Videoigre si više ne mogu priuštiti bogatu, fotore

poruka: 40
|
čitano: 6.941
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Videoigre si više ne mogu priuštiti bogatu, fotore".
11 godina

Za svaku firmu koja ima oči znakovi su jasni. Najpopularnije igre? Skyrim 10+ godina. WITCHER 3 ne treba spominjati. Balatro. Caves of Qud hej!!!!! Igrači žele priču i imerziju, a ne samo bolesnu grafiku a iza toga drek. Assassins Creed prožvakan i ispljunuti 100 puta. COD, Battlefield I slična sranja isto. A pate programeri i dobivaju otkaze dok management bouse za loše odluke. A mi loše igre. 

Moj PC  
23 0 hvala 1
4 godine

Pošto jedna 4090 košta samo 2200€, da nemozemo si priustiti bolju grafiku u videoigrama

Moj PC  
13 0 hvala 0
13 godina
Re: Videoigre si više ne mogu priuštiti bogatu, fo
Dovoljno je samo pogledati nintendo switch koji je proslog mjeseca prekoracio 146 milijuna primjeraka.
Gdje je tamo fotorealistična grafika?
Halo Bing! Kako bratac?

4 0 hvala 0
4 godine
Apachy kaže...
Dovoljno je samo pogledati nintendo switch koji je proslog mjeseca prekoracio 146 milijuna primjeraka.
Gdje je tamo fotorealistična grafika?

Neki dan sam vidio bebu, da bebu jebeš mi sve valjda koja je tek naucila sjediti i drzati mobitel u ruci i gleda na njemu neki k dok stari sjedi i ceka majku.
Ocekivano da ce biti sve vise usera tih mini "konzolica" jer kao sto vidimo ljudi s sve manje godina pristupaju el uredajima a ponuda je ogromna!

3 godine

Kao da su retardirani.

Mogli su prije deset godina pitati ovdje na forumu prosječnog igrača što mu je draže; priglupa radnja s vrhunskom grafikom, ili slabija grafika, a vrhunska radnja.

合氣道
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
Još jedan AI članak?
Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina

Grafika NIKADA nije bio problem. Prica je problem.

Pa ponikao sam na Wolf 3d, Dune 2000 i sl naslovima preko CoD, MoH itd i igre su uvijek bile strast, od single playera, LAN party-a pa online MP-a.

Ulaskom kojekakvih PC debil korporacija s kapitalom, svojih vizija kako treba raditi igre i ovih i onih korektnosti, kreativnost se vise nije mogla ispoljiti u igri, nema zanimljive price a izvedba je u rukama politickih komesara radi kojih nisam potrosio kunu na igru vec godinama. Realno, nemam na sto.

Half Life 2, pa to se igralo kao da si u kinu. Kakva prica jbt, radnja. Pa jos cekamo HL3 ali nema ni za lijek. Skyrim koliko cekamo, 10 godina?

Wolfenstein s kukastim krizevima po zidu i opljackanim zlatom, tajnim prolazima i kosturima, ubersoldatima i realno napravljenim podmornickim bazama i SS uniformama, razglasima i vojnicima koji vicu na njemackom, sunjanjem i likvidacijama snajperom, s ludom pricom poput Orao je sletio. To mi daj. A ne crnkinje u njemackim uniformama u multiplayeru i da vise ne smijes ni vidjeti WW2 zastavu da se ne bi neko satro uvredio. Pa ne potices nacizam nego ubijas naciste. Dosta vise brainwasha.

Video igre, od divne, perspektivne industrije 2000-ih, su sveli na mlaku limunadu i istrosene carape s rupom na peti.

Necu u game engine i koliko se nerealno pumpaju hardverski zahtjevi. Svi bi milijune preko noci a ne kuze ili ih nije briga da ubijaju gaming industriju, zapravo dobar dio posla je vec odradjen.

23 0 hvala 3
8 godina

Ako uspiju spojiti zabavnu igru sa lijepim vizualima, onda imaš dobru igru. Cyberpunk 2077 na primjer. Nije istina da igrače ne zanima dobra grafika. Nije da si videoigre ne mogu priuštiti dobre vizuale, nego su cijene grafičkih kartica narasle toliko da doslovno jedna Nvidia high end kartica košta kao cijeli high end PC prije 10-ak godina i igrači si sve manje mogu to priuštiti.  Fotorealistični vizuali mogu jako puno pridonijeti samoj atmosferi igre.

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2024 4:59 (DuxCro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
igram gow ragnarok, dosadno, puno cut scena, gameplay losh ali prica ok pa cu svrsiti...kad odu u egipat ja sam za stari pristup iz prva 3 dijela

0 2 hvala 0
8 godina
GSP kaže...
igram gow ragnarok, dosadno, puno cut scena, gameplay losh ali prica ok pa cu svrsiti...kad odu u egipat ja sam za stari pristup iz prva 3 dijela

Igrao sam puno igara sa dobrom pričom, ali niti jedna nije bila toliko dobra da sam svršio.

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
10 godina
Heroes 3, starcraft, fear, bioshock itd....
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
Spacecraft kaže...

Prije par tjedana našo stsri laptop koji za divno cudo još radi. Upalim ga i skužim da su homm3 instalirani. Odmah kreno sa kampanjom  i trenutno sam na armagedon blade ekspanziji 😁

Bacim svaki dan 1-2 sata koliko stignem.

8 godina
Spacecraft kaže...

Jos igram HOMM3.

2D igra ali izvedena majstorski, predivna logika, soundtrack, ambient sounds. Nema dalje.

12 godina
Gebirgs kaže...

Grafika NIKADA nije bio problem. Prica je problem.

Pa ponikao sam na Wolf 3d, Dune 2000 i sl naslovima preko CoD, MoH itd i igre su uvijek bile strast, od single playera, LAN party-a pa online MP-a.

Ulaskom kojekakvih PC debil korporacija s kapitalom, svojih vizija kako treba raditi igre i ovih i onih korektnosti, kreativnost se vise nije mogla ispoljiti u igri, nema zanimljive price a izvedba je u rukama politickih komesara radi kojih nisam potrosio kunu na igru vec godinama. Realno, nemam na sto.

Half Life 2, pa to se igralo kao da si u kinu. Kakva prica jbt, radnja. Pa jos cekamo HL3 ali nema ni za lijek. Skyrim koliko cekamo, 10 godina?

Wolfenstein s kukastim krizevima po zidu i opljackanim zlatom, tajnim prolazima i kosturima, ubersoldatima i realno napravljenim podmornickim bazama i SS uniformama, razglasima i vojnicima koji vicu na njemackom, sunjanjem i likvidacijama snajperom, s ludom pricom poput Orao je sletio. To mi daj. A ne crnkinje u njemackim uniformama u multiplayeru i da vise ne smijes ni vidjeti WW2 zastavu da se ne bi neko satro uvredio. Pa ne potices nacizam nego ubijas naciste. Dosta vise brainwasha.

Video igre, od divne, perspektivne industrije 2000-ih, su sveli na mlaku limunadu i istrosene carape s rupom na peti.

Necu u game engine i koliko se nerealno pumpaju hardverski zahtjevi. Svi bi milijune preko noci a ne kuze ili ih nije briga da ubijaju gaming industriju, zapravo dobar dio posla je vec odradjen.

brate samo da kazem da su te 2004 godine kad je izisao HL2 sto je ujedno i nabolja godina za gaming u povijesti, bile potrebne jebacke komponente da se to vrti....isto kao i danas nikakve razlike...kupio u to vrijeme 6800ultra za nekih 2500 kn, to je rang danas 4090...strasna igra i sve uz to al daleko od price da se to vrtilo na mikrovalnoj

15 godina
Tada si grafu mijenjao svako malo, danas kupiš grafu i igraš se 3-5 godina. Imao sam pune tri godine rtx 3060 Ti...radi ona i danas ok na full hd. Danas jednostavno ugasiš RT, upališ upscaling i imaš grafu po pet i više godina...nema ko prije svakih par godina DX 7, pa DX8 i tako redom, a grafa postane uteg za papir.
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
GSP kaže...

brate samo da kazem da su te 2004 godine kad je izisao HL2 sto je ujedno i nabolja godina za gaming u povijesti, bile potrebne jebacke komponente da se to vrti....isto kao i danas nikakve razlike...kupio u to vrijeme 6800ultra za nekih 2500 kn, to je rang danas 4090...strasna igra i sve uz to al daleko od price da se to vrtilo na mikrovalnoj

Ne znam baš.

Imao sam tada ati radeon 9600pro iz 2002 koja je zamijenila Gf4, a to je bila mid range kartica.

Na njoj se bez problema vrtio na high, doom 3, far cry, HL2 itd . Igre su onda bile optimiziranije za srednji segment kartica, uz niže nativne rezolucije samih monitora.

Ljudi zaboravljaju da se onda nije igralo na 1080p monitorima, već na CRT 17"1280x800.. 60 Hz

Bilo je LCd monitora 17 i 19 inch 1366x768 i 1600x1200, ali to je bila oprema za odlikaše. Mislim da sam prvi LCD monitor kupio 2005.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2024 22:53 (Zaporožac).
15 godina
Misliš na 17" 1024x768p
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine

Da

合氣道
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

opss dupli

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2024 22:52 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Zaporožac kaže...
GSP kaže...

Ne znam baš.

Imao sam tada ati radeon 9600pro iz 2002 koja je zamijenila Gf4, a to je bila mid range kartica.

Na njoj se bez problema vrtio na high, doom 3, far cry, HL2 itd . Igre su onda bile optimiziranije za srednji segment kartica, uz niže nativne rezolucije samih monitora.

Ljudi zaboravljaju da se onda nije igralo na 1080p monitorima, već na CRT 17"1280x800.. 60 Hz

Bilo je LCd monitora 17 i 19 inch 1366x768 i 1600x1200, ali to je bila oprema za odlikaše. Mislim da sam prvi LCD monitor kupio 2005.

doom3 sigurno nisi vrtio  na high to ti garantiram, to ke bio cp2077 2004 godine i najbolke kartice ga nisu mogle vrtit...isto kao i far cry 

15 godina

Graficke kartice inflacija x4. Place to nisu popratile 

Zasto svi zaboravljaju da koliko igra lijepo izgleda na ovisi ni blizu samo o "grafici" nego o njenoj upotrebi i primjeni. Nesto kao i danas u filmovima sa CGI efektima koji su napredni i skupi ali redovito izgledaju uzasno. Losa upotreba...

1 0 hvala 0
12 godina

axe neko razumije da izračuna sta je bilo vise za dat

3000 kn 2004.godine za top karticu ili 2024 2000 eura za top karticu

0 0 hvala 0
15 godina

Danas je skuplje, 2004. je prosječna plaća bila 4144 kn dok je danas 1320 eura. Znači kupil si top karticu i još ti je ostalo para, danas ej obrnuto...top kartica cijela plaća i još pola plaće.

edit.

ali danas kartice imaju dužu aktualnost, zahvaljući upscalingu i gašenjem šugavog RTa :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 9:12 (forumaš).
11 godina
Ako kupiš hi end gpu, traje duže, ak kupiš slabu traje kraće. Ja sam 1080 TI koristio 6 godina i mogao sam još. Da imam 4090 sigurno bi isto drzao 6 godina.
Moj PC  
3 0 hvala 0
3 godine
forumaš kaže...

Danas je skuplje, 2004. je prosječna plaća bila 4144 kn dok je danas 1320 eura. Znači kupil si top karticu i još ti je ostalo para, danas ej obrnuto...top kartica cijela plaća i još pola plaće.

I VW Golf s full opremom je 2004 godine koštao 120.000 t kn, a danas solidnije opremljeni Golf 8 30.000 €.

Super analogija 

Grafičke kartice su kao i automobili jako puno evoluirale prema naprijed, nije to nikako usporedivo s plaćama i kupovnom moći. 

ATI 9600pro je koštala 16oo kn (tu negdje, ne znam u kunu) i nije mi teško palo na plaću, koja je bila nešto veća od prosječne.

O "najskupljoj" nisam nikada razmišljao, niti sam ikada imao najskuplju. Za mene je to uvijek bilo bacanje novaca, a tako sam i djecu odgojio.

Mi balkanjerosi smo iskompleksirani s modnim markama, skupim automobilima, preskupom informatičkom opremom. Ima ih gomila koja si odvaja od usta da bi kupila sebi RTX 4090 za 2200 €, a kad je izašla još više. Mnogi peglaju kartice s kupovinom na 36 rata, dizanjem kredita.

Tko god je posjetio zapadnjačke forume pročitao je da su tamo ljudi pametni i ne kupuju svi odmah RTX 4090, već su najprodavanije RTX 4070, 4070 TI ili RX 7900 XTX, RX7900 gre (poput moje, bilježim se).

Imaju realno tri puta veće plaće od nas, a ne razbacuju se, no mi još imamo kompleks (neimanja tehničkih stvarčica od prije i poslije rata), pa čim se ušpara neka lovica odmah se kupi najskuplje, da se hvali u kafiću, s Iphone 16 Pro MAX i RTX 4090

Edit;

Da ne ispadne da sam potpuno cijepljen od toga, kupio sam si prije 4-5 mjeseci S24 Ultra 12/512 za 1205 €, a sad mi je žao. Bačen novac. 

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 15:00 (Zaporožac).
15 godina

Zato sam i nadodao drugi dio posta koji nisi želio citirati, a sve treba gledati u cjelini ha ha ha

16 godina
Čudit se zašto igre s lijepom grafikom i šit igrivošću imaju loše prodajne rezultate je isto kao i čudit se zašto filmovi s lijepim glumicama i glumcima a bez radnje nemaju dobru gledanost.

1 0 hvala 0
15 godina
Zaporožac kaže...

Grafičke kartice su kao i automobili jako puno evoluirale prema naprijed, nije to nikako usporedivo s plaćama i kupovnom moći. 

Graficke kartice, kao i automobili vec godinama prakticki uopce ne napreduju a to se jako fino poklopilo sa nerealnim podizanjem cijene koja sada rezultira i padom prodaje. 

8 godina
GSP kaže...

U ta doba sam kupovao samo polovne graficke kartice jer sam bio na budzetu, a bome i na AMD procesorima koje sam brzo zamjenio intelom nakon velikih samoodricanja :)

Znam da sam u to doba uzeo neku 2nd hand ATI karticu od 250 eur. Takodjer se vrlo jasno sjecam da je i na low/med settinzima stvar vrlo vrlo pristojno izgledala.

Evo sada si mi dao zadatak da iskopam slike ili clanak gdje se usporedjuje kvaliteta lo/mid/hi grafike u HL2, pa sami pogledajte. Nije sve u sirovoj snazi kartice.

Reminder kada vidite grafiku, ovo je igra 20 godina stara, ide u 21.

Cime se opravdava zedj za procesorskom snagom danas i koliko bi trebali dobijati veselja iz danasnjih grafickih kartica ako je ovo bio standard prije 21 godinu?

Link

11 godina
Azmo kaže...
Ako kupiš hi end gpu, traje duže, ak kupiš slabu traje kraće. Ja sam 1080 TI koristio 6 godina i mogao sam još. Da imam 4090 sigurno bi isto drzao 6 godina.

nije to nužno bilo niti onda, niti danas

i ja sam gtx 1070 koristio pet godina, a koristi je i dan danas moj kolega svakodnevno za gejmanje - trenutno prži stalker 2 na 1080p bez ikakvih problema

ofkors da je je 1080ti jača od 1070 i da je rtx 4090 jača od 4070, ali podjednako će trajati jedna i druga, samo se za bocu smanje grafičke postavke i to je to

u oba slučaja nakon pet godina nemereš voziti najnovije igre na max, samo je pitanje hoće li to biti kombnacija high/mid ili mid/low postavki

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice