Bilo bi im pametnije da pobiju viruse stare pol godine.
Više bi koristi napravili. Stručnjaci.
Bilo bi im pametnije da pobiju viruse stare pol godine.
Više bi koristi napravili. Stručnjaci.
Čini se meni da su takva istraživanja i koronu iznjedrila
bakterije su kao mlijeko, sto starije to bolje...
napokon ćemo ponaći krivca za pomor dinosaura. a mi smo sljedeći. bravo, besposleni japanski popovi, kozlićokrstitelji.
100 milijuna godina starosti za geologiju nije bog zna što. Život na Zemlji star je 3,6 mlijardi godina (možda i više). Kad to stavimo u mjerilo 1 dan = 10. mil godina, život je star jednu godinu, a pronađene bakterije 10 dana. Ni u nekom paleontološkom smislu nije to vrijedan nalaz, jer bakterije su najstariji organizmi, pa nema šanse da su se u posljednjim 100 milijuna godina bitno promijenile. No, nešto je drugo važno. Ako bakterije mogu tako dugo - praktički neograničeno - biti u hibreniranom stanju, moguće ih je naći u slojevima leda na Marsu - ako je tamo bilo života.
za 100 mil godina japanski znanstvenici će istraživati kako je moguće da je u Hrvatskoj na vlasti još uvijek HDZ i SDP
Ako bakterije mogu tako dugo - praktički neograničeno - biti u hibreniranom stanju, moguće ih je naći u slojevima leda na Marsu - ako je tamo bilo života.
Ne samo to, nego je moguće da su i ove došle s Marsa.
Ako bakterije mogu tako dugo - praktički neograničeno - biti u hibreniranom stanju, moguće ih je naći u slojevima leda na Marsu - ako je tamo bilo života.
Ne samo to, nego je moguće da su i ove došle s Marsa.
-zašto se uvjek govori o jednosmjernom putu..? tj geo povijest imamo mjesec, sudar koji je razmrvio i lansirao dio zemlje pa je time vjerojatnije obrnut put bakterije sa zemlje na mars, odnosno, po čitavom svemiru može plutati prašina-kometi itd. random, dok planeti (gravitacija) to privlači tj samo masom možemo reći da je kometa pala na zemlju inače može i obrnuto :)
Ovo o čemu piše ihush (i drugi) stara je teorija, još od 19. stoljeća. Riječ je o pansperimiji ili litopansperimiji. I danas je donekle aktualna (o tome dosta piše u mojoj knjizi The Cookbook of Life), jer se pokazalo da bakterije, a posebice njihove spore mogu (ipak!) preživjeti svemirske uvjete. Eksperimentiralo se u tom smislu i na satelitima. No, da bi se tako nešto dokazalo, treba pronaći barem nešto živoga na Marsu.
.. No, da bi se tako nešto dokazalo, treba pronaći barem nešto živoga na Marsu.
možda, kao 'napomena' :) .. ne mora biti živo, dovoljno je i mrtvo kao indikator da je život ipak raširen (dok je nešto drugo hoće li preživjeti, kao loto-statisika, neki prežive, neki ne...).
+ važnije, ako se ne nađe na marsu, ne znači da je pretpostavka pogrešna, tj može se dokazati pozitivno, ali ne i negativno (što laici često tumače, ako nije crno, onda je bijelo..).
Ne mogu na ovo ne reagirati, ali ne da bih polemizirao nego da bih odao pohvalu HGW, koji je u romanu "The War of the Worlds" nadišao sam sebe. Nikada u litreraturi nije logika živog prikazana na bolji način, nikad nisu bolje i jasnije osvjetljeni temelji darvinizam. Tko nije čitao, neka čita - i ako može u engleskom originalu.
A ja mislio da su forumaši malo napredniji pa znaju razliku između mikroba i virusa... Kad eto...
Mozda to isto mogu ponoviti i na Marsu? Mozda ima zivota 100 metara ispod povrsine?