Ovo je takva besmislena glupost da to nema presedana.
Dugorocni i kratkorocni najam su toliko razliciti u psihologiji ljudi da to samo pogledom kroz porezni tretman nije rrjesiv problem, potrwbno je skroz pravno urediti tu kategoriju.
Ja sam imao ugovor sa zenom koja je uredno kasnila s placanjem najamnine, srecom je sve racune placala, a pri izlasku mi nije prijavila hrpu problema u stanu (normalnih problema, nista sto bi ona razbila ili nesto ekstra). Dugorocni najam u HR je filtar da vam u stan udje neorganizirana osoba nesposobna za zivot, vrlo rijetko cete to izbjeci. A utjerivati nekakva prava ili novac u HR s nasim pravnim okvirom i sudstvom je nemoguca misija - uvijek ce to biti neki kompromis na vasu stetu {cak i ne racunajuci troskove pravne bitke). Ukratko, ja se smatram sretnim sto sam prosao sa samo jednim neplacemim mjesecom kada je zena otisla. A nije imala djece i nije bilo drugih problema.
Sto ce se dogoditi ljudima kad im se useli netko tko ima ili dobije dijete pa prestane placati racune i najamninu strah me i pomisliti.
Znam ljude kojima je u stan usao lik s obitelji i prestao placati sve. Plombirana je bila struja zbog neplacanja, lik samo skine plombu i boli ga dupe. Ne dira ga vlasnik stana niti policija, a zakon stiti dijete, pa se vi nosite s tim.
Tisucu puta radije bih se nosio s ukradenim rucnikom i potrganim stolcem nego riskirao ovako nesto.
I primjer je bedast: 70 m² je rijetkost, najcesci su stanovi 40-50 m², kako pada cijena dnevnog najma (bilo zbog lokacije, lokacije ili lokacije), tako pada i cijena dnevnog najma. Plus ne vidim u izracunu trosak odrzavanja (ciscenje apartmana, pranje i zamjena posteljine) - to uz redovni posao neces stici pa ces morati placati i tu uslugu. I uz sve to uvijek bih radije izabrao dnevni najam, tu te pokrivaju agencije umjesto HR drzave i mogucnost ozbiljne stete je puno manja. Tuzno ali realno.