Pravo na nedostupnost

poruka: 2
|
čitano: 1.931
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pravo na nedostupnost".
18 mjeseci
Pravo na nedostupnost

Mislim da ponekad problem leži i u nama samima. Ako smo radoholici i teška pedanterija na poslu onda nismo mirni dok se posao ne završi. Mene ponekad šefovi niti nisu tražili da određene poslove završim do kraja tjedna, ali sam ja radije radila dulje u petak samo da posao bude završen i da sam mirna za vikend

Ljudi su različiti. Nekima paše da im se posao nagomila pa da onda sve odjednom završe, a netko ne voli osjećaj nagomilanog posla pa ga rješava na vrijeme samo da ne dođe u situaciju da ima "brdo posla".

U svakom slučaju, nepisano je pravilo da osoba ima pravo biti nedostupna izvan dogovorenoga radnoga vremena. A i Zakon o radu definira radno vrijeme. Problem može nastati ako osoba radi od kuće ili hibridno i nema dogovoreno radno vrijeme. U tim situacijama mora postojati konkretan usmeni dogovor poslodavca i zaposlenika. Ako su odnosi formalni onda dogovor treba biti i pismeni.

3 0 hvala 0
16 godina
Pravo na nedostupnost

-pravo na nedostupnost? kao i pravo na slobodu, život, zrak.. počinje od osobe (a tu negdje i završava).

-umjesto uobičajenih plathi, ovisi o osobi, poslu, navikama, potrebi.. nije svaki posao 'isti-jednak', nije isto biti npr vatrogasac ili šalteruša (muškog roda), nije isto radno vrijeme kao što taxi nije bus i paralelno postoje oba kao vrste prevoza.

-nedostupnost? a što je suprotno, dostupnost? ... počinje nekom komunikacijom, bilo kojom, golub pismonoša nadalje (pa i osobno da netko pokuca na vrata).. recimo telefonom (kao i varijacima, mobitel, pri čemu više nije važno gdje se nalazimo na planeti tj nije isto danas i prije desetljeća ili 50god..). Tu dostupnost komunikacija-komunikacijama smo sami izabrali, npr kupnjom mobitela. (kad je to bitno firma-institucija u pravilu daje svoj uređaj, time se eliminira mogućnost da osoba nema vlastiti..), no u čemu je razlika za npr automobil-mobilnost, bilo koji danas dostupan medij ili tehnologija, npr klimauređaj.. sve to su tekovine napretka i koristimo ih jer su korisne, jer ih želimo, trebamo.. bez auta ne bi bilo prometnih nesreća, no daleko više nesreća bi tad bilo samim time što nema prijevoza, npr hitne pomoći i smrtnost koja bi time bila uzrokovana, da nema struje, ne bi bilo smrti od strujnog udara, da nema vilice ne bi mogli nabosti se-ozljediti ili ubiti vilicom.. no bi li nam bilo lakše-bolje? ne..

-tako je i s (ne)dostupnošću, tj ovisi o osobi, poslu, pa i privatno, kao što ni frenodve bez razloga osim namjerno-vica, ne zivkamo u 3 ujutro, mada bi tehnički mogli uz uvjet da postoji telefon... a primatelj poziva ima mogućnost biti nedostupan, jedan 'klik'.. tj ovakvi textići ispadnu žalopojke primarno IT industrije softwareaša koji jadni moraju u pol noći nešto popravljati jer je šef nešto zbrljao.. ili hakeri.. no realnost je većinom drugačija, tj admin koji ne zna svoj posao će stalno imati takve isprike-jadikovke.. onaj tko zna, neće, tj ima backup (kao dio priče da je šef klasično zbrljavio shareove-cloud..) i podizanje obrve reflexno.. da i što? problem? ako je to problem tad admin-softwareaš ne radi svoj posao i tad recimo 'mora' to odraditi u 3 ujutro.. odnosno ovisi kako postavi uvjete, ne samo za posao, privatno-frendovi itd.. ili ode na pusti otok u izolaciju .. pri čemu poneki ponese mobitel i twita, tj smisao, njurganje o čemu?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice