Dilema oko OS-a

poruka: 16
|
čitano: 1.867
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Ola, evo malo nadogradih komp....

AMD Athlon 64 x2 6000+ @ 3.11GHz

Gigabyte GeForce 9600GT 512MB

4GB DDR2 Buffalo (800MHz)

Gigabyte mbo MA770-UD3

E, sada, ja sam staro zamijenio gore navedenim,

stavio nove drivere itd... To sve klapa i radi, ali ja ne

vidim baš neki veliki pomak u performansama....

pogotovo u igrama. Prije sam imao AMD Athlona

4000+ 64 @ 2.4GHz jednojezgrenog i 2GB DDR(1)

i kramp od matične...

OS je Win XP SP2...e sada odlučih promjeniti OS,

sa ciljem da mi kanta vidi svih 4GB RAM-a i zbog

podrške za DirectX 10....

Znaći moram skoknuti na Visticu...

Dali će ni Vista Ultimate 32-bitna (x86) vidjeti 4GB RAM-a?

Ja bih rađe ostao na 32-bitnom sistemu radi drivera i podrške...

Komp će se koristiti najviše za igranje, i eventualno video

montaže....znaći Adobe Premiere i After Effects, malo Photoshopa itd...

Koje io sljedećih odabrati i zašto???

Vista Ultimate 32-bit (x86)

Vista Ultimate 64-bit

Vista Home Premium 32-bit (x86)

Vista Home Premium 64-bit

ili možda ćak da ostanem na XP-u SP2?!

Bitne su performanse u igrama i gore navedenom softwareu.....

Hvala =)

Mudar ko čovjek-jesetra!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2009 16:05 (Zvekan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Zbog memorije i grafičke obvezno odi na 64 bitne sustave, o tome postoji stotinu tema na forumu.

Što se tiče windowsa, nisam siguran. Ja čekam win 7 i mislim da će biti puno bolji od Viste. Vistu nevolim jer ždere resurse i traži veće performanse u igrama. Odluka je na tebi.

Ako mene pitaš ili stavi 64 bit xp ili čekaj sedmicu.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. ----------------------------- Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Dilema oko OS-a

-zbog kompatibilnosti Adobeovih programa, mada same programe sad ima za 64bit, ipak je 32 provjerenija, pogotovo zbog tisuća pluginova... Za igre, drivere itd. također 32bita. Stvarni izbor je XP ili Vista (ultimate) i možda stvar navike.

Količina RAMa tj gubitak od 0.5GB nije dovoljan razlog (meni) za 64 bita, u nasuprot mišljenju većine win32 može adresirati i više, dovoljno je staviti /PAE switch... i 64GB je tu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Znam da je sličnih tema milijun, ali ovo mi je dosta škakljivo, i zanima me baš ovaj moj slučaj

i sva vaša mišljenja, u ovom slučaju 40% odluke je na vama =)

Poklonite mi minutu dve i napišite svoje mišljenje!!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dilema oko OS-a

Rukni gore dual boot, jedan win xp 32 bitni za rad, a drugi win xp 64( il vistu) bitni/u za igranje. Jedino ako nevoliš dual boot

iskoristi današnji dan, što manje se uzdaj u sutražnji

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Ma ok mi je dual boot (osobno mi je jako antipatičan =), ali mi je problem sa mjestom,

imam dva HDD-a (oba IDE, yes, yes i know) jedan od 80GB, a drugi od 120GB.

To mi je onak na knap, kad nakrcam Mp3-ce, skidam hrpetinu stvari itd, dok mi je

sa jednim sistemom opet na knap, ali da se izdržati...

U biti me brine dali ću bolje performanse imati na XP-u 32-bit ili na 64-bit Visti Ultimate....

Gledao sam na jubitou =) ekipa sa ovakvom konfiguracijom igra Crysis Warhead na Enthusiast (Very High),

dok ga ja tako mogu pokrenuti bez AA i onda malo troka =(

Možda tražim puno, ali želim izvući maximum od kompa, ali bez OC-anja za sada!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

-zbog kompatibilnosti Adobeovih programa, mada same programe sad ima za 64bit, ipak je 32 provjerenija, pogotovo zbog tisuća pluginova... Za igre, drivere itd. također 32bita. Stvarni izbor je XP ili Vista (ultimate) i možda stvar navike.

Količina RAMa tj gubitak od 0.5GB nije dovoljan razlog (meni) za 64 bita, u nasuprot mišljenju većine win32 može adresirati i više, dovoljno je staviti /PAE switch... i 64GB je tu.

Nažalost, PAE switch ne funkcionira na desktop sistemima (u smislu proširenja memorijskog prostora) - onemogućeni su, mislim radi kompatibilnosti s driverima, ali nemoj me sada uzeti za riječ. Ovdje imaš i čitav niz prepiski na tu temu, čak piše i da sistem 'vidi' 4 GB memorije, ali da ih ne može iskoristiti. Ako te baš zanima točno kako i zašto, možda ti netko pametniji odgovori, ali ja bi Zvekanu ipak preporučio 64-bitni sustav.

Dakle Zveki, trenutno najbolje Vista 64-bit, osim ako ne radiš ništa krucijalno i možeš si priuštiti mogući gubitak podataka, pa da probaš sa sedmicom. A dual boot? Ne znam, ako ti je već takva stiska sa prostorom i nemaš za novi hard, uvijek se možeš strpiti s reinstalacijom, bar dok ne izađe sedmica kao gotov proizvod.
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2009 19:22 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Vidim da se tema odnosi na jednu moju dilemu, da li da stavim xp sp3 ili vistu sp1 na ovu konfiguraciju: AMD Athlon x2 5000+,2gb ddr2 8000mhz rama i msi radeon hd3850oc 256mb gddr3 256bit. Uglavnom igram igrice, muzika, filmovi i surfam netom.

Man Utd forever AMD Athlon64 X2 5000+, 2GB DDR2 800mHz RAM, Radeon HD3850 512mb
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Spank Master kaže...

Vidim da se tema odnosi na jednu moju dilemu, da li da stavim xp sp3 ili vistu sp1 na ovu konfiguraciju: AMD Athlon x2 5000+,2gb ddr2 8000mhz rama i msi radeon hd3850oc 256mb gddr3 256bit. Uglavnom igram igrice, muzika, filmovi i surfam netom.

Ja bih stavio XP SP3.
Jer puno ćeš imati brži PC s Xp-om nego s Vistom.
A XP se  također može dobro vizualno dotjerati tako da XP svakako...
Uzalud je čitati, ako ništa ne naučiš ništa iz tog što si pročitao... http://www.kozul.comuv.com/forum/
16 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Koja je razlika izmedju SP2 i SP3 tj. što je novo donio Service Pack 3?

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dilema oko OS-a

definitivno 64 bitni XP SP3

Bolje ispasti budala nego iz aviona | C'est la vie

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Pa kupi neki veći SATA disk, sad je GB ispod kune...

(\__/) (='.'=) (")_(") This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2009 20:55 (nedIm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dilema oko OS-a

Vista,32 bitna ,x64 ti netreba.Nema razlike u brzini,a sve radi na 32 bita.Osmijeh

0 0 hvala 0
16 godina

@Veliki Brat, pročitao sam linkove, tako da ni ja više nisam siguran u neke tvrdnje.

No čini mi se da je to rasprava o količini adresiranja za pojedini proces-aplikaciju, ograničenje je na 2GB (Photoshop može 3GB..).

Također problem s driverima postoji, zato i nije u široj upotrebi... serverske ploče zato imaju 64bit PCI kontorlere.

- s MSa, 2005. o PAE:

Physical Address Extension. PAE is an Intel-provided memory address extension that enables support of up to 64 GB of physical memory for applications running on most 32-bit (IA-32) Intel Pentium Pro and later platforms. Support for PAE is provided under Windows 2000 and 32-bit versions of Windows XP and Windows Server 2003. 64-bit versions of Windows do not support PAE.

-jer stariji izvori (2000+) ne uzimaju u obzir 64bit CPU i bios itd...

(To je samo da vidiš da ne lupetam napamet.. ali zahvaljujem na informaciji.)

-za izbor OSa, onda preporuka Vista64 ili XP32 jer je XP64 bio porblematičan za drivere..

Dok na sistemu s 4GB, (ovisno o ploči...) koristi se 3.2-3.5GB tih 0.5GB izgubljenog RAMa ne opravdava razbacivanje ostalih resursa i kompatibilnost (Photoshop+plugins... i igre) -Ja bi odabrao 32bita, tek s više 64.

-dodatak PAE (jer je očigledno problem PAE/AWE a možda i MSovo dijelenje na servere...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2009 22:58 (ihush).
17 godina
ihush kaže...

@Veliki Brat, pročitao sam linkove, tako da ni ja više nisam siguran u neke tvrdnje.

No čini mi se da je to rasprava o količini adresiranja za pojedini proces-aplikaciju, ograničenje je na 2GB (Photoshop može 3GB..).

Također problem s driverima postoji, zato i nije u široj upotrebi... serverske ploče zato imaju 64bit PCI kontorlere.

- s MSa, 2005. o PAE:

Physical Address Extension. PAE is an Intel-provided memory address extension that enables support of up to 64 GB of physical memory for applications running on most 32-bit (IA-32) Intel Pentium Pro and later platforms. Support for PAE is provided under Windows 2000 and 32-bit versions of Windows XP and Windows Server 2003. 64-bit versions of Windows do not support PAE.

-jer stariji izvori (2000+) ne uzimaju u obzir 64bit CPU i bios itd...

(To je samo da vidiš da ne lupetam napamet.. ali zahvaljujem na informaciji.)

-za izbor OSa, onda preporuka Vista64 ili XP32 jer je XP64 bio porblematičan za drivere..

Dok na sistemu s 4GB, (ovisno o ploči...) koristi se 3.2-3.5GB tih 0.5GB izgubljenog RAMa ne opravdava razbacivanje ostalih resursa i kompatibilnost (Photoshop+plugins... i igre) -Ja bi odabrao 32bita, tek s više 64.

-dodatak PAE (jer je očigledno problem PAE/AWE a možda i MSovo dijelenje na servere...)

Ma sve pet, ne mislim da lupaš napamet, nego se sjećam da sam nešto čitao na tu temu, pa reko' da stvar ne ode u krivom smjeru. Nažalost, nemam nikakvih osobnih iskustava na tom polju, pa ne mogu tvrditi iz prve ruke, ali da sam imam takvu dilemu, postupio bi prema ovome što sam našao na netu.

A što se tiče 32 vs. 64 bita - slažem se da to nije toliko važno (da sad baš ne kažem bitno ;) u smislu RAM-a koji neće biti iskoroišten, pogotovo ako ima problema s nekim driverima (iako mislim da to više ne bi smio biti slučaj, ali opet, nemam osobnog iskustva puno niti sa 64 bita). Na kraju, uvijek može probati PAE (mislim da je DEP defaultno uključen na SP3) i vidjeti što će se dogoditi.
Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan
Zvekan kaže...

Koja je razlika izmedju SP2 i SP3 tj. što je novo donio Service Pack 3?

Nema neke jako bitne stvari, neke su stvari pokrpane, malo je bolja zaštita od virusa...
Koliko ja znam ništa naročito, ali se treba OBAVEZNO stavti jer krpa neke rupe za viruse (kao i svaki SP).
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. ----------------------------- Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice