Nema bankrota, Elon zeza postene radnike.
Budućnost SpaceX-a ovisi o Starshipu. Jesu li stva
- poruka: 19
- |
- čitano: 4.849
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Elon Musk bi kao "biznismen" trebao da surađuje sa Rusijom. Jednostavna receptura koja donosi vrhunski rezultat. Osim ako nije politika u pitanju, a ovdje ne može biti politika, jer odavno je NASA "posuđivala" SSSR rakete!
jednostavna kapitalisticka matematika, kad se ima dobiti onda se isplacuju miliuni ili miliarde bonusa, iduci mjesec ako se nema prometa i dobiti proglasava se bankrot i to je to... to je kapitalizam...
jednostavna kapitalisticka matematika, kad se ima dobiti onda se isplacuju miliuni ili miliarde bonusa, iduci mjesec ako se nema prometa i dobiti proglasava se bankrot i to je to... to je kapitalizam...
to je o.o. u d.o.o
Elon Musk bi kao "biznismen" trebao da surađuje sa Rusijom. Jednostavna receptura koja donosi vrhunski rezultat. Osim ako nije politika u pitanju, a ovdje ne može biti politika, jer odavno je NASA "posuđivala" SSSR rakete!
SAD i Rusija nisu znali šta su to rakete dok nisu saznali od njemačkih znanstvenika. A da surađuju, to bi ojačalo diktaturu u Rusiji i ruske mogućnosti na štetu američkih, pogotovo sa aspekta utrke u tehnologiji i stalne opasnosti od međusobnog sukoba. Mada Kina prijeti i jednima i drugima. To ostaje vjerovatno kao zadnji i očajnički potez. Elon ionako može privući vrhunske znanstvenike iz cijelog svijeta. A inače bi možda postao okružen KGB-om i da u toj priči bude sve više Putina, a sve manje Elona. Slično kao kad neko probleme rješava "prijateljstvom" s mafijom.
Njegove poruke na Telegramu necu ni spominjati.
SAD i Rusija nisu znali šta su to rakete dok nisu saznali od njemačkih znanstvenika. A da surađuju, to bi ojačalo diktaturu u Rusiji i ruske mogućnosti na štetu američkih, pogotovo sa aspekta utrke u tehnologiji i stalne opasnosti od međusobnog sukoba. Mada Kina prijeti i jednima i drugima. To ostaje vjerovatno kao zadnji i očajnički potez. Elon ionako može privući vrhunske znanstvenike iz cijelog svijeta. A inače bi možda postao okružen KGB-om i da u toj priči bude sve više Putina, a sve manje Elona. Slično kao kad neko probleme rješava "prijateljstvom" s mafijom.
o da, svemogući Werner..
A Ciolkovski nije proračunao prvi sve kozmičke brzine, Koroljov je bio kovački šegrt najviše, a Goddard je jedino izmislio novi recept za rum-punč...
A Ciolkovski nije proračunao prvi sve kozmičke brzine
Mislio sam da je Ciolkovski zasluzan samo za "zakon Ciolkovskog", nisam znao da je izracunao i kozmicke brzine...
Ocemo skupljat donacije? Ili neki crowd found za elona jadan da ne završi ko beskućnik ispod nekog mosta u los Angelesu samo sa kartonskom kutijom
Ja dam jednu konzervu Podravkinih špek-fileka, da renesansni ćovijek Elon ne bude gladan...
Pa Elon i jeste originalno prišao Rusima, tražio ih suradnju sa njihovom tehnologijom Soyuz rakete, na što su ga otkantali. Pa je krenuo sa from-scratch Falconima.
Da Starship i Raptor propadnu, bila bi nemjerljiva šteta za čovječanstvo, ali lik prži novac sa krajnim ciljem da te grdosije, veće od Saturna V, lete svaka 2 tjedna. Mogao je i umjerenije planirati...
No svejedno je svjetlosnim godinama daleko od NASA-inog SLS-a, de-facto jedinog mu konkurenta u toj super-teškoj kategoriji.
Zašto misliš da je svjetlosnim godinama daleko od SLS-a? Prema trenutnim najavama bi Super Heavy (Booster + Starship), mogao dostići zemljinu orbitu prije SLS-a (SH ne prije 01.2022.; SLS (Artemis 1) ne prije 02.2022.), a sudeći po dinamici razvoja nekako mi se čini i da će prije sletjeti na mjesec. Naravno, uz pretpostavku da se sve odvija kao do sada bez nekih značajnijih razvojnih i financijskih prepreka.
3. stupanj SLS-a, letjelica Orion (nosač tereta i ljudi), je imao testni let u zemljinu orbitu sad već davne 2014. godine da bi tek sada u 2. mjesecu (2022.) mogao potencijalno dostići orbitu mjeseca. Ako će ići tom dinamikom, za pretpostaviti je da bi se i trenutno predviđeni rok slijetanja na mjesec (2024.) mogao odgoditi, pogotovo ako se političarima smisli drastično smanjiti financiranje i podršku programu.
Kod SpaceX-a nema izravne ovisnosti o politici i birokraciji te mogu "slobodno" (zavisno o financijama i FAA-u za testove) odlučivati o tijeku razvoja programa, a dosad je taj razvoj bio vrlo brz, odnosno nešto što kod NASA-e traje 8 godina, kod SpaceX-a je 2-3 godine. Tako da bi se po NASA-inim standardima razvoja moglo reći da je Super Heavy svjetlosnim godinama daleko, ali po SpaceX-ovim je to tu negdje, a čak mislim da im je u planu i da budu prvi na mjesecu.
I još treba uzeti u obzir potencijalni neuspjeh prvog leta. Niti SLS niti Super Heavy nisu još letjeli u potpunoj konfiguraciji pa uspješnost prvog leta nije 100 %. Doduše, SLS ima (puno) veću vjerojatnost uspjeha od Super Heavy-a jer je tehnologija temeljena na onoj iz Shuttle-a i više-manje je gotov krajnji proizvod, dok je Super Heavy "prototype" i u potpunosti nešto drugo s obzirom da su 1. i 2. stupanj zamišljeni kao ponovno upotrebljive letjelice/rakete (znanstvena fantastika za SLS).
No, pitanje je koliko bi neuspjeh utjecao na rokove. SpaceX skoro već sada ima spreman sljedeći Booster i pola Starship-a, a SLS-u je "jedan" kvar na ventilu (znam da je i to vrlo značajno za takve projekte, ali figurativno rečeno...) uzrokovao zastoj od 3 mjeseca između dva "static fire-a", dok SpaceX u 3-4 mjeseca je testirao 4 iteracije Starshipa (SN8, SN9, SN10, SN11), znači obavljenih +10 "static fire-a".
Zašto misliš da je svjetlosnim godinama daleko od SLS-a? Prema trenutnim najavama bi Super Heavy (Booster + Starship), mogao dostići zemljinu orbitu prije SLS-a (SH ne prije 01.2022.; SLS (Artemis 1) ne prije 02.2022.), a sudeći po dinamici razvoja nekako mi se čini i da će prije sletjeti na mjesec. Naravno, uz pretpostavku da se sve odvija kao do sada bez nekih značajnijih razvojnih i financijskih prepreka.
3. stupanj SLS-a, letjelica Orion (nosač tereta i ljudi), je imao testni let u zemljinu orbitu sad već davne 2014. godine da bi tek sada u 2. mjesecu (2022.) mogao potencijalno dostići orbitu mjeseca. Ako će ići tom dinamikom, za pretpostaviti je da bi se i trenutno predviđeni rok slijetanja na mjesec (2024.) mogao odgoditi, pogotovo ako se političarima smisli drastično smanjiti financiranje i podršku programu.
Kod SpaceX-a nema izravne ovisnosti o politici i birokraciji te mogu "slobodno" (zavisno o financijama i FAA-u za testove) odlučivati o tijeku razvoja programa, a dosad je taj razvoj bio vrlo brz, odnosno nešto što kod NASA-e traje 8 godina, kod SpaceX-a je 2-3 godine. Tako da bi se po NASA-inim standardima razvoja moglo reći da je Super Heavy svjetlosnim godinama daleko, ali po SpaceX-ovim je to tu negdje, a čak mislim da im je u planu i da budu prvi na mjesecu.
I još treba uzeti u obzir potencijalni neuspjeh prvog leta. Niti SLS niti Super Heavy nisu još letjeli u potpunoj konfiguraciji pa uspješnost prvog leta nije 100 %. Doduše, SLS ima (puno) veću vjerojatnost uspjeha od Super Heavy-a jer je tehnologija temeljena na onoj iz Shuttle-a i više-manje je gotov krajnji proizvod, dok je Super Heavy "prototype" i u potpunosti nešto drugo s obzirom da su 1. i 2. stupanj zamišljeni kao ponovno upotrebljive letjelice/rakete (znanstvena fantastika za SLS).
No, pitanje je koliko bi neuspjeh utjecao na rokove. SpaceX skoro već sada ima spreman sljedeći Booster i pola Starship-a, a SLS-u je "jedan" kvar na ventilu (znam da je i to vrlo značajno za takve projekte, ali figurativno rečeno...) uzrokovao zastoj od 3 mjeseca između dva "static fire-a", dok SpaceX u 3-4 mjeseca je testirao 4 iteracije Starshipa (SN8, SN9, SN10, SN11), znači obavljenih +10 "static fire-a".
Ma mislim da je SpaceX svjetlosnim godinama daleko od SLS-a, ali u plusu, ispred SLS-a.
A da ne spominjem da SLS nije reusabilan, pa mu business case tj value pada drastično, ukoliko Starship bude uspješan, a nema većeg razloga da neće doći barem do Mjeseca.
Ja sam samo htio reći da u prošlosti je bio period kada je NASA ili koja več US američka savezna agencija koristila Ruske rakete. Ništa manje ni više.
A i prošlosti što je radio onaj hitlerovac i imao superiorne rakete - ne bih.
Elonu Musku tko zna što je u glavi. Kupiti za par miliona/milijardi najboljeg fizičara - njemu nije problem. Sad što se dešava sa raketama i u ovoj 2021. godini ne može normalno poletiti i zaustaviti se - meni nije jasno. Ispada da su ljudu 60-tim bili pametniji.
Ovo je nešto u najmanju ruku čudno! Baš "čudno", ni manje ni više.
Elon Musk fura svoj fazon i mi mu samo možemo papuče okrenuti.
Ne kontam iskreno ova naslađivanja sa ev. bankrotom space x-a i komentare o kapitalizmu ala katarina. Musk radi jako uzbudljive stvari, i bitne za čovječanstvo. Čak ako netko misli da nije bitno da čovjek postane interplanetarna vrsta, ne može se poreći dimenzija uzbudljivog, nepoznatog i sf tehnologije.
Jedan je veliki problem sa kapitalizmom što velike ribe jedu male a u zadnje vrijeme je toliko izražena socijalna razlika da je pitanje vremena kad će to sve puknut...
Baš zbog spekulanata i raznih gluposti di se pale pare umjesto da se investira u normalan život.
Ameri bi na mars a Amerika izgleda ko prosjak što gura kolica sa limenkama nemogu ni svoju državu sredit a išli bi negdi... Svatko ko je prošao los Angeles New York miami i vidio taj jad bijedu siromaštvo a to je kao država kojoj svi težimo neka hvala dobra je meni hrvatska iako musk je malo bolji od hdz a.
Još jedna meni lijepa prednost Starshipa, u njega bi stao, lupam odokativno, jedno 5x veći svemirski teleskop od JWST-a.
- Koliko ja vidim iz slike kinezi su najbolji po količini tereta (140t sa 93m raketom), Sve američke su dulje a nose manje tereta (izuzev StartShip-a).