-ok.. slažemo se, osim u dijelu gdje sad one koji iz bilo kojeg razloga ne čine ono što smatraš 'normalnim' (i ja, tak da nije to razlika..).
.. no ti na to nemaš 'pravo'.. tj to je isključivo stvar te osobe, njeno pravo, ne tvoje. (točka). .. dok nije obvezno a tad nije izbor.
- zaboravi sad cijepljenje.. bilo što drugo, sve što je stvar izbora, glasanje-stranke, životni partner, vjera, hrana.. i ukratko, to što se ne slažeš i što ja i ti mislimo drugačije, ne daje nam pravo da zato što osoba iz bilo kojeg (pa i pogrešnog razloga) izabere nešto drugo, prigovarati, još manje etiketirati-vrijeđati. Razumiješ li? .. ako ne, .. a što, ništa :)
ako osoba ima izbor, tad je to izbor te osobe a tvoj prigovor je besmislen + kad vrijeđaš i ostalo tad čak i zabranjen, kažnjiv. I dalje ne razumiješ razliku? ... ja i ti možemo imati isti izbor, no ovo nije nešto što ti biraš, nego ta treća osoba sa svojim pravom izbora. Kad takvu osobu nazoveš ultramoronom tad si ti moron, jer baš ništa ne razumiješ + moguće i kažnjivo, odnosno kako u kojem slučaju što si nedavno primijetio s postovima.. zar ne? :)
edit .. a pazi, kako licemjerno-lažno počinješ s postom.. ''svatko ima pravo biti ... antivaxer'' .. kul. (ubaci bilo što). .. ako osoba ima pravo, tko si ti da to pravo osporavaš i tad nazoveš nekog moronom? jer zadire u tvoje slobode? .. ono, zaokret od 360o? .. tko u čije? Pri čemu se čak slažem, antivaxere treba izbaciti, jer šire laži .. što kao studija reducira na 'onih 12' .. fejknjuz itd. no kriterij nije za-anti vax nego to što šire laži ili pogrešne savijete, štetne-opasne itd.. to mora biti osnova, ne to što su antivax ako to smiju biti.
Pa ima i ultramoron pravo biti ultramoron, ja mu to ne sporim.
Sporim samo dio - svakome - kad zadire u moja prava i slobode.
Ako netko prijeti mom zdravlju, a za to nema jako opravdan razlog - ne, ne sviđa mi se to, ne poštujem i borit ću se protiv toga.
I to ne zbog vlastite guzice, već za sve one kojima se također prijeti, a ne usude se ili ne mogu biti dovoljno glasni.
Velim, većina ljudi (antivaxera) je zbunjeno ili se boji. Neki su žrttva svoih uvjerenja; većina ne želi nauditi drugima.
Smatram da ih tako treba i tretirati, primjereno.
Ovi pak koji se infantilno inate, ne žele znati, ne žekle razumjeti, pa su još često i agresivni... ne, to ne poštujem.
Ne poštujem ni ove koji nagovaraju druge na krivo. Mogu nas uvjeravati u silne preminule od cjepiva, grozne zavjere... ali što više ustraju to će dobiti i žešći odgovor.
Jer, za raliku od ravnozemljaša koji ne čine toliku štetu zajednici, ovi je čine ne samo time da potencijalno zaglupljuju okolilnu, već potencijalno prenose i smrtnu prijetnju.
Da karikiram: to što oni misle da je zdravije ne prati ruke ne daje im pravo da šire zarazu.