Lansirane su matične ploče za nove Ryzene, testira

poruka: 19
|
čitano: 2.690
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Lansirane su matične ploče za nove Ryzene, testira".
7 godina

...znači isto kao i kod mobitela, prepakiraj, plati marketingu da izmisle neku AI funkciju i prodaj kao novo i 30% bolje od prethodnog.... bezidejnost se nastavlja i na plavoj i crvenoj strani. Ali ajde bar konačni korisnici imamo koristi od toga jer nema nikakve potrebe mjenajt komp na manje od 4-5 godina. Eventualno zamjeniš grafulju ako nabijaš igre i vozi miško!

Moj PC  
8 0 hvala 0
13 godina

"povoljni" B650 chipset... bokte 2020. sam kupio high end maticnu za 1200 kn, sada za low end smece moras tolko dat... a za high end jedno trostruko...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
5 0 hvala 0
11 godina
Re: Lansirane su matične ploče za nove Ryzene, tes
Minneyar kaže...

"povoljni" B650 chipset... bokte 2020. sam kupio high end maticnu za 1200 kn, sada za low end smece moras tolko dat... a za high end jedno trostruko...

Koja je to točno "HighEnd" matična bila za 1200kn? 

13 godina
Asus Sabertooth Z77 sam platio 2300 kn prije 10-12 godina mislim da je tad top of the line Asusu kostao duplo skuolje od tog!
Tako da 1200 kn nikad nije bila high-end ploca nikada!
AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.9.2024 14:27 (volegradele).
Moj PC  
6 0 hvala 0
13 godina

Asus B450-E Strix Gaming. High end unutar B450 lineupa - X470, X570 i X670 je uvijek bio porez na budale osim za vrlo specificne korisnike i scenarije :)

16 faza, odlican audio, odlican network, sve i jedan feature, opcenito bolesna ploca, sad za te pare dobis najokrljastenije smece bez iceg. Isti model B650 je 330 EUR. 

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.9.2024 16:51 (Minneyar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Minneyar kaže...

Asus B450-E Strix Gaming. High end unutar B450 lineupa - X470, X570 i X670 je uvijek bio porez na budale osim za vrlo specificne korisnike i scenarije :)

16 faza, odlican audio, odlican network, sve i jedan feature, opcenito bolesna ploca, sad za te pare dobis najokrljastenije smece bez iceg. Isti model B650 je 330 EUR. 

Sada za 181 Euro dobiješ

Matična ploča Asus ROG STRIX B550-F GAMING, AMD B550, AM4, ATX (90MB14S0-M0EAY0)

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Mati%C4%8Dne-plo%C4%8De/Mati%C4%8Dna-plo%C4%8Da-Asus-ROG-STRIX-B550-F-GAMING%2C-AMD-B550%2C-AM4%2C-ATX-%2890MB14S0-M0EAY0%29/p/EK000389290

ili za 149 EUR-a

Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 DDR4, AMD B550, AM4, ATX

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Mati%C4%8Dne-plo%C4%8De/Mati%C4%8Dna-plo%C4%8Da-Gigabyte-B550-AORUS-ELITE-V2-DDR4%2C-AMD-B550%2C-AM4%2C-ATX/p/EK000497224

Međutim nisu to "High End" ploče, možda u tom segmentu jesu, ali svakako nisu vrh ponude koji ionako za većinu korisnika nema nikakvog smisla to je sigurno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.9.2024 17:20 (UncleJimbo).
4 godine

Nikad nisam vidio smisla kupovati te "gaming" ili high end matične ploče - nije da će konfiguracija zbog same ploče biti brža. Bolje je potrošiti razliku u cijeni na brži procesor.

Ali - dok ima ovaca - biti će i šišanja...

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.10.2024 8:29 (Gallu).

0 1 hvala 0
13 godina

Ja da danas kupujem am5 plocu uzeo bi msi gaming plus b650 matx ima wifi, BT, konektore sve...

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.10.2024 8:44 (MGloc).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Gallu kaže...

Nikad nisam vidio smisla kupovati te "gaming" ili high end matične ploče - nije da će konfiguracija zbog same ploče biti brža. Bolje je potrošiti razliku u cijeni na brži procesor.

Ali - dok ima ovaca - biti će i šišanja...

Tocno to, kako rekoh, nekad su postojali segmenti, znalo se koja ploca ide za koju kategoriju korisnika, osnovno je nudilo 100% funkcionalnosti, neki extra ficeri su se placali vise.

Zelis vise portova, zelis vise slotova, trebas nesto specificno - plati jarane. Nije problem.

Danas, izmisljaju vodu topliju od tople vode, te ovakvi limici, te onakvi shieldovi, pa rgb logo u 16m boja, pa rgb logo u 32m boja, pa rgb logo bez boje, pa displej koji pokazuje pisu, pa piso koji ima displej...

A performanse iste kao i na onoj za 100e, rijetki i iznimni su slucajevi gdje odabir ploce od 500e stvarno ima smisla.

A bas ta target skupina gamera su u osnovi i "najblesaviji", ploca od 100e i graficka od 900e je bolja kombinacija nego ploca od 300e i graficka od 700. Ali to onda nije gejmerski....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
2 godine

Mene nervira što 7 segmentni displej za dijagnostiku ima samo na pločama koje koštaju više od 400€, restart dugme na 600€... 2€ ako koštaju obje piydarije zajedno ali ne netko je u marketinškom odjelu rekao da to može samo na bolesno i neopravdano skupe ploče, pa ti guraj šrafciger u ploču, gledaj bojice ili slušaj ploču.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.10.2024 9:53 (notloB).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
moderator

Mali update - ispostavilo se da su cijene svih ploča trenutačno 50-150 eura NIŽE od preporučenih. Nazdravlje! Korigirane su cijene u svim recenzijama. 

Never put Dolby on snake detectors.
Moj PC  
5 0 hvala 2
15 godina

Mene je Z390 Aorus Ultra koštala čini mi se nekakvih 2100 kn 2019. godine. I to je tada zalazilo u high-end. Mislim da su bile još 2 varijante od Gigabytea koje su bile opremljenije i skuplje samim tim od nje. Vjerojatno Master i Extreme, mislim da i sada su te verzije u "igri".

A prošle godine sam kupio B450M Pro4 i platio sam je čini mi se 86 €, a sada se nađe za još otprilike 10-ak € manje. Odlična ploča s obzirom na cijenu. Jedino što je PCIE 3.0, ali podržava sve ono bitno većini korisnika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

prije par godina kolega uzimao novu konfu, procesor 12400f, ali silom hoće neku 'bolju' ploču

na koncu uzeli MSI Z690 A Pro ddr4 za nekih soma i pol kuna, ako se ne varam

skroz dobra ploča, a, ajmo reć, ulazna u high end segment

bilo je nekih b ploča koje su bile skuplje

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
picajzla0707 kaže...

prije par godina kolega uzimao novu konfu, procesor 12400f, ali silom hoće neku 'bolju' ploču

na koncu uzeli MSI Z690 A Pro ddr4 za nekih soma i pol kuna, ako se ne varam

skroz dobra ploča, a, ajmo reć, ulazna u high end segment

bilo je nekih b ploča koje su bile skuplje

Kod ploča se treba znati što se želi odnosno što je potrebno, ima mali milion parametara, jedino pravilo kojeg se osobno držim je nikad ne kupiti lowest of any segment, s time ćeš uvijek pogriješiti, imo, kupi barem srednji segment ili nešto višlji od lowest bilo kojeg čipseta, ne znam više ni kako se izraziti s tom segmentacijom.

13 godina
Jel ima koja back connect?

0 0 hvala 0
2 godine

Ploča koja najviše nudi za cijenu od svih x870e ploča ovog puta je, imo, Asrock PHANTOM GAMING X870E Nova WiFi, jedino što joj nedostaje je dodatni x4 PCIe slot ali tu je gen5x16 te po jedan x2 i x1 gen3 s time da ovaj x2 PCIe dijeli resurse s jednim m.2 gen3x2/sata utorom. Ukupno je čak 5 komada m2 utora za ssd, jedan gen.5x4 i čak tri gen.4x4 te jedan već spomenuti gen3x2/sata, raj za one s mnogo nvme ssdova.

Sve ostalo je tu, wifi7, 5gbit lan, pregršt USBova, najbolji realtecov ALC4082 codec, 7 segmentni display za dijagnostiku i posebne tipke za start i reset na ploči. Odličan vrm 20+2+1, 8 Layer PCB... saso mange. Jedino što ostaje za vidjeti je asrockov bios koji nema baš dobru reputaciju.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:48 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

400+ eura za plocu....

mislim, cemu? za koga je ta ploca osim za jutubere da je reklamiraju i promoviraju.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Damir22 kaže...

400+ eura za plocu....

mislim, cemu? za koga je ta ploca osim za jutubere da je reklamiraju i promoviraju.....

Pa primjerice za one kojima treba brz pristup i baratanje podacima, imaju ih mnogo a preskup im je i prespor nas. Mislim sam čipset je nepotreban ali kad je već tu da izaberem što mi se čini najbolje.

Imam fetiš na dobre ploče i za svoju sam dao cca. 400€, nešto manje, mislim da je još uvijek najbolja, ono što nudi vs. cijena, barem za moje potrebe a ova je tu negdje.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 19:37 (notloB).
13 godina
Nikad mi nije bilo jasno to guranje wifi u skuplje mbo..znaci žica je zakon za sve nema tu sta wifi 7-8-9-10 radit pored dobre žice!A bar je danas lako kupit wifi stick kojeg god želiš!
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice