Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.912.758
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
14 godina
neaktivan
Re: Windows 10 - općenito
ihush kaže...

-install ovisi o odabranim 'sitnicama', upgrade ili iso koji može biti single-multi (jezik, 32-64, home-pro..itd) u rasponu od 2-7GB..

-vjerojatno rollback, ili tko zna koliko prikupljenih updateova.. ako se nisu čistili.

-nagađati, .. nema neke korsiti. :) banalno, možda je GB-MB zabuna pa je sve ok.. ili juzer koji vidi nešto na svom raučnalu, valjda zna što gleda, gdje.. i što je to, pa i to, da to može obrisati (ali to nije pitanje)..

Misliš na update rollup? To, koliko znam, ne postoji za Windows 10.

Ovo da je pogriješio GB-MB, sumnjam, jer 20 MB nije puno. 😉

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 15:21 (Marko :D).
16 godina

-to su samo 'nagađanja'.. npr ljudi griješe (pogotovo u 5 ujutro..) a upgrade (ne update, mada ga MS jednako naziva) automatski radi rollback/backup i folder old... (rollup je nešto jestivo.. rolada? :) ..)

-najvjerojatnije samo nakupljeni updateovi koji tamo stoje od st.7. smeće :) tj ne nešto što bi bilo u jednom danu za očekivati, ali kao svako nagađanje moguće.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-to su samo 'nagađanja'.. npr ljudi griješe (pogotovo u 5 ujutro..) a upgrade (ne update, mada ga MS jednako naziva) automatski radi rollback/backup i folder old... (rollup je nešto jestivo.. rolada? :) ..)

-najvjerojatnije samo nakupljeni updateovi koji tamo stoje od st.7. smeće :) tj ne nešto što bi bilo u jednom danu za očekivati, ali kao svako nagađanje moguće.

Je, je. Evo i detalja o toj roladi, 9. točka.😂

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 16:12 (Marko :D).
11 godina
neaktivan

Ljudi, htio bi kriptirati veču količinu podataka. Recimo U jednoj mapi imam više mapa sa raznim stvarima i želim sve kriptirati zasebno sa istom šifrom. Nesmije se vidjeti što je unutra dok se ne upiše šifra. 

Umjesto da sve uguram u jedan file ja bi sve zasebno. Kako da to uradim najjednostavnije ??? 

Ima li Aplikacija poput 7 zip, unapred podesim kako mora izgledati (format arhiva 7z, AES-256 enkripcija, ista šifra) 

16 godina
Po meni je za to bolji winrar jer moze dodavati fajlove u gotove arhive. Kod mene 7zip radi probleme s tim.
Motorola G5 Plus 3/32
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bass kaže...
Po meni je za to bolji winrar jer moze dodavati fajlove u gotove arhive. Kod mene 7zip radi probleme s tim.

-ne smije biti takvog problema (pa time ni razloga protiv..), radi najnormalnije.

post iznad, misliš na sam prikaz arhiviranog filea? .. bez pass-a sadržaj je vidljiv osim što ga se ne može extraktati-otvoriti.. želiš unos passa prije prikazivanja saržaja arhive? -tad trebaš drugačije rješenje (sporedno koji arhiver, nije uopće namjena pa ni takva potreba).

ili, možda malo detaljnije opiši traženo, možda netko da prijedlog howto ili soft..

14 godina
odjavljen

8Zip?

11 godina
neaktivan
ihush kaže...
Bass kaže...

-ne smije biti takvog problema (pa time ni razloga protiv..), radi najnormalnije.

post iznad, misliš na sam prikaz arhiviranog filea? .. bez pass-a sadržaj je vidljiv osim što ga se ne može extraktati-otvoriti.. želiš unos passa prije prikazivanja saržaja arhive? -tad trebaš drugačije rješenje (sporedno koji arhiver, nije uopće namjena pa ni takva potreba).

ili, možda malo detaljnije opiši traženo, možda netko da prijedlog howto ili soft..

Želim sakriti, ne želim da se vidi što je unutra. Bit je da samo osoba kojoj to šaljem može vidjeti. 

Umjesto da sve utrpam u jedan file, čini mi se da je bolje zasebno ? buduči da planiram 120gb sadržaja kriptirat. 

16 godina

-vjerojatno nepotrebno kompliciranje .. ali može se.

-zipiraš dva puta.. prvi zip/7z.. može bez passa, drugi s passom, tako se može samo vidjeti zipiran file ali ne što sadrži dok ga se ne raspakira passom, nakon tog još jedno raspakiravanje filea koji bi bio normalan.

-veće fileove je praktično podijeliti.. npr na 100MB komad. Ovisi o npr mediju ili mail-velićina inboxa, tad je potrebno npr 10-50MB da bi se uopće moglo poslati dok se nude standardne veličine od floppyja, cda.. itd.

-može i selfesxtract-exe.

-dva kompresiranja su inače gubljenje vremena (algoritam za kompresiju, file ostane iste-slične veličine), zato drugi može biti 'storage' (bez kompresije, fast..).

14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Otkako sam od prošlog mjeseca stavio 1709, enter kod input polja u Facebook i Instagram aplikaciji ne radi.

I danas nakon updatea opet ne radi.

0 0 hvala 0
13 godina
Windows 10 - općenito

Je li feature update moguće samo odgoditi ili postoji način kako skroz onemogućiti skidanje bilo kakvog feature updatea u budućnosti ?

Trenutno sam samo odabrao "Current Branch for Business" i stavio na 365 dana tako da ukupno imam 12+4 mjeseca.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ovisi o licenci (winver, hardkodirano) koja dozvoljava ili ne opcije oko updatea. Za obične usere/licence, update je mandatoran kao dio requirementsa npr internet.. (svaki requirements HW-SW se mora zadovoljiti). Sve što korisnik može je odabrati vrijeme. Firme s domainom imaju npr wsus i admina koji to hendla, tako da običan juzer zapravo nema izbor, jedina razlika tko je šef, MS ili firma.

-onemogućiti update je pogrešno.. jedino možemo žaliti za npr w7 metodom koja je dozvoljavala izbor. Ako nekome ne odgovara takav requirements (kojeg postavlja MS-vlasnik), tad je alternativa koristiti neki drugi OS.

-čačkati te opcije (popularna telemetrija i sl.) je nepoželjno, lako dovede do killswitcha i sl. problema, previše sys stvari je povezano i MS se zna štititi tj prevenirati nešto što ne želi. OS može raditi normalno, bez problema kad se odgovarajuće podesi i koristi, ne kad se pretjera s čačkanjem.

14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Jel ima kakav način da se promijeni brzina prijelaza između različitih fotografija na radnoj površini? 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Markić7 kaže...

Ljudi, htio bi kriptirati veču količinu podataka. Recimo U jednoj mapi imam više mapa sa raznim stvarima i želim sve kriptirati zasebno sa istom šifrom. Nesmije se vidjeti što je unutra dok se ne upiše šifra. 

Umjesto da sve uguram u jedan file ja bi sve zasebno. Kako da to uradim najjednostavnije ??? 

Ima li Aplikacija poput 7 zip, unapred podesim kako mora izgledati (format arhiva 7z, AES-256 enkripcija, ista šifra) 

Imaš jošGpg4Win, s njim dobiješ program Kleopatra s kojim možeš raditi asimetričnu enkripciju (znači public i private key) i možeš enablati da se umjesto private keya može dekriptirati i nekom šifrom što je zapravo ono šta ti tražiš. To je ok ako trebaš bolju zaštitu od 7zip-a. Imaj na umu ako su ti veći podaci filmovi da kompresiranje filmova s 7zipom nema smisla jer su oni već po defaultu kompresirani.

Nešto šta nisi tražio ali mi je fora je VeraCrypt, uglavnom možeš kreirati npr. container("folder") od 10GB i unutra pobacati file-ove koji se automatski enkriptiraju. Tada taj container prebaciš na cloud, usb, itd. I samo kada trebaš nešto iz njega otključaš lozinkom. Znači kao neki sef.

14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Jel i vi imate srednjak ali isti emoji ne postoji na virtualnoj tipkovnici?

Otvorite Whatsapp, unesite njihov srednjak i samo ga kopirajte.

0 0 hvala 0
14 godina
Zar je jedna minuta predugačka?
Što čovjek više povećava svoje znanje to više povećava i svoju patnju.
11 godina
neaktivan
Castiel kaže...
Markić7 kaže...

Imaš jošGpg4Win, s njim dobiješ program Kleopatra s kojim možeš raditi asimetričnu enkripciju (znači public i private key) i možeš enablati da se umjesto private keya može dekriptirati i nekom šifrom što je zapravo ono šta ti tražiš. To je ok ako trebaš bolju zaštitu od 7zip-a. Imaj na umu ako su ti veći podaci filmovi da kompresiranje filmova s 7zipom nema smisla jer su oni već po defaultu kompresirani.

Nešto šta nisi tražio ali mi je fora je VeraCrypt, uglavnom možeš kreirati npr. container("folder") od 10GB i unutra pobacati file-ove koji se automatski enkriptiraju. Tada taj container prebaciš na cloud, usb, itd. I samo kada trebaš nešto iz njega otključaš lozinkom. Znači kao neki sef.

Svidio mi se veracrypt, na usb sticku sam kreirao container od 120gb :D pa ubacujem u njega sve što želim. Pretpostavljam da osoba kojoj to šaljem mora isto imati tu aplikaciju, pa ču morati toj osobi (djevojci) napisati upute kako to uraditi :) 

17 godina
Windows 10 - općenito

Jel zna netko da li se može promijeniti windows 10 change date time and number formating da bude na hrvatskom. Nakon instalicije windowsa 10 sve te opcije su pod engleskim jezikom.

Hoću namjestiti dole sat da datum bude po redoslijedu dan.mjesec.godina, a pošto je to na engleskom nemam te opcije.

Ne razumijem zašto prilikom instalacije windowsa 10, a preuzet je preko media creation tool, zašto nema na početku za izabrati hrvatski jezik, samo layout tipkovnice ima za izabrat na hrvatskom.

EDIT: ovo gore sam sredio.

Kako naštimati da hr tipkovnica bude zadana, a da windows 10 bude na engleskom jeziku? Kliknem dole na hr layout tipkovnice, ali nakon restartovanja laptopa vrati se na ENG language.

Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.11.2017 9:41 (sage).

0 0 hvala 0
16 godina

-podesi (redosljed, tipkovnica, jezik, regija, format datuma.. npr long)

-upgrade/wizzard pokupi trenutnu jezičnu postavku OSa i ne nudi izbor, skinut install-iso nudi sve, prije skidanja, jezik, 32-64.. (može i više verzija u AiO, time se razlikuje veličina od 2-7GB).

-ovisi o verziji-licenci/single .. eng jezik je u svakoj verziji prisutan, ostali jezici su dodatci, stari trik za promjenu defaultnog jezika, dodaš željeni, obrišeš eng.. ali, to vjerojatno nije potrebno. Čitaj upute (redosljed! nema buttona za default, nego je redosljed taj koji to određuje, 'sort').

9 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Meni je dosta bilo promijeniti region settings na hrv i posložilo se kako je i bilo prije. 

2 0 hvala 1
13 godina
sage kaže...

Jel zna netko da li se može promijeniti windows 10 change date time and number formating da bude na hrvatskom. Nakon instalicije windowsa 10 sve te opcije su pod engleskim jezikom.

Hoću namjestiti dole sat da datum bude po redoslijedu dan.mjesec.godina, a pošto je to na engleskom nemam te opcije.

Ne razumijem zašto prilikom instalacije windowsa 10, a preuzet je preko media creation tool, zašto nema na početku za izabrati hrvatski jezik, samo layout tipkovnice ima za izabrat na hrvatskom.

EDIT: ovo gore sam sredio.

Kako naštimati da hr tipkovnica bude zadana, a da windows 10 bude na engleskom jeziku? Kliknem dole na hr layout tipkovnice, ali nakon restartovanja laptopa vrati se na ENG language.

Pod Settings imaš "Time & language" te zatim odi na "Region & language" i onda tamo pod "Related settings" klikni na "Additional date, time & regional settings" i onda si namjestiš po želji datum, jezik i regiju.

15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Imam jedan stariji pc sa windows7 oem + dvd ali nemam key nigdje zapisan.

E sad, jel moguče kako windows 10 nanovo instalirati ali da mi se prizna taj win7oem?

Problem je kaj nemam na tom kompu dosta mjesta za upgrade na ssd-u sa 7 na 10tku da bi to lako riješio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Windows 10 - općenito

Mislim da je odavno prošla mogučnost upgrejda 7-mice na 10-setku uz zadržavanje licence ali ne razumijem kako nemaš mjesta na disku za uraditi upgrade?

Pa počisti si SSD ako je mali,oslobodi prostor spremivši sve tvoje datoteke koje želiš zadržati na vanjski USB ili HDD, izbriši nakon toga sve tvoje datoteke i deinstaliraj programe, 60GB čini mi se da je najmanji ali je i više nego dovoljan za upgrade!

Ne kužim u čemu je problem?

U krajnjem slučaju, 10-tku možeš normalno koristiti uz neka sitna ograničenja (koja se mogu zaobići) i neaktiviranu a postoje i online ključevi za par $ 

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

hvala na odgovoru.

probal sam nanovo instalirati win7, znaci formatiran 60gb disk + updejt i nije bilo dovoljno mjesta.

do kraja 12tog mjeseca se može upgrejd napraviti :)

nebi kupovao ove 6dolara ključeve jer bi me na kraju došli skuplje nego da kupim prave (mjerim u živcima potrošenim..), radje bi kupio edu licencu od nekog studoša :)

15 godina
Xen kaže...

hvala na odgovoru.

probal sam nanovo instalirati win7, znaci formatiran 60gb disk + updejt i nije bilo dovoljno mjesta.

do kraja 12tog mjeseca se može upgrejd napraviti :)

nebi kupovao ove 6dolara ključeve jer bi me na kraju došli skuplje nego da kupim prave (mjerim u živcima potrošenim..), radje bi kupio edu licencu od nekog studoša :)

Ma kak nema dovoljno mjesta, za 32bitnu 10-tku ti treba min.16GB a za 64bitnu 10-tku ti treba 20GB!!!

Ja imam 60GB SSD i x64 bitnu 10-tku na njemu te nekolicinu programa i evo ti moj SS...

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.11.2017 21:20 (andi.cro).
16 godina

-imaš neki sasvim drugačiji problem.. vijerojatno poruka da nema raspoloživog boot-diska i sl. jer i daleko manje od 60gb je dovoljno za clean install bilo kojeg osa.

-key je key, kupljen mora raditi ili ne radi i tad je trošak živaca upravo trošak dollara, dok kupnja edu licence studoša nije edukitivna ni poželjna kao primjer na forumu..

-freeofer upgrade je prošao prije godinu dana.. može invaliditet. Do kad, tko zna.. ugl prolazi jer je ms dobre volje. Prednost kad/ako jednom instaliraš i aktiviraš w10, tad ne moraš na tom PCju više brinuti za key-aktivaciju.

-s druge strane, realno nemaš razlog promjene OSa, tj. ako imaš razlog .. jedino bitno je da ti računalo radi ono što trebaš, winver je manje bitan, može i linux ili hackintosh..

9 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Da li mi može netko reći kako to da sam windows 10 pro (x64) usptio aktivirati sa ključem od windows viste home premium? Ključ sam našao na starom laptopu od toshibe na kojem je bio instaliran windows vista, a kupljen je još 2007. Pa eto ako mi može netko odgovorit..

0 0 hvala 0
15 godina
Windows 10 - općenito

Šuti i budi zahvalan... 

Vjerojatno je "retail" verzija koju si bio vezao sa svojim MS acc. pa je uspjelo i na 10-setci!

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.11.2017 12:35 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
ihush kaže...

-freeofer upgrade je prošao prije godinu dana.. može invaliditet. Do kad, tko zna..

Do 31.12.2017.

https://www.cnet.com/how-to/microsoft-windows-10-free-upgrade-offer-assistive-features/

16 godina

-to su info iz druge ruke.. to se zna, ali ništa 'službenog' (što je tek bilo katastrofalno, dok su svakodnevno davali svakakve izjave..).

-ms dozvoljava, diskrecijski .. do daljnjeg, blag je u kontroli, jer želi prelazak na w10 svih usera (starijih winver, pri tome ga pirat i sl. ne zabrinjava).

-ms već godinu dozvolajva DL ISO-isntalla i installaciju bez keya, bez aktivacije. To nešto govori.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice