Pa nije ni čudo da taj procesor košta $200K. Ipak je riječ o Appleu. Inače, moje ime i prezime je na jednom od 3 čipa na roveru. Sa još skoro 11 milijuna drugih ljudi. Najbliže što ću doči Marsu.
NASA-in Perseverance ima isti procesor kao iMac iz
- poruka: 9
- |
- čitano: 3.870
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Preradio: BAE Systems.
Jabučari su bili samo korisnici tog procesora iz 97g.
Nešto slično je već viđeno i prije. Sonda koja je poslana na Pluto ima MIPS R3000 CPU na 33Mhz iz PlayStationa 1.
s tim procom (ibm power x 2!) u powermacu sam počinio najbolja dizajnerska djela/tiskarske materijale u 9 sela, prije preko nekoliko desetljeća. sve je, neovisno o veličini datoteke, išlo brzo i glatko. kartica s procovima umetala se u pci(?) utor na matičnoj i mogla se zamijeniti čak i bez isključivanja stroja. nije se pošteno ni zagrijala. nikad prežaljen.
Specijalno dizajnirani procesori sa zaštitom od zračenja i izrađeni u relativno maloj seriji tako da su skupi u poređenju sa procesorima za komercijalno tržište. Koristi se samo provjerena tehnologija da se ne bi desilo kao Sovjetima da izgube nekoliko sondi Mars i Venera (pravljene na istom dizajnu) zbog loše serije tranzistora, gdje su kontakti umjesto zlatni bili aluminijski.
Pa nije ni čudo da taj procesor košta $200K. Ipak je riječ o Appleu. Inače, moje ime i prezime je na jednom od 3 čipa na roveru. Sa još skoro 11 milijuna drugih ljudi. Najbliže što ću doči Marsu.
Misliš li na ovo? :)
Dakle u članku o čipu kojeg je razvio IBM s Motorolom a za potrebe svemirskih uvjeta preradio BAE Systems, jedina firma koja se spominje je Apple ?