-nema carića baš po medijima, sad znam i razlog :) .. no petric je tu domaći, pa oprezno..
Iza kulisa predstavljanja robotaksija Verne - što
- poruka: 147
- |
- čitano: 37.096
- |
- moderatori:
vincimus
Kada sam rekao da koriste slične uređaje, nisam mislio na to da su uređaji koji koriste različite tehnolotgije slični, nego na to da svi autonomni uređaji koriste i lidar, i senzore, i kamere..
https://en.wikipedia.org/wiki/Robotaxi
Googlaj, uber robotaxi, odaberi slike. Googlaj GM cruise. Googlaj Waymo. Googlaj Lyft. Googlaj Honda. Hyundai.
Svi imaju aparaturu na krovu.
Kakve će to senzore imati Rimac? Kamere kao Tesla koji nikako da proizvede robotaksi?
Ti si rekao ako nema na krovu, ne znači da nema. Pa što to onda ima Rimac?
Kladim se da će za dvije godine imati na krovu.
Svi imaju aparaturu na krovu i...?!
To znači da oni koji nemaju apraturu na krovu, nemogu biti autonomna vozila, ili nisu vrhunski, nego trećerazredni proizvodi?!
Da, rekao sam: "ako nema na krovu, ne znači da nema", a što ima Rimac pitaj njega, nisam mu ja pravio autonomni taksi.
Lako je pljuvati po drugoome, ali, Rimac je, što god mi mislili o njemu, na čelu firme koje ja napravila jedan od najbržih automobila sa električnim pogonom i surađuje sa velikanima autombilske industrije, dok većina "stručnjaka" koji po forumima i komentarima portala pljuvaju po Rimcu, nije napravila ništa vrijedno spomena....
i još su uvjereni da bi oni postigli isto ono što je postigao Rimac, samo, eto, da su imali novac koji je uložen u njegovu firmu...
A, za ovo zadnje... ako misliš da je tako trvijalno "sklepati" autonomno vozila od različitih, već postojećih dijelove, samo naprijed...
https://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project-ideas/Robotics_p042/robotics/arduino-self-driving-car izvoli
Vidiš kako si ti pametan.... i šaljiv....
Ali, evo, ja opet pozivam sve one koji pljuvaju po Rimcu da izvole sami sastaviti autonomno vozilo, ako može Rimac, valjda mogu i oni.
samo što rimac ni na koji način nije prikazao da ima niti "r" od robotaksija, niti "a" od autonomne vožnje. nije prikazano apsolutno ništa, kutija na kotačima i po običaju puno i previše PR blebetanja.
waymo, 15ak godina i 20ak mil kilometara. rimac? evo, za dvije godine, od nule i s nula iskustava u navedenom području će predstavit praktično isto što i waymo. tebi zadnja rečenica zvuči smisleno?
Lako je pljuvati po drugoome, ali, Rimac je, što god mi mislili o njemu, na čelu firme koje ja napravila jedan od najbržih automobila sa električnim pogonom
I gdje su ti njegovi najbrži automobili koliko ih ima na cesti? Kakvu korist od njega ima ova država-stanovnici koji ga financiraju? Što je njegov izum nešto novo neviđeno bez svih tih mladih mozgova koje je nabacao oko sebe? Pametnije bi bilo državi da uloži u proizvodnju borbenih dronova i naoružanje to je uvijek in.
Meni iskreno jedino nije jasno da li netko za uloženi novac postavlje nekakav datum / Rok, npr. dobiješ toliko love kažeš da možeš to i to, ok. Na datum isteka roka ide testiranje ili imaš opreativni prototip ili ako nemaš što onda?
Tko odgovara u tom trenutku za neostvareno? Da li ministarstvo, komunalna podružnica, direktor Zrinjevca mislim iskreno ne razumijem kako sve skupa funkcionira i kada se dobivaju packe, tko ih dobiva i od strane koga?
Iskreno se nadam da je ovo bio samo glitch i da imaju tehnologiju, volio bih da uspiju u tome i da ZG dobije pravu stvar sa kojom će biti na naslovnicama stranih medija, ali kako su već neki i pisali ranije,ima tvrtki koje su krenule puno ranije pa nisu dosegle potreban nivo.
S druge strane ukoliko istu nema i zavaljao je državu, EU i sve ostale za pare onda mu isto tako skidam kapu jer je pravi majstor i neću biti neiskren ako kažem da bih i ja napravio isto pa nek se je.. svi skupa.
A, za ovo zadnje... ako misliš da je tako trvijalno "sklepati" autonomno vozila od različitih, već postojećih dijelove, samo naprijed...
https://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project-ideas/Robotics_p042/robotics/arduino-self-driving-car izvoli
Ali, evo, ja opet pozivam sve one koji pljuvaju po Rimcu da izvole sami sastaviti autonomno vozilo, ako može Rimac, valjda mogu i oni.
Ja pozivam takve kao sto si ti da svima tima koje pozivas da sastave autonomno vozilo doniras cca 180 000 000 €. ( mozda da dogovoriomo kakav popust? )
Sada se mozes nastaviti praviti pametan... i saljiv...
Mene samo zanima što će Petrić reći.
evo te teme i na fejsu
Lucijan Carić - Evo, nakon tri godine, mjesec i koji dan mali... | Facebook
meni izbrisalo post o tome (i još nekim sitnicama).
Kada sam rekao da koriste slične uređaje, nisam mislio na to da su uređaji koji koriste različite tehnolotgije slični, nego na to da svi autonomni uređaji koriste i lidar, i senzore, i kamere..
Googlaj, uber robotaxi, odaberi slike. Googlaj GM cruise. Googlaj Waymo. Googlaj Lyft. Googlaj Honda. Hyundai.
Kakve će to senzore imati Rimac? Kamere kao Tesla koji nikako da proizvede robotaksi?
To znači da oni koji nemaju apraturu na krovu, nemogu biti autonomna vozila, ili nisu vrhunski, nego trećerazredni proizvodi?!
Da, rekao sam: "ako nema na krovu, ne znači da nema", a što ima Rimac pitaj njega, nisam mu ja pravio autonomni taksi.
Lako je pljuvati po drugoome, ali, Rimac je, što god mi mislili o njemu, na čelu firme koje ja napravila jedan od najbržih automobila sa električnim pogonom i surađuje sa velikanima autombilske industrije, dok većina "stručnjaka" koji po forumima i komentarima portala pljuvaju po Rimcu, nije napravila ništa vrijedno spomena....
i još su uvjereni da bi oni postigli isto ono što je postigao Rimac, samo, eto, da su imali novac koji je uložen u njegovu firmu...
Pa jel rekao sto ima? Niti vozi, niti je autonomoan niti je robo niti je taksi. Rimac je predstavio PAMETNU KLUPU.
Ja kazem gdje mu je uredjaj, senzor ti kazes ne znaci da nema. Pa sto ima? Ne znam pitaj njega.
Heeeej onaj koji tvrdi dokazuje. Ne mozes dokazati negativno. Osnova svake rasprave.
Heeeej onaj koji tvrdi dokazuje. Ne mozes dokazati negativno. Osnova svake rasprave.
-demonstrirao nam je .. istina, ne radi, ne vozi, ali ima veliki ekran, barem onaj na stejđu..
-svrha, smisao, razlog postojanja riječi i smisla demonstracije je upravo demonstrirati nešto, da radi.. što je rimac demonstrirao?
-btw, imam feeling da će uskoro plenki početi preskakati slikanje s rimcem i dotičnim firmama, odnosno, ovisi kad mu nadležne službe tipnu da to nije preporučljivo..
Lako je pljuvati po drugoome, ali, Rimac je, što god mi mislili o njemu, na čelu firme koje ja napravila jedan od najbržih automobila sa električnim pogonom
I gdje su ti njegovi najbrži automobili koliko ih ima na cesti? Kakvu korist od njega ima ova država-stanovnici koji ga financiraju? Što je njegov izum nešto novo neviđeno bez svih tih mladih mozgova koje je nabacao oko sebe? Pametnije bi bilo državi da uloži u proizvodnju borbenih dronova i naoružanje to je uvijek in.
Stvarno me ozibljno pitaš gdje su Rimace Nevere?!
Koliko godina imaš?
Tebi nije jasno da je Rimac napravio više nego njegova konkurencija, koja ulaže puno više novaca, ali nema ni približno slične rezultate?
I da li stvarno misliš da je npr Elon Musk vlastoručno dizajnirao svoje satelite i rakete?!
Stvarno, kolio godina imaš?
Ja pozivam takve kao sto si ti da svima tima koje pozivas da sastave autonomno vozilo doniras cca 180 000 000 €. ( mozda da dogovoriomo kakav popust? )
Pamet ti baš i ne primjećujem, a šaljivosti imaš napretek.
Ti si izgleda jedan od onih stručnjaka koji milse da Rimac kupuje kineske baterije, prepakira ih, stavi svoj logo, i prodava zvučnim imenima auto-industrije?!
Nije ni čudo da ne razlikuješ dječiji autić pogonjen arduinom od autonomnog vozila.
Pa jel rekao sto ima? Niti vozi, niti je autonomoan niti je robo niti je taksi. Rimac je predstavio PAMETNU KLUPU.
Ja kazem gdje mu je uredjaj, senzor ti kazes ne znaci da nema. Pa sto ima? Ne znam pitaj njega.
Senzori su mu na uglovima auta (sprijeda i ozada), na bokovima straga, i na stražnjem dijelu krova.
Trebalo mi je doslovno minuta da pronađem sliku automobila i uočim senzore na njima.
I pametna klupa bi to našla bez problema.
a o familiji ne treba puno, hrpu ljudi znam koji su radili i rade u firmi rimac, mama mu je odvratna vjestica koja tlaci zaposlenike a brat mu je zgubidan koji se samo vozika u ferarijima i mercedesima i trosi pare. btw mate mi je susjed zivi 50m od mene, tako da znam ponesto o tom kako se ta familija ponasa. od svih vjerujte mi on je jos i "najnormalniji".
Nisi rekao ono najvažnije što obično saznamo tek na kraju balade kada dođe Andrija, da li pozdravljaju susjede?
pa ono, jako malo se opce krece po kvartu, par puta sam ga vidio da sece psa, ali nisam proso pored njega da bi pozdravio. vecinom ga vidam u bugatiju kojeg vozi, pa se mimoidemo na cesti, on vozi 10 na sat jer ocito samo tolko moze vozit taj auto po nasim odlicnim cestama.
Ti si izgleda jedan od onih stručnjaka koji milse da Rimac kupuje kineske baterije, prepakira ih, stavi svoj logo, i prodava zvučnim imenima auto-industrije?!
Nije ni čudo da ne razlikuješ dječiji autić pogonjen arduinom od autonomnog vozila.
Ja znam da to radi
kao i jos njegovih 1000zaposlenika i dobavljaci
Eeee.... da...
Ti znaš, zaposlenici znaju, dobavljači znaju, samo su kupci, poput:
Jaguara, Koenigsegga, Aston Martina i Pninfarine malo priglupi pa ne primjećuju da im ovaj uvaljuje neko kinesko smeće....
Vjerojatno ti, kao neki on-line experti, misliš da ustvari iPhone nije proizveo Apple, nego su im ga kinezi sklepali, a Apple ga samo brendira.
Eeee.... da...
Jaguara, Koenigsegga, Aston Martina i Pninfarine malo priglupi pa ne primjećuju da im ovaj uvaljuje neko kinesko smeće....
Vjerojatno ti, kao neki on-line experti, misliš da ustvari iPhone nije proizveo Apple, nego su im ga kinezi sklepali, a Apple ga samo brendira.
Pa ne znam što ti ovdje braniš. Zar tvrdiš da Mate negdje ima tvornicu baterija? Vrlo kapitalno intezivna i prljava industrija a nisam primjetio da se igdje spominje. Naravno da kupuje kod kineza kao i većina ostale industrije tj. Apple koji si spomenuo. I recimo da je sličnost sa Apple-om u tome što se proizvod smišlja i dizajnira u Kaliforniji/Svetoj Nedjelji a proizvodi u Kini. Sve fajn. Ali ima jedna krucijalna razlika. Apple prodaje Iphone i ne tvrdi da u stvari Iphone nije njegov primarni proizvod već showcase njegove tehnologije (npr. ekran). Dok Rimac tvrdi upravo to jer auta se nije naprodavao. Samo jedna od brdo nelogičnosti, ali hej i to je sve legitimno ako možeš zavaljati investitore, zašto ne.
Nego ga dizajniran, a proizvodi ga Foxconn
Ali razlika je u tome sto rimac ne dizajnira svoje
Eeee.... da...
Pa ne znam što ti ovdje braniš. Zar tvrdiš da Mate negdje ima tvornicu baterija? Vrlo kapitalno intezivna i prljava industrija a nisam primjetio da se igdje spominje. Naravno da kupuje kod kineza kao i većina ostale industrije tj. Apple koji si spomenuo. I recimo da je sličnost sa Apple-om u tome što se proizvod smišlja i dizajnira u Kaliforniji/Svetoj Nedjelji a proizvodi u Kini. Sve fajn. Ali ima jedna krucijalna razlika. Apple prodaje Iphone i ne tvrdi da u stvari Iphone nije njegov primarni proizvod već showcase njegove tehnologije (npr. ekran). Dok Rimac tvrdi upravo to jer auta se nije naprodavao. Samo jedna od brdo nelogičnosti, ali hej i to je sve legitimno ako možeš zavaljati investitore, zašto ne.
Ja ovdje ne "branim" ništa, samo objašnjavam razliku između onoga što netko vjeruje, i stvarnog stanja stvari.
Narvno da Rimac ne pravi baterije, i naravno da Rimac ne pravi od nule sve dijelove, nego naručuje već napravljene dijelove i sklapa ih u jednu cjelinu, ali to sklapanje se ne svodi na puko "prepakiranje" proizvoda, jer onda bi to mogla raditi i bilo tko drugi.
I što je tu nelogično?!
Naravno da ćeš prodati više dijelova za automobil, nego samih automobila kada isti koštaju 2.000.000 EUR.
I naravno da im je Nevera demonstracija njihove tehnologije, jer mu drugi automobili ne mogu ni "prismrditi".
I o čemu onda pričamo?!
iPhone se proizvodi u Foxconu, od dijelova koje su proizveli različiti proizvođači u svijetu i sastavlja po dizajnu koji je napravio Apple.
Rimac Nevere se prozivode u tvornici Rimac grupe, od dijelova koje su proizveli različiti proizvođači u svijetu i sastavlja po dizajnu koji su napravili djelatnici Rimac grupe.
A ti di uvjeren da je netko drugi dizajnirao Neveru, i da je Rimac to samo iskopirao?!
Narvno da Rimac ne pravi baterije, i naravno da Rimac ne pravi od nule sve dijelove, nego naručuje već napravljene dijelove i sklapa ih u jednu cjelinu.
iPhone se proizvodi u Foxconu, od dijelova koje su proizveli različiti proizvođači u svijetu i sastavlja po dizajnu koji je napravio Apple.
Rimac Nevere se prozivode u tvornici Rimac grupe, od dijelova koje su proizveli različiti proizvođači u svijetu i sastavlja po dizajnu koji su napravili djelatnici Rimac grupe.
A ti di uvjeren da je netko drugi dizajnirao Neveru, i da je Rimac to samo iskopirao?!
moras se dogovorit sa sefom(lazovom), posto te on demantirao i vise puta rekao (lagao) da je apsolutno sve proizvedeno in house
doslovno 1 sekunda na google-u
Rimac: Napravili smo automobil bez vozača (n1info.hr)
Jesu li sve vaši proizvodi i izumi?
Sve što je u našim autima smo sami izumili i proizveli. Jer nisu postojale komponente za razvoj tako jakog auta.
Sto je to autonomn o vozilo?
Tebi nije jasno
Meni je sve jasnije da si ti s njime u dealu.
Ja ovdje ne "branim" ništa, samo objašnjavam razliku između onoga što netko vjeruje, i stvarnog stanja stvari.
..
- stvarno stanje stvari je prikazano demonstracijom, kojoj je svrha upravo to...
- vozilo koje ne vozi. (da ne ulazimo u level autonomne robotaxi vožnje ili lika s kontroleom iza kulisa pri čemu ni sabor nije donio odgovarajući zakon-regulativu pa je to već time 'nemoguće' odnosno može kao divlji zapad..).
- ako je problem kotač-kočnica, zašto za popravnu demonstaciju koja bi dokazala barem da vozilo-vozi, nije recimo danas-sutra.. idući tjedan? treba više vremena? +2 godine? za što? ako je prezentacija bila spremna prekjučer?
- 2021. .. flota robotaxija, zg prvi grad u svijetu!!! centar 'eko-sustava' na savi.. renderi, .. isti renderi služe i dalje kao kulisa rendreu vozila-verna, dok jedna od render sličica prikazuje render desetaka vozila, dok smo prekjučer mogli nabrojati dva, jedno na pozornici za slikanje i drugo koje ne radi..
- stvarno stanje stvari? kao i stanje svijesti?
I što je tu nelogično?!
Naravno da ćeš prodati više dijelova za automobil, nego samih automobila kada isti koštaju 2.000.000 EUR.
I naravno da im je Nevera demonstracija njihove tehnologije, jer mu drugi automobili ne mogu ni "prismrditi".
I o čemu onda pričamo?!
..
- prije dvije godine, nevera-hit.. i plan prodaje 150 komada.. znaš koliko ih je prodano (do prošle godine, za ovu se šuti-ništa).. 2 komada (slovima, dva) i to jedan nekom američko-hrv doktoru-frendu, drugi ne zna se.. što nas vraća na realnost i koincidenciju da od flote renderiranih robotaxija možemo nabrojati dva postojeća, ako su vozila, ako ovaj na bini nije samo kauč-dvosjed s infortainmentom pri čemu se čak spominje i mogućnost mirisa u kabini kao opcija ne samo rasvjeta-glazba i sl. .. ono, pravi kino doživljaj, 4D .... što nas uz kratice dovodi do renejmanja firme project3 u verne, dva dana prije prezentacije, što će reć, timing sugerira da verne ne može postojati duže od tog imena pa je logično zaključiti da je jedino što su radili na 'vozilima' pred prezentaciju upravo to printanje imena-naziva, za slikanje i medije..
- što smo vidjeli na prezentaciji? što su činjenice? Gdje su vozila? Skrivena iza zavjese sa stejđtremom? Za što su potrebne još dvije godine, bez definiranog datuma, dok je datum 26.6.2024. već prije par godina bio konkretno određen.
ihush, kolega po forumu.
Nije ovo prezentacija za raju, nije čak bila ni na našem jeziku.
To je prezentacija za investitore,
investitori imaju novac, i gledaju isplati li se uložit ako će poslje moći prodati skuplje...
Startup u americi funkcionira na principu, imaš dva Stiva nazovimo ih Steve Jobs i Steve Wozniak,
Jedan skuplja okolo investicije, drugi je tehničar.
Tako i ovdje Rimac je vjerojatno taj lik koji okolo skuplja investitore, a tehničar je nama nepoznat.
Konfuzija nastaje kad prezentaciju za investitore, pogleda raja, jer procuri na internet ili nešto.
ihush, kolega po forumu.
To je za prezentacija za investitore,
investitori imaju novac, i gledaju isplati li se uložit ako će poslje moći prodati skuplje...
Startup u americi funkcionira na principu, imaš dva Stiva nazovimo ih Steve Jobs i Steve Wozniak,
Tako i ovdje Rimac je vjerojatno taj lik koji okolo skuplja investitore, a tehničar je nama nepoznat.
Investitori su dali 180 000 000€? ( znaci ne ulozili ) Zar oni koji su dali 180 000 000€ ne zasluzuju ni tako losu prezentaciju?
Ovo je startup?
Marketing kaze da je Rimac taj koji je inovator, izumitelj, genije itd. Ah da on je vjerojatno samo "lik".
p.s. los si kao Rimcev PR
ihush, kolega po forumu.
To je za prezentacija za investitore,
Investitori su dali 180 000 000€? ( znaci ne ulozili ) Zar oni koji su dali 180 000 000€ ne zasluzuju ni tako losu prezentaciju?
Ovo je startup?
Marketing kaze da je Rimac taj koji je inovator, izumitelj, genije itd. Ah da on je vjerojatno samo "lik".
p.s. los si kao Rimcev PR
Tih 180M eura koje je netko uložio to je sad tamo ti se možeš ako si uložio u to sada samo molit i strijepit da će se investiija isplatiti.
Ova prezentacija je da skupi nove investicije.
Osobno nisam uložio tih 180M u Robotaxi, niti sam imao ikakvu odluku u tome, niti me je itko pitao.
Ja neznam otkud ti novci, vjerojatno naštampali ih u nekoj narodnoj banci.
ihush, kolega po forumu.
..
- promašio si.. ovo je trebala biti prezentacija robotaxija, eko-sustava, koji radi, postoji.. no ni jedno od tog nije ispunjeno. Datum 26.06.2024.. je bio za što, provjeri, nije za prikupljanje investicija dok brkaš značenje riječi startup itd.
prvi rezultat googlea..
Zagreb postaje prvi grad na svijetu kojim će voziti robotaxiji, a iza svega stoji Mate Rimac. 11:20 23.05.2021 - J.A. Mate Rimac kreće u prvi korak prema realizaciji 3.4 milijarde kuna teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše današnji Jutarnji list.
-vidi datum, 2021. ... dok je prije par dana trebao zaživjeti 'eko-sustav' s centrom na savi i do prije par mjeseci je to bio plan-najava, kad kreće promjena najave tj nestaje sustav, nema taxija koji voze nego ostaje samo prezentacija vozila.. od čega smo na prezentaciji vidjeli što? da ne vozi?
ihush, kolega po forumu.
..
- promašio si.. ovo je trebala biti prezentacija robotaxija, eko-sustava, koji radi, postoji.. no ni jedno od tog nije ispunjeno. Datum 26.06.2024.. je bio za što, provjeri, nije za prikupljanje investicija dok brkaš značenje riječi startup itd.
Ne slažem se, nije to prezentacija za hrvatski narod, jer je bila na engleskom.
-odluči se, ili je za narod ili za investitore ili za klingonce.. odnosno, trolaš.
edit.. možda ovako, prezentacija za javnost, koja god to bila, zainteresirana, auto-moto, investicijska.. bilo koja pa i nogometna ako želiš.
-no svrha prezentacije-demonstracije.. je što? pokazati nešto, nešto što postoji, radi.. i to je već tri godine najavljivano, na temelju čega je i dobiven novac kao i 180mil ... što je prikazano? dvosjed-kauč za filmiće?
-odluči se, ili je za narod ili za investitore ili za klingonce.. odnosno, trolaš.
Prezentacija je za investitore engleskog govornog područja.
-za klingonce.. pa što? prezentacija ČEGA?! ne na kojem jeziku, nego što je prezentirano.. i opet trollanje.
evo ti još jedan podnaslov iz 2021. ..
Usluga kreće od 2024. godine
Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu bi trebala biti lansirana do 2024. godine. A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robotaxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.
Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama tek je prvi korak prema realizaciji 3.4 milijarde kuna teškog Rimčeva projekta, najavljenog u ožujku ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.
.. već su po zg trebali voziti robotaxiji od prekjučer, jasnije? Ne sam autić, nego usluga-sve, ono što rimac sad naziva eko-sustavom..
-za klingonce.. pa što? prezentacija ČEGA?! ne na kojem jeziku, nego što je prezentirano.. i opet trollanje.
evo ti još jedan podnaslov iz 2021. ..
Usluga kreće od 2024. godine
.. već su po zg trebali voziti robotaxiji od prekjučer, jasnije? Ne sam autić, nego usluga-sve, ono što rimac sad naziva eko-sustavom..
AKo nisi investitor, onda ne kužiš ti ovo,
Dakle tebe zanima kao investitora: ako sad uložim novac, hoću li poslije dobiti više novaca.
Ne zanima te ustvari robotaxi usluga.