@ihush
Sve ja to znam, bez brige, sam si tweakam windowse od izlaska win xp, ali htio sam vidjeti kod onih usera koji ce instalirati novi Win update bez ikakvih promjena osim updatea da vidim da li update donosi vece performanse sto se tice gaminga, eto
-gaming.. jedna od poluga-pokretača industrije.. koristi PR-reklame, koje naravno mogu biti 100% točne, ali su većinom samo najave-obećanja samo PR..
-svaki put kad izađe novi driver, najavljuju se bolje performanse.. a oneostanu iste ili unutar stat.greške, osim kad je neki strašan bug-fix, hw je taj koji stvarno može i daje performanse, OSevi su već toliko ispolirani da je utjecaj zanemariv.
-twekanje.. naravno, ako neki PC s recimo deraultnim postavkama ima aktivan npr antivirus, tad će po svim mogućim pretpostavkama-logički, performanse biti bolje (ili jednake) ako ga isključimo, kao i svaku nepotrebnu app-servis-dodatni task koji nije isključivo ono što želimo (igra-benč..) u to možemo uključiti sve, mrežni driver ako ne koristimo mrežu, printer, ikone, desktop, teme, update.. baš sve osim npr benča-igre i možda miš+audio+vga koji su nužni kao dijelovi, kao i hdd, cpu.. ali bit će brži i ako npr uklonimo neki dodatni hdd koji se tad ne koristi (ako imaš više od jednog diska). Jednostavna fizika-eliminacija nepotrebnog. To može raditi najavljeni game-mod.. to zapravo radi i bez te najave, oduvijek.. (desk se prebacuje u npr fullscr, sve win sitnjarije koje nisu dio npr dx-a se suspendiraju vs igranja u prozoru kad se mora iscrtavati i ostatak deska..). Hoće li game mod npr diseblirati printer ili update .. ista stvar je npr zaključavanje win-tipke (da se igrač ne prebacuje slučajno u desk..) tj to su samo sitnice-twekovi ili podešavanja svejedno kako ih nazoveš.
scenarij, skinem iso, napravim clean install .. i 99% šanse da će neki benč biti za frame bolji ili jednak, jednostavno jer je clean-os. Ako sad s ovim updateom pomislimo isto, to može biti 'trik' tj uopće ne mora biti nikakva razlika ispod haube-OSa ali tad povjerujemo da je baš taj gamemod za to zaslužan.
-zapravo, gamemod, je povratak na staro, kao povratak startmenija.. tj. dozvoljavanje app direktni pristup hwu, w8 je uveo međulayer, kao kontrolu-sigurnost-malware, kao virtualizacija, kao mogućnost npr da svaka app za sebeima postavku glasnoće zvuka umjesto jedne glasnoće za sys... ako sad izbaciš taj međulayer, to je korak nazad. Bliže HWu, upravo svi razlozi koje su nabrajali za uvođenje sad su kontraargument? .. a po tome je DOS najbolji, nema međulayera.. prastare igre npr Doom, direktan pristup HWu, ako instaliraš driver za miš, imaš ga, u suprotnom nemaš, zvuk, mreža.. tako je to bilo pod DOSom. Tad je bila ogromna ovisnost o kompatibilnsoti, konkretnoj npr audio kartici ako si želio da ti zvuk radi, printanje, bilo što jer je HW morala podržavati sama app, ne OS koji je kao win zapravo međulayer-shell.. Tad je sve radilo na SounBlaster(8-16-pro) na ostalima možda.. ali si tad imao 100% mogućnsti HWa bez trošenja resursa na bilo što drugo, antivirus i sl. Win, driveri, directx.. sve to je layer, koji je omogućio širenje, nemaš više problem kako printati iz worda, bilo koje app, jednostavno printaš, u DOSu nije tako.
Pa sad, jel game mod korak naprijed ili nazad.. oboje :)
Gaming je važan, zato se i spominje, VGA-GPU biz ovisi o gamingu, performansama, 90% kućnih korisnika će isključivo zbog igara kupiti jači cpu-vga-ram.. PC i win. Zbog igara ćeš jednog dana morati koristiti win10-directx12.. ili ćeš koristiti w7 ili linux.. ali neće imati dx12, gaming.. :)
Što taj gamemode radi? Dozvoljava app-igri direktniji pristup, štedi milisekundu.. koliko stvari moraš pokretati kao admin, koliko igara je imalo taj problem postrožavanjem w8-10 sigurnosnih postavki ili UACom.. ako to radi gamingmod, što zapravo radi, nego isključuje ono što je MS prije koju godinu uključio.. =startmeni :)
A sve zajedno, +- 1 FPS.. možda primjetno, možda više. Možda ono što si do sad radio podešavanjima-twekovima. U čemu je razlika npr desktop tema koja mijenja sve postavke prikaza ili pojedinačno mijenjanje pozadine, boje, pointera.. to je tad samo tema-template koji sve zajedno primijeni. Gamemod je tad nešto takvog, template, koji je mogao biti stalno tu, kao što je mogao biti i startmeni.
Hoće li biti bolje performanse, moguće.. ovisi što isključe, ali ako geldamo defaultne postavke i MSove želje, tad npr hoće li isključiti neki nepotreban servis kao printer.. možda, možda zanemarivo, možda je važnije hoće li isključiti npr onedrive-update-cloud.. jer više optereti sys, mrežu-internet-ping.. ali to MS gura kao što gura npr CandyCrusherse ili skype.. gura ih zbog svojih interesa, ne zbog performansi. Ako to twekanjem-deinstallom-podešavanjima isključiš sam, što će mi tad MSova jesenjska nadogradnja donjeti? Što će to mudri inžinjeri koji znaju sve o win napraviti.. a da nisu sami ubacili kao 'smeće'..
Jer, PRu je važan hype, ako sad ovaj edišn pokaže 1FPS više, svi gameri će poželjeti baš taj win, jer je 'bolji'-jači.. kao ultimate edišn ili pro vs home.. a ista stvar, možda samo nova desk tema.. :)
-tak da, moguće da će biti brži (ili jednak), to kaže i logika, ako isključe nešto nepotrebnog.. no zašto to nije bila i do sad opcija to zna samo MS, jer oni su upravo to uveli. Kao da mi vulkanizer izbuši gumu i onda mi dobroćudno zakrpa.. :))
-nek izbace forsiranje nekih opcija, nek izbor appsa bude izbor (forsiranje kroz update npr skype).. pa i proizvođači npr vga drivera, svi guraju svoje mastadont driver-app-utilse.. autoupdateove, os radi isto, driver isto.. rade dupli posao dok KISS-logika kaže da je bar jedan višak, dakle gubljenje resursa, dakle samo lošiji FPS nego da ga nema-isključen.. kao i ovaj game mode.. PR.
+ uvijek postoji mogućnost da je moj skepticizam neopravdan, da će win-jesen biti nešto woooww.. ultra brz. :)) .. može se dobiti na lotu. RL je ipak manje bombastičan, sve je to isto i HW i driver i PR.