Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.909.744
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
15 godina
Windows 10 - općenito

Ufff Ihuše...Jednostavno ne mogu, ne mogu pročitati tvoj post a da mi koncentracija ostane usredotočena na to što želiš objasniti, jednostavno mi misli odlutaju ko da sam u školi na matiši 

Svaka ti čast na znanju al brate mili jel ga znaš protegnut od nemila do nedraga 

Meni jedino nije bilo jasno Video Controler i Display adapter (slike), te zašto ne mogu instalirati driver za dotičnu karticu.

Kako bilo da bilo, zahvalan sam ti na voljnosti da pomogneš i objasniš 

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Re: Windows 10 - općenito
andi.cro kaže...

.. te zašto ne mogu instalirati driver za dotičnu karticu.

..

- jedan mogući razlog HW, kvar (ne osnovne funkcije) ili kriterij AERO.

- drugi SW, pogrešan driver (par vga+driver, +os i installer, + win strogoća za necertificiran driver..)

eliminacija ili provjera su dvije metode.

-eliminirati ne možeš.. (zamijeniti ispravnom karticom)

-provjeriti samo ono što imaš 100% ispravno, a tad mora npr XP.. OS za koji imaš 100% odgvarajući driver (ne mora biti posljednji-najnoviji..). Da istu stvar napraviš pod npr XPom, tad bi radilo ili bi potvrdio kvar kartice. Tad bi znao .. i znao bi s kojim driverom radi, za forsanje na w10.. +64bit št je opet problem za sebe.

+ bilo je i rebrendanja kartica, tek se sa serijom 2xxx smirilo stanje i završen prelazak s AGP na PCIex.. (a to je važna stvar za proizvođače i probleme).. pa možda čak i uzrok, npr jel agp ili pci kartica/driver. Kod rebrandinga, možda je prava oznaka generacije prije-poslje.. što kaže sama kartica, što piše kod paljenja na ekranu i sl. ili neki info-diag.. imam npr lap s ATI-FireGL koja je kasnije rebrendana kao Radeon3xxx i sličan problem kad se traži 'pravi' (pogrešan) driver..

Na sve te probleme, sam CCC je katastrofalan, postoje razni rezovi-generacije, do koje je supportana neka serija, može biti ograničejne izbora drivera. (jedini koji 100% mora raditi je onaj koji se dobio na CDu uz karticu.. i što bliže po starosti.. kad danas tražiš stvari od prije desetak godina teško ih je pronaći ako se uopće može.. npr možda Catalyst 7-8..).

+ eh, da.. i svaki driver je za konkretnu verziju win.. ne samo za XP, nego XP-sp-1/2/3.. ako je posljednji tad sigurno traži SP3. Za w7sp1 .. za vistu ili vista+sp2 .. kao i već spomenuti .net 1-2 (3 ga uključuje), directx-90c redist-june2010 itd. Sve to je potrebno i povezano s driverom/installerom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2017 19:11 (ihush).
15 godina
Windows 10 - općenito

Probao sam ono što si savjetovao, boot opcije pa f7 da ne forsira samo certificiran sw i nije ispalo dobro...

Najvjerojatnije driver koji ne radi na W.10 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

andy, ako imas reset tipku na kucistu, stisni je dok se budu dizali windowsi...to napravi dva puta i treci restart ce ti se pojavati startup repair prozor....tamo kliknes na troobleshooting i nekako dodjes do opcije di ti nudi restart u sejf mod...kliknes to i iduci screen ce ti biti plavi ekran sa sejf mod opcijama..ponudit ce ti izmedju ostaloga i da iskljucis potpisivanje drajvera i butas u windowse, i taj broj stisni na tipkovnici....kad dodjes u windowse, instaliraj drajver...

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
andi.cro kaže...

Probao sam ono što si savjetovao, boot opcije pa f7 da ne forsira samo certificiran sw i nije ispalo dobro...

skini drajver za 64 bit ili 32 bit sedmicu, ali direktno od amda...

8 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

https://community.amd.com/docs/DOC-1313

ali jos bolje da odustanes, doticna grafa nije podrzana u desetci...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Gorstak79 kaže...

andy, ako imas reset tipku na kucistu, stisni je dok se budu dizali windowsi...to napravi dva puta i treci restart ce ti se pojavati startup repair prozor....tamo kliknes na troobleshooting i nekako dodjes do opcije di ti nudi restart u sejf mod...kliknes to i iduci screen ce ti biti plavi ekran sa sejf mod opcijama..ponudit ce ti izmedju ostaloga i da iskljucis potpisivanje drajvera i butas u windowse, i taj broj stisni na tipkovnici....kad dodjes u windowse, instaliraj drajver...

Pa došao sam do tih opcija ( prva slika sa prijašnjeg posta ) ali ne prihvača ga ( stavljam sliku u ovaj post ) i pojavi mi se (druga slika sa prijašnjeg posta) nakon što ga pokuša instalirat.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2017 19:59 (andi.cro).
8 godina
andi.cro kaže...
......

Na win10 imaš easy način za brzi ulaz u safe mod bez da hvataš tipke pri restartu.

15 godina
Gorstak79 kaže...
andi.cro kaže...

skini drajver za 64 bit ili 32 bit sedmicu, ali direktno od amda...

Jesam, za W7 x64

15 godina
Gorstak79 kaže...

https://community.amd.com/docs/DOC-1313

ali jos bolje da odustanes, doticna grafa nije podrzana u desetci...

Da skužio sam to odmah kad mi se pokazao onaj plavi ekran 

14 godina
neaktivan

To postoji još od Windowsa XP, ali nekako mi se čini kao bolja i jednostavnija solucija držanje tipke shift i klikanje na restart. Jest da ima više koraka, ali je nekako jednostavnije (bar meni). 

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2017 20:05 (Marko :D).
17 godina
bunker kaže...

Na win10 imaš easy način za brzi ulaz u safe mod bez da hvataš tipke pri restartu.

Što nije lakše držati SHIFT i kliknuti na restart?

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live
8 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

nije ti grafa podrzana za desetku...mozes eventualno provat nazicat korisnika softwaremaniac ovdje s foruma da ti on nazvrlja drajvere, but it's a longshot...jos eventualno mos provat iskopat na guru3d ili negdi generecki video drajver, ali cisto sumnjam da je i to potpisano i upitno je kako bi to na kraju radilo....jos imas opciju da instaliras microsoft soluciju, basic video adapter drajver, ali onda zaboravi na 3d akceleraciju...ako si bas zapeo, nadji nekoga tko ima digitalni potpis, tipa neki microsoft certified strucnjak, pa nek ti on potpise drajver koji imas, mozda to prodje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Windows 10 - općenito

Ma neću se više opterečivat sa time, grafa radi ( ionako je privremena ) te je MS dao svoj Basic Display Adapter driver pa mogu namjestiti rezu svog monitora.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
andi.cro kaže...

..

-da, nije podržana.. da je, to bi bila potvrda kvara (nečeg 3d..). Zato kažem, mora zadovoljiti requirements-AERO i tek kad je sigurno da mora raditi, tad se tako forsira instaliranje drivera.

podržane radeonke od serije 2xxx (ali i to treba paziti, ima rebrandinga.. kao HD i bez HD oznake).

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2017 20:26 (ihush).
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 11:58 (Marko :D).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Trebam malu pomoć...

Nikako da instaliram drivere za jednu staru grafu.

Drivere sam skinuo sa stranice proizvođača (Gygabite), ovo je kartica LINK

Imam Win.10 pro x64 F.C.U. a na stranicama nisam našao ništa novije od Win.7 x64 pa možda to radi problem?

Moja MBO ako treba i ta informacija.

Evo slike problema:

Iskreno odustani, znam da nije odgovor koji trazis...

Ja sam nedavno uspio instalirat X1600 Pro na Win10 1703, koristio sam zadnje drivere za x64 Vistu (da se razumijemo, ta graficka nije sluzbeno podrzana ni u Win7, ali uredno radi sa Vista driverima).

Ali bolje da nisam, svaki drugi put nakon boota prizaze samo prazni, prosireni, destop (extended desktop) pa onda moram kombinaciom Win+P prebacit na clone tj dupliciraj.

Isto se desi ak prespojim monitor na drugi DVI, nekad uredno radi, nekad se zablesa...

Uglavnom, najbolje rijesenje ti je uzet neku "noviju" grafu i ne razbijat glavu 

P.S. Bilo sta od ATI/AMD HD2xxx pa na novije ce uredno radit ili Nvidia GF6xxx ili novije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 21:24 (nathan.fake).
15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Da li neko zna procitati CBS.log i skuziti iz istoga sta je problem? Komanda "sfc /scannow" svaki put pronadje corrupted fajlove i "uspjesno iste popravi". Kaze da je uspjesno, ali bogami je neuspjesno. Svaki put pronadje istu stvar, koliko god puta pokrenuo sfc /scannow. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Almin94 kaže...

Da li neko zna procitati CBS.log i skuziti iz istoga sta je problem? Komanda "sfc /scannow" svaki put pronadje corrupted fajlove i "uspjesno iste popravi". Kaze da je uspjesno, ali bogami je neuspjesno. Svaki put pronadje istu stvar, koliko god puta pokrenuo sfc /scannow. :)

klikni na start botun, utipkaj cmd, stisni ctrl + shift + enter

jednom u command promptu, utipkaj ovo: 

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

moze potrajat 20ak minuta i vise...

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 21:39 (Gorstak79).
15 godina
Almin94 kaže...

U CMD unesi ovu naredbu koja če stvoriti textularni fajl na desktopu:

findstr /c:"[SR]" %windir%\Logs\CBS\CBS.log >"%userprofile%\Desktop\sfcdetails.txt"

Stvorit će ti se ovo:

( kod mene nema grešaka pa nije ništa ni napisano ali ako ima ,biti će zabilježeno )

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 22:56 (andi.cro).
15 godina
Windows 10 - općenito

Ako update servis ne radi kak treba, moguće je da  DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth neće uspjeti popraviti "corupted image" iz kojeg "sfc /scannow" poteže ispravne datoteke u sustav.

Tada je potreban instalacijski medij winsa sa kojeg su winsi instalirani na dotični PC.

U tom slučaju treba postupiti na ovaj način:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:C:\RepairSource\Windows /LimitAccess

Boldano zamijeniti sa lokacijom instalacijskog medija, ja ga imam na USB-u koji se u "This PC" pojavi kao " G:\ "

Tek nakon tog popravka treba pokrenuti ponovo ( kažu i po 3x nekad da treba ) "sfc /scannow"

Ako se nakon "sfc /scannow" naredbe dobije poruka "Windows Resource Protection could not perform the requested operation." tada treba to odraditi u "Safe modu"

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 23:21 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Gorstak79 kaže...
Almin94 kaže...

klikni na start botun, utipkaj cmd, stisni ctrl + shift + enter

jednom u command promptu, utipkaj ovo: 

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

moze potrajat 20ak minuta i vise...

andi.cro kaže...

Ako update servis ne radi kak treba, moguće je da  DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth neće uspjeti popraviti "corupted image" iz kojeg "sfc /scannow" poteže ispravne datoteke u sustav.

Tada je potreban instalacijski medij winsa sa kojeg su winsi instalirani na dotični PC.

U tom slučaju treba postupiti na ovaj način:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:C:\RepairSource\Windows /LimitAccess

Boldano zamijeniti sa lokacijom instalacijskog medija, ja ga imam na USB-u koji se u "This PC" pojavi kao " G:\ "

Tek nakon tog popravka treba pokrenuti ponovo ( kažu i po 3x nekad da treba ) "sfc /scannow"

Ako se nakon "sfc /scannow" naredbe dobije poruka "Windows Resource Protection could not perform the requested operation." tada treba to odraditi u "Safe modu"

Hvala vam na pomoci. Vec sam radio DISM Online repair i nakon toga sfc /scannow ali nije pomoglo nazalost. Dism Online repair nije naisao na probleme. Preostaje jos pokusati sa DISM.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:C:\RepairSource\Windows /LimitAccess, pa da vidimo. Nije mi jasno sta moze predstavljati problem, windows frisko instaliran prije par dana. 

CBS log sam gledao jos jucer. Zabiljezio je nekoliko problema ali ne vidim nacin kako da ih popravim. Uploadat cu log pa mozete pogledati.

http://www91.zippyshare.com/v/ZUuUvdsE/file.html

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 23:47 (Almin94).
8 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

ta druga opcija disma ti je isto sto i prva, samo ne online, nego sa iso fajla na tvom disku, ne tribas ni pokusavat...

mozda bi mogao negdje u opcijama napraviti iso fajl od windowsa koje imash pa usporedit hash od tog iso fajla i originala...trebali bi biti identicni...a ako jesu, onda su ovi windowsi veci fush nego sto sam mislio...u biti, tako im i treba kad dozvoljavaju svakome da radi na njima, a ne iskljucivo njihovim vlastitim strucnjacima, kako je to bilo do sada...i sad imamo bildove i kod pisan na svakakve nacine, pa me ne bi cudilo ni da taj sfc ne radi kak spada...

uglavnom, ako sumnjas na zarazu, provaj skinit gmer...nes moc nista pocistit s njim, ali ce ti potvrdit ili nece da si zarazen necim....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Windows 10 - općenito

@Almin94

Imaš li ti kakav PC Booster?

Pogledaj također u task manageru da li imaš proces "booster.exe" sa opisom " VsGraphics Desktop Engine ", ako da onda najvjerojatnije imaš "miner"!!!

( čekam tvoj odgovor i ako je potvrdan onda ču ti reči dalje šta da radiš )

Također, da li si instaliravao neke "Graphics Tools"? Deinstaliraj to također!

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 0:27 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

@Almin94

Imaš li ti kakav PC Booster?

Pogledaj također u task manageru da li imaš proces "booster.exe" sa opisom " VsGraphics Desktop Engine ", ako da onda najvjerojatnije imaš "miner"!!!

Ne pronalazim nista slicno tome. Evo doceka me i blue screen nakon 5 minuta skeniranja softwerom koji je predlozen od strane kolege iznad. Ne znam dokle ovo ide vise... Uradim clean install bas zbog toga da ne bi imao problema i pogledaj sta me doceka nakon par dana koristenja. Sad opet clean uradit i to je to. Smece od platforme...

Ne znam sada da li su virusi u pitanju, prije clean instalacije cu skenirati malwarebytesom i slicnim alatima da se uvijerim. Aj predlozite cime se zastiti na kraju krajeva. Ocito da Windows Defender i Avast nisu dovoljni. Ublock origin koristim na google chrome.

15 godina
Windows 10 - općenito

Ako češ raditi clean install winsa onda ne trebaš prije ništa skenirati pošto če takva instalacija formatirati disk i izbrisati sve sa njega!

Uradi si backup na externi disk svega šta ti je bitno i taj disk možeš poskenirati sa ovim alatima ( Zemmana Antimalware-obavezno odaberi deep scann, Malwarebytes-obavezno odaberi scann for gootkites i možeš još i sa HitmanPro )

Tada češ barem biti siguran da je to što si backupirao i vratio poslje na friški sistem doista i čisto!

Možda imaš neku modificiranu verziju winsa pa ti savjetujem da svakako skineš sa MS-ovih stranica najnoviju verziju preko Media Creation Tool te si kreiraš bootabilnu  USB instalaciju!

Tada odi u bios i namjesti da ti je 1-bootable device USB i restart sa uštekanim USB-om te u proces friške instalacije koja briše sve sa diska iliti "clean install"

BTW: Mogao si nam dati podatke kojim winsima se uopče koristiš i barem screenshoot svih procesa u task manageru ili Process Exploreru koji u sebi ima i opciju usporedbe svakog procesa na Virus Totalu što je jako zgodno!

EDIT: Za zaštitu je po meni od free proizvoda najbolji Kaspersky free i BitDefender free

Ako želiš dodatnu zaštitu i kontrolu koju ti pruža zasebni Firewall, preporučam ti Comodo

Ako želiš da ti PC postane Fort Knox onda još i VoodooShield

Što više slojeva zaštite( koje trebaš pametno izabrati da se ne preklapaju) to je i zaštita veča ali i kompleksnija za upravljanje pa se definitivno moraš još i informirati o svemu tome!

Najjednostavnije ti je ostaviti Defendera koji je jako dobar i ima mnoštvo skrivenih opcija za uključiti ( pitaj forumaša Djigibao) ako imaš posljednju verziju winsa F.C.U. verziju. te eventualno uz njega staviti Comodo Firewall

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 0:59 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Ako češ raditi clean install winsa onda ne trebaš prije ništa skenirati pošto če takva instalacija formatirati disk i izbrisati sve sa njega!

Uradi si backup na externi disk svega šta ti je bitno i taj disk možeš poskenirati sa ovim alatima ( Zemmana Antimalware-obavezno odaberi deep scann, Malwarebytes-obavezno odaberi scann for gootkites i možeš još i sa HitmanPro )

Tada češ barem biti siguran da je to što si backupirao i vratio poslje na friški sistem doista i čisto!

Možda imaš neku modificiranu verziju winsa pa ti savjetujem da svakako skineš sa MS-ovih stranica najnoviju verziju preko Media Creation Tool te si kreiraš bootabilnu  USB instalaciju!

Tada odi u bios i namjesti da ti je 1-bootable device USB i restart sa uštekanim USB-om te u proces friške instalacije koja briše sve sa diska iliti "clean install"

BTW: Mogao si nam dati podatke kojim winsima se uopče koristiš i barem screenshoot svih procesa u task manageru ili Process Exploreru koji u sebi ima i opciju usporedbe svakog procesa na Virus Totalu što je jako zgodno!

Vjeruj mi da sam istrazio sve opcije i znam vrlo dobro sta predstavlja clean install, nego zelim skenirati dodatnim alatima samo zato da bih imao uvid da li sam pokupio kakav virus bez obzira na to sto sam imao instaliran antivirus software. Backup je standardno fino poslozen, mogu odmah spucati clean install bez problema. Malo je smor jer sam nedavno clean uradio ali sta je tu je.

15 godina
Windows 10 - općenito

A probaj onda ovako redom...

Downloadaj si RKill,Zemmana Antimalware,Malwarebytes,HitmanPro i AdwCleaner te tim redom počni skeniranje.

Ako te neki program zatraži restart, nakon toga moraš ponovo pokrenuti RKill te nastaviti dalje sa ostalim alatima...

Pazi da kod Zemmane odabereš Deep Scann a kod MBAM u postavkama skenera uključi "Scann for rootkits" 

Pa javi posle kaj su sve našli i uklonili 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

A probaj onda ovako redom...

Downloadaj si RKill,Zemmana Antimalware,Malwarebytes,HitmanPro i AdwCleaner te tim redom počni skeniranje.

Ako te neki program zatraži restart, nakon toga moraš ponovo pokrenuti RKill te nastaviti dalje sa ostalim alatima...

Pazi da kod Zemmane odabereš Deep Scann a kod MBAM u postavkama skenera uključi "Scann for rootkits" 

Pa javi posle kaj su sve našli i uklonili 

Nisu ništa pronašli. Uradio sam clean install nakon svega

16 godina
Almin94 kaže...
..

Nisu ništa pronašli. Uradio sam clean install nakon svega

-clean je beskoristan, ako nemaš 'pravi' (čisti) ISO-install.. pa nadalje, ako je sve od HW-SW 100% ispravno, podešeno, tek tad mora raditi bez problema. Ništa ne navodiš, osim duplih-višestrukih antivirusa (loše, pravilo jedan), defender je dovoljan, bar dok ne eliminiraš problem, kad vidiš da je sve ok, instaliraj što želiš (ako se tad pojavi problem, stanje koje si već imao, tad znaš uzrok ili kvar diska-rama..). Smisao clean installa je upravo to, imati čisti sys, ne utrpati opet sve, jer tad nema eliminacije. + yogurt-loaderi i sl...

-ili će ovo pitanje biti beskonačno...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice