Ajmo opet... (bolestan sam pa mi dosadno) :)
1. Dell 2022 - (ifixit):
While we are happy that Dell continues to make battery removal and replacement easy as ever, the soldered RAM and storage are major steps in the wrong direction, and we’re sad to say the 13-inch XPS will no longer be one of iFixit’s recommended laptops.
- Kao sto sam rekao - sve sto je na Apple-u danas sutra je na PC-u (vjerovao ili ne, cak nisam bio ni gledao do sada) - što ima smisla jer je sve minijaturirano.
Tak se da, ja sam na godišnjem...
Pa to je ono što sam rekao, Dell je do 2022. godine bio popravljiv. Ali kažem, cijena popravka jednog Della je jeftinija nego popravka Maca. Nadalje, do dijelova za Dell (ekran, baterija, MBO i što se još sve da zamijeniti) dođeš relativno lako; s druge strane, do dijelova za Mac dođeš teško.
Na Dellu ih sam zamijeniš (ako imaš volje i znanja), na Apple-u kod zamijene nekog dijela dobiješ milijun pogrešaka (pa makar dio bio i original) + Apple ti isključi neke značajke za kaznu jer popravak nije dozvoljen od bilo koga osim Apple-a. Imaš video Hugh Jeffreysa u jednom od mojih prethodnih poruka. Takva sranja Dell ne izvodi, što god ti zamijenio.
2. ne, po zakonu RH - oni posalju ovaj dokument u apple servis zajedno sa uređajem i apple zamijeni uređaj - (doslovno sam dobio novi sat - ili refurbished ali ga dan danas imam i radi super) - jos nakon zamjene su mi poslali mail da me pitaju kakvo mi je bilo iskustvo pa sam im dao 1/5* jer su šupci (baš zbog 1 godine jamstva - jer i meni je to jadno)
Čekaj malo, ako se u 12 mjeseci pokvari Mac, oni ga "servisiraju", a ako ti se sljedećih 12 mjeseci (nakon isteka primarne garancije) pokvari, trgovina šalje van u Apple i onda ti oni daju novi Mac? Meni više ništa nije jasno vezano za Apple i njihovu garanciju.
3. Nije baš samo do ARM-a jer apple to od uvijek ima - also, kada windows budu na 20h rada ovi ce vjerovatno biti na 40h na bateriji - što ima smisla (i tu čak i branim Microsoft) - jer jebiga, apple radi os za 6 modela, a microsoft za 60000 - ima smisla da ne radi najbolje.
Inače, powersave na windowsima (imho) je očaj - jer ti toliko uspori sve da je nepodnošljivo - pogotovo ako konfa nije najbolja.
Slažem se da je Mac uvijek imao bolju bateriju. Ali ARM ju je podignuo za jednu razinu. Windowsi su prije zaista imali očaj od baterije; ja se sjećam kad je jedva trajala 2-3 sata maksimalno. Na trenutnom laptopu 9 godina starom, s baterijom mogu izgurat možda 5 sati (baterija praktički nije ni korištena). Ja ga ionako imam uvijek prištekanog, pa mi to ne igra ulogu. 😄
4. Čak i nisam programer - sistemaš koji mrzi programiranje (Znaš ono - kad netko kaže da je DJ - znaš da nije muzičar - a ja DJ) :D
Pa što ti šef onda dao Mac? Ja mislio, programer, neki grafičar; svi oni imaju Mac. To je bilo na poklon ili nešto?