme su me uzeli kao admina na održavanju sustava jednog omanjeg grada, dok je njihov "informatičar" bio na bolovanju nekih pola godine. Takav mix nekompentencije, nerada i poslovne nezainteresiranosti u životu nisam doživio.

Ljudi su u toj razini da ne kuže da za finin potpis moraju imati priključen stick ili karticu u čitaču. Računalo resetiraju paljenjem / gašenjem monitora. Gdje su oni od excela... sve te tablice žibaju po predlošcima, a sami da nauče par formula koje bi im ubrzale rad  - to odma dižu hajku.

Sad će oni raditi u liberu i štediti državi pare. Prije će krave poletit.

Alane, bježmo, njih je dvojica, a mi smo sami.

2 0 hvala 0
11 godina

Po meni nije niti za očekivati da nešto može biti besplatno. Pogotovo kad neki alat koriste institucije, ili firme - one žele svojevrsni support, tj. da se imaju kome požaliti kad nešto ne valja, da imaju koga kriviti. Oni žele da netko čvrsto stoji iza alata. Problem je taj što Mikrošoft ima praktički monopol nad office alatima jer su word proccessing ratovi odavno završili. Daljne inovacije su minorne, mnogi će reći i nepotrebne, jer se nema više što izmišljati. Pogotovo u samom wordu, dok u excel dodaju tu i tamo po koju novu funkciju ili grafić, a u powerpoint neku novu animaciju. No pitanje je, je li recimo .docx najbolje što možemo imati, je li office software u pozadini maksimalno optimiziran, ili rastrošan sa resursima. Jesmo li vječno zakinuti za neku inovaciju koja se neće nikada dogoditi, a svima bi nam jako olakšala rad. I na kraju, problem monopola je svojevoljno određivanje pravila i cijena.

2 1 hvala 0
10 godina
Hornet_93 kaže...

Logično, kad hrpa boliku*aca radi na tim namješteničkim poslovima.

Jedno vrijeme su me uzeli kao admina na održavanju sustava jednog omanjeg grada, dok je njihov "informatičar" bio na bolovanju nekih pola godine. Takav mix nekompentencije, nerada i poslovne nezainteresiranosti u životu nisam doživio.

Ljudi su u toj razini da ne kuže da za finin potpis moraju imati priključen stick ili karticu u čitaču. Računalo resetiraju paljenjem / gašenjem monitora. Gdje su oni od excela... sve te tablice žibaju po predlošcima, a sami da nauče par formula koje bi im ubrzale rad  - to odma dižu hajku.

Sad će oni raditi u liberu i štediti državi pare. Prije će krave poletit.

Da, ima svega i svačega. Ja sam bio na tečaju gdje se pojavila ekipa iz jedne državne službe i među njima bila je jedna voditeljica. Uglavnom, prvi zadatak bio je - otvoriti prazan dokument Worda. Voditeljica zakukala kako ona to ne zna. Svi je u čudu gledamo, ona se opravdava da joj takve stvari odrađuje kolegica. OK, dotrči ta kolegica do nje s izrazom lica "Zemljo, otvori se" i poklika otvaranje praznog dokumenta. Idući dan dođemo opet na tečaj i prvo moramo uključiti računala. Klasični desktopi, kante na podu, midi-tower kućišta, poklopac na prednjoj strani kućišta s jednim jedinim prekidačem, sve otprilike izgleda kao Kiklop i logika ti nalaže da stisneš "oko" za uključivanje. Voditeljica zakuka kako ne zna gdje se "kompjuter pali". Kolegica opet trči s izrazom lica "Što je ovo meni trebalo" i pritisne čarobni prekidač da uključi računalo.

Sve dok će na odgovornim mjestima biti podobni, a ne sposobni, do tada ćemo imati nelogičnosti, gluposti, i neshvatljive odnose, događaje, odluke...

15 godina

... kad se koza ustala da ode na WC, je morala ustati i ta mlađa kolegica da joj gujs'cu obriše ?!?!?

ja sam radil u bolnici, i podučaval male bogove u bijeloj kuti, ali nitko nikada nije bio ni blizu te opisane situacije, njurgali su ali i slušali...

Ju je je? Je ju je!
10 godina
Stric_Jura kaže...

... kad se koza ustala da ode na WC, je morala ustati i ta mlađa kolegica da joj gujs'cu obriše ?!?!?

ja sam radil u bolnici, i podučaval male bogove u bijeloj kuti, ali nitko nikada nije bio ni blizu te opisane situacije, njurgali su ali i slušali...

Bio sam razgovarao s tom ekipom, čavrljali pod pauzom, voditeljica je ostavila klasičan dojam osobe koja se prešetava s papirima u rukama da izgleda važno (makar bili i prazni papiri) i koja voli šefovati i filozofirati i tamo gdje ne treba. Uglavnom, za njeno radno mjesto treba viša ili visoka stručna sprema, ali dojam u razgovoru ostavlja kao da ima samo osnovnu školu, ne pokazuje stručnost, a ni vokabular niti elokvencija ne odgovaraju stručnoj spremi.

16 godina

Hehe, opisana situacija mi prizvala sijecanje na onaj poznati slogan :D tu me cijene, tu kupujem -> diplomu ofc

Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina
Ante kaže...

Moze li roditelj odbiti davanje podataka djeteta microsoftu?

Ne, još će doći Bil Gejc osobno i ugraditi mu 5G čip u glavu tako da kad poraste, zaposli se u javnoj upravi a nedajbože sjedne za PC sa Linuxom, da mu odmah oči pocrvene i baci taj PC kroz prozor. Linux je komunizam.

/s

16 godina

U većini firmi sa kojima sam imao kontakt, već preko 10 godina, je osoba koja zna složiti pivot i uraditi vlookup "analitički genije". I kad god pomislim da je prošlo dovoljno vremena i da se nivo podigao, uverim se da i nije toliko.

Vezano za to šta se uči na informatici, po mom mišljenju jedan bitan deo tog programa i treba da bude nekakvo osnovno računarsko opismenjavanje, a to upravo i jeste "da budu korisnici" nekog office paketa, pri čemu apsolutno najviše smisla ima da to bude onaj najzastupljeniji. Za pomenutih preko 10 godina i 50-ak klijentskih kompanija, nisam siguran da li nam se jednom desilo da nam je neko poslao fajl u formatu koji nije bio MS-ov ili Adobeov. I mi smo pre nekoliko godina prešli na Exchange i uzeli Teams pretplatu (iako je Teams u tom momentu objektivno bio đubre) upravo zato što nam svi klijenti imaju Microsoft 365. Pre naiđemo na korisnika koji ima Mac (toga ima), nego koji ne koristi MS Office (to apsolutno ne postoji, iz našeg iskustva).

Devedeset posto klinaca neće imati poslove iz oblasti IT-ja, no (gotovo) svi će biti korisnici i za takvog netehničkog korisnika i jeste najsmislenije naučiti ga osnovama MS Officea, jer je to ono što će njegov poslodavac kupiti.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
2 mjeseca
U OS školi učio word, excel,... na informatici , na nekom van školskom osnovnom tečaju informatike isto, u srednjoj školi isto , na računarstvu prvi semestar informatike word, excel , corel 🙄
Sve M$ licence .
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 12:12 (Sirotanovic).

0 0 hvala 0
15 godina

Mali od prijatelja koji zivi u slabije razvijenom dijelu HR ima informatiku u osnovnoj skoli, ali skola jos nije uspjela sloziti informaticku radionicu. Klinci su prvo polugodiste crtali drvenim bojicama empty page Worda. I onda kao kolazem dodavali menije. Srecom pa je prijatelj poludio, uzeo par dana godisnjeg i slozio sve sto je nedostajalo u toj informatickoj ucionici. Jos je i donirao neki prastari cisco switch i nesto sitno opreme koja je nedostajala. I sad ce oni njima ugasit licencu za jedino sto su ucili sve ove godine na 'informatici'.

Da li itko zna koliko je uopce kostao taj ugovor izmedju HR i M$ i koliko eura ce vrla drzava ustedjeti na ovoj redukciji licenci?

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice