Malo manje koristiti ChatGPT za prijevod teksta, hvalaaa
Švicarci razvili najbrži mogući algoritam protoka
- poruka: 11
- |
- čitano: 4.919
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Malo manje koristiti ChatGPT za prijevod teksta, hvalaaa
A zašto? Isto tako bi mogli manje koristit računala kod pisanja teksta, a ti bi ih mogao manje koristiti kod čitanja.
- čini mi se da nešto u priči-sadržaju-problemu.. 'fali'.. :) no eto me..
- zašto nešto 'fali'?
primjer, podnaslov.. sasvim logičan-razumljiv text-rečenica, u kontekstu..
kao da održavate isti tempo hoda koliko god put bio strm
.. osim što ću sad paradoxalno suprotnim primjerom reći ne, tj nije to ništa neobično, dovoljno da ne postoji npr gravitacija, da računamo na papiru.. i tad je kut strmine nevažan, nula ili 90.. tj fizika u bestežinskom stanju i pređeni put, sila.. tek kad imamo masu-težinu, tad to nije svejedno.. na papiru je svejedno, kao kad djete jednakom lakoćom zborji par tona mada ih ne može podići.
-e sad, ako imamo bestežinski svemir, tad je to gamečenđer takve usporedbe... a opet, ono što mi je recimo feeiling, da upravo tako nešto postoji kao previd-problem u ovom riješenju-problemu, tj vrijeme odgovora, citat: dostavlja rješenje u trenutku kada računalo čita podatke ... feeiling da su upravo tako 'promašili' u nečemu, jer je nemoguće algoritmom dati rezultat-odgovor prije nego se dobije upit-podatak koji želimo obraditi, odnosno, može, nagađanjem na ćoravo, kuvertiran odgovor npr =4 pa ako me netko pita koliko je 2+2 već imam odgovor koji je točan no za sva ostala pitanja pogrešan-besmislen, npr koliko si visok i sl. ..
-tj ako se bave protokom .. tad se kriterij mreže-ceste (bilo koje komunikacije-prijenosa) svodi na to ima li gužve-čepa i tad je slobodan put brži (recimo, mada postoje i hibridna riješenja-odgovori..).
-takvo hipotetsko pitanje bi bilo u stilu: .. imamo dvije ceste, jedna prazna, druga s prometom.. prazna je tad odgovor, bez da čekamo pitanje, jer je pitanje već unaprijed zadano-znano, kojim putem ćemo brže stići.. tj to je implicitno pitanje u svakom prijenostu-trasnportu, podrazumijevano pa često i previđeno, ne moramo ga navesti.. kao kad nekog pozdravimo na cesti, .. usputno i razumljivo mada bi u rečenici bilo nedovoljno podataka za bilo što smisleno.
-ovo je hipotetski primjer gdje odgovor dajem i prije postavljenog pitanja.. no to je samo jedan promil potreba, izračuna svega ostalog, uvjeta koji mogu biti odlučujući u bilo čemu, npr auto mali-veliki-šleper, naplata cestarine ili iskustvo pa znamo da će se gužva rasčistiti ili da će na obilaznici biti drugi-novi problem itd.. tj previše mogućih nedefiniranih variabli u životu relativno banalnog prometa cestom što obavljamo rutinski svaki dan kuća-posao.. ponekad na 'feeling' kao što ponekad uhvatimo parking mjesto a ponekad ne... što spada pod fuzzylogic i vlažne snove it-AI-jevaca, koje bi ja prije opisao kao onomatopeju I-A (magarca) :)
Onda kvantni kompjuteri više nisu ni potrebni. Ovakvi zadaci su upravo namjenjeni kvantnom računalstvu.
Naravno podržajem korištenje ChatGPT-a i sličnih alata kao pomoć pri prijevodu teksta.
Ali od jednog novinara koji piše za IT portal bi očekivao više truda u razumijevanju i pisanju teksta na ovu temu.
-kad kreneš u kvantne vode ili ai tad to obično završi tako da je sve nejasno-mutno, da oni koji kao znaju ne daju objašnjenja nego se ostali smatraju glupima inferiornima razumjeti.. nešto kao biblijsko pričanje s bogom, što nije za obične ljude, gorući grm je najdalje do kud ljudi mogu jer bi od božjeg glasa oglušili .. no izabrana elita polubogova ćakula najnormalnije uključujući i papu ili redovite molitve 'Njemu' (čije ime se ne smije ni izustiti, uzalud..) koje naravno uslišava.
-kad sličnost znanstvenog objašnjenja i crkvenog dođe do te razine .. (no stat ću na točkicama jer je kriterij znanosti dokaz, pokus, provjera, mjerenje.. koje dok ne možemo, ne možemo ni negativan dokaz, mada se zaboravlja pravilo da tad teret dokaza nije na negativnoj nego pozitivnoj strani, dok ovakav članak ništa ne objašnjava.. ako je uopće tema objašnjavanje, nije..)
-kad kreneš u kvantne vode ili ai tad to obično završi tako da je sve nejasno-mutno, da oni koji kao znaju ne daju objašnjenja nego se ostali smatraju glupima inferiornima razumjeti..
U ovom slučaju ne, nego je Mladen autor, njemu je svaki tekst takav
-pridružujem se (pod)smjehićima.. osjećajući neku sličnost s spomenutim autorom (kao svaki genijalac, neshvaćen, ponekad ni sam sebe..) :))
U zadnjem dijelu teksta, temeljeno na opisu rada se vjerojatno referenciraju na BGP vs EIGRP/OSPF protokole (dvije ključne strategije, bla, bla). Iako imam znanja i certifikata u tom podrucju, dobih glavobolju pokusavajuci dokuciti sto je AI pjesnik htio reci. Morat cu ici na originalni link provjeriti o cemu se tu zapravo radi...
U zadnjem dijelu teksta, temeljeno na opisu rada se vjerojatno referenciraju na BGP vs EIGRP/OSPF protokole (dvije ključne strategije, bla, bla). Iako imam znanja i certifikata u tom podrucju, dobih glavobolju pokusavajuci dokuciti sto je AI pjesnik htio reci. Morat cu ici na originalni link provjeriti o cemu se tu zapravo radi...
-da ti skratim muke :)) .. (ne metkom u čelo)..
-kaže pravilo kiss ili okham.. ako je autor nešto želio reći, da je upravo to i rekao.. ako je rekao 'ništa', zašto to ne bi bilo ciljano? zašto bi postojalo 'nešto pravo, skriveno?'.. tj u nedostatku boljih-jačih činjenica, možemo legitimno pretpostaviti da je rečeno upravo ono što je željeno. .. a to je ništa :) odnosno, upravo ono što nam mediji masovno donose, ništa, PR, textić koji postoji samo zato da postoji, količina slova loremipsuma..
-a to se tad 'savršeno' uklapa u textove o kvantnoj fizici, kvantnim računalima, algoritmima i AIju.. tj od 'zilijun' textova na te teme, npr AI.. (čak u samom bugu), što je ekšli rečeno? koliko slova čiste informacije ili činjenica? zanemarivo kao odnos jackpot pogodaka na lotu vs promašaja..
-tad se upitajmo, što je svrha medija.. tj ili je informacija-činjenice-edukacija ili naprosto text-količina.. za činjenice postoje knjige, školstvo.. za PR mediji pa du-d-math :)