U nazovi slobodnom svijetu.
Da je Goebbels na vrijeme bio cenzuriran...
Ma daj, tko danas može cenzurirati CNN i ekipu
Da je Goebbels na vrijeme bio cenzuriran...
Gde? U savezničkim zemljama?! U Nemačkoj je on bio cenzor.
Da, u savezničkim zemljama. Ako ne znaš kakav je utjecaj imao na politiku u Americi i U.K. dok ga nisu zabranili, prouči.
ma jesu oni Goebbelsa zabranili, ali IBM, GM i Ford su radili, pače, dobili odštetu zbog bombanja tvornica po Njemačkoj...
Zadaća zakonodavca je da zaštiti građane. Lažne vijesti zabranjene su i zakonima pojedinačnih država i zakonima EU. Spriječavanje širenja lažnih vijesti pravno je utemeljeno jednako kao spriječavanje dilanja droge. Nije na građanima da odlučuju što je za njih dobro a što nije. Osim toga, valjda ste primijetili da je u tijeku rat i da je EU jedna strana a Rusija druga. Pa nije valjda da očekujete da će u ratu jedna strana dozvoliti prpoagandu druge strane? Nije ovo sukob Hutua i Tutsija pa bi mi kao neutralni trebali čuti obe strane.
ma jesu oni Goebbelsa zabranili, ali IBM, GM i Ford su radili, pače, dobili odštetu zbog bombanja tvornica po Njemačkoj...
Oni su se prvo natukli novca sudjelujući u izgradnji Hitlerovog režima a onda opet na njegovom rušenju. Odavno je korporativna politika iznad državne i upravlja njome.
... Nije na građanima da odlučuju što je za njih dobro a što nije. ...
Bukvalno svaki totalitarni režim u istoriji.
... Nije na građanima da odlučuju što je za njih dobro a što nije. ...
Bukvalno svaki totalitarni režim u istoriji.
Ako ćeš biti bukvalan, tako je. Ako nećeš biti bukvalan onda ćeš shvatiti da ne postoji država, niti je ikad postojala, koja građanima daje sve na volju. Svaka država je uređena zakonima a zakoni su što? Pa upravo spisak onoga što država ne daje građanima na volju nego zakon regulira, pa tako ne možeš nekoga ubiti, ukrasti nešto, prodavati i konzumirati drogu, voziti kroz grad 150... i širiti lažne informacije. Da ne govorim kako je rat izvanredno stanje a to znači da se zakoni i odluke donose ubrzano, mimo procedure i ne moraju biti u skladu s mirnodopskim zakonima. Kad su zaratili Amerika i Japan, Amerika je u logore strpala sve svoje građane japanskog porijekla. To je protivno nekih 5-6 amandmana na kojima je zasnovana država, no izvanredno je stanje i oni to mogu napraviti.
Napominjem da EU i njene članice zabranu širenja lažnih vijesti imaju i u svojim mirnodopskim zakonima.
Cenzurira ih druga strana.
Zakone u teoriji, u demokratskim društvima, donose izabrani predstavnici naroda. I da, zakoni su uvek represivni prema nekoj grupi ljudi. U normalnim zemljama su ti ljudi oni koji vole da kradu, ubijaju itd. Za ostale građane zakoni ne bi trebalo da budu ograničavajući faktor. Ali tvoji stavovi su izrazito ekstremistički i nemaju veze sa savremenim civilizacijskim vrednostima. Stavovi koje si izneo pre par dana (link): "smrt Rusiji", "svim građanima Rusije 100 godina gladi i bede", uz smešno obrazloženje da je "svaki Rus koji ne stane pred tenk saučesnik u zločinu i zaslužuje provesti ostatak života kao govno". Ako tome dodam ovo što si malopre napisao, "Nije na građanima da odlučuju što je za njih dobro a što nije.", ti si jedan mali fašista, bio toga svestan ili ne.
100% nezavisni medij, nezavistan od konkretne države ili komercijalnih interesa svog vlasnika, teško da postoji. U takvoj situaciji, da bi mogao da se ima šansu da sklopi celovitu informaciju, čovek mora imati pristup glasovima sa različitih strana. Pri tom ti glasovi koliko toliko drže jedni druge pod kontrolom, jer nema smisla napisati nešto što će druga strana lako razobličiti kao neistinu. I da, zakoni, oni pomenuti, doneti od strane izabranih predstavnika naroda, takođe uređuju stvari kao što su kleveta i slično. Uređuju ih na taj način da postoji određeni proces, u kome je teret dokazivanja krivice na tužiocu, i postoje određene sankcije. Naprosto reći "Svi mediji iz te i te zemlje samo lažu i zato od sada više ne mogu da deluju i zabranjuje se prenošenje bilo čega što su izneli" nije proces. Pri tom je teško označiti kao laž vest da je zvaničnik X rekao to i to, ako je on to zaista rekao, ali se može biti kvalitetan novinar i dokazati da zvaničnik X laže, ako je slagao.
Zakone u teoriji, u demokratskim društvima, donose izabrani predstavnici naroda. I da, zakoni su uvek represivni prema nekoj grupi ljudi. U normalnim zemljama su ti ljudi oni koji vole da kradu, ubijaju itd. Za ostale građane zakoni ne bi trebalo da budu ograničavajući faktor. Ali tvoji stavovi su izrazito ekstremistički i nemaju veze sa savremenim civilizacijskim vrednostima. Stavovi koje si izneo pre par dana (link): "smrt Rusiji", "svim građanima Rusije 100 godina gladi i bede", uz smešno obrazloženje da je "svaki Rus koji ne stane pred tenk saučesnik u zločinu i zaslužuje provesti ostatak života kao govno". Ako tome dodam ovo što si malopre napisao, "Nije na građanima da odlučuju što je za njih dobro a što nije.", ti si jedan mali fašista, bio toga svestan ili ne.
100% nezavisni medij, nezavistan od konkretne države ili komercijalnih interesa svog vlasnika, teško da postoji. U takvoj situaciji, da bi mogao da se ima šansu da sklopi celovitu informaciju, čovek mora imati pristup glasovima sa različitih strana. Pri tom ti glasovi koliko toliko drže jedni druge pod kontrolom, jer nema smisla napisati nešto što će druga strana lako razobličiti kao neistinu. I da, zakoni, oni pomenuti, doneti od strane izabranih predstavnika naroda, takođe uređuju stvari kao što su kleveta i slično. Uređuju ih na taj način da postoji određeni proces, u kome je teret dokazivanja krivice na tužiocu, i postoje određene sankcije. Naprosto reći "Svi mediji iz te i te zemlje samo lažu i zato od sada više ne mogu da deluju i zabranjuje se prenošenje bilo čega što su izneli" nije proces. Pri tom je teško označiti kao laž vest da je zvaničnik X rekao to i to, ako je on to zaista rekao, ali se može biti kvalitetan novinar i dokazati da zvaničnik X laže, ako je slagao.
Ovaj tvoj post je eklatantan primjer zašto nekim ljudima ili organizacijama treba zabraniti laganje na internetu. Postoje dvije vrste ljudi koji šire dezinformacije. Oni do kojih dezinformacija dođe i oni su preglupi da bi je preispitali i onda je šire dalje i oni koji dezinformacije izmišljaju. Prvi su samo glupi dok su drugi zlonamjerni. Stavovi koje sam ja iznio prije par dana? Smrt Rusiji? Zašto lažeš? Di sam ja to napisao? "Krepaj Rusijo" je upis drugog forumaša kojeg su onda napali da želi smrt ljudima. Ja sam u toj temi jasno i glasno napisao da se to "Krepaj Rusijo" može protumačiti i kao protivljenje ruskoj državi tj. režimu. I s tim stavom se apsolutno slažem jer zaista ne vidim ništa dobro u sustavu koji vodi bivši KGB-ovac koji truje i ubija političke neistomišljenike, zatvara i proganja neovisne medije, bogatstvo države je podijelio šačici poslušnika, napada drugu državi i ostatku svijeta prijeti nuklearnim oružjem. I zato sam ja fašist? Zato što smatram da dio odgovornosti snose i građani koji tom režimu daju podršku, isto ko i oni koji su cvijećem posipali tenkove koji su išli na Vukovar? Zašto lažeš? Zašto izvrćeš moje riječi? Di sam ja to napisao svim građanima Rusije 100 godina gladi i bede". ako odeš na link koji si sam stavio vidjet ćeš da u needitiranom postu piše Onima koji daju podršku fašističkim režimima želim 100 godina gladi i bijede. Koji je cilj tvog laganja?
Odakle tebi pravo nekoga nazivati fašistom? Zato što sam protiv rata i što ne pušim priču kako se tenkovima širi mir? Da je raketiranje rodilišta opravdano? Možda bi bilo dobro da se pozabaviš fašizmom u vlastitom dvorištu. Ko god mene i moje zna, zna i da smo se u svim ratovima borili i ginuli protiv fašista. Da nismo ko neki pod njemačkim zapovjedništvom se borili protiv pravih antifašista a onda danas glumili antifašiste.
Ovaj tvoj post je eklatantan primjer zašto nekim ljudima ili organizacijama treba zabraniti laganje na internetu. Postoje dvije vrste ljudi koji šire dezinformacije. Oni do kojih dezinformacija dođe i oni su preglupi da bi je preispitali i onda je šire dalje i oni koji dezinformacije izmišljaju. Prvi su samo glupi dok su drugi zlonamjerni. Stavovi koje sam ja iznio prije par dana? Smrt Rusiji? Zašto lažeš? Di sam ja to napisao? "Krepaj Rusijo" je upis drugog forumaša kojeg su onda napali da želi smrt ljudima. Ja sam u toj temi jasno i glasno napisao da se to "Krepaj Rusijo" može protumačiti i kao protivljenje ruskoj državi tj. režimu. I s tim stavom se apsolutno slažem jer zaista ne vidim ništa dobro u sustavu koji vodi bivši KGB-ovac koji truje i ubija političke neistomišljenike, zatvara i proganja neovisne medije, bogatstvo države je podijelio šačici poslušnika, napada drugu državi i ostatku svijeta prijeti nuklearnim oružjem. I zato sam ja fašist? Zato što smatram da dio odgovornosti snose i građani koji tom režimu daju podršku, isto ko i oni koji su cvijećem posipali tenkove koji su išli na Vukovar? Zašto lažeš? Zašto izvrćeš moje riječi? Di sam ja to napisao svim građanima Rusije 100 godina gladi i bede". ako odeš na link koji si sam stavio vidjet ćeš da u needitiranom postu piše Onima koji daju podršku fašističkim režimima želim 100 godina gladi i bijede. Koji je cilj tvog laganja?
Odakle tebi pravo nekoga nazivati fašistom? Zato što sam protiv rata i što ne pušim priču kako se tenkovima širi mir? Da je raketiranje rodilišta opravdano? Možda bi bilo dobro da se pozabaviš fašizmom u vlastitom dvorištu. Ko god mene i moje zna, zna i da smo se u svim ratovima borili i ginuli protiv fašista. Da nismo ko neki pod njemačkim zapovjedništvom se borili protiv pravih antifašista a onda danas glumili antifašiste.
S time da ti ljude koji ne rade ništa protiv režima (ne žele riskirati) automatski daju podršku, po tebi.
Kao što je kolega napomenuo, a ti zgodno ignorišeš, u narednom postu si rekao da to misliš svima koji "ne stanu pred tenk". Ali barem si bio dovoljno iskren da napišeš da je "Krepaj Rusijo!" stav sa kojim se slažeš. Čak i da prihvatim to kako trenutno pokušavaš da prefarbaš svoje stavove (mada je iz prethodno navedenog jasno da ih prefarbavaš kad shvataš da tvoji stavovi ipak nisu toliko društveno prihvatljivi kao što si se nadao), na koji način zamišljaš da se to desi, a da ne pogodi sve stanovnike te zemlje, a ne samo šačicu bogataša? Kad propadne država, kad se uruši ekonomski sistem, nastradaju svi osim bogatih. U takvim situacijama, oni koji su imali malo odjednom nemaju ništa, pa oni kojima je još ponešto ostalo mogu kupovati njihovu imovinu, rad, dostojanstvo... za siću. Procene ko je "previše glup da bi nešto shvatio" ću prepustiti tebi da nastaviš da ih sam praviš. U međuvremenu, u Rusiji hapse ljude za stvari kao što je držanje znaka na kome piše "*** *****". Da, tri zvezdice, pet zvezdica. Ali ljudi to i dalje rade. Pod pretnjom kazne do 15 godina zatvora po novom zakonu (za one kojima je to prvi prestup je verovatnija visoka novčana kazna). Ali "krepaj Rusijo", "sami su krivi" itd.
Ali barem si bio dovoljno iskren da napišeš da je "Krepaj Rusijo!" stav sa kojim se slažeš. na).
ajde ti nemoj flejmati..
čovjek ti je gore lijepo objasnio da nije to napisao, i da sintagmu, frazu "Krepaj Rusijo", gleda kao na uništenje političkog sistema..
*"krepaj Velika Srbijo" ti je istoga značenja
ajde ti nemoj flejmati..
čovjek ti je gore lijepo objasnio da nije to napisao, i da sintagmu, frazu "Krepaj Rusijo", gleda kao na uništenje političkog sistema..
Objasnio je on u onoj drugoj temi u tri naredna uzastopna posta, a sad se pere. A da sam na kraju flejmao, jesam, dozvolio sam sebi da se malo iznerviram. "Krepaj Rusijo" i "Krepaj Velika Srbijo" su dve različite stvari i što se mene, kao nekog iz Srbije, tiče, bilo bi dobro da ideje "Velike Srbije" krepaju jednom zauvek, al' valjda zato spadam u ono što ovde nazivaju "drugosrbijancima".
ajde ti nemoj flejmati..
Objasnio je on u onoj drugoj temi u tri naredna uzastopna posta, a sad se pere. A da sam na kraju flejmao, jesam, dozvolio sam sebi da se malo iznerviram. "Krepaj Rusijo" i "Krepaj Velika Srbijo" su dve različite stvari i što se mene, kao nekog iz Srbije, tiče, bilo bi dobro da ideje "Velike Srbije" krepaju jednom zauvek, al' valjda zato spadam u ono što ovde nazivaju "drugosrbijancima".
Ma krasno, laže i vrijeđa i moderator mu na to daje thumb upove.
Napisao si da sam ja izjavio "Smrt Rusiji" - LAŽ
Napisao si da sam ja napisao "svim građanima Rusije 100 godina gladi i bede" - LAŽ
Napisao si da sam mali fašista - UVREDA
I sve to u temi o laganju na internetu.
Ja te i dalje pitam koji su tvoji motivi da mojpost "Onima koji daju podršku fašističkim režimima želim 100 godina gladi i bijede, a onih koji su bili protiv mi je žao jer ni njih to neće zaobići. Smrt želim samo ovakvim državama." ovdje citiraš kao da sam napisao "svim građanima Rusije želim100 godina gladi i bede"
Jel spadaš u skupinu koja ne vidi razliku između ova dva posta ili si pokvaren i zlonamjeran?
Ponavljam ti da sam ti voljan obrazložiti svaki moj stav. Ali moj stav a ne tvoje nerazumijevanje ili laž. Nemam se ja što prati jer ja sam sve suprotno od onoga što riječ fašista znači (a suprotno i od "mali").
Kako netko ko toliko laže ima obraza pričati o moralu? Ti stavove ni nemaš.
Što ćemo učiniti kad se sutra npr. Kina odluči ušetati na Tajvan ili kad nakon toga skupa sa Iranom i Rusijom okupira sva naftna polja po Arapskom poluotoku? Hoćemo li iz protesta pobjeći u pećine, pa ih iz mraka vrlo glasno proklinjati uz obavezno ritualno bacanje soli na rep!?
isto ono što kad i SAD, VB, Francuska napadnu i razvale funkcionalne države i sjebu ih na nivo plemenskih prćija, pa se elegantno izvuku...
dobar dio njihovih građana je protiv toga, glasno protestira, ali na kraju BMK faktor pobijedi i sve se pomete pod tepih...