genijalno: pošalju na svaki let po barem pet (neparno, za sreću) aviona, makar i 4 bila prazna, samo da se uštedi ogrjev. 5%. ako usput i mašu krilima, obavljaju nuždu i snesu jaje kad slete, uštede se penju i do 6%.
Airbus želi da zrakoplovi zbog uštede goriva lete
- poruka: 10
- |
- čitano: 4.026
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Prije 2 mjeseca sam/smo sa A320 uletjeli u wake turbulence od 747.
NOT FUN!

Glupost dana.
NOT FUN!
pravilo je da udaljenost iza 747 mora biti 5 nm, čak mislim da su povećali na 8nm jer je bilo opasnih incidenata.
NOT FUN!
pravilo je da udaljenost iza 747 mora biti 5 nm, čak mislim da su povećali na 8nm jer je bilo opasnih incidenata.
ovo je bila ruta minhen<>frankfurt, dosta cesto ju letim i jos nijednom nisam imao miran let, uvijek neki bog, al ovo je bio vrhunac.
nakon 3-4 zesca i nagla naginjanja, masnice na saci jer sam se kresnuo u prednje sjedalo i na desetke prolivenih casa po avionu, pilot je reko "isprike, tu je maloprije prosao 747 i izgleda da smo uletjeli u njegov auspuh".
bolje da nije nista rekao.
pa kad bi Ikar na čelu kolone mahao krilcima, možda bi prošlo....
NOT FUN!
Može biti da im je pilot neki inženjer fizike pa on to shvatio kao 5 nanometara, a ne nautičkih milja

genijalno: pošalju na svaki let po barem pet (neparno, za sreću) aviona, makar i 4 bila prazna, samo da se uštedi ogrjev. 5%. ako usput i mašu krilima, obavljaju nuždu i snesu jaje kad slete, uštede se penju i do 6%.
-značajne uštede.. pogotovo dok su to testirali.. tj letili u formacijama kako bi izmjerili-dokazali uštedu (mada su pri tome skurili tone goriva ni za što..).
-oskimoronizam žešći.. ali i normalan (za biz i nenormalno vrijeme).. tj to rade sad kad je broj letova drastično smanjen.. no konvoji će smanjiti potrošnju, pogotovo kad ne leti ni jedan avion.
-s druge strane, čak ima smisla,... tj piloti moraju letjeti, imati sate leta, vježbe.. pa kad nema prometa, ima novih ideja, testiranja, izuma.. a naravno države porezom sufinanciraju pa se i tako zaradi neka pinka + ako je ušteda i manje co2 tad i iz odgovarajućeg eko-zelenog fonda, to je jako važno.. mada su stvorili co2 time, jednostavno tako piše na dokumentu i to je tad dovoljno za eko fond. Svi okidaju na eko, svi se trse biti zeleniji, ako treba i letom u jatu-formaciji pridonjeti tome ok.. neovisno na činjenice, jer ponekad je važno samo što piše... a tu piše ušteda i co2.
Hm, skeptičan sam oko cijelog koncepta, a još više oko navodne motivacije - nije njima ekologija motiv, nego smanjenje troškova. Sve u svemu, nisam baš oduševljen. Jedina pozitivna stvar jer da su trenutno radi korone toliko smanjeni letovi da nemaju što spajati u jato
Ovo je jako stara ideja i periodično izranja na površinu kao realno rješenje, pa onda više ništa ne čujemo o tome. Ja sam u 20 godina barem triput čitao najave letenja u jatima. Sumnjam da će sada biti drugačije.
https://www.nasa.gov/missions/research/vortex.html