Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.879.629
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
15 godina
neaktivan
Re: Windows 10 - dojmovi, problemi
doktor1 kaže...
djigibao kaže...

Naravno kad si mijenjao ikone (i ko zna sta jos)...

Samo sam čeko...

Imam sranja od prve minute instalacije čisto OSa!!

Sinoć sam ponovno formatiro disk, odmah nakon instalacije pokrenuo sfc i ISTA STVAR!

microsoftova navlakuša, daju nešto "besplatno", ljudi se navuku većina ko na smrdljiv sir i na kraju, nekom se pokaže OK, neko se zajebe (naravno i sam sam nasjeo na tu navlakušu, pa OS par dana radi, jedan dan nikako na zelene grane, al ajd, budu oni valjda kad tad skrpali pa da svi budemo zadovoljni i sretni)

14 godina
doktor1 kaže...
djigibao kaže...

Naravno kad si mijenjao ikone (i ko zna sta jos)...

Samo sam čeko...

Imam sranja od prve minute instalacije čisto OSa!!

Sinoć sam ponovno formatiro disk, odmah nakon instalacije pokrenuo sfc i ISTA STVAR!

Sad sam kod sebe provjerio i ista stvar. Nemam pojma do čega bi bilo ali sve radi perfektno pa ne vidim zašto bi se zamarao s tim.

Ovaj log file je dosta dug ali zadnja rečenica izbaci: Verify and Repair Transaction completed. All files and registry keys listed in this transaction have been successfully repaired

---Life is ours, we live it our way---
15 godina
Windows 10 - dojmovi, problemi

Kod mene sve čisto k'o suza.

Ne obaziri se na TD. To su trollovi.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
softwaremaniac kaže...

Kod mene sve čisto k'o suza.

I kod mene radi kao ura clean instal+ orginal key bas za 10

9 godina
neaktivan
Re: Da li je clean install doista brži od upgrade-

Dobro kažu mudraci:

Pitanje NIKADA nije glupo;

ali mnogi odgovori jesu 

16 godina

Upgrade sa w8.1 pro na w10 pro pa clean install. Sve prošlo i radi bez problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
djigibao kaže...
Imsovcanin kaže...
djigibao kaže...
Imsovcanin kaže...

zanima me jedna stvar, iako stavim shutdown kada gasim komp, kada ga palim uvijek mi pise poruka kao wait while waking up from hibernation ?!? :S dal je tako svima ili je to kod mene nesto drugacije podeseno

Pogledaj koja opcija ti je postavljena kod gasenja PC-a.

imam isto tako postavljeno, znaci onda sve stima bez obzira sto pise waking up from hibernation?

Stavi malo sliku da vidimo.

Mitch kaže...

U Control Panelu sam našao neku opciju koju prvi put vidim (od prelaska na 10ku), Auto Maintenance (pod Sec i Main.)....baš me zanima što radi, valjda čisti registry ili nešto

Mislis na ovo sa slike?

Ako da, to je bilo i u Win 7/8

evo slike tih postavki

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 18:22 (Imsovcanin).
15 godina
doktor1 kaže...

Imam neke mušice sa Windowsima! Dva mjeseca na preview buildovima nikakvih problema i nakon čiste instalacije nered! Tri puta sam radio čistu instalaciju i stalno neki problemi... Ponovno sam skinuo ISO sa MS stranice te napravio novi butabilni USB, (novi medij)... No isti kurac:

Nakon - Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

dobivam ovu poruku:

Error: 0x800f081f

The source files could not be found.
Use the "Source" option to specify the location of the files that are required t
o restore the feature. For more information on specifying a source location, see
Configure a Windows Repair Source.
The DISM log file can be found at C:\WINDOWS\Logs\DISM\dism.log

Idem probat ovo:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
sfc /scannow
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
sfc /scannow

Doture, mountaj win 10 iso datoteku preko win explorera pa probaj ovo:

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:Full Path to install.wim file:1 /limitaccess

npr. ako je iso datoteka mountana na D: drive

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:D:\sources\install.wim:1 /limitaccess

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
17 godina

Probano sve... Uvijek error: 0x800f081f

Ali odustajem.. Kroz koji dan idem po SSD pa će itako nova instalacija...

Ali problem je šta sam radio tri čiste instalacije i uvijek imam korumpirane datoteke i tikove u Windowsima

Dva puta sam skido ISO sa Microsoft stranice i svaki put na drugi USB...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 18:38 (doktor1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Colossus7 kaže...

.....

npr. ako je iso datoteka mountana na D: drive

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:D:\sources\install.wim:1 /limitaccess

Ili, ako se u sources folderu nalazi esd file:

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:esd:D:\sources\install.esd:1 /limitaccess

doktor1 kaže...

Ali odustajem.. Kroz koji dan idem po SSD pa će itako nova instalacija...

Ali problem je šta sam radio tri čiste instalacije i uvijek imam korumpirane datoteke i tikove u Windowsima

Znam da je to tebi nezamislivo, ali hoće to kod petljanja po dll-ovima u System32 i SysWOW64.

Tak da će i četvrta čista instalacija proći isto. Yebiga, nije to više XP, pogotovo kad se radi o 64 bitnim sistemima.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 18:47 (kizo2703).
15 godina

Predpostavljam da koristiš neki official MS usb tool ili Rufus? mozda tu dolazi do nekih problemcica, probaj sprzit iso na dvd ili dual layer dvd pa onda vidi.

Ali, npr ja imam trenutno instaliranu Win 8.1 Industry Embedded Enterprise winse (sve kao Win8.1 enterprise samo bez microsoft Appsa i stora) i kada sam išao skenirati health i repair sa DISM toolom, kaze mi da je repairable (inače nemam nikakvih problema sa sistemom) kada probam repair switcheve izbacuje mi isti error kao tebi, prvo žica source, kada mu dam source opet izbacuje error i govori da nemoze naći potrebne fajlove na putanji, probavao sam razne win 8.1 iso imiđe i uvijek isti error. Vjerovatno je nešto drugo u pitanju..

17 godina
kizo2703 kaže...

Znam da je to tebi nezamislivo, ali hoće to kod petljanja po dll-ovima u System32 i SysWOW64.

Tak da će i četvrta čista instalacija proći isto. Yebiga, nije to više XP, pogotovo kad se radi o 64 bitnim sistemima.

Treći put sam snimio OS i na drugu particiju!! ISTO SRANJE!

Dva puta formatiro C i svježa instalacija, (gdje su do sada bili Wndowsi), jednom D: gdje niakda nije bio OS

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 18:54 (doktor1).
13 godina
neaktivan
Pitanjce, acer aspire es1-511, friako instaliran windows 10, znaci cista instalacija, kad ga probudim iz sleep na bateriji i ustekam na punjac nestane slike, ubiti iakljuci ekran, ponovo za zaklopim, ode u sleep i otklopim i onda sve ok.
Pa ako netko zna u cemu bi mogo bit problem, na 8.1 sve bilo ok, intelevo driveri instalirani.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
neaktivan

Moji dojmovi...

Bolje reći zamjerke su vezane uz manjak kontrasta boja, sve zazire minimalizmom. Osobno bih volio paletu boja koje Win7 ima za svoja sučelja te sami efekti, daleko bolja preglednost i uočljivost izbornika.

Što se tiče ostatka rano je za reći, vrijeme će pokazati.

Mislim da je ovaj gospodin zaslužan za izbor boja, djeluje mi da ja prilagodio Win svojim željama:(

https://www.youtube.com/watch?t=70&v=aKxkTWa9Hd8

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
doktor1 kaže...
kizo2703 kaže...

Dva puta formatiro C i svježa instalacija, (gdje su do sada bili Wndowsi), jednom D: gdje niakda nije bio OS

More biti neka Zavjera protiv tebe..,a mozda samo nije ono istina kad si rekao da si "dotur" za OS-e...Cak je i laiku poput mene,na sekundarnom lapu,instalacija prosla bez beda...

17 godina

sada sam na sedmici i imam identicna sranja.

prestanite pametovat u pm

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
doktor1 kaže...

Eto vidiš znači da nije do desetke a ti i onaj jabučar ju napali ni krivu ni dužnu (više manje)

Sami sebi smo najveci neprijatelji
9 godina
odjavljen
doktor1 kaže...

Onda možda krivo koristiš tu komandu koju silno želiš pokrenuti iz naredbenog retka.

bolje.hr - Bolje je hrvatski!
17 godina
Arendelle kaže...
doktor1 kaže...

Onda možda krivo koristiš tu komandu koju silno želiš pokrenuti iz naredbenog retka.

Joj prekini!!!!

I nisam ja uopće pljuvo po desetki!

A sada se našli samo pametovat! Svima pomažem i jedan normalan komentar je dao kolega dok drugi se uhvatili pametovanja sve u šesnaest u pm!!!

Evo na sedmici, ista sranja ikone tiltaju, prozori štekaju....

12 godina
neaktivan
djigibao kaže...
zvonac kaže..
Spacecraft kaže...

Tamo negdje oko Božića. Provjeri sa Microsoft supportom.

Ok, znam, kakvo pitanje takav odgovor..

Pošto sam mislil da će mi bit odmah dostupno za download..

KLIK  

OK, i ja imam mali problem..... Sada sam na W8.1 Pro. Skinuo sam Media Creation Tool 32-bit..... samo me zanima, da ne čekam potvrdu od Microsofta za upgrade, da li nakon nadogradnje preko Media Creation Tool moram aktivirati Windows 10 Pro?

IP
16 godina
Pipe Smoker kaže...

OK, i ja imam mali problem..... Sada sam na W8.1 Pro. Skinuo sam Media Creation Tool 32-bit..... samo me zanima, da ne čekam potvrdu od Microsofta za upgrade, da li nakon nadogradnje preko Media Creation Tool moram aktivirati Windows 10 Pro?

OK, po X-ti put: Pošto si na Osmici, mountaj iso koji napraviš sa Media creation toolom, pokreni setup iz samih Windowsa, kad god te pita za ključ skipaj (iliti preskoči) i na kraju priče će ti Windows opet biti aktiviran, ovaj put u Desetki.

15 godina
doktor1 kaže...
kizo2703 kaže...

S obzirom da je tlaka sve to čitati i tražiti po netu, pa da ekipa ne lupa ko Maksim po Diviziji komande za koje neznaju šta znače..

Idemo Redom:

WinSXS folder je lociran u Windows Folderu -default lokacija je C:\Windows\WinSxs.

To je znači taj famozni Component store fajlovi. Component store se koristi za customization i updejtanje Windowsa.

Npr, kada se koristi Windows update da bi se instalirala nova component verzija. Znači čini sistem sigurnim i up-to-date.

+Koristi se i za enable disable Windows Featurea (add remove programs- add/remove windows features)

+Dodavanje rola i featurea u Server Manageru ( Win Server only ili ako se koristi RSAT)

+Kada se Windoze prebacuiju sa jedne edicije na drugu

+Kada se koristi System Recovery radi korupcije ili boot failova

+Kada se odinstaliravaju problematični updejti itd

+kada se koristi famozni /SFC tool

Neki ga čiste kada dolazi do problema sa updejtima ili kada žele dobiti prostora na sistem OS particiji tako da brišu stare-superseeded updejte i installere od add-remove features iz njega:

Inače windoze imaju u sebi ugrađen task u Task scheduler da to rade automatski na redovitoj bazi cca 30 dana, ali ako želimo to obaviti odmah ručno onda pokrenuti CMD kao admin:

Ima nekoliko switcheva al ovaj je najbitniji:

/SFC tool koristi upravo taj Winsxs folder kao bazu iz koje vuče potrebne fajlove ako je sistem korumpiran dok radi repair.

E sad ako je sam Winsxs component store korumpiran /sfc tool NEĆE obaviti svoj posao kako treba, znači prvo treba popraviti component store. NIKADA NE BRISATI  RUČNO foldere u WinSXS folderu, u 99% slučajeva rezultat nakon restarta winsa je black screen umjesto boota sistema :)

Tu upada u priču DISM tool:

Windoze redovito provjeravaju da li ima korumpiranih sistem fajlova, i ako ih detektira, na redovitoj bazi ih automatski skine i reinstalira koristeći Windows Update servis. Znači umjesto SFC toola koji pokrećemo ručno Windoze same obavljaju posao u pozadini da većina korisnika tog nije ni svjesna (između ostalog nisu svjesni svoje nesvjesnosti pa instaliravaju Win 1984 khm ahem Win 10 MS-NSA take over the world OS :P ali to je tema za sebe)

Ručno heklanje ili manualni način bi bio koristeći DISM tool sa /CleanupImage switchem.

Switchevi i značenje:

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Koristi se samo da izvrši provjeru da li je image označen kao corrupted i da li je korupcija popravljena poslje fixanja. Ne fixa ništa.

Nakon što obavi svoje DISM trpa log sa detaljnim izvještajem u C:\Windows\Logs\dism  nakon što otvorite, pogledate wall of text, izgleda ko kineski priznate sami sebi ja sam računalni Džabroni pa zatvorite log :)  osim ako niste našli SUMMARY sekciju pa se tamo nađe nešto korisnog ako je došlo do kakvih problema.

Kada završi ili dojavi Component store is REPAIRABLE

ili

No Component Store corruption detected

Dism  /Online /Cleanup-Image /ScanHealth 

Isto kao gore navedeni, jebeš me ako kuzim razliku.

Ovo se koristi. Skenira component store, napravi repair automatski i zabilježi korupcije u log file. Automatski koristi Windows Update da bi skinuo najnovije potrebne fajlove ukoliko je potrebno. Traje od 5-15 minuta zavisi od mašine. Ako zapne na 20% nije zapeo već radi svoje. Take it easy nigga.

E sad slijedi zanimljivi dio ili Catch 22 gdje većina ima problem:

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim /LimitAccess

Koristi /Restorehealth komandu ali tu dodajemo /Source komadnu sa kojom DISM toolu pokazujemo od kud će vući nove component fajlove, znači umjesto sa WindowsUpdate servisa, vuče potrebno sa lokalne putanje tj mountane Windows instalacijske ISO datoteke.

npr:

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:d:\sources\install.wim:1 /limitacess

gdje /Source:wim:d\sources.install.wim:1 swtich označava putanju gdje Win ISO datoteka mountana ili ubačen DVD, npr D: drive

/limitaccess komanda blokira windowse da kontaktiraju WindowsUpdate servis i da koriste zadani lokalni source za zamjenu fajlova.

Ako se Win instalacijski ISO koristi kao source, iz čudnog razloga ne želi kopirati fajlove, pa moguća solucija je da sa Win ISO kopirate sxs folder negdje na lokalni HDD (po mogućnosti gdje nije instaliran OS) pa onda gore  u dijelu /Source:wim:d\sources\install.wim:1 zamjenite npr /Source:wim:e:\sxs /limitaccess gdje je u ovom primjeru sxs folder kopiran na e: drive

Nekima će raditi nekima neće, meni i Doktoru npr ne radi, a jos pokušavam skuziti zašto neće.

Najgora je kombinacija kada jer WindowsUpdate servis korumpiran tj ne radi, a ne prepoznaje putanju ili folder sa ISO datoteke :D onda ne radi ni jedna ni druga metoda.

Znači za popravak Winsa koristiti /SFC Scannow metodu, ako izbacuje errore, onda slijediti DISM metodu da bi se popravio Component Store  WinSxS folder.

9 godina
odjavljen
kizo2703 kaže...

Čekaj, hoćeš reći da bi, zdravoseljački rečeno, sjebani DLL-ovi u jednoj instalaciji bili preneseni u drugu, iako se disk formatira i napravi čista instalacija? Kako je to moguće? Jedino što mi pada na pamet jest činjenica da instalacijski paketi za sustave od Viste naovamo više nemaju pravo formatiranje, već ono što je u XP-u bilo nazvano Quick format, ali sumnjam da to ima ikakve veze - na kraju krajeva, i na XP-u su valjda svi birali taj Quick format.

doktor1 kaže...

Joj prekini!!!!

I nisam ja uopće pljuvo po desetki!

A sada se našli samo pametovat! Svima pomažem i jedan normalan komentar je dao kolega dok drugi se uhvatili pametovanja sve u šesnaest u pm!!!

Evo na sedmici, ista sranja ikone tiltaju, prozori štekaju....

Onda imaš neispravan hardver, stari.

16 godina
Arendelle kaže...

Čekaj, hoćeš reći da bi, zdravoseljački rečeno, sjebani DLL-ovi u jednoj instalaciji bili preneseni u drugu, iako se disk formatira i napravi čista instalacija? Kako je to moguće?

Onda imaš neispravan hardver, stari.

Nee, opaska je išla na doktorovo stalno prčkanje po sistemu mijenjanem ikona i ko zna čega još, pošto njemu ovakvi Windowsi ne valjaju.

Sam je reko, ovdje na forumu, a ti potraži i pogledaj njegove postove.

Vjerojatno.

Bez ljutnje doc.

10 godina
neaktivan

Pošto sam primjetio da još uvijek dosta ljudi postavlja pitanja o Product Keyu ili preuzimanju samih Windowsa bez čekanja, podijelio bi slijedeći link:

LINK

Poprilično jednostavno bez nepotrebnih komplikacija.

Inače, osobno ne shvaćam od kuda ovolika pompa oko samih Windowsa. Očito su ovaj put ozbiljno shvatili moć marketinga.

Da se razumijemo nemam apsolutno ništa protiv, ali da vidim neki revolucionarni pomak, ne vidim.

Ono što me je stvarno zgrozilo i za sada je jedini pravi minus su defaultne "privacy" postavke. Očito je postalo normalno da svakoj "aplikaciji" dajemo pristup životu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 22:05 (Dot).

1 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
kizo2703 kaže...

Nee, opaska je išla na doktorovo stalno prčkanje po sistemu mijenjanem ikona i ko zna čega još, pošto njemu ovakvi Windowsi ne valjaju.

Sam je reko, ovdje na forumu, a ti potraži i pogledaj njegove postove.

Joj, da, mozak mi danas uopće ne radi. Istinu zboriš, ne može se vrag vječito zazivati, a da se ne odazove. Zanimljivo je kako sam jučer o tome govorila, a danas se obistinilo.

17 godina

Drugi disk, ne particija, drugi Microsoft račun, isto sranje; 20 minuta je radio normalno, sfc scan je bio čist, i ponovno nered...

Contorl Panel se otvori-zatvori-otvori kada ga pokrećem, pinane ikone tiltaju kada se radi sa nekim datotekama itd...

Sa preview verzijama nikada problema!! Ni sličnih!!

Više prestanite sa tim mjenjanjem ikona, naporni ste...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 22:24 (doktor1).
Moj PC  
1 2 hvala 0
12 godina

Pozdrav :)

Planiram napraviti upgrade na Windows 10 sa Windows 8.1. Windowsi su mi instalirani na SSD-u na kojem je dostupno 40GB od 111GB. Koliko bi mi otprilike mjesta ostalo slobodnog na SSD-u nakon upgradea i jeli istina da se "tragovi" starog Windows 8.1 brišu nakon nekog vremena te ostaje čista instalacija Windows 10-ke?

Hvala.

BF4: hRci_HR
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Colossus7 kaže...

Idemo Redom:

Hvala kolega. Nakon ovih koraka sve je ispravljeno i problemi su nestali!!

Dakle nakon ponovne greške i na friškom OSu...

sfc /scannow
izbacuje korumpirane datoteke...

Tada redom idu:

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

sfc /scannow

Sve je ispravno i Windowsi napokon rade normalno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2015 22:52 (doktor1).
15 godina
neaktivan
Hrci kaže...

Pozdrav :)

Planiram napraviti upgrade na Windows 10 sa Windows 8.1. Windowsi su mi instalirani na SSD-u na kojem je dostupno 40GB od 111GB. Koliko bi mi otprilike mjesta ostalo slobodnog na SSD-u nakon upgradea i jeli istina da se "tragovi" starog Windows 8.1 brišu nakon nekog vremena te ostaje čista instalacija Windows 10-ke?

Hvala.

Nakon mjesec dana se briše windows.old

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice