Opasne veze: djeca vjeruju 'chatbotovima', ali oni

poruka: 9
|
čitano: 2.563
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Opasne veze: djeca vjeruju 'chatbotovima', ali oni".
12 godina

Kakva djeca i chatbotovi ? Što dalje od djece 

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Da ga nije hakirao kakav pedofil ? 

0 0 hvala 0
9 godina

ai sticker se lijepi apsolutno na sve, a s time se proporcionalno povecava kolicina slame po kojoj se mlati....

no nitko se ne trudi, jer to ne donosi zaradu, jasno i koncizno definirati i educirati da nista od toga NIJE inteligencija, vec iednostavni machine learning, random generiranje bez ikakve "svijesti, misljenja ili znanja" o generiranom. jednostavna zabava, i ne treba je tretitati nikako drugacije od toga. iednog dana to mozda moze i biti inteligencija, sada svemu tome treba pristupati s izuzetnim oprezom.

tek kad i ako bilo koja ta "intelegencija" izadje iz okvira svog programa, skupa svojih unaprijed unesenih podataka koje ona samo random orderom kombinira", i pokaze kreativno razmisljanje, dubinsko razumjevanje upita, naredbe ili prompta, debelo preko "if-then"....mozemo govoriti o inteligenciji,a cak i to bi bio tek prvi baby step prema nekom apsolutnom povjerenju u bilo sto sto takva inteligencija "proizvede".

jer cak niti ona najbolja inteligencija koja nam je za sada poznata, ljudska, nije nepogresiva, ali barem postoje sigurnosni switchevi, koje mi nazivamo zdrav razum, moral, drustvena i kukturoloska pravila.....

i naravno, postoje i ljudskih inteligencija koje ce savjetovati guranje eksera u uticnicu, pravljenje tutoriala kako lagati roditeljima i seksati mlade deckice ili curice, no, ipak neka vecina ima jos uvijel dobru tvornicku zastitu koja zna da se to ",ne radi". niti jedan generativni model "umjetne inteligencije" to jednostavno nema..

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2024 8:50 (Damir22).
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina

Ostaviti djete da ga odgaja chatbot je kriminal.

Od toga ne može ništa dobro ispasti, a u fikciji će se možda jednog dana pričati legende o Divljoj djeci koju je odgojila LLM tehnologija.

Kao što mi pričamo legende o Mogliju, Tarzanu i drugoj djeci odgojenih od životinja.

2 0 hvala 0
13 godina
Re: Opasne veze: djeca vjeruju 'chatbotovima', ali
Damir22 kaže...

ai sticker se lijepi apsolutno na sve, a s time se proporcionalno povecava kolicina slame po kojoj se mlati....

Weak artificial intelligence (AI)—also called narrow AI—is a type of artificial intelligence that is limited to a specific or narrow area. Weak AI simulates human cognition. It has the potential to benefit society by automating time-consuming tasks and by analyzing data in ways that humans sometimes can’t. Weak AI can be contrasted to strong AI, a theoretical form of machine intelligence that is equal to human intelligence.

Dakle insistiranje da bez (samo)svijest nema umjetne inteligencije je smiješno.

9 godina

ne radi se nuzno o samosvijesti.

radi se jednostavno o tome da trenutni ai nije uopce ai, nema tu inteligencije. samo buzzword. kao i pametni telefoni, pametni satovi, pametni...sto je tu tocno "pametno"?

to ie trenutno nijansu napredniji machine learning, koji postoji vec dovoljno dugo, da ustvari vise nije nikakva novost.  i to je ok, s necime moras poceti, no, ma koliko kompleksna baza podataka bila, ona je po svojoj prirodi ogranicena, i program sam ne moze raditi korekcije, ne moze je nadopunjavati, i ne moze stvarati nove "veze" unutar iste.

drugim rijecima, iz gornjeg primjera, nakon intervencije stvarne intelignecije (covjeka), taj bot sada zna da ne treba davati upute djeci kako da se seksaju sa pedofilima.

do te intervencije, on nije to znao. jer, on ne moze znati, ne moze logicki povezati, ne moze stvarati zakljucke (pa makar i pogresne) ako isti nisu u "bazi podataka".

ovaj primjer je samo jedan od mnogih, gdje sva ta inteligencija zakazuje kada se susretne s nepoznatim pojmom, on ga jednostavno ignorira.

sve to je ok, proces ucenja, vrijeme ce donjeti svoja poboljsanja, svaki alat donese svoje prednosti i nedostatke, nitko ne tvrdi da to nisu korisni alati, da nemaju svoje prednosti, samo govorim da je pojam "inteligencija" u ovom slucaju ipak malo nategnut, malo se trci pred rudo, jer to jos uvijek nije inteligencija, samo emulacija....

isto kao i generativni ai, svaki model moze iskljucivo ono za sto je treniran, i na cemu je treniran, bilo kakva improvizacija, kreativnost,masta koja izlazi iz okvira random dodjeljivanja tokena na osnovu rijeci, i sparivanje istih sa tokenima u bazi, te kreiranja necega na osnovu tih kombinacija...nemoguce za sada.

tako da, glavni problem je hype i buzzword, ne tehnologija sama po sebi, koja se razvija. e sad, naravno, posto smo vjerovatno jos daleko od iednog date, hala, red queen i slicnih, koji bi bili prava umjetna inteligencija...... taj naziv je dodjeljen ovoj fazi u kojoj smo trenutno.

bas kako su i pecinski ljudi svoje crteze na stijenama smatrali "umjetnoscu", ne sanjajuci sto ce biti nazivano istim pojmom stoljecima kasnije, tako se i mi lozimo na neki ai, koji je, trenutno, sve osim ai.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Damir22 kaže...

ne radi se nuzno o samosvijesti.

radi se jednostavno o tome da trenutni ai nije uopce ai, nema tu inteligencije. samo buzzword. kao i pametni telefoni, pametni satovi, pametni...sto je tu tocno "pametno"?

Ono što imamo danas [LLM] je odavno definirano kao Weak AI i to je to.

Ljude koje to zanima to znaju i prepoznaju kao takvo, ostali ... grakću to nije AI, to nije AI, to nije AI, to nije AI ... [Halting problem? ]

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2024 12:00 (Yuda).
9 godina

ti ne kuzis, weak ai, strong ai....buzzwordi, besmisleno, sto tocno znaci weak ai?

sto bi bio strong ai?

itekako znam, itekako prepoznajem, i ne, to i dalje nije inteligencija, slaba, jaka, umjerena, nabildana.... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2024 12:08 (Damir22).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Damir22 kaže...

itekako znam, itekako prepoznajem, i ne, to i dalje nije inteligencija, slaba, jaka, umjerena, nabildana.... 

Dobro.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice