Hoće li se izdavati programi i igre za XP u sljedeće 3- 4 godine?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
nazovi rtl astro show pa pitaj
možda i vidoviti milan zna
Svake godine sve manje. Situacija za XP u 2012 i 2013 neće biti sigurno ružičasta.
Pa gle..ja mislim da svi 32-bitni programi koji budu izlazili za Win7 ili VIstu će raditi i na XP osim onih programa sto koriste neke drivere za rad jer kao sto znamo extenzije nisu iste..al ima dosta programa..mislim dok se definitivno ne predje sa 32 a 64 bitnu podrsku tj.verziju...
Po ovom pitanju situacija je poprilično jasna.
Igre: što dalje biti će sve manja podrška, a kamoli razvoj za XP.
Programi: podijelio bih ih u dvije kategorije:
Home software:
prvenstveno zbog nove 7-ce programeri će se bazirati na ovom OS-u uz podršku za Vistu, a XP vrlo malo.
Kada kažem Home software onda mislim na sve ono što jedan čovjek koristi za svoje potrebe; od obrade fotografija
do montaže videa, designa npr. kuhinje, sigurnosnog software, itd.
Bussiness Software:
s obzirom na krizu u gospodarstvu kompanije nisu bile u mogućnosti financirati preazak ni na Vistu, a kamoli da investiraju u 7-cu, s druge strane znamo da 7-ca ima daleko više hardware-ske zahtjeve u odnosu na XP. Dok je software produktivan i ima male troškove održavanja, ekonomski nije isplativo investirati u nešto drugo.
Zamislite, dođete u trgovinu i na kasi blagajnica ima 7-cu !!!
Ili u autoservisu, kemiskoj čistionici, kod javnog bilježnika itd, a da ne govorimo o industriji,
baš će software koji regulira pokretnu traku u tvornici pašteta raditi na 7-ci!!!
Na netu se može pronaći dosta anketa koje su provedene među velikim kompanijama o mogućnosti investiranja u nova programska rješenja.
Rezultati su uglavnom takovi da ne planiraju nikakva ili minimalna ulaganja u periodu od 3 do 5 god.
Za nas obične smrtnike to u prijevodu znači, da će mo još dugo moći pokrenuti na XP-u od AutoCAD-a i Photoshopa preko Winfaxa do baze podataka.
Nedavno sam od kolege dobio foto sa bankomata u Biograd-u, upravo se dizao WIN 98 !!!
7-ca će kao i Vista još dugo biti za konzumni dio tržišta (potrošače), a kpt. bussines tržište je priča za sebe.
Realno je za očekivati da će kompatibilnost i optimizacija novih aplikacija biti prvenstveno usmjerena na Win7, a tek sekundarno na starije OS-ove.
3-4 godine je dosta dugo razdoblje uzevši u obzir da kroz 3 godine izlaze Windowsi 8
Pa programa vjerojatno još bude, ali će ubrzo prestati izlaziti zakrpe za Xp.
Bussiness Software:
s obzirom na krizu u gospodarstvu kompanije nisu bile u mogućnosti financirati preazak ni na Vistu, a kamoli da investiraju u 7-cu, s druge strane znamo da 7-ca ima daleko više hardware-ske zahtjeve u odnosu na XP. Dok je software produktivan i ima male troškove održavanja, ekonomski nije isplativo investirati u nešto drugo.
Sorry na izrazu ,ali za neke stvari očito pišeš gluposti!! Svaki PC koji vrti danas XP ,bez problema može vrtit Sedmicu ,čak i bolje od XP-a ,jel je noviji i 10x bolji od XP-a!!
Dok se slažem s financijskom stranom - ipak treba para za kupovinu novog OS-a u nekoj firmi ,tu je i pitanje harverskog upgradea i dali se to uopće isplati ,ipak imaj na umu jednu stvar - nije ista maloprodajna cijena OS-a u dućanu za ''obične'' kupce i cijena na veliko za kompanije!!
Obično ti jedna licenca košta jednu petinu maloprodajne cijene!!
Za home usere od 01. 01. 2012. više neće biti podrške za XP!! Znači ,nema updatea ,nema ničega!! Morat će se prijeći na novije Windowse ili na neki drugi OS!!
Bussiness Software:
Sorry na izrazu ,ali za neke stvari očito pišeš gluposti!! Svaki PC koji vrti danas XP ,bez problema može vrtit Sedmicu ,čak i bolje od XP-a ,jel je noviji i 10x bolji od XP-a!!
Dok se slažem s financijskom stranom - ipak treba para za kupovinu novog OS-a u nekoj firmi ,tu je i pitanje harverskog upgradea i dali se to uopće isplati ,ipak imaj na umu jednu stvar - nije ista maloprodajna cijena OS-a u dućanu za ''obične'' kupce i cijena na veliko za kompanije!!
Obično ti jedna licenca košta jednu petinu maloprodajne cijene!!
Za home usere od 01. 01. 2012. više neće biti podrške za XP!! Znači ,nema updatea ,nema ničega!! Morat će se prijeći na novije Windowse ili na neki drugi OS!!
Pročitao sam na microsoftovim stranicama da će microsoft od 2010 prestati sa isprukom kompjutera sa instaliranim os windows xp,bit će programa i toga za win xp ,ali će ih možda biti manje jer će se izdavati programi za win 7