32 bit VS. 64 bit

poruka: 255
|
čitano: 182.433
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
32 bit VS. 64 bit

Uopće nisam čitao postove, pa ću dati svoj obol temi samo na osnovu njenog naslova...

Radim kao programer.  Koristim Vistu Business (sa licencom), Visual Studio 2008 Pro, SQL Management Studio 2008 (i ono što uz njega ide), Devexpress kontrole 8.2.4. Sve nabrojano baš kao i Vista ima licencu. Imam C2D e8600 procesor sa 8 giga rama. Radim na nekoliko projekata i unatoč inicijanoj odbojnosti prema Visti moram ustvarditi da sve radi upravo onako kako bi trebalo. Iznimno sam profitirao sa dodatnom količinom memorije i jako sam zadovoljan. Uz to sve, računalo nisam uopće gasio zadnjih 4 tjedna jer foldam za našu forumsku ekipu sa obje jezgre. Dakle, zadnja 4 tjedna mi je procesor konstantno na 100% opterećenja i uz to još intenzivno razvijam aplikacije. Nisam doživio ni jedno rušenje! Skidam kapu za iznimnu stabilnost. Jedina zamjerka je za vrlo učestale update koji su me ispočetka totalno izludjeli.

Ali na stranu sve, Vista radi perfektno!!!

EDIT: Dakako, koristim 64 bitnu verziju Viste!

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2008 19:46 (Friday).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: 32 bit VS. 64 bit
Friday kaže...

Ali na stranu sve, Vista radi perfektno!!!

EDIT: Dakako, koristim 64 bitnu verziju Viste!

Ma sve super, ali ne kuzim cemu posto o velicanje viste o ovom topicu...
17 godina
odjavljen
32 bit VS. 64 bit

Ne veličam Vistu, samo sam dao svoja iskustva. Mislim da je dobra stvar napomenuti što i koliko radim na računalu te kako se OS ponaša. Prešao sam sa 32 bitnog OS-a na 64 bitni pa sam htio podjeliti svoja iskustva.

Uostalom, zar bih na temu "32 bit VS. 64 bit" trebao pisati o kriptiranju podataka???

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

imam komp athlon64 3200+ maticnu asus k8n i 2x1gb ddr 400mhz pc 3200, i sad me znaima da li mi se ispalti preci na 64-bitnu vistu tj

da li moj komp moze normalno raditi?:)

lijep pozdrav

17 godina
32 bit VS. 64 bit

Nema ti smisla sa tom konfiguracijom prelazit na 64-bitni OS!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

Ma nemoj a zasto nebi imalo smisla pa covjek ima x64 cpu zasto nebi preso na x64 xp ili vistu kao jadne konfe nemogu podrzat pa daj molim te

ako netko ima x64 cpu moze slobodno nisu x64 os-evi rezervirani samo za power konfe zato moj savjet ako znas prilagodit vistu x64 instaliraj si je ako ne uvijek mozes koristit xp

btw ja koristim x64 vistu na 3600+x2 x64 2gb ddr1 pa nemam nikakvih problema.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

Pa zato jer je u najmanju ruku glupo. Samo će trošiti više memorije i imati problema s kompatibilnošću...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Sivi kaže...

Ma nemoj a zasto nebi imalo smisla pa covjek ima x64 cpu zasto nebi preso na x64 xp ili vistu kao jadne konfe nemogu podrzat pa daj molim te

ako netko ima x64 cpu moze slobodno nisu x64 os-evi rezervirani samo za power konfe zato moj savjet ako znas prilagodit vistu x64 instaliraj si je ako ne uvijek mozes koristit xp

btw ja koristim x64 vistu na 3600+x2 x64 2gb ddr1 pa nemam nikakvih problema.

Zašto da prelazi kada 64 bitni sistem nema tu šta iskoristiti od komponenti. Na njemu odlično radi 32-bitni koji je gladan manje memorije, a 64 bitna VISTA traži i više memorije,a dotični ima 2 GB RAM-a. Šta znači ako, "covjek ima x64 cpu" treba preći i na 64 bitni operativni sustav? Iz kojeg razloga da prelazi na 64 bitnu? Šta će dobit sa tim prelaskom? BTW. ne kažem ja ovdje da je 64-bitna VISTA loša, naprotiv, ali u ovom slučaju krajnje nepotrebna.  Daj, molim ja tebe!!
17 godina
32 bit VS. 64 bit

Istina, za x64 Vistu treba imati barem 4GB rama.... Ona jede puno više nego x86... To što si ti instalirao Vistu na svoj PC pa ti radi reći ću ovako: Neki njemci su instalirali Vistu (x86) na prastaru 386icu... E sada, pitanje je kako to radi... po tvome je bitno da je instalirano, a ne kako radi ;)

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2009 10:24 (Kublach).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

Ja sam vec 3mjeseca na 64 bit vista-i i nemam nikakvih problema, svi driveri mi rade, aplikacije su sve ko na ledu, igre se vrte i brze, a podrska za 4gb+ rama je slag na tortu.

VIse se na 32bit ne vracam, nema sanse, 64 bit rula, i sve je kompatibilno tako da nema problema. 

gigabyte p35 ds3, q6600 2.4@3.2, asus hd 4850 @ 700/2200 512mb, 4gb @ 800 mhz, Wd 640gb, Vista 64bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

Pointeri na 64 bita su veći, ali to ne znači da 64-bitni OS troši toliko drastično puno memorije. To da ti igre idu brže je, kako mi dalmatinci kažemo, pîzdarija. Nema teorije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
32 bit VS. 64 bit

Tu je čovjek sa athlon64 3200+ maticnu asus k8n i 2x1gb ddr 400mhz pc 3200 konfiguracijom pito dali da prelazi. I odgovor je ne. Uf, pa normalno da ti radi super, kako nebi, ali kažem da sa tim računalom nema smisla prelaziz na x64 OS.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
32 bit VS. 64 bit

maticma:asus maximus formula

graficka: sapphire radeon 3870 x2

hdd:  320gb

cpu: q6600  3.4ghz

memorij:2x2gb(900mhz) corsair xms2

psu:corsair 520W

da li se meni isplati prelazit na 64bitnu vistu

RoBa the ljuti

0 0 hvala 0
17 godina
32 bit VS. 64 bit

Da, bez ikakvih problema će ti radit x64 i iskoristit sav hardwarea

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
gujarroba kaže...

kad smo kod toga-mogao bi razmislit o napajanju. po meni je i za graficke premalo
Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
17 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

Pročitao sam sve postove ove teme i  iznosim kratki rezime:

1. Budućnost pripada 64 bitnim OS-a, koji puno brže pokreću 64 bit-ni software, nego što je to slučaj sa istim 32 bit-nim software-om na 32 bit-nim OS-ovima.

2. Ako imamo odgovarajući hardware (64bit CPU) i više od 3 GB RAM-a definitivno treba preći na 64 bit-ni OS.

3. Situacija sa aplikacijama i driverima za 64 bit-ne OS-ove se popravlja iz dana u dan i taj problem je u biti većinom riješen.

4. Igre se za sada brže vrte na 32 bit-nim OS nego na 64 bit-im OS-ovima.

Da li ovo stoji, tj. da li sam ja u pravu sa ovim tezama?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Hacker-ri kaže...
gujarroba kaže...

kad smo kod toga-mogao bi razmislit o napajanju. po meni je i za graficke premalo
 nije psu jako kvalitetno i kostalo je 800kn teralo je ako se dobro secam 2 graficke u crossfire 2850 radeonke koje su trosile ko sam vrag bilo je u bug-ovom testu,nisam bas siguran za ime grafe tj seriju.ako se nevaram jedna je trosila oko 250W  opterecena i da psu se se negrije toliko kad radim nesto zahtevno.Ako si siguran da psu los molim da mi onda das neki dokaz ako ti nije problem...pozz
RoBa the ljuti
17 godina
neaktivan
klimama kaže...

Tvrtki broj 1 je nakon toga trebalo 15 godina da koliko toliko povrati svoj status, a tvrtka broj 2 je i danas vodeća u svome poslu. Tvrtka broj 1 zove se IMB, a tvrtka broj 2 Intel.

ovo nije istina.
IBM nikada nije našao svoj interes u PC svijetu, njima je to samo bio usputan posao.
I de mi reci di si pročitao da je Intel bolji od IBM-a ??
Intel je druga liga naspram IBM-a i njegove mašinerije, tako da ne pričaj nešto što ne razumiješ.
17 godina
neaktivan
Kublach kaže...

Istina, za x64 Vistu treba imati barem 4GB rama.... Ona jede puno više nego x86... To što si ti instalirao Vistu na svoj PC pa ti radi reći ću ovako: Neki njemci su instalirali Vistu (x86) na prastaru 386icu... E sada, pitanje je kako to radi... po tvome je bitno da je instalirano, a ne kako radi ;)

Malo si se zaletio pogledaj sta pise gore AKO ZNAS NAMJESTIT VISTU tj za svoje potrebe a ne samo da je instaliras kakvi su to izljevi za gutanjem memorije pogasis nepotrebne servise i sasvim ok je potrosnja memorije kod mene trenutno sa operom i par programa u sys tray vista trosi mizernih 600 mb da nebude zablude ukljucene sve visual i areo opcije a pogaseni nepotrebni servisi.Svaki os se moze prilagodit za osobne potrebe a to s ramima 4 GB su ok al ti sad kazes DA TREBA IMAT BAREM ma lol.Ajde furate se tu na neke mocne konfe i price nece ovo nece ovo nemoze i tak probaj pa vidi o cemu je rijec.
17 godina
Darky kaže...
klimama kaže...

ovo nije istina.
IBM nikada nije našao svoj interes u PC svijetu, njima je to samo bio usputan posao.
I de mi reci di si pročitao da je Intel bolji od IBM-a ??
Intel je druga liga naspram IBM-a i njegove mašinerije, tako da ne pričaj nešto što ne razumiješ.
  Ne bih rekao da je IBM-u posao s u PC svijetu bio tek nešto usputno. Osamedestih godina IBM je bio toliki pojam za osobna računala da se govorilo o IBM i IBM kompatibilnim računalima. Jednako kao što je običnom čovjeku prva tvrtka koja ga danas asocira na računala   Microsoft, tako je to nekada bio IBM.
Nakon niza pogrešnih odluka, IBM je nestao s tržišta što se tiče običnih, kućnih korisnika, a upravo je  (ne)prelezak sa 16 na 32 bita (o čemu i govorim u svom originalnom postu) iskoristio Intel i postao broj 1 u proizvodnji procesora.
16 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

Kako se 64 ponasa s 4 gb rama(toliko ih ja imam)?? koliko mu treba onako pristojno  RAMA da radi solidno (nmojte s odgovorima sto vise to bolje)???

nema gaaa...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
klimama kaže...
Osamedestih godina IBM je bio toliki pojam za osobna računala da se govorilo o IBM i IBM kompatibilnim računalima.

Nakon niza pogrešnih odluka, IBM je nestao s tržišta što se tiče običnih, kućnih korisnika, a upravo je  (ne)prelezak sa 16 na 32 bita (o čemu i govorim u svom originalnom postu) iskoristio Intel i postao broj 1 u proizvodnji procesora.

O čem ti pričaš čovječe, prvi IMB PC je pogonio intelov procesor (8088). Štoviše sve IBM PCe je pogonio intel...

Daj se bar malo informiraj prije nego počneš gruvat ovakve gluposti...
17 godina
neaktivan
Comfort kaže...

Kako se 64 ponasa s 4 gb rama(toliko ih ja imam)?? koliko mu treba onako pristojno  RAMA da radi solidno (nmojte s odgovorima sto vise to bolje)???

Pa Microsoft ne pravi razliku između 32 i 64 bitnih windowsa što se tiče preporučene konfiguracije, za jednu i drugu soluciju preporuka je 1GB rama.
16 godina
protjeran
32 bit VS. 64 bit

jel moze neko dat neki test memorije i rada os(vista 64)sa 4gb kojih imam ja i 8gb kolko bi tu trebalo biti povecanje performansi i dali se uopste isplati kupovat u mojem slucaju jos 4gb posto nigde nemogu nac za kupit samo 2gb i to jedino u zagrebu www.adm.hr i u linksu kojih je 200kn skuplje ...

memorija je:corsair 2x2gb xms2

RoBa the ljuti

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vise memorije u principu znaci manje trazenja po disku,

sto sigurno produzuje vijek diska i ubrzava sustav u cjelini,

ali s povecanjem preko neke granice navedeno nema veliki ucinak.

Slazem s Pericom da je preporuceno dovoljno, a za komodan rad 2GB je dosta.

Ako pak neka igra trazi vise onda njene zahtjeve treba zadovoljiti.

Jezge sustava nisu iste i 64 bit-na je bliza serverskoj primjeni.

Kad na 32 bit-nom XP radim uobicajene stvari uvijek mi je slobodno oko 1GB.

Imam 2GB RAM-a. Ako pak upregnem Virtual PC i njegovih 5 racunala

(Windows i Linux verzije operativnih sustava) ostane mi oko 300MB slobodno.

Znaci u ovu svrhu i ako bi jos zelio koristiti RAM-disk 64 bit-na verzija OS

i vise RAM-a dobro bi mi doslo.

S novim racunalom sigurno cu preci na 64 bit-nu verziju,

koja ce s vremenom sigurno postati 'normalna stvar'.

Znaci sve zavisi sto se radi i zasto se racunalo koristi.

Igre koje sada koristim racunalo koje imam uredno opsluzuje.

Dakle, najdraza igra i njeni zahtjevi jedan mi je od kriterija da ne preteram.

Pozdrav

--------------------------------------------

Usput: XP; MSI p965, Core 2 Duo, ATI x800, WinTV-PVR-150, 2GB RAM-a, 2 diska, 2 optička pogona.

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2009 21:40 (drradic).
17 godina
32 bit VS. 64 bit

Jel za 64bitne windowse trebaju posebne verzije igrica(64bitne)? Vjerovatno netreba, ali da budem siguran...

Ja prelazim na 64bitne windows 7 kad izadu, i kupujem si jos 4gb kingmaxa 800MHz. I valjda ce 8GB ddr2 ram-a bit dosta jos 2god?

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,1Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / ASUS M2N-privremena/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Svaka igra ima svoje zahtjeve i u uputi sigurno pise sto joj pase.

x800 koju koristim pokazala se bolja od novijih serija, na primjer.

U uputama igre obicno pise i koje graficke kartice podrzava.

U osnovi sve 32 bit-ne aplikacije trebale bi uredno raditi

ako su 'ispravno' napravljene.

Na primjer, jos uvijek ima 16 bit-nih aplikacija kojima nista

posebno ne treba a za neke treba upotrebiti silu trikova.

Dakle sve ovisi od slucaja do slucaja.

A kompatibiliti mod moze pomoci.

8GB RAM-a znaci recimo uprobu RAM-diska i laksu obradu videa.

Potrebe ovise o zeljama i poslu koje racunalo mora odraditi.

Kada rezem video procesor i disk jako se koriste,

i sigurno bi RAM-disk i visejezgreni procesor omogucio brzu obradu,

naravno uz uvijet da aplikacije koje tome sluze znaju navedeno iskoristiti.

Ako aplikacije to ne znaju iskoristiti onda ni velika kolicina RAM-a nema smisla.

Trenutno mi je sustav dobro usaglasen glede automatske korekcije boja

prilikom gledanja TV-a i filmova i nemam namjeru to brzo mijenjati.

Pozdrav

-----------------------------------------------------------------

Jedan moj kolega koristi serverski OS i instalaciju prilagodjenu za korisnika,

i gotovo sve aplikacije koje koristi uredno mu rade, ali ne sve.

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2009 22:14 (drradic).
16 godina

64-bitni operativni sustavi ne zahtijevaju posebne verzije igrica ili programa (osim driverske podrške), tako da će većina 32 bitnih aplikacija raditi savršeno na 64-bitnom sustavu. Određene aplikaije izađu posebno kompajlirane za x64 sustave iz toga razloga da se omogući bolje i kvalitetnije izvršavanje istih.

Ja sam isprobao x64 xp i vistu i nakraju sam se vratio na x86 verziju (32bit) viste iz razloga što određene aplikacije koje su meni osobno trebale nisu radile na 64 bitnom sustavu kako spada i imao sam blage zezancije s traženjem drivera. Osobno smatram zbog svojih loših iskustava da ti je zasada dovoljan 32 bitni sustav a malo što će ti zahtijevati više od 4Gb rama (ili 3.25 koliko windows adresira), a i koliko se najavljuje win7 je optimiziraniji od viste pa bi stvari trebale još bolje šljakati.

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma (car)
17 godina
neaktivan
32 bit VS. 64 bit

64-bit može prepoznati više d 4gb ram +

treba tražit programe baš za 64bit        -

neke igre ne rade(meni ne radi GRID i call of juarez)

duže treba za BOOT(restart)

nešto je sporiji

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nebi se složio, meni je boot dosta brži na 64 bitnom os-u te sam sustav radi pinkicu brže i stabilnije

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma (car)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice