Planira se novi blok NE Krško, objavljeno koliko b zaključana tema

poruka: 68
|
čitano: 24.637
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Planira se novi blok NE Krško, objavljeno koliko b".
6 godina
Re: Planira se novi blok NE Krško, objavljeno koli
gpd kaže...

Nisam protiv nuklearne energije, ali geopolitička situacija nije povoljna za ovakve investicije (Ili Slovenci koji su skloni nacionalizaciji nuklearke, ili EU koji sutra može zabranit uvoz urana iz Rusije.)

Nema šta EU zabranjivati, može samo biti sretna što se Rusi još uvijek poslovno odgovorno ponašaju i nalaze profit u sadašnjoj trgovini.
Ono s plinom je bio pucanj u vlastitu nogu, ali s nuklearnom bio bi u glavu za neke od članica kao Francuska i Belgija.
Nacionaliziranje je upravo mjera koja spašava nuklearnu industriju od bankrota. Štoviše, industrija preklinje državne autoritete da ju nacionaliziraju, jer joj bez državne sise tj. masnih dotacija neslutećih poreznih obveznika nema života nigdje u Svemiru.

Što misliš, bi li supersile mogle proizvoditi i održavati nuklearno oružje da puste komercijalnu nuklearnu industriju da propadne?
Zašto neke zemlje OPECa koje grcaju u nafti, i još dugo će grcati, hoće stranu nuklearnu tehnologiju?

The nationalisation of French energy giant EDF was “inevitable” because of the “huge amount of regulatory and economic constraints” put on the company as well as France’s new ambitious nuclear programme...
https://www.euractiv.com/section/energy/news/nationalisation-of-edf-seen-as-inevitable-to-carry-out-frances-nuclear-plans/

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 2:35 (Al Crane).
6 godina
Planira se novi blok NE Krško, objavljeno koliko b

Ja uopće nisam zabrinut hoće li novi blok Krškog biti završen i upogonjen do 2043., 2053. ili do 2093.... kako se stvari razvijaju, naravno da neće.
Ono što mene ždere je, ako ćemo i mi sudjelovati, što će se opet baciti bezbrojni milijuni i nenadoknadivo vrijeme za nečije mokre snove i šarlatane koji ih potpiruju, a moglo bi biti iskorišteno da se konačno počnemo pokretati iz ove žabokrečine u kojoj se crvamo već 30+ godina.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Al Crane kaže...
Drago kaže...

Imaš ti podatak? Koliko je umrlo ljudi pri eksploataciji ugljena, nafte, u industrijskim nesrećama svih drugih tipova?

Vrijedi isto što sam već rekao u ovoj raspravi, pa nema smisla ponavljati, a i podigao si iz mrtvih raspravu staru mjesec dana.

Nemam, i očito je da nitko nema, ali takve stvari pronuklearni lobisti prikladno zaobilaze kad žele obmanuti publiku nekakvim kvazistatistikama u svoju prednost. 

Zapravo podaci postoje i dovoljno je guglati da se dobije brojka, primjerice: Coal Mining Fatality Statistics: 1900-2019 (msha.gov)

Ali znam da te boli kita za stvarne podatke, ali bi iz nekog razloga zadjenuo razgovor u davno mrtvoj temi.

This space for rent!
11 godina
Nema šanse da ćemo mi ući u projekt. Tolike miljarde da se ulupaju u javno dobro kad se fino mogu zamračiti, a stoka sitnog zuba nek kupuje struju od Mađarske, Italije itd po daleko višoj cijeni.
Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 18:53 (Entry Point).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Drago kaže...
Al Crane kaže...
Drago kaže...

Imaš ti podatak? Koliko je umrlo ljudi pri eksploataciji ugljena, nafte, u industrijskim nesrećama svih drugih tipova?

Vrijedi isto što sam već rekao u ovoj raspravi, pa nema smisla ponavljati, a i podigao si iz mrtvih raspravu staru mjesec dana.

Nemam, i očito je da nitko nema, ali takve stvari pronuklearni lobisti prikladno zaobilaze kad žele obmanuti publiku nekakvim kvazistatistikama u svoju prednost. 

Zapravo podaci postoje i dovoljno je guglati da se dobije brojka, primjerice: Coal Mining Fatality Statistics: 1900-2019 (msha.gov)

Ali znam da te boli kita za stvarne podatke, ali bi iz nekog razloga zadjenuo razgovor u davno mrtvoj temi.

Coal mining... gdje su podaci o umrlima od posljedica rudarenja uranija? Ako ih nema, tko onda može tvrditi što je tu sad štetnije? Daj se skoncentriraj već jednom na to što pišem, ako već komentiraš.

Kakva umrla tema, kad se planira novi blok Krškog i vodi kampanja za "renesansu" NE??

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 14:53 (Al Crane).
6 godina
Entry Point kaže...
Nema šanse da ćemo mi ući u projekt. Tolike miljarde da se ulupaju u javno dobro kad se fino mogu zamračiti, a stoka sitnog zuba nek kupuje struju od Mađarske, Italije itd po daleko višoj cijeni.

Ma kakva gradnja, i najbogatije zapadne zemlje bore se s astronomskim prekoračenjima troškova i godinama prekoračenja rokova da dovrše svojih par megaprojekata. A dok ih ne dovršimo za kakvih hipotetičkih 20-30 godina, šta ćemo dotle, ako ne uvoziti struju? Ljudi čitajte vijesti iz stvarnog svijeta i uključite logiku, ej!

Nuklearna industrija je upravo poznata po korupciji.
Big money, nuclear subsidies, and systemic corruption - Bulletin of the Atomic Scientists (thebulletin.org)

17 godina
moderator
Al Crane kaže...

Coal mining... gdje su podaci o umrlima od posljedica rudarenja uranija? Ako ih nema, tko onda može tvrditi što je tu sad štetnije? Daj se skoncentriraj već jednom na to što pišem, ako već komentiraš.

Kakva umrla tema, kad se planira novi blok Krškog i vodi kampanja za "renesansu" NE??

Bezobrazan si i ne da mi se s tobom laprdati. U svijetu imaš 7000 aktivnih rudnika ugljena i niti 100 aktivnih rudnika uranija. Industrijske nesreće u rudnicima uranija su u rangu statističke greške prema nesrećama u rudnicima ugljena jer su standardi neusporedivo viši, a i sama eksploatacija je sigurnija jer osnovni sigurnosni problem rudnika ugljena - metan, gotovo ne postoji u rudnicima uranija. 

Ako ti je dosadno nađi si nekoga za priču, molim te ne tagiraj me jer te boli dupe za stvarne podatke i već imaš zaključak i ideš od njega unatrag tražeći dokaze. A meni se STVARNO ne da laprdati s tobom. 

This space for rent!
6 godina
Drago kaže...
Al Crane kaže...

Bezobrazan si i ne da mi se s tobom laprdati. U svijetu imaš 7000 aktivnih rudnika ugljena i niti 100 aktivnih rudnika uranija. Industrijske nesreće u rudnicima uranija su u rangu statističke greške prema nesrećama u rudnicima ugljena jer su standardi neusporedivo viši, a i sama eksploatacija je sigurnija jer osnovni sigurnosni problem rudnika ugljena - metan, gotovo ne postoji u rudnicima uranija. 

Ako ti je dosadno nađi si nekoga za priču, molim te ne tagiraj me jer te boli dupe za stvarne podatke i već imaš zaključak i ideš od njega unatrag tražeći dokaze. A meni se STVARNO ne da laprdati s tobom. 

Ja sam bezobrazan? Pogledaj svoj nivo komunikacije.
Nisam bio dovoljno jasan s time što sam pokazao da ljudi umiru i desetljećima nakon što se rudnici uranija zatvore - i to ne industrijski radnici, nego okolno stanovništvo?

Je, da, ima 100tinjak rudnika... ajmo ih još otvoriti, možda će manje ljudi umirati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 15:23 (Al Crane).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice