Teleskop Webb rastvorio suncobran, na redu je seku
- poruka: 8
- |
- čitano: 9.742
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovo je bez svake sumnje jedan od najuzbudljivijih trenutaka proteklih godina. Vjerujem da će biti sve OK do L2 parkinga i da će povijest biti ispisana za 15-ak dana.
A sada se vraćam čitanju astrofizike za ljude u žurbi.
L.P.!
Super dobro da sve ide po planu. Ali, ako se sjetite najava JWST-a, da je sve išlo po planu koji je onda bio napravljen, mi bi sada zapravo svjedočili završetku rada JWST-a a ne tek njegovom (još uvijek, ne daj Bože mogućem otkazivanju) početku rada, s obzirom da je trebao biti lansiran prije 10 godina, sa životnim vijekom 5-10 godina. Zanima me, koliko je to utjecalo na konfiguraciju instrumenata koji su ugrađeni u njega, jesu li oni poboljšani u odnosu na prvobitnu varijantu (nova, bolja tehnologija i tako to), a s obzirom na golemu cijenu teleskopa od 10 G$. U svakom slučaju, dobre vijesti i neka tako i nastavi
Koliko znam nema ali se zemlja mogla vidjeti u pozadini prilikom odvajanja JWST od raketnog modula koji ima kameru, u videu lajva prilikom lansiranja.
Negdje oko sat i pedeset videa se točno vidi kako je zemlja ravna te dijelovi kornjačinog oklopa na kojoj stoji, ogromna zelena želva koja gricka led sa antarktika.
U svemiru je vrlo hladno, -200 stupnjeva i niže, i vrlo je mračno bez puno svjetlosti. Nema te kamere koja može funkcionirati u tim uvjetima.
U svemiru je vrlo hladno, -200 stupnjeva i niže, i vrlo je mračno bez puno svjetlosti. Nema te kamere koja može funkcionirati u tim uvjetima.
U svemiru uopće nije mračno, pogotovo pored sunca a pričamo o onim dijelovima pored sunca, ukoliko nisi u sjeni nekog objekta sve je osunčano, svijetlo i vruće, pogotovo na tako kratkim razdaljinama od sunca kao što je mjesec ili l2, u sjenama je hladno.