Bitcoin je zaživio i ušao upotrebu širom svijeta bez ijednog "partnera" i kao open-source, a ECB-u treba pet megakorporacija samo za alpha verziju? Milijarde koje će ovdje iscuriti će biti nemoguće prebrojati.
Europska središnja banka odabrala prve partnere na
- poruka: 11
- |
- čitano: 5.867
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Rudarenje kripta je ista stvar kao i rudarenje zlata ili skupljanje vrganja. Ono što donosi novu vrijednost je LJUDSKI RAD. Sve ostalo je prodavanje magle
Ne znam koja je svrha digitalnog eura, vec je digitalan na bankovnim racunima, kod nas od 1.1..
Ja znam ali se bugovcima ne sviđa pa necu komentirat, ovdje je sve "tinfoil luđak" dok se ne dogodi, kad se dogodi onda se preko noci pretvori u "pa da šta? Šta je tu cudno?..."
Ako možeš obrazložiti, nema brige
Sandro (autor članka), zbunjuješ pučanstvo!
Ovdje pišeš: ... s projektom digitalnog eura, službene kriptovalute koja bi ...
U linkanom vlastitom članku pišeš: ...Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativnu narav, ova bi valuta bila izravno...
U ovom linkanom članku lijepo naglašavaš da digitalni euro nije kriptovaluta!
Digitalni euro moći će imati sasvim druge karakteristike od tih kriptovaluta. Fantazije obogućuju lijepe ideje, npr. da novac ima rok trajanja. Znači dobš plaću od 1000 digitalnih eura, ali ako ih ne trošiš, svaki mjesec izgube 5% svoje vrijednosti. I tako potičeš ljude da i u kriznim vremenim lovu ne stavljaju u čarapu nego ich motiviraš na na konzumaciju.
Rudarenje kripta je ista stvar kao i rudarenje zlata ili skupljanje vrganja. Ono što donosi novu vrijednost je LJUDSKI RAD. Sve ostalo je prodavanje magle
Znači kada ECB (Europska Centralna Banka, a u biti komercijalne banke pri izdavanju kredita koje je išlo super-brzo zbog niskih kamata) naprintaju suludu gomiletinu novca bez ikakvog rada, i time izazovu inflaciju (novac vrijedi manje, tj cijene svega su veće, i usput za to optuže kogaćedrugognego Putina), ti to zoveš "stvaranje nove vrijednosti"?
Ili kad ti napraviš recimo milijardu maski za covid i one preplave tržište i sada vijede 2kn umjesto prijašnjih 20kn jer se sada puno maski "natječe" za istu količinu novca u opticaju?
Stvaranje nove vrijednosti nemoj miješati sa stvaranjem novca. Da ti stvoriš novac, došla bi policija po tebe, jer to NE SMIJEŠ!
Ta vrsta motiviranja se zove inflacija i upravo traje
Ja tvrdim samo da je rudarenje kripta isto što i rudarenje zlata. Ni riječi nisam rekao o stvaranju novca.
Kako si došao na to, vjerojatno ti ni samom nije jasno