Dugoročni vs. kratkoročni najam - što je isplativi

poruka: 13
|
čitano: 3.661
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Dugoročni vs. kratkoročni najam - što je isplativi".
16 godina

Ovo je takva besmislena glupost da to nema presedana.

Dugorocni i kratkorocni najam su toliko razliciti u psihologiji ljudi da to samo pogledom kroz porezni tretman nije rrjesiv problem, potrwbno je skroz pravno urediti tu kategoriju.

Ja sam imao ugovor sa zenom koja je uredno kasnila s placanjem najamnine, srecom je sve racune placala, a pri izlasku mi nije prijavila hrpu problema u stanu (normalnih problema, nista sto bi ona razbila ili nesto ekstra). Dugorocni najam u HR je filtar da vam u stan udje neorganizirana osoba nesposobna za zivot, vrlo rijetko cete to izbjeci. A utjerivati nekakva prava ili novac u HR s nasim pravnim okvirom i sudstvom je nemoguca misija - uvijek ce to biti neki kompromis na vasu stetu {cak i ne racunajuci troskove pravne bitke). Ukratko, ja se smatram sretnim sto sam prosao sa samo jednim neplacemim mjesecom kada je zena otisla. A nije imala djece i nije bilo drugih problema.

Sto ce se dogoditi ljudima kad im se useli netko tko ima ili dobije dijete pa prestane placati racune i najamninu strah me i pomisliti.

Znam ljude kojima je u stan usao lik s obitelji i prestao placati sve. Plombirana je bila struja zbog neplacanja, lik samo skine plombu i boli ga dupe. Ne dira ga vlasnik stana niti policija, a zakon stiti dijete, pa se vi nosite s tim.

Tisucu puta radije bih se nosio s ukradenim rucnikom i potrganim stolcem nego riskirao ovako nesto.

I primjer je bedast: 70 m² je rijetkost, najcesci su stanovi 40-50 m², kako pada cijena dnevnog najma (bilo zbog lokacije, lokacije ili lokacije), tako pada i cijena dnevnog najma. Plus ne vidim u izracunu trosak odrzavanja (ciscenje apartmana, pranje i zamjena posteljine) - to uz redovni posao neces stici pa ces morati placati i tu uslugu. I uz sve to uvijek bih radije izabrao dnevni najam, tu te pokrivaju agencije umjesto HR drzave i mogucnost ozbiljne stete je puno manja. Tuzno ali realno.

Gledam te!

9 0 hvala 0
2 godine
Re: Dugoročni vs. kratkoročni najam - što je ispla

Sve što si napisao potpisujem. Imali podstanare prije nekih 12-ak godina preko preporuke od rodbine. Stan od cirka 75 m2 ,uređen, naplaćivali 1800 kn + režije tek toliko da nije prazan. U 5 godina uništili jedan krevet, štednjak, naslonjači na kauču i foteljama, izvukla im se cijev od sudopera pa istrulio kuhinjski element, u kupaoni napukla cijev odvoda od umivaonika i ispod nje bacili ručnik na pod i naravno ništa nisu rekli. Računi struje plaćali koliko bi uplatili a ne koliko bi došlo za platiti. Svi zidovi upili miris cigara jer kako kaže susjeda nikada nisu dizali rolete a još k tome imaju dijete. Na kraju javili sestri da su se iselili par dana prije 1.5 i ako još što treba podmiriti od računa neka ih nazove (a sa ocem dogovorili najam).
I onda kažu iznajmi podstanarima.

15 godina
Realna cinjenica je da je vecina ljudi nesposobna za zivot, a to sta drzava pokusava nagurat ideologiju da svak zasluzuje smjestaj je smijesna jer za veliki broj njih je potreban neko dodatni ko ce se brinuti o stanu i njima samima to i sami u vecini slucajeva potvrduju svojim primanjima koja nisu dovoljna za podmirivanje najma te stoga i ne mogu priustiti samostalni zivot. Drzava bi trebala zadrzati da to tako i ostane a ne dodatno stimulirati nesposobne kao i sa vecinom drugih zakona u razlicitim aspektima zivota.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

8 2 hvala 0
2 godine
Nije to samo da ima ljudi koji su nesposobni za život nego jednostavno znaju da se po sudovima mogu vući godinama i to iskorištavaju. Jednom riječju stanoprimca država štiti a stanodavca ne.
12 godina
Tomeuglj kaže...
Nije to samo da ima ljudi koji su nesposobni za život nego jednostavno znaju da se po sudovima mogu vući godinama i to iskorištavaju. Jednom riječju stanoprimca država štiti a stanodavca ne.

To je logično. Svakoj državi su važniji stanoprimci nego stanodavci. Em ih je više, em su u prosjeku siromašniji od stanodavaca, em su socijalni slučaj ako nemaju gdje stanovati.

Ali stoji da bi zakon o dugoročnom iznajmljivanju stanova mogao biti bolji. 

42
13 godina

Nisam bio u RH nikad u najmu ali u Austriji jesam i koliko vidim dosta je drugacije.Prva razlika je sta kada se u Austriji useljavas vecinom uselis u prazan stan sa zidovima ili maximum imas ugradenu kuhinju sav ostali namještaj moras sam kupit i pripada tebi kada se iseljavas.Kaucija obicno iznosu 3 mjesecna najma, recimo ako je najam 1000e znaci 3000e se placa kaucija.Druga stvar u Austriji u vecini slucajeva sve ide preko "Immobilien" pa za bilo kakav problem moras se sa njima obračunati a ne nikakav privatni najmodavac.Privatno ne bi nikad iznamjio niti garazu a kamoli stan od XXX XXX eura

Moj PC  
6 0 hvala 1
18 mjeseci

Ne znam da li znaš za solemnizirani ugovor o najmu?

Taj ugovor malo više košta kada ga se ovjeri kod bilježnika, ali on u sebi sadži ovršnu klauzulu, pa ako postanar neće van a nije platio s tim ugovor se vrši prisilna ovrha pa mora van i ne moraš čekati sudsku presudu putem parnica. Uštediš si vremena i živaca jer to ne ide preko sudskih parnica nego tako ovjeren ugovor postaje javnobilježnički ovršni akt, koji sud prizna u ovršnoj  naredbi. Ako ugovor nebi bio solemniziran onda bi se moralo ići kroz sudske parnice u cilju ishođenja presude kao ovršnog naslova kojeg već imaš u vidu solemniziranog ugovora.

Ako podstanaru unaprijed naplatiš polog jedne stanarine i režija, potpišeš solemnizirani ugovor, sam odabireš podstanare i čekaš dok ne "naleti" netko s kime "klikneš" makar trajalo i mjesec/dav, a daš mu otkaz ako već jedan mjesec ne plati (nema čekanja i izgovora), onda su manje šanse nerviranja oko dugoročnog iznajmljivanja, a i financijskih gubitaka. Ako podstanar odbije potpisati takav solemnizirani ugovor, traži dalje.

Solemnizirani ugovor dobiva snagu javnobilježničkog akta, ovršna je isprava ako je u njoj utvrđena određena obveza na činidbu o kojoj se stranke mogu nagoditi i ako sadrži izjavu obveznika o tome da se na temelju tog akta može radi ostvarenja dužne činidbe, nakon dospjelosti obveze, neposredno provesti prisilna ovrha. Evo ovdje imaš više o tome: 

https://www.odvjetnik-strniscak.hr/strucni-clanci/solemnizirani-ugovor-o-najmu/

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2024 18:11 (Adviser).
3 mjeseca
Baš sam mislio pročitati o iznajmljivanju lokala i ugovorima, što me trenutno muči, ali ovo je tema za najmodavce. Naime ima svakakvih vlasnika lokala, neki nema što ne stavljaju u ugovore i moraš dobro čitati što potpisuješ. Neki traže dvije rate unaprijed i još moraš ostaviti 500 eura kad izlaziš da ako nije vraćen lokal u početno stanje ode novac (a ne znam tko odlučuje o tome) i radi se o 50m2. A lokali kao i stanovi su hebeno preskupi, precijenjeni, baš se pretjeruje gledajući svoj mali gradić. Ljudima je očito bolje držati prazan lokal nego spustiti cijenu, što mi je i reklo par vlasnika ako ih pitam može li što jeftinije.

Ali shvaćam zašto iznajmljivači lokala traže sigurne ugovore , shvaćam i ove što kukaju na podstanare.
Nevjerojatno koja nekultura vlada kod većine ljudi unas, ako nije njihova imovina. Viđao čistačice koje u hotelima plaču kad vide u kojem je stanju soba i što ljudi unerede za jedan dan, jednom riječju odvratno ponašanje. Čistačice u hotelima zahvaljuju kad im sobu ostavimo urednu, pa jbte bilo bi mi neugodno ostaviti nered. I da, ima nas iznimki ali kod većine kad imaju poslugu ili nije njihovo ponašaju se kao stoka. Ne znam dali je to do odgoja što li već.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 21:09 (Sirotanovic).

1 0 hvala 0
13 godina
stirko55 kaže...
Realna cinjenica je da je vecina ljudi nesposobna za zivot, a to sta drzava pokusava nagurat ideologiju da svak zasluzuje smjestaj je smijesna jer za veliki broj njih je potreban neko dodatni ko ce se brinuti o stanu i njima samima to i sami u vecini slucajeva potvrduju svojim primanjima koja nisu dovoljna za podmirivanje najma te stoga i ne mogu priustiti samostalni zivot. Drzava bi trebala zadrzati da to tako i ostane a ne dodatno stimulirati nesposobne kao i sa vecinom drugih zakona u razlicitim aspektima zivota.

Problem se rješava sam od sebe jer nesposobni iseljavaju, a sposobni ostaju. Nekad treba pričekati jer Škugorovom djedu je sposobnost došla u nešto kasnijoj dobi, a svi političari i još poneki su na Viru gradili bespravno i legalizirali svoje nekretnine dok su nesposobni gubili bezveze vrijeme čekajući papire. Ovi klinci koji osvajaju medalje po natjecanjima nikad neće stići one istinski sposobne koje bilježnik na nekoj masnoj ostavinskoj proglasi u minuti nadljudima.

3 mjeseca
Adviser kaže...

, pa ako postanar neće van a nije platio s tim ugovor se vrši prisilna ovrha pa mora van i ne moraš čekati sudsku odluku. Uštediš si vremena i živaca jer to ne ide preko suda nego tako ovjeren ugovor postaje javnobilježnički ovršni akt.

Kako se legalno provodi fizičko izbacivanje ljudi? Kako se na temelju solemniziranog ugovora o najmu vrši prisilna ovrha? Tko fizički provodi izbacivanje ljudi a tko donosi odluku o tome? 

18 mjeseci
Novice kaže...
Adviser kaže...

, pa ako postanar neće van a nije platio s tim ugovor se vrši prisilna ovrha pa mora van i ne moraš čekati sudsku odluku. Uštediš si vremena i živaca jer to ne ide preko suda nego tako ovjeren ugovor postaje javnobilježnički ovršni akt.

Kako se legalno provodi fizičko izbacivanje ljudi? Kako se na temelju solemniziranog ugovora o najmu vrši prisilna ovrha? Tko fizički provodi izbacivanje ljudi a tko donosi odluku o tome? 

Po mom saznanju, ovršni odjel suda izdaje nalog na osnovu solemniziranog ugovora o najmu s radnjama ovršne klauzule, bez rješavanja istoga kroz parnice. Po tom nalogu suda dalje rade službeni organi koji su nadležni za ovršne radnje.

16 godina

I to ti vrijedi ako u stanu nije dijete. Niti jedan sud nece diijete izbaciti na ulicu.

Gledam te!
2 godine
Solemnizirani ugovor o najmu na papiru dobro izgleda ali kažu da papir sve trpi. Bilo bi dobro vidjeti neki primjer ovoga ugovora na djelu i za koliko je realiziran jer sudeći po brzini naših sudova nekako sam skeptičan.
Moj PC  
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice