Windows 11 - problemi izdvojena tema

poruka: 1.177
|
čitano: 612.238
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
16 godina
Windows 11 - problemi

Imam stariji laptop,koji ne podržava Win.11.Naišao sam na predlog da se pokuša svejedno instalirati Win.11 putem aplikacije Flyby11.Interesuje me dali je netko koristio tu mogućnost,kao

i to,dali takva instalacija onemogućava instalirani win.10.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Windows 11 - problemi
Mađar kaže...

Imam stariji laptop,koji ne podržava Win.11.Naišao sam na predlog da se pokuša svejedno instalirati Win.11 putem aplikacije Flyby11.Interesuje me dali je netko koristio tu mogućnost,kao

Već imaš instaliran 10 gore pa hoćeš update na 11 napravit ili bi radio svježu instalaciju?

16 godina

Ne mogu update jer Intel(R)Core(TM) i5-4200 U CPU@1.60 Ghz i ostalo ne odgovara Win.11.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 19:53 (Mađar).
16 godina
Mađar kaže...

-krenimo od kraja.. win10 i 11 su idetničnih uvjeta, ako radi jedan radi i drugi, s razlikom da u 'originalnom' installu ms traži lažne-dodatne uvjete koji nemaju veze sa samim osom, kao npr tpm ili secboot.. a računala starija od 2018me kao bios-chipset službeno nisu podržana jer su tek tad svi ti fičeri bili dostupni ili oko tog vremena..

-zato, pošto su uvjeti lažni-nepotrebni.. postoji i ms-ova uputa kako se zaobiđe-isključi.. par načina. google-ms... i sve piše.

-lakše, praktičnije, korištenjem rufusa za izradu installer-stikića, tj on nudi opcije pri čemu može napraviti identičan-'originalni' (nemodificirani, kao ms stikić) i s isključenim uvjetom, koji ponovo, nije pravi.. i to je tad isti install tj samo je preskočen uvjet-kriterij kojeg ms skripta installera inače ima-traži.. tj to je i dalje isti-originalan identičan os, nije modificiran, ni jedan byte, sysfile ili nešto hackirano-patchirano na taj način da je različito-izmjenjeno.. os je i dalje isti, samo je prekočen kriterij-uvjet u skripti koja ga tad traži ili ne traži, kao što za login u win možemo postaviti da nas ne traži login.. nije time os modificiran-drugačiji nego samo izbor ponuđene opcije.

-a sve ostalo, neke apps ili izvori već kreiranih-modificiranih win.. zaobići, izbjegavati.. mogući problemi npr malware + legitimnost kao piraterija bez razloga-smisla.. tj juzer može najnormalnije s ms stranice skinuti win-iso i kreirati instlall-stikić.. nema potrebe za trećim izvorima, dok je rufus samo alat koji to kreira i nudi opcije, koje ms ne nudi ali daje upute za ručno-zaobilaženje.. a to je slično-isto, tj rufus je lakši-jednostavniji način, čist.

-ako se rufusom isključe ti uvjeti.. i dalje možete instalirati na računalo koje sve podržava s uključenim-podešenim opcijama kao tpm i sec.boot a to se podešava u biosu prije instalacije.. tj tako kreiran stikić može služiti za install na računala koja podržavaju i ne podržavaju sve uvjete.. a radit će jednako, jer je isti os i sve ovisi o tome kako je računalo podešeno ako neku opciju-fičer podržava i ako je u biosu omogućena (ne isključena-disebrlirana..).

-ako se kreira mctoolom, tad radi samo na kompatibilnom ako je tako podešeno + za zaobilaženje se tad u installu ide u cmd ili regedit.. par načina ovisno iz boota ili win itd.. i naprono za juzere koji tad moraju to tipkati jer nemaju npr copypaste itd.. pa neke posebne razlike nema, tj sve prednosti su na strani rufusa, ostalo ovisi o izboru juzera što poklika-podesi i o samom računalu..

.. a desetljeće su svi osevi, računala istih-identičnih requirementsa uključujući i linux-macos osim što je mac prešao na svoj cpu-platformu pa više nije isti hw.. tj ista stvar-odgvor vrijedi za sva računala do recimo 10-15god starosti pa i starije ali su tad vjerojatno preslaba, malo rama, slaba gpu koja je nužna za sve danas kao browser.. no sam os može-radi.. ne traži, jer to traži ms-biznis, ne os.

-postoji razlog za win11, npr samo ms guranje na novije, gašenje supporta win10.. kreće uskoro-jesen.. pa je sad vrijeme onima koji misle s 10 na 11.. ali i ne moraju.. tj postoji i win10 support koji će ostati do 2032.. ltsc-iot, isti win-os, ali druga licenca, pravna pravila.. os je isti, tj ima i iot10 i iot11.. može bilo koji uz potrebu da se riješi licenca, dok je u jednoj temi sticjura napomenuo da licenca od w10 aktivira iot10-ltsc.. pa time oni koji imaju normalnu licencu to mogu normalno.. ili možda.. a što se tiče duljine supporta i novi win11 se uskoro gasi, 2027.. tj sve to je u planiranim ciklusima i novim buildovima-brojevima-uvjetima.. za win12 itd..

-pa će tako win12 tražiti barem 16gb rama zbog integrirne gpu koja koristi ram a za nove zahtijeve se traži 8gb-vrama, što će reć, da računalo mora imait više od 8, prvi normalan broj je 16 (ili 12..) :) i tek tad će biti aktivni svi dx12 fičeri kao novi ai, što se gura u sve.. pa ovisno o tom kriteriju može biti jednak problem neki besmislen uvjet mada je ovo s količinom konkretniji ali samo za gpu taskove dok je sve povezano kroz directx-driver..

-tako da možda postoji razlog više za juzere koji imaju računala u tom rasponu, koja rade ali ne zadovoljavaju w11 ili 12 uvjete, ostati na win10 narednih nešto godina dok rade a logičke moguće nadogranje su moguće sa starijeg na noviji pa je za sad možda zgodnije ostati na w10-ltsc i ako se mora nadograditi na 11 ili 12.. možda zbog navike-menija i sl. .. dok za same app-soft neke razlike nema, osim što možda stariji hw neće imati certificiran-novi deklariran driver za novi-noviji os npr win12.. jer je za stariji hw možda support već ugašen i u pravilu ne uključi noviji os .. ali driveri nisu veći problem, tj problem je 'samo' što se tad svi prave grbavi i mada driver zapravo postoji i isti je .. nije certificiran i install ga ignorira-preskače.. ili se googla i nađe prihvatljiv koji normalno radi bez kemijanja, jer tako je to s ms i stalnim guranjem na novije, dok nitko ne želi vječno održavati support za staro za što zakonski više nemaju obvezu tj samo trošak proizvođaču koji primarno želi prodati novo.. pa svi onako guraju kupnju novog, mada i staro radi ok a juzer se mora malo snaći..

-što je flyby11.. pa nešto nalik na rufus.. tj razlika, on skida i pačira za install što znači iz postojećeg aktivnog osa, ono što bi juzer trebao sam klikati.. tj ekipa s githuba i opis..

Flyby11 leverages a feature of the Windows 11 setup process that uses the Windows Server variant of the installation. This variant, unlike the regular Windows 11 setup, skips most hardware compatibility checks, allowing it to run on unsupported systems. Here’s a more technical breakdown of the process:

.. no to je nepotrebno, tj opet je rufus bolji.. :) jer, skidanje isoa s ms stranice nije nešto teško, može bilo koji juzer, google windows.. klik-next.. i ima skinut iso ili je izabrao izradu mctoolom, tj juzer samo treba čitati i klikati.. a ako to ne zna, tad ne treba ni instalirati-nadograđivati..

- ovo je iz osa, tj kao upgrade-nadogradnja.

-s rufusom, kreira se usb stikić.. kao mctoolom.. a tad izbor-mogućnost, ako se želi od boota-biosa kao clean ili iz osa kao upgrade, tj kreiran iso-install stikić može oboje, jer je to bootabilan medij a ostatak je identičan tj install-setup.exe.. i može oboje, boot ili iz osa-upgrade. .. može na drugo računalo, može kao popravak, može za promjenu postavki biosa ovisno što je prije bilo i kako je podešen bios, npr uefi-gpt mod, tpm, secboot i razno kao i npr ako je netko imao desetljeće starije 32bitni os, tad ne može nadogradnja nego mora clean od boota.. za 64bitni.. tj to nisu stvari koje se mogu nadograditi, kao ni jezik što je najblesavije ograničenje (može i to editiranjem reg.. kao i home-pro promjene itd..)... pa ako netko ima npr englesku verziju win, i želi npr hr, tad nadogradnja ide isključivo s eng.. osim ako se jednako to editira-zaobiđe.. a nema razloga da danas juzer nema hr verziju ili koju želi dok je eng stalno tu ispod haube .. i prednost-razlika, kad je to od nule tad je sve tu, radi, pravopis-ostalo.. kad se mijenja-dodaje naknadno tad je teže.. itd.

-ponovo.. u svim slučajevima je os isti, installer, tj kao što i u ovom citatu piše, tad se samo skipaju čekingi tih uvjeta, to je to, nema druge razlike a računalo ovisno o tome ima ili nema nešto radi.. dok bez tog, 'originalni' radi jednako ali ako računalo nešto nema, ne daje dalje.. kraj. razlika je samo u provjeri uvjeta, ne u modifikaciji osa.

- bez takvih alata je teže-tipkati po ms uputama.. no na kraju isto, osim na to razlike u praktičnosti i što sve installer stikić može kao boot i clean od nule dok iz osa mountanjem isoa tog nema..

+juzer koji ne zna što-gdje provjeriti za kompatibilnost-uvjete win11.. može pokrenuti hwinfo64.. na prom ekranu ima tpm-sec boot po bojama, crveno-zeleno-sivo i svaka boja odgovarajuće značenje pa ako je potrebno promjeniti postavke biosa tad se promjeni i status tih oznaka .. :).

edit:

+rufus i hwinfo postoje kao portabilne vezije, ne treba ništa instalirati.. pokrene se i to je to.. a ako se kreira install stikić na slobodno mjesto-ostatak stikića se snime takvi alati-utilsi + par potrebnih drivera da su pri ruci i služe po potrebi.. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 20:16 (ihush).
14 godina
Mađar kaže...

Ne mogu update jer Intel(R)Core(TM) i5-4200 U CPU@1.60 Ghz i ostalo ne odgovara Win.11.

Naravno da možeš ako znaš kako. Skini si original 11 ISO sa Microsoftove stranice za jezik čiju instalaciju sada imaš Win 10, klikni na njega dva puta za "MOUNT" kao virtualni DVD drive.

Pokreni CMD kao admin te upiši sljedeće: f: (F označa slovo virtualnog DVD drivea Win ISO datoteke). Zatim upiši sljedeću komandu: setup.exe /Product Server /Compat IgnoreWarning /MigrateDrivers All

Pokrenti će se instalacija i pisati će da instaliraš SERVER, ali to ignoriraj jer instaliraš 11. Pazi da ti instalacija dozvoli da zadržiš programe, postavke i fajlove. Ako ne dozvoli, skinuo si krivu instalaciju, za krivi jezik (obično je to english US).

Ako želiš instaliraj Anydesk i javi se preko privatne poruke pa ti ja to pokrenem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 20:20 (Valentin17).
14 godina
Mađar kaže...

Ne znam za Flyby11, ali Ovdje imaš prilično jednostavna uputstva kako to uraditi.

16 godina
Windows 11 - problemi

-upravo to radi patch-skripta s githuba, pa mu je lakše nego pratiti upute i copypasteati s mogućim greškama.. :) ili rufus, jer jednom moraju naučiti-vidjeti ili kliknuti next..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 20:23 (ihush).

5 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice